Pankkiryöstö Nurmijärven Klaukkalassa

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Chili
Jane Marple
Viestit: 1005
Liittynyt: To Elo 04, 2011 9:31 am

Re: Pankkiryöstö Nurmijärvellä

Viesti Kirjoittaja Chili »

Eiköhän ne ole siivousfirman haalarit. ja pojat kytkeneet edellisiltana kamerat pois päältä.

Auto viittaa siihen, että eivät ole paikkakunnalta. Ja se, että ovat terveysaseman pihassa vaihtaneet haalareita viittaa myös siihen, että eivät tunne paikakunnan tapoja. Kuka hemmetti sitä menisi terkkarin eteen vaatteita vaihtamaan, kun lääniä on riittävästi lähellä' ja kaukanakin.
URSA
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11516
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Pankkiryöstö Nurmijärvellä

Viesti Kirjoittaja URSA »

Valvontakamerasta ei olisi ollut varmaan edes mitään merkittävää hyötyä? Eikös ryöstäjällä ollut naamio. Enemmän ihmetyttää, kuinka konttorissa on ollut "huomattava summa" käteistä. Ja eikö niiden rahojen pitäisi olla jonkun aikaviivelukon takana tai jotain?
kakkosurpo
Sherlock John Holmes
Viestit: 8299
Liittynyt: Pe Joulu 24, 2010 11:53 pm
Paikkakunta: Jupiter

Re: Pankkiryöstö Nurmijärvellä

Viesti Kirjoittaja kakkosurpo »

Siivoojat eivät ole voineet tietää että suuri määrää rahaa olisi juuri ryöstän hetkellä pankissa. Pikku pankissa ei ole tiskillä kuin muutama tuhat euroa kerrallaan, vaikka kollaisi kaikki kassat.
Jos pankissa on isot rahat sisällä niin ne on holvissa aikalukon takana. Eikö aikalukkokaan toiminut?
Kun pankissa oli isot rahat sisällä, niin kuka oli rahojen tilaaja, koska isot tulevat nostot täytyy ilmoittaa etukäteen pankkiin jotta voivat hommata rahat nostoa varten.

Viimeisestä pankin kameratallenteesta voi päätellä keitä oli työvuorossa kun tallentaminen loppui. Ryöstön avustaja voipi löytyä niistä henkilöistä. Sisäpiirijuttuhan tämä on ilman muuta.
Pimeä kamera, tieto siitä että rahaa löytyy pankista, aikaviivelukon käyttämättömyys koska isot rahat lähti nopeasti. Aivan liika sattumuksia.
Kaiketi henkilökunnan kytköksiä tutkitaan aika tarkasti mahdollisiin murtaen Suomea puhuviin henkilöihin. Puolisot, seurustelukumppanit, ystävät, kaverit.
Odota vain, sinäkin kuolet. Ajankohta on vielä hiukan auki, mutta kuolet kuitenkin. :mrgreen:
Nanni
Susikoski
Viestit: 37
Liittynyt: La Syys 22, 2007 3:33 pm

Re: Pankkiryöstö Nurmijärvellä

Viesti Kirjoittaja Nanni »

Siellä se tutkinta pyllisteli ottamassa kuvia ja valuja kun ohi menin.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17154
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Pankkiryöstö Nurmijärvellä

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Eilinen pankkiryöstö Nurmijärven Nordeaan sai muistoja pintaan Hesarin toimituksessa:

1990-luvulla Suomessa ryöstettiin pankki kahdesti viikossa – muistatko vielä Kiduttaja-Pullisen?

Poliisi jahtaa edelleen eilen Nordea-pankin Nurmijärven Klaukkalassa ryöstänyttä miestä. Poliisin mukaan ryöstäjä sai saaliikseen "huomattavan määrän" rahaa. Epäillyn nähtiin nousevan ryöstön jälkeen punaiseen porrasperäiseen autoon, jota poliisi nyt etsii. Ennen tekoa auto nähtiin Nurmijärven kirkonkylän terveyskeskuksen pihassa. Ryöstöstä ei ole valvontakameran kuvaa, sillä kamera oli pois päältä, kun ryöstö tapahtui.

Maanantain ryöstö on harvinaisuus, sillä esimerkiksi viime vuonna Suomessa ryöstettiin vain neljä pankkia.

Suurin viime vuosina tapahtunut ryöstö lienee Helsingin OP-pankin Tullinpuomin-konttorin "valeryöstö", jonka tekijät saivat 60 000 euron saaliin. Helsingin Sanomat kirjoitti vuonna 2010, että kyseessä oli ennemminkin omaisuusrikos, koska pankin työntekijä osallistui rikoksen toteuttamiseen. Pankkivirkailija sai myöhemmin ehdollisen tuomion kavalluksesta.

Artikkeliin liittyvät

Poliisin toimittama kuva Klaukkalan pankkiryöstöstä. Valvontakamerat pois päältä ryöstetyssä pankissa – Poliisi: "Tämä on yksi tutkintahaara" 13:20
Kyseistä määrää rahaa ei olisi edes saanut pankin oman turvallisuusohjeen mukaan säilyttää yhdessä kassalippaassa, vaan rahat olisi pitänyt säilyttää muissa paikoissa aikaviivelukkojen takana.

Pankit eivät luonnollisesti halua kertoa paljonko nykyään pankeissa säilytetään käteistä rahaa. Käteisen rahan käyttö on kuitenkin vähentynyt merkittävästi viimeisten vuosien aikana. Jos haluaa tehdä ison laillisen noston omalta tililtään, pitää raha tilata pankkiin etukäteen.

Ehkä juuri käteisen rahan vähyys on tehnyt pankkiryöstöistä harvinaisia. Kun 1990-luvun pahimpina vuosina pankkiryöstöjä tehtiin yli sata vuosittain, on ryöstöjen määrä hiipunut lähelle nollaa. Vuosi 2011 on ollut ainoa vuosi, kun pankkiryöstöjä ei tehty lainkaan.

Aiemmin poliisina toiminut Risto Karhunen on nyt vahingontorjuntaan ja turvallisuuteen keskittynyt johtaja Finanssialan keskusliitossa. Hän muistelee, että pelkästään vanhan Hämeen läänin alueella tehtiin pahimpana vuonna 1990-luvulla 27 aseellista pankkiryöstöä. Koko maassa pankkiryöstöjä tehtiin kahdesti viikossa ja pelkästään Helsingissä kolmisenkymmentä vuosittain. Karhunen muistelee joidenkin ryöstäjien saaneen jopa puolen miljoonan markan (noin 84 000 euron) yksittäisiä saaliita pankkiryöstöissä 1990-luvulla.

1990-luvun pankkiryöstöt johtuivat pitkälti kahden liigan – Pullisen liigan ja Honda-liigan – ahkeroinnista. "Kyseessä oli Kiduttaja-Pullisen liigan jäänteet. He teettivät ryöstöjä muilla. Ensin velkaannutettiin porukkaa ja sitten kun he joutuivat vankilaan, niin vankilomilla moni joutui tekemään pankkiryöstön", Karhunen kertoo.

Kiduttaja-Pullinen sai lempinimensä 1980-luvulla raakojen velanperintätapojen takia. Aiemmin 1980-luvun alkupuolella Pullisen liiga tunnettiin Ruotsissa paremmin Kirvesliigan nimellä. Siellä heillä oli tapana lyödä pieni kirves pankkitiskiin, kun he saapuivat pankkiin ryöstöaikeissa. Kaikkiaan liiga ryösti Ruotsissa yhdeksän pankkia ja sairauskassaa. Kun tuomiot oli kärsitty ja maa alkoi poltella jalkojen alla, siirtyi osa liigasta jatkamaan tekojaan Suomeen.

Honda-liiga ryösti pankkeja ja posteja pääasiassa pääkaupunkiseudulla 90-luvun alkupuolella. Ryhmän nimi tuli siitä, että ennen ryöstöä he varastivat Honda-merkkisen auton, jonka avulla he tekivät ryöstönsä. Ilta-Sanomat vuodelta 1994 kertoo, että liiga keräsi vajaassa vuodessa 1,3 miljoonaa markkaa (noin 218 000 euroa) ryöstösaaliina rahalaitoksista. Liigan toiminta alkoi maaliskuussa 1992, kun kommandopipoihin pukeutuneet miehet ryöstivät Alkon rahalähetin yhtiön pääkonttorin edessä Helsingin Salmisaaressa. Nykyisin samassa talossa toimii Helsingin käräjäoikeus.

Kaikkiaan liiga tehtaili parisenkymmentä ryöstöä ennen kiinnijäämistään. Ryöstöillä he rahoittivat heroiinin käyttöään.

Poliisi sai liigan jäseniä kiinni vuonna 1994 ja pankit sekä muut viranomaiset alkoivat suunnitella turvallisempia pankkisaleja. Pankkiryöstöjen määrä puolittui yhdessä vuodessa.

"Tuolloin otettiin käyttöön niin sanottuja fyysisen toimitilan turvallisuuden asioita eli pienemmät konttorit, korkeammat pankkitiskit, aikaviivelukot ja kameravalvonnat. Pankit saatiin ei-houkutteleviksi kohteiksi, koska kiinnijäämisen riskit olivat isot ja seuraukset olivat kovat", Karhunen kertoo.

Yksi merkittävä ja vielä selvittämätön ryöstö tapahtui Längelmäen Osuuspankissa Länkipohjassa vuonna 1991. "Tekijät houkuttelivat poliisin ensin Nokialle. Siellä oli muka menossa joku rosvojen tapaaminen. Kun kaikki poliisit olivat siellä, niin Länkipohjassa aivan toisella puolella Tamperetta ryöstettiin Osuuspankki, ja siellä oli juuri kaikki maitotilirahat", Karhunen muistelee.

Vaikka pankkiryöstöjen määrä on tippunut alle kymmeneen viimeisten yhdeksän vuoden aikana, on jokainen pankkiryöstö kuitenkin traumaattinen kokemus pankin työntekijöille. "Kenenkään ei pidä joutua työpaikallaan katsomaan aseen piipun suuta", Karhunen sanoo.

Marraskuussa 1991 pakoa estämään tullut sivullinen ammuttiin kuoliaaksi ja toinen haavoittui pankkiryöstön päätteeksi Suodenniemellä. Kesäkuussa 1994 Kouvolan seudun Osuuspankin Jaalan konttorin pankkivirkailija sai surmansa kun ryöstäjä ampui hänet. Myös läheltä piti -tilanteita on ollut.

Esimerkiksi tammikuussa 1990 kaksi miestä oli ryöstämässä Korson STS-pankkia, kun katkaistulla haulikolla ammuttu laukaus osui toista ryöstäjää kämmeneen ja ohitti asiakkaana olleen naisen todella läheltä.

Tutkimuksia pankkiryöstöjen vähenemisen syistä ei ole tiettävästi tehty. Risto Karhusen mukaan ryöstäjätkin tekevät riskinarviointia, eikä pankkiryöstöjä enää ilmeisesti katsota kannattaviksi. Saaliit kun ovat jääneet muutamiin tuhansiin tai jopa satoihin euroihin.


Helsingin Sanomat

Artikkelin yhteydessä on valvontakameran kuva Tullinpuomin pankkiryöstöstä Helsingistä vuodelta 2010.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Chili
Jane Marple
Viestit: 1005
Liittynyt: To Elo 04, 2011 9:31 am

Re: Pankkiryöstö Nurmijärvellä

Viesti Kirjoittaja Chili »

Liekö ryöstäjät itse olleet tilaamassa rahoja pankkiin. Vaikkapa ilmoittaneet, että haluavat vaihtaa amerikan taaloja euroiksi 20.000 euron edestä. Ja sitten menneet hakemaan ne muovikassilla. :roll:
peteme
Neuvoja-Jack
Viestit: 576
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 7:10 pm

Re: Pankkiryöstö Nurmijärvellä

Viesti Kirjoittaja peteme »

Chili kirjoitti:Eiköhän ne ole siivousfirman haalarit. ja pojat kytkeneet edellisiltana kamerat pois päältä.

Auto viittaa siihen, että eivät ole paikkakunnalta. Ja se, että ovat terveysaseman pihassa vaihtaneet haalareita viittaa myös siihen, että eivät tunne paikakunnan tapoja. Kuka hemmetti sitä menisi terkkarin eteen vaatteita vaihtamaan, kun lääniä on riittävästi lähellä' ja kaukanakin.
Jos se on ollut (pomon) kanssa liikkellä ja ennen keikkaa on pitänyt käydä lakisääteisellä töihin tulo tarkastuksella, terveen paperit saatuan haalarit niskaan ja hommiin. :mrgreen:
Jonkun verran täytyy paikkoja tietää kun kk.tä on 15min ajomatka Klaukkalan keskustaan. Onkohan kk pankki ollut suljettuna tuohon aikaan niin eivät sinne ole päässet ja meno jatkunut seuraavaan.
waude
Lauri Hanhivaara
Viestit: 129
Liittynyt: Su Joulu 21, 2014 2:34 am

Re: Pankkiryöstö Nurmijärvellä

Viesti Kirjoittaja waude »

Murtaen suomenkieltä puhuvat karvakädet olivat asialla myös silloin viimeksi Töölön OP:n pankkiryöstössä pari vuotta sitten, jossa Suomen työelämää rikastuttamaan tullut kassaneiti oli sisäpiiriläinen ja muistaakseni vielä ihan naurettavan pienen tuomion.
Tähtityttö
Armas Tammelin
Viestit: 77
Liittynyt: Pe Loka 10, 2008 1:33 pm

Re: Pankkiryöstö Nurmijärven Klaukkalassa

Viesti Kirjoittaja Tähtityttö »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000891962.html
Nurmijärven pankkiryöstäjä puki haalarit päälleen parkkipaikalla - katso valvontakamerakuva

Klaukkala ryöstö.jpg
Klaukkala ryöstö.jpg (45.55 KiB) Katsottu 1556 kertaa
Auto poistui ryöstöpaikalta Rajamäentielle, mutta poistumissuunnasta ei ole varmuutta.Kuva: Poliisi

Länsi-Uudenmaan poliisi kaipaa havaintoja punaisesta henkilöautosta, mahdollisesti Opel Vectrasta.
Poliisin mukaan Klaukkalassa tapahtuneen pankkiryöstön selvittäminen jatkuu.

Ryöstäjiksi epäillyt kaksi miestä ovat edelleen karkuteillä, mutta ryöstöä edeltäneet tapahtumat ovat selkiintyneet.

Ryöstäjät olivat todennäköisesti Nurmijärven kirkonkylän terveyskeskuksen parkkipaikalla maanantaina kello 10.40. Heidän autonsa oli parkissa ja toinen miehistä puki päälleen kertakäyttöhaalarin ja sen päälle työmiehen takin. Poliisi olettaa, että punainen auto on Opel Vectra, mutta kyseessä voi olla myös joku muukin merkki.

Hieman ennen kello 12:a maanantaina valkoisiin haalareihin pukeutunut mies menee Klaukkalan Nordea-pankkiin aseen kanssa. Hän vaatii pankkivirkailijoilta rahaa ja uhkaa ryöstön aikana yhtä asiakasta osoittamalla tätä aseella päähän.

Kukaan ei loukkaantunut tilanteessa, mutta ryöstäjä sai saaliikseen muutaman tuhat euroa. Hän poistui paikalta jalan Seurantien rantaan, jossa häntä odotti aiemmin parkkipaikalla nähty punainen henkilöauto. Auto poistui paikalta kiireellä Isoseppälää pitkin kohti etelää.

Poliisi pyytää vihjeitä tai havaintoja autosta vihjepuhelimeen 0295 436 442.
No eipä ollut sitten iso saalis kuten arveltiinkin, vain muutamia tuhansia euroja. Lisäksi uutta tietoa tuosta, että on uhkaillut asiakasta.

Linkki vaihdettu. Kuva lisätty.
-NILS-
Nanni
Susikoski
Viestit: 37
Liittynyt: La Syys 22, 2007 3:33 pm

Re: Pankkiryöstö Nurmijärvellä

Viesti Kirjoittaja Nanni »

Kukaan ei loukkaantunut tilanteessa, mutta ryöstäjä sai saaliikseen muutaman tuhat euroa. Hän poistui paikalta jalan Seurantien rantaan, jossa häntä odotti aiemmin parkkipaikalla nähty punainen henkilöauto. Auto poistui paikalta kiireellä Isoseppälää pitkin kohti etelää.
Hetkinen, täällä ei kyllä ole mitään rantaa lähimaillakaan.
Tuossa Seurantien ja Kuonomäentien välisessä puistossa poliisi niitä tutkimuksiaan teki.
Tarkoittanevat kuitenkin että Seurantien suuntaan, ei rantaan.

Pakko mainita, että jos yhtään Nurmijärveä tuntee, niin voisi kuvitella, että tuon pukemisenkin olisi voinut tehdä jossain paikassa, jossa ei minkäänlaista videovalvontaa ole.
Tämä kun on kuitenkin pääosin peltoa ja metsää koko Nurmijärvi.
Chili
Jane Marple
Viestit: 1005
Liittynyt: To Elo 04, 2011 9:31 am

Re: Pankkiryöstö Nurmijärvellä

Viesti Kirjoittaja Chili »

Nnnin kanssa samaa mieltä; ovat ulkopaikkakuntalaisia, kun eivät ole löytäneet parempaa pukeutumispaikkaa. Mutta mikä on vienyt Kirkonkylän terveysaseman pihaan? Olisiko jotain kytkentöjä sinne - se paikka on hiukan vaikea jopa löytääkin.
Nanni
Susikoski
Viestit: 37
Liittynyt: La Syys 22, 2007 3:33 pm

Re: Pankkiryöstö Nurmijärvellä

Viesti Kirjoittaja Nanni »

Chili kirjoitti:Nnnin kanssa samaa mieltä; ovat ulkopaikkakuntalaisia, kun eivät ole löytäneet parempaa pukeutumispaikkaa. Mutta mikä on vienyt Kirkonkylän terveysaseman pihaan? Olisiko jotain kytkentöjä sinne - se paikka on hiukan vaikea jopa löytääkin.
Jostain syystä kuvittelen, että ne on varmaan ensin olleet luulossa että kirkonkylän Nordea olisi pääpaikka, ja sitten huomanneet virheensä, ja siirtyneet Klaukkalaan, jossa on isompi Nordea. Kertonee siis paikallistuntemuksen puutteesta. Nimittäin Nurmijärven kirkonkylän keskusta on kyllä ihan surkean hiljainen paikka.

Ihmetystä aiheuttaa myös se, että Kirkonkylän terveysaseman lähellä, melkeinpä näköyhteyden päässä on myös Nurmijärven poliisilaitos. Klaukkalassa kun ei sellaista ole.
tötterö
Rico Tubbs
Viestit: 1209
Liittynyt: Pe Elo 30, 2013 9:11 am

Re: Pankkiryöstö Nurmijärvellä

Viesti Kirjoittaja tötterö »

Poliisi ei kerro todellista rahamäärää koska ei haluta esimerkkitapausta.
Saalis ollut kymmeniä tuhansia oikeasti !
Avatar
Tuomion Pasuuna
Jessica Fletcher
Viestit: 3484
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2011 10:43 am

Re: Pankkiryöstö Nurmijärvellä

Viesti Kirjoittaja Tuomion Pasuuna »

Mistä tiedät?
Arlene
Christopher Lorenzo
Viestit: 1688
Liittynyt: Ke Joulu 12, 2007 8:30 pm
Paikkakunta: Pentonville

Re: Pankkiryöstö Nurmijärvellä

Viesti Kirjoittaja Arlene »

Henkilökuntaa ei epäillä osallisuudesta ryöstöön.
Yle uutiset kirjoitti:
Poliisi: Klaukkalan Nordean valvontakamera reistaillut ennenkin – henkilökuntaa ei epäillä pankkiryöstöstä

Klaukkalan Nordean pankin ryöstäjät ovat edelleen karkuteillä. Poliisi on melko varma, että ryöstäjät eivät ole ensikertalaisia. Yleisön havaintoja tekijöiden liikkeistä kaivataan edelleen.

Nordean Klaukkalan pankin ryöstäjistä on saatu useita kymmeniä vihjeitä yleisöltä, mutta epäillyt tekijät ovat edelleen vapaalla jalalla. Valkoiseen haalariin ja työmiehen takkiin pukeutunut mies ryösti pankin aseella uhaten maanantaina. Ryöstön jälkeen tekijä ja punaisessa Opel Vectra- mallisessa autossa odottanut apuri poistuivat kiireellä kohti etelää.

Poliisi tutkii nyt muun muassa liikennekameroiden havaintoja auton liikkeistä.

– Meillä on kamerahavaintoja kymmeniä, joita me käymme nyt läpi. Kameroiden laatu ei ole kaikkein parhain, ja ne eivät aina osoita suoraan sinne missä auto liikkuu. Havaintojen varmistaminen kestää, koska kaikki pitää käydä yksitellen läpi, sanoo rikoskomisario Kimmo Hyvärinen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksesta.

Sisäpiirin rikoksesta ei ole viitteitä

Poliisi kertoo, että ryöstössä ei epäillä pankin henkilökuntaa. Valvontakameran toimimattomuus rikoksen aikana oli herättänyt epäilyksen, että joku pankista olisi sekaantunut ryöstöön. Pankkikonttorin kamera on Nordean mukaan reistaillut ennenkin.


– Pankin mukaan kamera on mennyt useamminkin pois päältä sähkökatkoksen tai vian vuoksi. Kameran toimivuutta ei ole tarkistettu joka aamu. Välillä se on ollut pidemmän aikaa pois päältä, Hyvärinen kertoo.

Puute konttorin kameroissa on nyt kuitenkin korjattu.

Näytteiden tuloksien saamisessa vierähtää viikkoja

Poliisi on aloittanut myös tapahtumapaikalta kerättyjen näytteiden tutkimisen. Tuloksia saadaan odotella viikkoja. Poliisi on melko varma, että ryöstäjät eivät ole ensikertalaisia.

– En usko, että asialla on ollut ensikertalainen. Kyllä tämän tyyppiset teot ovat sellaisia, että jossain vaiheessa ovat olleet meidän kanssa tekemisissä.

Poliisi kaipaa edelleen yleisön havaintoja tapahtumista sekä epäillyistä tekijöistä ja heidän liikkeistään. Vihjeet voi ilmoittaa Itä-Uudenmaan poliisin numeroon 0295 436 442.
Vastaa Viestiin