Herttoniemen hyppyrimäkiturma 29.8.2015 - 16v tyttö kuoli

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
lepajoki
Olivia Benson
Viestit: 731
Liittynyt: Su Tammi 13, 2008 10:56 am

Re: 16-v kuolema: Kaupunki ja vaijeri

Viesti Kirjoittaja lepajoki »

Helvettiäkään ymmärrä sun löpinöistä disposal, tai jotain. Mutta edelleen pointtina, ettei noin olisi pitänyt käydä, ja toivottavasti ei ikinä tule vastaisuudessakaan käymään. Syyllisen etsiminen tässä valitettavassa tapahtumaketjussa aivan turhaa.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17163
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: 16-v kuolema: Kaupunki ja vaijeri

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Ennakkotapaus - tosin ei nyt just samanlainen kuin hyppyrimäen case:

Hovioikeus määräsi korvauksia vaijeriin ajaneelle motoristille

Helsingin hovioikeus on määrännyt kaksi nurmijärveläistä miestä maksamaan korvauksia nuorelle miehelle, joka loukkaantui ajettuaan moottoripyörällä miesten asettamaan teräsvaijeriin. Vaijeri oli vedetty kahden puun väliin yksityistien poikki, alimmillaan se oli 20 senttimetrin korkeudella.

Miehet olivat lisäksi kiinnittäneet ennen vaijeria tien oikealle puolelle itsetehdyn taulun, jonka mukaan "yleinen tie päättyy".

Ennen vaijerin virittämistä miehet olivat käyneet paikallisen poliisin puheilla ja saaneet jonkinlaisen hyväksynnän suunnitelmilleen. Vaijerin tarkoituksena oli pysäyttää toisen miehen pelloilla ja ladossa jatkunut "moponuorison" ilkivalta.

Kaksi nuorta miestä ajeli elokuussa 1990 enduropyörällä tietä pitkin, kun etummainen heistä törmäsi vaijeriin. Mies lensi pyörän selästä, ja hän sai niin vakavia vammoja, että hänet jouduttiin leikkaamaan.

Virallinen syyttäjä nosti vaijerin virittäneitä miehiä vastaan syytteen ruumiinvamman tuottamuksesta. Hyvinkään käräjäoikeus hylkäsi syytteen. Sen mielestä loukkaantunut mies oli ajanut liian kovaa vauhtia tien kuntoon nähden. Todistajat arvioivat miehen vauhdiksi noin 40-50 kilometriä tunnissa.

Vaijeri oli käräjäoikeuden mukaan myös riittävän hyvin merkitty. Siihen oli pujotetu kirkasvärisiä muoviputkia, ja lisäksi ennen vaijeria oli puuhun kiinnitetty yleisen tien päättymisestä varoittava taulu.

Käräjäoikeus katsoikin, että yhteentörmäys johtui yksinomaan moottoripyöräilijän liian suuresta nopeudesta ja huolimattomuudesta.

Helsingin hovioikeus puolestaan katsoi, ettei tien sulkeminen tapahtunut riittävällä huolellisuudella. Vaijeri asetettiin liikenteen kannalta vaarallisen korkealle. Kyltti oli asetettu siten, että se saattoi peittyä puiden lehvistöön, hovioikeus totesi.
Hovioikeuden mielestä ei liioin ollut riittävää näyttöä siitä, että moottoripyöräilijän tilannenopeus olisi ollut liian suuri.

10000 markan korvaukset

Miehet kuitenkin määrättiin maksamaan 10000 markan korvaukset loukkaantuneelle miehelle kivusta ja särystä sekä pysyvästä ruumiinvammasta. Korvaukset menevät miehen omaisille, sillä mies kuoli kolme kuukautta sitten.

HS 9.2.1996
------------------------

Auto törmäsi laukaisulankaan ja räjäytti harjoitusmiinan Pohjassa

Henkilöauto törmäsi tien yli viritettyyn laukaisulankaan ja räjäytti armeijan harjoitusmiinan Pohjan kunnassa tiistain vastaisena yönä.
Poliisin mukaan räjähteen määrä oli pieni eikä kukaan loukkaantunut onnettomuudessa.
Panos räjähti pellolla Skrittskogin kylässä puolen yön jälkeen. Meneillään olivat Itä-Uudenmaan sotilaspiirin reserviläisten kertausharjoitukset. Yleisen maantien yli oli pingotettu useita teräslankoja parinsadan metrin välein.

Autoilija törmäsi kahteen metrin korkeudella tien poikki kulkeneeseen lankaan. Teräslangat katkesivat ja toisen langan päässä ollut panos räjähti.
Karjaan poliisin mukaan laukaisulanka oli kiinnitetty vaarallisesti, ilman lupia ja varoituksia. Polkupyöräilijälle tai mopoilijalle teräslanka olisi ollut hengenvaarallinen.
HS 12.9.1990

---------------------------

Joskus 20 vuotta sitten oli muistaakseni Pohjois-Kymenlaaksossa tapaus, jossa moottoripyörällä ajanut alle 18-vuotias nuorukainen kuoli ajettuaan metsätielle viritettyyn vaijeriin. Tai ei kuollut heti, mutta mahdollisuutensa selvitä vatsanalueen vammoista olivat jo alun pitäen olemattomat ja tuoni korjasikin elämänsä kevääseen ehtineen miehenalun jo heti törmäyksen jälkeisenä päivänä.

Oikeutta käytiin ja enpäs muista kuinka kävi. Vaijeri oli kuitenkin tarkoitettu estämään luvatonta ajoa - ei kuitenkaan tappamaan tai vammauttamaan luvattomia ajajia.
------------------------

Milläs tuon hyppyrimäkionnettomuuden olisi voinut estää? Olla menemättä rinteeseen, rakentamalla sellainen este, joka näkyy ja joka estää luvattoman käytön. Kait nyt muitakin keinoja olisi kuin vaijeri? Esim. 50 cm korkea levy, joka olisi helpommin havaittavissa kuin vaijeri. Isommasta/näkyvämmästä varoituskyltistä nyt puhumattakaan.

Itse olen sitä mieltä, että hyppyrimäki pitäisi purkaa ja rakentaa tilalle vuokra-asuntoja, jotta kaikkein heikoimmassa asemassa olevillakin olisi mahdollisuus kohtuuhintaiseen asuntoon.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
lepajoki
Olivia Benson
Viestit: 731
Liittynyt: Su Tammi 13, 2008 10:56 am

Re: 16-v kuolema: Kaupunki ja vaijeri

Viesti Kirjoittaja lepajoki »

Niin kuin sanoin aiemmin, niin täällä estettiin pääsy katkaisemalla tie. Nuo korkeat paikat, ja jyrkät rinteet vetää aina puoleensa. Ainakin itseäni 30 vuotta sitten.

Antaa hyppyrimäkien olla, niissä kuitenkin harrastus mahdollisuus. Ja vuokratalot omaanosioonsa. :)
ihka
Alibin satunnaislukija
Viestit: 50
Liittynyt: Ti Helmi 03, 2015 10:42 pm

Re: 16-v kuolema: Kaupunki ja vaijeri

Viesti Kirjoittaja ihka »

Aamullahan mäkeen tuli joku treenajaamestari.
Hyppääkö hän hyndästä ja toivoo lentävän aina vaijereiden yli vai puretaanko nuo joka kerta ?
Avatar
Rescuer
Perry Mason
Viestit: 3647
Liittynyt: Ti Heinä 08, 2008 8:15 pm

Re: 16-v kuolema: Kaupunki ja vaijeri

Viesti Kirjoittaja Rescuer »

ihka kirjoitti:Aamullahan mäkeen tuli joku treenajaamestari.
Hyppääkö hän hyndästä ja toivoo lentävän aina vaijereiden yli vai puretaanko nuo joka kerta ?
Niin purkavat ne vaijerit sieltä pois JOKA kerta kun sinne menee joku harjoittelemaan. Ja laittavat takaisin kun lopettavat harjoittelun.
Doctor Lecter kirjoitti:Milläs tuon hyppyrimäkionnettomuuden olisi voinut estää? Olla menemättä rinteeseen, rakentamalla sellainen este, joka näkyy ja joka estää luvattoman käytön. Kait nyt muitakin keinoja olisi kuin vaijeri? Esim. 50 cm korkea levy, joka olisi helpommin havaittavissa kuin vaijeri. Isommasta/näkyvämmästä varoituskyltistä nyt puhumattakaan.
50cm korkea levy kolmeen kohtaan alastulorinnettä, kun rinteen leveys on n. 10m, alhaalla ilmeisesti enemmänkin. Ensinnäkään ei taitaisi muovirinne tykätä hyvää, kun sinne aitakeppejä joutuisivat lyömään. Ja kuinka helppoa tuollaista aitaa olisi purkaa aina ennen harjoituksia ja rakentaa sitten uudestaan harjoitusten jälkeen?
Evil Lindros kirjoitti:Mitä jos tuonne mäkeen olisi eksynyt vaikka muistisairas vanhus? Olisiko ihan ok, että kuoli mäkeen viritettyyn hengenvaaralliseen vaijeriin, vaikka muuten olisi selvinnyt hengissä?
Muistisairas vanhus kun olisi tuohon jyrkkään muovitettuun alastulorinteeseen pimeällä joutunut, niin olisi löytynyt aamulla mäen alta menehtyneenä...
Mitä enemmän vihreitä hymiöitä, sitä heikommat argumentit.
Eräässä entisessä hallituspuolueessa oltiin erittäin kiinnostuneita uusista pilvipalveluista. Sitten joku kertoi heille, ettei pilvipalveluilla ole mitään tekemistä kannabiksen kanssa...
Jinx
Harjunpää
Viestit: 312
Liittynyt: Ti Touko 12, 2015 5:47 pm

Re: 16-v kuolema: Kaupunki ja vaijeri

Viesti Kirjoittaja Jinx »

lepajoki kirjoitti:Helvettiäkään ymmärrä sun löpinöistä disposal, tai jotain. Mutta edelleen pointtina, ettei noin olisi pitänyt käydä, ja toivottavasti ei ikinä tule vastaisuudessakaan käymään. Syyllisen etsiminen tässä valitettavassa tapahtumaketjussa aivan turhaa.
Miten niin ei kannata etsiä syyllisiä? Me veronmaksajat maksamme tyhmienkin? virkamiesten palkat ja he ovat mielestäni virkavastuussa tekemisistään ja tekemättä jättämisistään. Kuten lehdistä voit lukea muissa hyppyrimäissä ei ilmeisesti ole käytetty "tappovaijereita", vaikka niissäkin on esiintynyt ilkivaltaa, miksiköhän sitten Helsingissä päädyttiin vaijereihin? Vaijerin asentaneet ja siitä vastuussa olleet oikeuteen, sillä hyvä. Vaikkei mikään tuomio tuo takaisin ihmishenkeä se saanee ainakin jatkossa (toivottavasti) virkamiehet vähän harkitsemaan millaisia päätöksiä tekevät. Laki on näissä asiossa aika selvä ja jos "siviilinä" virittelet tällaisen esteen/ansan, johon joku kuolee ja vielä pari muuta loukkaantuu niin kyllä susta varmasti tehdään oikeudessa syyllinen kuolemantuottamukseen! Tällaisessa asiassa ei vastuuta voi pelkästään sysätä uhreille, vaikka he olivatkin toimineet omalta osaltaan väärin. Monet tässäkin keskustelussa nuoria tapahtumasta yksipuolisesti syyllistäneet kirjoittajat tuntuvat varsin tekopyhiltä tyypeiltä, kun eivät ilmeisesti ole nuoruudessaan tehneet mitään kiellettyä tai oleskelleet kielletyillä alueilla ym?
neitisherlock
Susikoski
Viestit: 34
Liittynyt: Ke Touko 06, 2015 9:58 am
Paikkakunta: Helsinki

Re: 16-v kuolema: Kaupunki ja vaijeri

Viesti Kirjoittaja neitisherlock »

Itsestä jotenkin tuntuu että tässä on nyt yhtä syyllisiä ja syyttömiä kaikki osalliset.

Nuorille oli varmasti luvatonta olla mäessä, ja etenkin alkaa sitä pyllymäkeä laskea. Siihenhän mäkeä ei ole tarkoitettu. Alue on pimeänä ja vaijerit mäessä siksi, ettei siellä yöllä ole luvallista olla. Ei varmaan edes suksien kanssa. Alkoholia on nautittu ja haluttu vain viettää kivaa iltaa, koulut just alkaneet jne jne. Siellä on muut auttaneet mäenlaskijat ylimmän vaijerin ali ja ajatelleet, ettei enempää vaijereita ole.

Vaijerit täysin näkymättömissä keskellä mäkeä taas... mielestäni ei ole mikään älynväläys ilkivaltaa estämään. Jos ne mopoilijat ja autoilijat sitten oliskin tullu ilkeyttään mäkeä laskemaan? Miten sen mopoilijan olisi pitänyt se vaijeri huomata? Täysin käsittämätöntä ettei vaijreita merkitä niin, että ne huomaisi kaukaa, jolloin se ajatus mäenlaskustakin varmaan unohtuisi kun huomaisi esteet mäessä.
vasikka
Javier Pena
Viestit: 1874
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Re: 16-v kuolema: Kaupunki ja vaijeri

Viesti Kirjoittaja vasikka »

Joskus on tullut itsekin ajettua kavereitten kanssa autolla laskettelurinteen harjalle yöllä ja vedettyä rattikelkalla humalassa alas. Kiellettyähän se varmasti on, vaikkei varmaan erikseen ole keksitty kieltää. Hauskaahan se oli, mutta pahaa jälkeä olisi tullut, jos joku olisi keksinyt virittää vaijerin sellaisen varalle.
MissMurderer
Jack Taylor
Viestit: 18
Liittynyt: To Joulu 18, 2014 7:41 pm

Re: 16-v kuolema: Kaupunki ja vaijeri

Viesti Kirjoittaja MissMurderer »

Mietin tuota että mitä käy kun tuohon vaijeriin törmää. Kun se osuu kaulaan, niin tyssääkö matka tavallaan siihen ja kaikki seuraavat ovat törmänneet ensiksi laskijaan ja jääneet samaan kohtaan "jumiin", vai valuuko jotenkin siitä vaijerin alitse sitten ja loppumäen?
Jinx
Harjunpää
Viestit: 312
Liittynyt: Ti Touko 12, 2015 5:47 pm

Re: 16-v kuolema: Kaupunki ja vaijeri

Viesti Kirjoittaja Jinx »

neitisherlock kirjoitti:Itsestä jotenkin tuntuu että tässä on nyt yhtä syyllisiä ja syyttömiä kaikki osalliset.

Nuorille oli varmasti luvatonta olla mäessä, ja etenkin alkaa sitä pyllymäkeä laskea. Siihenhän mäkeä ei ole tarkoitettu. Alue on pimeänä ja vaijerit mäessä siksi, ettei siellä yöllä ole luvallista olla. Ei varmaan edes suksien kanssa. Alkoholia on nautittu ja haluttu vain viettää kivaa iltaa, koulut just alkaneet jne jne. Siellä on muut auttaneet mäenlaskijat ylimmän vaijerin ali ja ajatelleet, ettei enempää vaijereita ole.

Vaijerit täysin näkymättömissä keskellä mäkeä taas... mielestäni ei ole mikään älynväläys ilkivaltaa estämään. Jos ne mopoilijat ja autoilijat sitten oliskin tullu ilkeyttään mäkeä laskemaan? Miten sen mopoilijan olisi pitänyt se vaijeri huomata? Täysin käsittämätöntä ettei vaijreita merkitä niin, että ne huomaisi kaukaa, jolloin se ajatus mäenlaskustakin varmaan unohtuisi kun huomaisi esteet mäessä.
Oletko itse tehnyt nuorena jotakin luvatonta? Se olisi vähän eri asia jos nuoret olisivat kiivenneet suurjännitepylvääseen tai hyppineet sillalta jokeen tai jotain vastaavaa, jonka ymmärtää jo ennakkoon vaaralliseksi toiminnaksi. Pyllymäen lasku tuskin tuntuu ilakoivista nuorista kovinkaan suurelta riskiltä? Turha syyllistää koko ajan vain nuoria, ansan virittäjä on saatava vastuuseen!
neitisherlock
Susikoski
Viestit: 34
Liittynyt: Ke Touko 06, 2015 9:58 am
Paikkakunta: Helsinki

Re: 16-v kuolema: Kaupunki ja vaijeri

Viesti Kirjoittaja neitisherlock »

Jinx kirjoitti:
neitisherlock kirjoitti:Itsestä jotenkin tuntuu että tässä on nyt yhtä syyllisiä ja syyttömiä kaikki osalliset.

Nuorille oli varmasti luvatonta olla mäessä, ja etenkin alkaa sitä pyllymäkeä laskea. Siihenhän mäkeä ei ole tarkoitettu. Alue on pimeänä ja vaijerit mäessä siksi, ettei siellä yöllä ole luvallista olla. Ei varmaan edes suksien kanssa. Alkoholia on nautittu ja haluttu vain viettää kivaa iltaa, koulut just alkaneet jne jne. Siellä on muut auttaneet mäenlaskijat ylimmän vaijerin ali ja ajatelleet, ettei enempää vaijereita ole.

Vaijerit täysin näkymättömissä keskellä mäkeä taas... mielestäni ei ole mikään älynväläys ilkivaltaa estämään. Jos ne mopoilijat ja autoilijat sitten oliskin tullu ilkeyttään mäkeä laskemaan? Miten sen mopoilijan olisi pitänyt se vaijeri huomata? Täysin käsittämätöntä ettei vaijreita merkitä niin, että ne huomaisi kaukaa, jolloin se ajatus mäenlaskustakin varmaan unohtuisi kun huomaisi esteet mäessä.
Oletko itse tehnyt nuorena jotakin luvatonta? Se olisi vähän eri asia jos nuoret olisivat kiivenneet suurjännitepylvääseen tai hyppineet sillalta jokeen tai jotain vastaavaa, jonka ymmärtää jo ennakkoon vaaralliseksi toiminnaksi. Pyllymäen lasku tuskin tuntuu ilakoivista nuorista kovinkaan suurelta riskiltä? Turha syyllistää koko ajan vain nuoria, ansan virittäjä on saatava vastuuseen!
No olisitpa lukenut myös sen viimeisen kappaleen :D tottakai nuorena on tullut kokeiltua rajoja, mutta silloin olen kyllä tiedostanut myös sen että se ei ole luvallista. Kaikissa oli vikaa, vaikka ei syyllistämisellä kyllä enää mitään hyötyä ole. Mutta niinkuin joku aiemmin sanoi, niin tästä olisi hyvä oppia jotain tulevaisuudessa.
Ilpo Larha
Harjunpää
Viestit: 331
Liittynyt: Pe Elo 28, 2009 1:35 pm

Re: 16-v kuolema: Kaupunki ja vaijeri

Viesti Kirjoittaja Ilpo Larha »

Varmaankin vaijeri on asennettu jonkinlaisen turhautumisen seurauksena, "enää ette laske!"

Näin sitten kävi.

Juridisesti pääkysymykseksi liene nuosee nuo varoituskyltit ja se oliko paikka "yleisesti ottaen kielletty".

Tässä esimerkki aivan tavallisesta kristillisestä ajettelusta syyttelyn sijaan:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015083 ... 8_uu.shtml
teppo
Perry Mason
Viestit: 3959
Liittynyt: La Heinä 21, 2007 5:38 pm

Re: 16-v kuolema: Kaupunki ja vaijeri

Viesti Kirjoittaja teppo »

Tämän päivän iltasanomissa paikallinen jantteri jakaa ikäpolvensa kokemus- ja ajattelumaailmaa:
Siinä videossa he tiesivät, että vaijeri on tulossa, sillä he laittavat päät alas. Jos siinä ihan selkä suorana laskee, sitten käy noin, kuten nyt kävi. Siinä pitää vähän taaksepäin nojata, ettei osu.
Eli kyllä. Osa kanssaihmisistämme lähtee vartavasten seikkailemaan kielletylle paikalle tiedostaen, että se on kiellettyä ja ihanan jännittävää. Osa heistä kuolee. Samat tyypit laskevat hyppyrimäen alastulorinnettä, murtautuvat sähkökaappiin tai mitä nyt heidän tajuntansa sattuukaan tuottamaan. Aidat eivät näitä pidättele. Tätä ei voi kokonaan estää. Hommasta aiheutuu hankaluuksia niille, joiden ihan asiallisia harrastuspaikkoja ja omaisuutta tässä tärvellään ja rikotaan.

Lehtitietojen mukaan paikalle saapunut omainen oli ensireaktionaan päättänyt syyllistää vaijerin asentajaa. Odotellaan nyt, löytyykö sieltä jonkunasteista näkemystä, mitä kasvattajat olisivat valmiit tekemään estääkseen jälkikasvunsa tötöilyä. Esimerkiksi moniko paheksujista ilmoittautuu aitatalkoisiin ja olisiko luvassa jonkunasteista kasvatuspanosta tai roolimalliutta, jotta omat kullannuput miettisivät hyväksyttävää riskitasoa toisin?
keittoherne
Alibin satunnaislukija
Viestit: 52
Liittynyt: Ti Kesä 17, 2008 2:19 pm

Re: 16-v kuolema: Kaupunki ja vaijeri

Viesti Kirjoittaja keittoherne »

Miksi teppo lainaat noin harhaanjohtavan kohdan artikkelista. Se että jotkut nuoret tiesivät vaijerista, ei tarkoita että kaikki maailman nuoret tiesivät siitä. Nuoret laskivat mäkeä, sitä ei voi verrata sähkökaappiin murtautumiseen.
Timppa
Sabrina Duncan
Viestit: 358
Liittynyt: Pe Elo 24, 2007 11:43 am

Re: 16-v kuolema: Kaupunki ja vaijeri

Viesti Kirjoittaja Timppa »

keittoherne kirjoitti:Miksi teppo lainaat noin harhaanjohtavan kohdan artikkelista. Se että jotkut nuoret tiesivät vaijerista, ei tarkoita että kaikki maailman nuoret tiesivät siitä.
Eikö siellä ylhäälläkin ollut vaijeri? Vaikka olisi kuullutkin vaijerista, niin on tuossa joltinenkin väärinkäsityksen mahdollisuus. Ainakin Helsingin uutisten mukaan tuolla alastulorinteen yläpäässä ei ollut varoituskylttiäkään, joten ilmeisesti oli hyvät mahdollisuudet päästä laskemaan vaaraa sisäistämättä.
* Älä ruoki trollia! *
Vastaa Viestiin