Mies haudattiin elävänä Kuusamossa 1984

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17157
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Mies haudattiin elävänä Kuusamossa 1984

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Kesäkuussa 1984 kolme miestä matkasivat aamuyöllä kohti Kajaania. Viinaksia hakemaan. Miehistä kaksi oli veljeksiä. Jossain vaiheessa veljesten ja kolmannen miehen kesken tuli riitaa alkkoholin loppumisesta. Kolmas mies - tuleva uhri - oli käynyt takapenkiltä käsiksi veljeksiin, jotka puolestaan olivat yrittäneet taltuttaa miehen lyömällä tätä pullolla ja vasaralla päähän.

Käsikähmän jälkeen auto oli pysäytetty ja toinen veljeksistä oli hakannut uhria auton ulkopuolella muutaman kerran kivellä päähän. Uhri oli tässä vaiheessa jo tajuton, mutta veljekset olivat oman kertomuksen mukaan luulleet häntä kuolleeksi.

Pahoinpitelyn jälkeen veljekset olivat raahanneet uhrinsa muutaman metrin päähän tiestä ja upottaneet hänet suohon.

Uhri löytyi vasta viitisen vuotta myöhemmin.

Ruumiinavauspöytäkirjojen mukaan uhri ollut hengissä ennen upottamista, koska hänen hengityselimistään löytyi mutaa. Asiantuntijoiden mukaan mies olisi todennäköisesti jäänyt henkiin, mikäli hänet olisi toimitettu hoitoon pahoinpitelyn jälkeen.

Kuusamon kihlakunnan oikeudessa tuomittiin taposta Veli-Pekka Heiskanen 10 vuodeksi vankeuteen ja Ari Heiskanen niin ikään taposta 7 vuodeksi vankeuteen.

Rovaniemen hovioikeus ei nähnyt syytä muuttaa tuomiota.

Korkein oikeus otti tapauksen käsiteltäväksi. KKO:n mukaan teko oli törkeä pahoinpitely ja törkeä kuolemantuottamus. Veli-Pekka Heiskanen tuomittiin 4 vuodeksi ja 4 kuukaudeksi vankeuteen ja oikeuden mukaan täyttä ymmärrystä vailla ollut Ari Heiskanen kolmeksi vuodeksi ja yhdeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Lähteet mm. HS 6.3.1992

Olin ruumiin löytymisen aikoihin Kajaani-Kuusamo akselilla kiertävänä kirkkomaalarina, mutta en kyllä muista että miten tuo ruumiin löytymisen kanssa oli? Tuliko joku tunnontuskiin vai löytyikö uhri ihan sattumalta?

Tietty tuo "mutku se alotti kun kävi sielt takapenkilt kiinni" - selittely on omaksi eduksi tehtyä, koska uhria ei voi kuulla.

Miten tämä juttu toi yhtäkkiä mieleen tämän tapauksen... http://www.murha.info/phpbb2/viewtopic.php?t=382

Alkkoholin huurua, syrjäinen seutu, automatka, katoaminen...
Aizerbaidzan
Angus MacGyver
Viestit: 6671
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan »

Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17157
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Kuten linkissä mainittiin, niin kaiketikin tunnontuskia tuli... "A on kuitenkin tiennyt todenmukaisesti kertoa, että ruumis löytyisi tien ojasta pää Junttilan suuntaan".

Katoamisissa ei vaan parane luovuttaa. Joku tietää aina jostain jotain. Ja joskus se joku saattaa kertoa jotain. Kun poliisikin muistaa silloin tällöin kysellä kaikenlaista ikävää.
supernova
Martin Beck
Viestit: 762
Liittynyt: Ke Elo 08, 2007 9:15 am

Viesti Kirjoittaja supernova »

jep, muistan tapauksen kun KKO 1992:28 tuli vastaan työn puitteissa. aika karua oli. Tuo keissi oli se, joka opetti että oikeus korkeimmissa tahoissa on hyvin kliinistä puuhaa. :cry:
Makepeace
Alokas
Viestit: 6
Liittynyt: Pe Elo 15, 2008 7:33 pm
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Viesti Kirjoittaja Makepeace »

Asuin paikkakunnalla vuoteen 1991 asti. "Kylillä" liikkui tieto, että tapaus olisi lähtenyt selviämään sitä kautta, että tekijöiden sisko, jolle tekijät heti tuoreiltaan teostaan puhuivat, olisi viimein (n. 5 v. tapahtuneesta) kertonut asiasta ulkopuoliselle henkilölle, joka sitten meni poliisien puheille.

Ruumis löytyi tekijöiden opastuksella. Oli noin 2 km:n päässä silloisesta kodistani, käyttämäni lenkkireitin varrella.
vasikka
Javier Pena
Viestit: 1874
Liittynyt: Ke Huhti 18, 2007 5:05 pm

Viesti Kirjoittaja vasikka »

Oliko tämän uhri kauppias Paavo Oikarinen. Pää piirteittäin tuollaisesta jutusta muistan joskus kauan sitten lukeneeni vanhasta alibista. Jotkut veljeksethän jutusta tuomittiin.

Tuomituthan kertoivat uhrin yrittäneen tavoitella jotain viinapulloa. Sitten oli tullut riitaa ja pahoinpitelyn jälkeen Oikarinen oli työnnetty ojaan, johon hän sitten lopulta hukkui. Episodin yhteydessä likaantuneet vaatteet vietiin sitten siskolle pestäviksi. Kuolinsyyksi tulkittiin nimenomaan hukkuminen liejuun.
Makepeace
Alokas
Viestit: 6
Liittynyt: Pe Elo 15, 2008 7:33 pm
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

Viesti Kirjoittaja Makepeace »

Kyllä on samasta jutusta kysymys.
Annie W
Harjunpää
Viestit: 325
Liittynyt: Pe Loka 12, 2007 5:58 pm

Viesti Kirjoittaja Annie W »

Luin jokin aika sitten tästä tapauksesta jostain vuoden 1992 Alibista. Veljesten sisko oli tosiaan se, joka asian vuoti eteenpäin vuosien jälkeen.

Lehtijutussa oli mm. kuva osittain esiin kaivetusta uhrista. Ja oli sitä liejua sen verran päällä, että uhrille on kaivettu hauta sinne mutaan, eikä ole vain työnnetty ojaan.

Alibi ihmetteli kovasti korkeimman oikeuden päätöstä muuttaa tappotuomio kuolemantuottamukseksi, sekä sitä, että korkein oikeus oli kuulemma sanonut, että olisi pitänyt varmistaa, että uhri on varmasti kuollut, ennen kuin sitä menee hautaamaan...
Misery is almost always the result of thinking.
Katjushka
Theo Kojak
Viestit: 1166
Liittynyt: Ma Kesä 11, 2007 9:17 pm

Viesti Kirjoittaja Katjushka »

Olen ennenkin jostain lukenut, että muta säilyttää ruumiin aika hyvin, mutta on silti jotenkin uskomatonta, että viiden vuoden jälkeen voitiin havaita, että hengitystiehyeissä oli mutaa ja tästä päätellä, että uhri oli elävältähaudattu.
I wonder sometimes about the outcome of a still verdictless life.
Am I living it right?
John Mayer
Annie W
Harjunpää
Viestit: 325
Liittynyt: Pe Loka 12, 2007 5:58 pm

Viesti Kirjoittaja Annie W »

^ Juu, jos nyt en ihan väärin muista, niin siinä em. Alibin jutussa taisi olla kuva uhrin keuhkoistakin (mustavalkoinen lehtikuva, eli ei kovin selkeä).
Misery is almost always the result of thinking.
kakkosurpo
Sherlock John Holmes
Viestit: 8299
Liittynyt: Pe Joulu 24, 2010 11:53 pm
Paikkakunta: Jupiter

Re: Mies haudattiin elävänä Kuusamossa 1984

Viesti Kirjoittaja kakkosurpo »

Tämä juttu oli aikanaan koko korkeimmanoikeuden häpeä, todellinen munaus. Tästä päätöksestä kirjoittivat lehdet aikanaan aika paljon, ja ei olleet korkeintaoikeutta, tai sen tuomareita ihannoivia kirjoituksia.

Toivottavasti ei enää koskaan korkeinoikeus tee samaa. Perustelut törkeän kuolemantuottamuksen puolesta ovat järkyttävät. Olivatkohan tuomarit vetäneet vähän aineita ennen päätöstä?
Odota vain, sinäkin kuolet. Ajankohta on vielä hiukan auki, mutta kuolet kuitenkin. :mrgreen:
Ciccarelli
Sabrina Duncan
Viestit: 375
Liittynyt: Su Maalis 27, 2011 8:45 pm
Paikkakunta: Pohojammaa

Re: Mies haudattiin elävänä Kuusamossa 1984

Viesti Kirjoittaja Ciccarelli »

Onkos näillä veljeksillä myöhempiä tuomioita?
Tairetahan olla Härmän asemalla, kunoon verta seinäs!
Saf
Jack Taylor
Viestit: 18
Liittynyt: Ti Helmi 16, 2021 11:57 am

Re: Mies haudattiin elävänä Kuusamossa 1984

Viesti Kirjoittaja Saf »

Ciccarelli kirjoitti: To Elo 03, 2017 2:27 pm Onkos näillä veljeksillä myöhempiä tuomioita?
Tämä muakin kiinnostaa...
tokkaukko
Christopher Lorenzo
Viestit: 1694
Liittynyt: Su Syys 15, 2019 1:12 pm

Re: Mies haudattiin elävänä Kuusamossa 1984

Viesti Kirjoittaja tokkaukko »

Ari (jussiksi sanottiin) oli ainakin 2011 Pelsolla tapon yrityksestä,meni jonneki avotaloon vielä vuodeksi.Vai oliko se 2010? Oli lyöny puukolla jotaki naamaan tai kaulaan vai molempiin? ja saanu jotain 3-4 vuotta.Olikait sillä jo ties kuinka mones kertalaisuus ja kaikki sen pohjosen linnassa tunsi/tiesi mukavaksi mieheksi selvinpäin:Kova työmies ja mielellään teki töitä linnassa.
Tämä selvis että Arin veli oli joutunu muistaakseni hullujenhuoneelle ja tunnusti jolleki ku asia paino mieltä,jolloin asia alko selviämään.
Ari su ainaki pelsolla 2010/2011 ollessa,Rovaniemellä. Jotenki jäin käsitykseen että veljensä on kuollut.Voi olla että on hullujenhuoneellakin,en muista,ohi mennen kerrottiin matkasellissä iltasaduksi että uni tulee.

Finlexin mukaan ruumiinavauksenki teki Heiskanen.

Finlex "Tapahtuma oli painanut A:n mieltä. Hän oli nähnyt siitä painajaisunia. Sen vuoksi hänen oli vuosien jälkeen ollut vaikeata varmasti erottaa, mitä todellisuudessa oli tapahtunut ja mikä taas oli unien, pelkojen ja mielikuvituksen luomia muistikuvia tapahtumasta. Psykiatrian erikoislääkäri Kari Nummi oli lisäksi todennut lääkärinlausunnossaan, että A:n muistikuvat tapahtuneesta olivat todennäköisesti rekonstruoituneet hänen mielessään B:n ja sisaren kertomusten perusteella. Tapahtuman ääriviivat A luultavasti muisti, mutta jotakuinkin varmasti jokaista yksityiskohtaa hänen kertomuksessaan oli pidettävä epäluotettavana"
https://finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/1992/19920028
Jos peli on epäreilu,älä pelaa.
Avatar
On Anoi Kaa
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11798
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re:

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Katjushka kirjoitti: Ti Elo 19, 2008 11:40 pm Olen ennenkin jostain lukenut, että muta säilyttää ruumiin aika hyvin, mutta on silti jotenkin uskomatonta, että viiden vuoden jälkeen voitiin havaita, että hengitystiehyeissä oli mutaa ja tästä päätellä, että uhri oli elävältähaudattu.
Muta estää hapen ja hajottajahyönteisten pääsyn, ne ovat pääasiat miksi säilyy. Suomessa auttaa näiden lisäksi lämpötila.

Jos keuhkot eivät ole ihan haperoksi menneet hajoamisen ja mönkijöiden takia muuallakaan, niin helposti havaitaan sieltä ylimääräinen hiekka-aines. Sitä ei keuhkoon taas mene kuin olemattomia määriä, ellei ihminen hengitä.

Oletan, että hukkuessa vedettyä mutavelliä on enemmän, aines selvästi karkeajakoisempaa ja enemmän juuri keuhkojen pinnalla kuin vaikkapa vuosikausien varrella saadussa silikoosissa(kivipölykeuhko), missä keuhkot ovat täynnä "kiveä", kun hengitetty hienojakeista pölyä?
Sen tiedän varmaksi, että molemmat näkyisivät ainakin tietokonetomografiassa.

Jossain vanhassa kirjassa törmäsin juuri tähän aiheeseen ja siinä hengitetty muta näkyi ihan tavallisessa mikroskoopissa, kun tarkastelivat keuhkoista otettua leikettä. Nuo ovat rutiiniasioita ruumiinavauksessa, kun keuhkot näyttävät kiinnostavan. Mahtaa lemahtaa mahtavalle, kun väkisinkin jossain vaiheesssa pössähtää sisältä "henkisauhut"! Argh.
Ironiainjektio: Mitä enemmän injektiot, sitä enemmän infektoit (tuore tutkimus). Tästä syystä virustaudit ja syövät saavat usein vallan boostaamisen jälkeen. Olkaa viisaita ja pysähtykää hetkeksi.
Vastaa Viestiin