Arvokuljetusryöstö Salossa 25.2.2016

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
sianliha
Nikke Knakkertton
Viestit: 170
Liittynyt: Ti Tammi 26, 2016 8:22 pm

Re: Arvokuljetusryöstö Salossa 25.2.2016

Viesti Kirjoittaja sianliha »

On Anoi Kaa kirjoitti:
sianliha kirjoitti:Ranskassa jokunen vuosi sitten firmat maksoi näille arvokuljetusten kuskeille ja vartijoille 12 e tunti, ei kyllä jotkut arvosta henkeään ja terveyttään kovin korkealle. Sitten sillä yhdellä kuskilla välähti ja kaasutteli rahojen kanssa auringon laskuun, rahat jemmaan Serbiaan ja tuli antautumaan, tuomio oli 3 vuotta parista miljoonasta
Juuri näin. Jos arvostat työtäsi ja moraali korkealla, sinulle vittuillaan (jos kerrot mitä teet). Jos et kerro ja jatkat hommia, joudut ihmettelemään monen muun ammattikunnan palkkoja työn vaatitvuuteen&turvallisuuteen nähden.
Ja kun laitetaan asiat oikeisiin mittasuhteisiin, niin vierelle voisi laittaa summan, jonka firma tienaa arvokuljetuksesta tuntitaksana. No elämä on tietenkin valintoja täynnä, jokainen valitsee sellaisen, jossa tuntuu saavansa hänelle riittävän korvauksen hengestään, terveydestään ja menettämästään ajasta.
gumbler
Remington Steele
Viestit: 241
Liittynyt: Ma Elo 03, 2015 10:10 pm

Re: Arvokuljetusryöstö Salossa 25.2.2016

Viesti Kirjoittaja gumbler »

Onko ollut Picassoja kontissa? :D

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2 ... 27529.html

"Salon rahakuljetusisku: Silminnäkijät ihmettelivät ”outoja liikkujia” jo edeltävinä päivinä

Poliisi pitää mahdollisena ja todennäköisenä, että iskua harjoiteltiin etukäteen. Syy kelikameran oudolle sammumiselle on selvinnyt.
Paljon huomiota herättänyt ryöstöyritys tapahtui torstaiaamuna Salon Suomusjärvellä.

Aseistautuneiden ryöstäjien kohde oli turvallisuusyhtiö G4S:n rahankuljetusauto. Auto oli matkalla Turusta Helsinkiin. Ryöstäjät iskivät, kun auto oli reittinsä puolivälissä Salon Suomusjärven kohdalla.

Jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Heinonen keskusrikospoliisista kertoo Ilta-Sanomille, että teosta epäillyt tekijät ovat mahdollisesti ja todennäköisesti harjoitelleet iskua ennakkoon.

– Meillä on kokemukseen perustuva käsitys siitä, että tämä on rikostyyppinä ja toteutustavaltaan sellainen, että sitä harjoitellaan. Tämä ei ole mitään mentaaliharjoittelua, vaan tullaan oikeasti paikan päälle harjoittelemaan. Muuten tällainen ei onnistu, Heinonen sanoo.

Hänen mukaansa harjoittelun puolesta puhuvat myös silminnäkijähavainnot tekoa edeltäviltä päiviltä.

– Ne (havainnot) hiukan tukevat sitä ajatusta, että sitä (harjoittelua) on todellakin ollut. Olemme saaneet havaintoja hiukan oudoista liikkujista ja autoista sillä alueella, mikä sopii siihen ajatukseen, että tätä on harjoiteltu.

– Harjoittelulla tarkoitan sitä, että seurataan tilannetta, ihmisten liikkeitä ja tehdään omia havaintoja (iskupaikasta). Esimerkiksi jollain keinolla sen rahankuljetusauton liikkeet on saatu selville. Sitä on joko seurattu tai on ollut mahdollisesti sisäpiiritietoa tai mitä tahansa muuta. Mutta kun vertaa vanhoihin vastaaviin juttuihin, ollaan aina oltu etukäteen katsomassa, kun auto liikkuu.

– Emme ole saaneet kuitenkaan sellaista havaintoa, että pystyisimme varmuudella sanomaan, että tämä (henkilö) on nimenomaan ollut harjoittelemassa, Heinonen tähdentää.

Keskusrikospoliisi kaipaa edelleen havaintoja ”oudoista liikkujista” tekoa edeltäviltä päiviltä sekä teon jälkeen. Tiedot voi ilmoittaa poliisille puhelimitse 040 371 3177 tai sähköpostilla [email protected].

Tekijät jäivät ilman saalista

Vaikka ryöstäjät saivat rahankuljetusauton kuljettajan pakotettua ulos hytistään, he eivät päässeet sisälle auton tavaratilaan, jossa rahat olivat. Ryöstäjät joutuivat pakenemaan paikalta ilman rahaa.

Poliisi tutkii tekoa törkeänä ryöstönä.

– Sen tiedämme, ettei itse rahamäärään päästy kiinni. Mutta sitä emme tiedä, onko autossa ollut jotain muuta tavaraa, mikä aiheuttaisi vahingonkorvausvaatimuksia. Se on vielä auki, Heinonen sanoo.

Heinonen ei suostu paljastamaan sitä, kuinka paljon rahaa autossa kuljetettiin.

– Sitä en halua tässä vaiheessa kommentoida. Isosta rahamäärästä puhutaan.

Ketään ei ole otettu kiinni

Silminnäkijöiden mukaan epäiltyjä tekijöitä oli 6–7. Ainakin yksi henkilöistä puhui selvää suomea rahankuljetusauton kuljettajalle.

– Ainoa puhe, mitä siellä on käytetty, on ollut selkeää suomea. Se ei suinkaan välttämättä tarkoita sitä, että he olisivat suomalaisia, vaan se tarkoittaa sitä, että puhuttu kieli on ollut suomi, Heinonen huomauttaa.

Rahankuljetusautoa tulitettiin, ja muun muassa sen tuulilasissa näkyy luodinreikiä. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut tilanteessa.

Jutun toinen tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Heikki Topi-Hulmi kertoo Ilta-Sanomille, että kyseessä on pistooli ”tai pistoolin kaltainen ase”.

– Pistoolin kaltainen ase, eli käsiase. Se on silminnäkijähavainto, Topi-Hulmi sanoo.

Iskun jälkeen ryöstäjät jatkoivat matkaansa rikospaikalta lyhyen matkan päähän Teboil Kivihovin parkkipaikalle. He jättivät sinne käyttämänsä pakettiautot ja jatkoivat matkaansa todennäköisesti kahdella tai kolmella henkilöautolla. Tämän jälkeen tekijöiden liikkeestä ei ole mitään havaintoa.

Ketään ei ole otettu tapaukseen liittyen kiinni.

Kelikamera oli rikottu

Ryöstöyritys vaikuttaa poliisin mukaan hyvin suunnitellulta ja todennäköisesti järjestäytyneen rikollisuuden tekemältä. Julkisuudessa on aiemmin kerrottu, että lähellä Suomusjärven ryöstöpaikkaa sijainnut kelikamerakin pimeni oudosti vain hetki ennen ryöstöä.

Topi-Hulmi kertoo Ilta-Sanomille, että kelikamera oli todennäköisesti pimennetty tahallaan ennen ryöstöyritystä. Hänen mukaansa asia on selvinnyt teknisessä tutkinnassa.

– Se on rikottu. Sen yhteyttä tähän tapahtumaan selvitetään, Topi-Hulmi kertoo.

– Se ei ole mennyt itsestään rikki, hän tähdentää.

Epäilläänkö, että sen olisi hajottanut joku ryöstöporukkaan kuuluneista?

– Se on yksi mahdollisuus, Topi-Hulmi sanoo."
johnny rebel

Re: Arvokuljetusryöstö Salossa 25.2.2016

Viesti Kirjoittaja johnny rebel »

gumbler kopioi samaa uudestaan, on se vaikeaa lukea uudestaan sivua kaks takasin. :mrgreen:
stalkkeri
Hetty Wainthropp
Viestit: 470
Liittynyt: Ma Syys 21, 2015 5:36 pm

Re: Arvokuljetusryöstö Salossa 25.2.2016

Viesti Kirjoittaja stalkkeri »

Ettei olis mopojengin kepposia ?
Varmaan tosiaan molempiin suuntiin väijyssä ukot ja infoa on annettu milloin hatkat tulee ottaa.
Kelikameran pimentyminen vain minuutteja ennen puoltaa tätä. Onko Kelikamerat sopivan kaukana tekopaikasta jos siihen oltais jääty väijyyn?
Rosi
Lauri Hanhivaara
Viestit: 127
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 7:59 pm

Re: Arvokuljetusryöstö Salossa 25.2.2016

Viesti Kirjoittaja Rosi »

stalkkeri kirjoitti:Ettei olis mopojengin kepposia ?
Varmaan tosiaan molempiin suuntiin väijyssä ukot ja infoa on annettu milloin hatkat tulee ottaa.
Kelikameran pimentyminen vain minuutteja ennen puoltaa tätä. Onko Kelikamerat sopivan kaukana tekopaikasta jos siihen oltais jääty väijyyn?
Jos poliisiauto lähestyy 150 kilsan tuntinopeudella motarilla niin se liikkuu 2,5 kilsaa minuutissa. Voisi olettaa että ilmoitusaika on vähintään 2 min aijemmin niin vähintään 5 kilsaa kohteesta oli ilmoittaja.
CrimeMaker
Alokas
Viestit: 1
Liittynyt: La Helmi 27, 2016 5:55 pm

Re: Arvokuljetusryöstö Salossa 25.2.2016

Viesti Kirjoittaja CrimeMaker »

Mielenkiintoista, että G4S:n Suomen toiminnot myytiin päivä ennen ryöstöä (24.2.). Vaikea uskoa, että ajankohta olisi vain sattumaa.

Kaupan osapuolille ja neuvonantajille on oletettavasti annettu paljon yhtiötä koskevaa informaatiota ennen kauppaa. Vaikuttaa siis vahvasti sisäpiirin keikalta. Joko joku on saanut oleelliset informaatiot tuon kaupan yhteydessä tai vaihtoehtoisesti yhtiön sisällä oleva "vinkkimies" on suositellut keikan tekemistä heti kaupan jälkeen, jolloin yhtiön asioista tietävien joukko on suurimmillaan, ja näin paljastumisriski pienimmillään.

Lisäksi yhtiön rahankäsittelystä vastaava johtaja on vaihtunut noin kuukausi sitten. hmmm.... Tuo voi toki olla sattumaa, mutta jossain nyt savuaa.

Alla lainaukset yhtiön tiedotteista. Saatavilla http://www.g4s.fi.

Sector Alarm ostaa G4S Suomen
24 helmikuu 2016
G4S on tehnyt sopimuksen G4S Security Services Oy:n osakekannan - sisältäen kaikkien yhtiön Suomessa toimivien tytäryhtiöiden - myymisestä turvallisuusyhtiö Sector Alarmille.
Suomessa G4S tuottaa arvokuljetus- ja rahankuljetuspalveluita, turvallisuusteknisiä ratkaisuja sekä vartiointi- ja valvontapalveluita. Yrityskaupalla ei ole vaikutuksia asiakkuuksiin.
Vahvistuakseen yrityskauppa vaatii vielä Kilpailuviraston hyväksynnän, jonka odotamme saavamme huhtikuun alussa. Siihen saakka nykyinen johtoryhmä jatkaa liiketoiminnan johtamista kuten tähänkin asti osana G4S:ää.

Mikko Leinonen G4S Suomen rahankäsittelyliiketoiminnan johtajaksi
15 tammikuu 2016
Mikko Leinonen on nimitetty turvallisuuspalveluita tarjoavan G4S:n Suomen rahankäsittelyliiketoiminnoista vastaavaksi johtajaksi 25. tammikuuta 2016 alkaen.
Leinonen siirtyy G4S:IIe ISS Palvelut Oy:n turvallisuuspalvelujohtajan tehtävästä.
– G4S:n Suomen toimintoja on viimeisten vuosien aikana kehitetty määrätietoisesti vastaamaan muuttuvan mark-kinatilanteen vaatimuksia. Kannattava kasvu edellyttää uusien toimintatapojen käyttöönottamista, vankkaa sisäistä yhteistyötä ja asiakastyöskentelyn vahvistamista. Mikolla on kokemusta vaativasta palveluliiketoiminnasta mikä antaa hänelle hyvät edellytykset onnistua tehtävässään osaavan ja kokeneen rahankäsittelyn organisaation tukemana, toteaa G4S Suomen toimitusjohtaja Tauno Maksniemi.
– Olen työskennellyt aikaisemmin rahankäsittely- ja vartiointiliiketoiminnoissa, myös kansainvälisissä tehtävissä, joten tämä askel oli luonteva, sanoo Mikko Leinonen.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17154
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Arvokuljetusryöstö Salossa 25.2.2016

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

On Anoi Kaa kirjoitti:En tekisi sitä kuitenkaan, jos ei pakkoi, koska tuhoaminen laukaisee hälytyksen - kannattaa ensisijaisesti siis käyttää muita konsteja.
Millaisia?
On Anoi Kaa kirjoitti:Matkapuhelinverkko tarjoaa keinon seurata kohdetta hieman epätarkemmin, riittävällä tarkkuudella kuitenkin. Tämänkin seurannan voi poistaa nopeasti, melkeinpä heti kohteen luo päästyään.
Miten?
On Anoi Kaa kirjoitti:Jos oikein alkaa skitsottamaan venäläiset panssarivaunutekniikat ja muut, nyt olisi oikea aika ottaa se foliohattu, isoin mitä löytyy, ja alkaa kutomaan faradaynhäkki-tyyppistä lätsää sille kohteelle. Tai pukata se piiloon sellaiseen.
Jostain syystä otat nyt kauhean tosissasi nämä spekulaatiot, joita on entisessä essonbaarissa kuunneltu. Kyllä kansa tietää... Tai on tietävinään.
On Anoi Kaa kirjoitti:Kovasti himottaisi, kun menkkatohtorin kommentit virnuiluttavat täällä päin Suomenmaata.
Sellaisiksi ne oli tarkoitettukin. Hyvä jos toimi.
On Anoi Kaa kirjoitti:Edit: Ai niin, tohtori, kertoisitko hieman enemmän noista "räjähdekaivoista"
...en halua kommenteillani antaa apuja vaikkapa tälle Salon porukalle tai copycateille jotka seuraavat...
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17154
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Arvokuljetusryöstö Salossa 25.2.2016

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Tuossa jo mainittiinkin muutama aiempi ryöstö ja sen yritys, mutta tämä unohtui toimittajilta:

Rahankuljetusauto yritettiin ryöstää Turussa
Ryöstäjät räjäyttivät pakoautonsa ja pääsivät läpi poliisin piirityksestä


Aseistautuneet ja naamioituneet miehet yrittivät maanantaina ryöstää rahankuljetusauton Turussa keskellä päivää vilkkaan automarketin edustalla. Ryöstäjät ilmeisesti ampuivat takaa-ajoon lähtenyttä poliisiautoa ja räjäyttivät hylkäämänsä pakoauton.
Poliisi eristi laajasti läheisen metsikön, mutta ryöstäjät pääsivät pakenemaan paikalta.
Rahankuljetusauton ryöstöyritys käynnistyi Tampereentien Prisman edustalla kello 12.25. Prisman asiakkaat kiinnittivät huomiota rahankuljetusauton ympärille ilmestyneisiin neljään viiteen mieheen, jotka olivat pukeutuneet tummiin haalareihin ja kasvojen yli vedettyihin kommandopipoihin. Yksi miehistä kiipesi aseen kanssa auton katolle. Miehet yrittivät kymmenkunta minuuttia murtautua erilaisin välinein rahankuljetusautoon.

Tapahtumaa
Poliisi sai kello 12.31 Prisman edustalla tapausta seuranneelta naiselta puhelinsoiton, että rahankuljetusautoa ryöstetään parhaillaan. Kaksi auton miesvartijaa olivat sisällä Prismassa rahankäsittelyhuoneessa. He kuulivat ryöstöstä vasta Prisman henkilökunnalta.
Kun rahankuljetusautoon tunkeutuminen ei onnistunut, ryöstäjät pakenivat paikalta tummanpunaisella Chevrolet Chevy Van pakettiautolla. Paikalle ensimmäisenä kiiruhtanut poliisipartio tuli pakoautoa vastaan ja havaitsi kuljettajalla päässä kasvonaamarin.
Kun poliisiauto lähti takaa-ajoon ryöstäjät löivät pakettiauton takalasit aseen perällä rikki ja näkyviin tuli aseen piippu. Pakoautosta mahdollisesti ammuttiin poliisiautoa kohden, ja poliisit jäivät kauemmaksi seuraamaan pakoauton matkaa.
Silloin autosta heitettiin tielle kymmeniä teräviä sinkkipiikkikimppuja. Poliisiauton eturengas osui piikkeihin, rengas tyhjeni ja pysäytti poliisipartion takaa-ajon.


HS 6.8.2002

ChevyVan löytyi sittemmin poltettuna.

Vielä vanhempi tapaus oli marraskuussa 1995, kun Kirkkonummella ryöstettiin pankkiautomaattiin rahaa vieneen rahankuljetusauton rahalaukut ja niissä olleet yli 600000 markkaa:

Rahankuljetusauto ryöstettiin Kirkkonummella

Kirkkonummella ryöstettiin torstaina aamupäivällä hieman kymmenen jälkeen vartioimisliikkeen rahankuljetusauto. Ryöstäjä sai kyynelkaasua käyttäen Tinatie 5:ssä pankkiautomaatille menneeltä vartijalta saaliiksi kahteen siniseen kangaskassiin pakattuja muovisia rahalippaita, joissa oli suurehko summa rahaa.
Ryöstäjä oli pukeutuneena tummaan pipoon, harmaisiin college-housuihin, tummansiniseen toppatakkiin, jossa oli vaaleansiniset hihat ja vuori. Suun edessä oli vaaleankeltainen kaulahuivi.
Ryöstäjä poistui paikalta anastetulla harmaalla Mazda-323 henkilöautolla, jonka rekisteritunnus on ZBE-747.


HS 17.11.1995

Tuo Turussa tehty jäi kaiketi pimeäksi, mutta K:nummen tapauksen jatkoja en tiedä.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Avatar
Rescuer
Perry Mason
Viestit: 3647
Liittynyt: Ti Heinä 08, 2008 8:15 pm

Re: Arvokuljetusryöstö Salossa 25.2.2016

Viesti Kirjoittaja Rescuer »

CrimeMaker kirjoitti:Mielenkiintoista, että G4S:n Suomen toiminnot myytiin päivä ennen ryöstöä (24.2.). Vaikea uskoa, että ajankohta olisi vain sattumaa.

Kaupan osapuolille ja neuvonantajille on oletettavasti annettu paljon yhtiötä koskevaa informaatiota ennen kauppaa. Vaikuttaa siis vahvasti sisäpiirin keikalta. Joko joku on saanut oleelliset informaatiot tuon kaupan yhteydessä tai vaihtoehtoisesti yhtiön sisällä oleva "vinkkimies" on suositellut keikan tekemistä heti kaupan jälkeen, jolloin yhtiön asioista tietävien joukko on suurimmillaan, ja näin paljastumisriski pienimmillään.
Operatiivisen toiminnan yksityiskohdat eivät ole sellaista tietoa, jota neuvottelujen yhteydessä kerrottaisiin toiselle osapuolelle. Vartiointiohjeet, kohdeohjeet, arvokuljetuksen ohjeet, aikataulut ja reitit... Kaikki ovat sellaista tietoa, jota ei jaeta ja jota harvemmin nuo johtoportaan ihmiset edes tietävät.
CrimeMaker kirjoitti:Lisäksi yhtiön rahankäsittelystä vastaava johtaja on vaihtunut noin kuukausi sitten. hmmm.... Tuo voi toki olla sattumaa, mutta jossain nyt savuaa.
Tuollaiset yrityskaupat eivät tapahdu hetkessä ja tietoa niistä tihkuu vähintään huhuina ihan kuraportaalle saakka, johtajista nyt puhumattakaan. Ja moni johtaja joka tietää pallinsa olevan vaarassa alkaa siinä vaiheessa etsimään uutta työpaikkaa...
Sitä paitsi tuossa on kyse jo sen tason johtajasta, ettei sillä ole enää yksityiskohtaisia tietoja operatiivisista toiminnoista.

Se ei varmaan ole kenellekään tullut yllätyksenä, että Turun ja Helsingin välillä kulkee rahaa. Ja että käytännössä ainut järjellinen reitti on motaria pitkin. Aikataulujen selvittäminen tarkkailulla ei loppujen lopuksi ole tuollaisella runkoreitillä kovin suuri operaatio.
Mitä enemmän vihreitä hymiöitä, sitä heikommat argumentit.
Eräässä entisessä hallituspuolueessa oltiin erittäin kiinnostuneita uusista pilvipalveluista. Sitten joku kertoi heille, ettei pilvipalveluilla ole mitään tekemistä kannabiksen kanssa...
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17154
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Arvokuljetusryöstö Salossa 25.2.2016

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

On Anoi Kaa kirjoitti:Kommenttini oli osoitettu lähinnä tohtorille, palstan valtiaalle.
Ikävää, jos ajoittainen aktiivisuuteni antaa sinulle minusta tälläisen kuvan.
On Anoi Kaa kirjoitti:A.Kykenisitkö sinä tuon kuvan perusteella kertomaan auton vuosimallin?
B. Eikö mielestäsi 6 vuotta vanha, päivittäin kuljetuskäytössä oleva auto, ole jo ikivanha?
C. Puututko aina epäolenaisiin asioihin?
A. En, mutta tiedän sen olevan väliltä 1996-2013 ja todennäköisemmin uudemmasta päästä, koska autokierto voisi olla n 5-8 vuotta. Jostain detaljeista sen erottaisi, mutta tunnen autoja aikas lailla huonosti.
B. Ei ole. Monilla kuljetusliikkeillä kiertoaika on 3 vuotta, joillakin enemmän. Ikivanha se ei ole missään nimessä.
C. En aina.
On Anoi Kaa kirjoitti:On se kumma, että poliisit vetoavat turvallisuuteen eivätkä siksi liiku missään partiotehtävissä yksin. Toisaalla heikommin koulutettu sekä aseistettu vartija vääntää selkä kyyryssä menemään ikivanhalla dieselrutkulla ypöyksin, joskus erittäin arvokas lasti selän takana, enkä ole kuullut heidän liitolta ruikutusta, että pelottaa kuten poliiseilta aina silloin tällöin.
Ehkä Suomessa on tuudittauduttu siihen, että kuljetus on pieni välttämätön paha ja kuka sitä nyt Suomessa mitään ryöstää... Poliisi tosin joutuu virkaurallaan väistämättä selkkauksiin, joissa tarvitaan kahta ellei jopa useampaa poliisia. Aikoinaan, joskus 1980-luvun alussa kauppojen kassat vietiin vartijan toimesta pankin yösäilöön. Usein kouluttamaton kaveri, turvajärjestelyt olemattomat ja kyydissä oli jopa kymmeniä tuhansia markkoja.
On Anoi Kaa kirjoitti:Arvostan tuota porukkaa kovasti. Siellä on työmiehet hommissa, ikävää etteivät saa olla raskaasti aseistettuja ja ettei yhtiöt käytä tuplamiehitystä kuten poliisi, ihan jokapäiväisillä juoppokeikoillakin, on velvoitettu käyttämään.
Samoin ajatuksin.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Avatar
Rescuer
Perry Mason
Viestit: 3647
Liittynyt: Ti Heinä 08, 2008 8:15 pm

Re: Arvokuljetusryöstö Salossa 25.2.2016

Viesti Kirjoittaja Rescuer »

Doctor Lecter kirjoitti:
On Anoi Kaa kirjoitti:A.Kykenisitkö sinä tuon kuvan perusteella kertomaan auton vuosimallin?
B. Eikö mielestäsi 6 vuotta vanha, päivittäin kuljetuskäytössä oleva auto, ole jo ikivanha?
C. Puututko aina epäolenaisiin asioihin?
A. En, mutta tiedän sen olevan väliltä 1996-2013 ja todennäköisemmin uudemmasta päästä, koska autokierto voisi olla n 5-8 vuotta. Jostain detaljeista sen erottaisi, mutta tunnen autoja aikas lailla huonosti.
B. Ei ole. Monilla kuljetusliikkeillä kiertoaika on 3 vuotta, joillakin enemmän. Ikivanha se ei ole missään nimessä.
C. En aina.
Harvalla kuljetusliikkeellä on nykyään autojen kiertoaika 3 vuotta, jos ei takseja oteta mukaan laskuihin. Ja takseinakin autoja pidetään nykyään pidempään kuin kolme vuotta.
Doctor Lecter kirjoitti:
On Anoi Kaa kirjoitti:On se kumma, että poliisit vetoavat turvallisuuteen eivätkä siksi liiku missään partiotehtävissä yksin. Toisaalla heikommin koulutettu sekä aseistettu vartija vääntää selkä kyyryssä menemään ikivanhalla dieselrutkulla ypöyksin, joskus erittäin arvokas lasti selän takana, enkä ole kuullut heidän liitolta ruikutusta, että pelottaa kuten poliiseilta aina silloin tällöin.
Ehkä Suomessa on tuudittauduttu siihen, että kuljetus on pieni välttämätön paha ja kuka sitä nyt Suomessa mitään ryöstää... Poliisi tosin joutuu virkaurallaan väistämättä selkkauksiin, joissa tarvitaan kahta ellei jopa useampaa poliisia. Aikoinaan, joskus 1980-luvun alussa kauppojen kassat vietiin vartijan toimesta pankin yösäilöön. Usein kouluttamaton kaveri, turvajärjestelyt olemattomat ja kyydissä oli jopa kymmeniä tuhansia markkoja.
Poliisi hoitaa virkatehtäviä, ilman työnantajan voiton maksimointia. Joten poliisit ovat vähän eri asemassa neuvotellessaan asioista.
Arvokuljettajien määrä on taas Suomessa suhteellisen pieni, taitaa pyöriä siinä 500 paikkeilla. Ja kun arvokuljetusfirmat ovat omia firmojaan vaikka saattavat isomman firman nimen alla toimia, niin työntekijämäärä jää niin pieneksi ettei täysipäiväistä työsuojeluvaltuutettua tai pääluottamusmiestä ole. Ja noin pieni väkimäärä, josta osa ei edes kuulu liittoon, niin eipä emoliittojakaan kiinnosta lähteä tappelemaan asioista. Etenkään, kun sen paremmin finanssialan keskusliitto kuin vakuutusyhtiöiden suojeluohjeetkaan eivät vaadi sitä kahta kuljettajaa...
Kun vakuutusyhtiö ei vaadi, ei asiakaskaan vaadi (hinta nousisi) eikä työnantaja käytä (kustannukset nousisi).

80-luvulla oli vartijoilla sentään aseet vielä. Tosin jokainen voi miettiä kumpi on turvallisempaa, se että vartija kuskaa Valintatalon kassissa kaupan kassan piiriauton takapenkillä pankin yösäilöön lyhyt piippuinen .38 haalarin perstaskussa vai aseistautumaton arvokuljettaja kuljettaa arvokuljetusyksikössä rahat arvokuljetusta varten rakennetulla ja hyväksytyllä ajoneuvolla...
Mitä enemmän vihreitä hymiöitä, sitä heikommat argumentit.
Eräässä entisessä hallituspuolueessa oltiin erittäin kiinnostuneita uusista pilvipalveluista. Sitten joku kertoi heille, ettei pilvipalveluilla ole mitään tekemistä kannabiksen kanssa...
Avatar
Luupää
Perry Mason
Viestit: 3860
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Arvokuljetusryöstö Salossa 25.2.2016

Viesti Kirjoittaja Luupää »

On Anoi Kaa kirjoitti:
Tunnen autot ihan kohtuullisesti...

...
Porin kirjoitti:Kuka muuten ostaa panssariauton matkailukäyttöön?
Ihmiset jotka tarvistevat sellaista ja joilla on kädentaitoja ilman rajattomia rahallisia resursseja tekevät niin.

http://www.nettiauto.com/mercedes-benz/814/7540556
Tuo ei ole panssariauto ollenkaan, vaan ns. pankkiauto, kuten linkatussa myynti-ilmoituksessakin heti otsikossa kerrotaan.

Pankkiautoja oli aikoinaan Suomessakin vähän joka pankilla. Ne olivat eräänlaisia liikkuvia pankkien konttoreita jotka liikkuivat sinne missä ei oikeita konttoreita ollut tai varsinainen konttori oli tilapäisesti kiinni. Niihin aikoihin pankit tosiaan palvelivat pieniäkin asiakkaita.

Meillä pankkiautot oli tehty isoista pakettiautoista tai pienistä umpikuorma-autoista. Niissä oli jo valmiiksi seisomakorkeus sisällä, ikkunoita joka suuntaan ja ehkä jopa valmis lämmityssysteemi, joten parempaa aihiota matkailuauton rakentamiseen sai hakea. Niinpä moni niistä jatkoikin pankkiuransa jälkeen matkailuautona.

Tuo linkatun ilmoituksen auto on juuri tällainen pankkiauto manner-Euroopasta, ei siis entinen arvokuljetusauto eikä – ainakaan vielä kuvanottohetkellä – myöskään matkailuauto vaan pankkivarustuksesta riisuttu entinen pankkiauto, kuten ilmoituksessa aivan selvästi sanotaan. Siitä voi kaupat tehtyään itse kukin rakentaa vaikkapa matkailuauton tai mitä nyt sattuu tarvitsemaan.

Panssaroitu arvokuljetusauto ja pankkiauto ovat kaksi aivan eri asiaa.
Kun linkität niin kopioi ainakin olennaiset, tapaukseen liittyvät osat tekstistä samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.
lech
Martin Riggs
Viestit: 633
Liittynyt: La Joulu 01, 2012 9:55 am

Re: Arvokuljetusryöstö Salossa 25.2.2016

Viesti Kirjoittaja lech »

Doctor Lecter kirjoitti:Tuossa jo mainittiinkin muutama aiempi ryöstö ja sen yritys, mutta tämä unohtui toimittajilta:

Rahankuljetusauto yritettiin ryöstää Turussa
Ryöstäjät räjäyttivät pakoautonsa ja pääsivät läpi poliisin piirityksestä


Aseistautuneet ja naamioituneet miehet yrittivät maanantaina ryöstää rahankuljetusauton Turussa keskellä päivää vilkkaan automarketin edustalla. Ryöstäjät ilmeisesti ampuivat takaa-ajoon lähtenyttä poliisiautoa ja räjäyttivät hylkäämänsä pakoauton.
Poliisi eristi laajasti läheisen metsikön, mutta ryöstäjät pääsivät pakenemaan paikalta.
Rahankuljetusauton ryöstöyritys käynnistyi Tampereentien Prisman edustalla kello 12.25. Prisman asiakkaat kiinnittivät huomiota rahankuljetusauton ympärille ilmestyneisiin neljään viiteen mieheen, jotka olivat pukeutuneet tummiin haalareihin ja kasvojen yli vedettyihin kommandopipoihin. Yksi miehistä kiipesi aseen kanssa auton katolle. Miehet yrittivät kymmenkunta minuuttia murtautua erilaisin välinein rahankuljetusautoon.

Tapahtumaa
Poliisi sai kello 12.31 Prisman edustalla tapausta seuranneelta naiselta puhelinsoiton, että rahankuljetusautoa ryöstetään parhaillaan. Kaksi auton miesvartijaa olivat sisällä Prismassa rahankäsittelyhuoneessa. He kuulivat ryöstöstä vasta Prisman henkilökunnalta.
Kun rahankuljetusautoon tunkeutuminen ei onnistunut, ryöstäjät pakenivat paikalta tummanpunaisella Chevrolet Chevy Van pakettiautolla. Paikalle ensimmäisenä kiiruhtanut poliisipartio tuli pakoautoa vastaan ja havaitsi kuljettajalla päässä kasvonaamarin.
Kun poliisiauto lähti takaa-ajoon ryöstäjät löivät pakettiauton takalasit aseen perällä rikki ja näkyviin tuli aseen piippu. Pakoautosta mahdollisesti ammuttiin poliisiautoa kohden, ja poliisit jäivät kauemmaksi seuraamaan pakoauton matkaa.
Silloin autosta heitettiin tielle kymmeniä teräviä sinkkipiikkikimppuja. Poliisiauton eturengas osui piikkeihin, rengas tyhjeni ja pysäytti poliisipartion takaa-ajon.


HS 6.8.2002

ChevyVan löytyi sittemmin poltettuna.

Vielä vanhempi tapaus oli marraskuussa 1995, kun Kirkkonummella ryöstettiin pankkiautomaattiin rahaa vieneen rahankuljetusauton rahalaukut ja niissä olleet yli 600000 markkaa:

Rahankuljetusauto ryöstettiin Kirkkonummella

Kirkkonummella ryöstettiin torstaina aamupäivällä hieman kymmenen jälkeen vartioimisliikkeen rahankuljetusauto. Ryöstäjä sai kyynelkaasua käyttäen Tinatie 5:ssä pankkiautomaatille menneeltä vartijalta saaliiksi kahteen siniseen kangaskassiin pakattuja muovisia rahalippaita, joissa oli suurehko summa rahaa.
Ryöstäjä oli pukeutuneena tummaan pipoon, harmaisiin college-housuihin, tummansiniseen toppatakkiin, jossa oli vaaleansiniset hihat ja vuori. Suun edessä oli vaaleankeltainen kaulahuivi.
Ryöstäjä poistui paikalta anastetulla harmaalla Mazda-323 henkilöautolla, jonka rekisteritunnus on ZBE-747.


HS 17.11.1995

Tuo Turussa tehty jäi kaiketi pimeäksi, mutta K:nummen tapauksen jatkoja en tiedä.
Muistan Turun Prisman tapauksesta 2002 sen, että liikekeskuksessa oli kännykkäliike ja liikkeen myyjä otti kuvan kännykällä, joka oli seuraavana päivänä TS:ssa. Taisi olla markkinoiden ensimmäisiä kännyköitä, joissa oli kamera. Kuva oli rakeista mössöä, josta ei saanut mitään selvää.

Naispuolinen profiloija kertoi, että menee vain muutama päivä niin kaverit saadaan kiinni. Profiloijan mukaan ryöstäjät olivat nuoria kavereita, katsoneet liikaa Rambo-elokuvia, yksi ryöstäjistä nousi rahankuljetusauton katolle kommondopipo päässä ja konepistooli kädessä.

Ryöstäjät lähtivät pakoon varastetulla pakulla, jonka polttivat Orikedon jätteenpolttolaitoksen kupeessa ja jollain ilveellä onnistuivat pakenemaan. Ei saatu koskaan kiinni.
pjpj
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 94
Liittynyt: Ma Huhti 13, 2009 10:54 am

Re: Arvokuljetusryöstö Salossa 25.2.2016

Viesti Kirjoittaja pjpj »

Uskomaton mediahässäkkä taas rahan/rahan ryöstön yrityksen takia.Ei laita saman tason myllyä poliisi päälle esim.henkirikoksen tai ihmisen katoamisen jälkeen.Money talks!!
Avatar
On Anoi Kaa
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11798
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Arvokuljetusryöstö Salossa 25.2.2016

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Luupää kirjoitti:
On Anoi Kaa kirjoitti:
Tunnen autot ihan kohtuullisesti...

...
Porin kirjoitti:Kuka muuten ostaa panssariauton matkailukäyttöön?
Ihmiset jotka tarvistevat sellaista ja joilla on kädentaitoja ilman rajattomia rahallisia resursseja tekevät niin.

http://www.nettiauto.com/mercedes-benz/814/7540556
Tuo sattui olemaan eka auto mikä vähänkään liittyi aiheeseen. Ja kuinka perkeleen vaikea se on tajuta, että kyseessä on tosiaan kevytkuorma-auto - siinä on oma kantava runko. Voit irrottaa panssaroidun tavarakopin kuin roskan, no melkein ainakin, ja pukata päälle cämpperin tai vaikka lavan, jos raittiista ilmasta pitää matkustellessa.

Tällaiselle autolle voisi olla pian tilausta suomenmaassa, saa mutiaiset ja muut roskat pieksää matkustamoa tai vaikka ammuskella ja itse voi polkee petaali metalliin, heittää musta savu ja irtautua.

Kuten vasta mainittiin, ihmeen iso kohu näistä tulee, sen verran epätavallisia ja kiinnostavia. Eihän näistä elokuviakaan tehtailtaisi ellei ihmisiä nämä kiinnostaisi?

Tuo ei ole panssariauto ollenkaan, vaan ns. pankkiauto, kuten linkatussa myynti-ilmoituksessakin heti otsikossa kerrotaan.

(edit. korjattu lainaus oikeaan paikkaan)
Ironiainjektio: Mitä enemmän injektiot, sitä enemmän infektoit (tuore tutkimus). Tästä syystä virustaudit ja syövät saavat usein vallan boostaamisen jälkeen. Olkaa viisaita ja pysähtykää hetkeksi.
Vastaa Viestiin