Supo: Terrori-iskun ja jihadismin uhka Suomessa kohonnut

Aiheet terrorismista ja terroriryhmistä tänne.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
Luupää
Sherlock Holmes
Viestit: 3633
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Supo: Terrori-iskun ja jihadismin uhka Suomessa kohonnut

Viesti Kirjoittaja Luupää » Pe Syys 15, 2017 7:56 pm

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2017091 ... 7_u0.shtml
Poliisiylijohtaja IL:lle: Suomessa on suunniteltu poliittisiin päättäjiin kohdistuvaa iskua - poliisi onnistui estämään

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen arvioi Iltalehden haastattelussa myös poliisin toimintaa Turun terrori-iskussa.


- Paikallispoliisi, keskusrikospoliisi ja suojelupoliisi ovat onnistuneet estämään yhteisvoimin iskun, jonka kohteena olisi ollut poliittisia päättäjiä, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo Iltalehden haastattelussa.

- Kolehmainen ei kerro, milloin ja missä isku olisi ollut tarkoitus toteuttaa, mutta korostaa poliisiviranomaisten yhteistoiminnan merkitystä.


Poliisi on onnistunut estämään iskun, jonka kohteena olisi ollut poliittisia vaikuttajia.

- Yleisesti voi sanoa, että on päästy sellaisen iskusuunnitelman väliin, jonka kohteena olisi ollut poliittisia päättäjiä, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo Iltalehden haastattelussa.

Kolehmainen on vaitonainen tapauksen yksityiskohdista, kuten siitä, missä ja milloin isku olisi ollut tarkoitus toteuttaa, mutta mainitsee, että paikallispoliisi, keskusrikospoliisi ja suojelupoliisi suorittivat operaation yhteisvoimin.

- Se on optimaalinen tilanne, että kaikki hoitavat tilannetta yhdessä. Yhteistyö poliisin sisällä on ensiarvoisen tärkeää, Kolehmainen painottaa ja lisää, että poliisille on tullut muutamia muitakin "onnistumisia".

Poliisille lisää oikeuksia

Kolehmaisen mukaan poliisin yhteistyö- ja tiedonvaihtomahdollisuudet on turvattava, koska poliisille ei olla säätämässä uusia tiedusteluvaltuuksia, toisin kuin sotilastiedustelulle ja suojelupoliisille.

- Sitten ollaan sen tiedon varassa, mitä tiedusteluorganisaatiot antavat. Meillä on hyvät toimivaltuudet, jos on rikosepäily, mutta jos on vain aavistus siitä, että henkilöllä on vaikka yhteyksiä ulkomailla toimivaan rikollisliigaan, mutta ei rikoskeissiä, niin keinot ovat aika nolla, Kolehmainen kuvailee.

Tiedustelulait ovat Kolehmaisen mielestä tarpeen, mutta niiden lisäksi tulisi Kolehmaisen mukaan tehostaa poliisin tiedonsaantioikeuksia.

- Meillä on lukuisia järjestelmiä, joissa on tietoa, mutta emme esimerkiksi rikostorjunnassa pysty ajamaan ristiin näitä tietoja. Emme saa käyttää vaikka ulkomaalaislain perusteella rekisteröidyn henkilön tietoja rikostorjunnassa, Kolehmainen havainnollistaa.

- Jos ajattelee mielenterveyspotilaiden taustoja, niin olisiko hyvä tietää, jos henkilöllä on aseprosessiin liittyvä asia meneillään? Helposti mennään salassapito-oikeuden taakse, että omat näpit eivät kastu, vaikka laki antaisi oikeuden luovuttaa tiedon toiselle viranomaiselle, Kolehmainen jatkaa.

Uusi ohjeistus helmikuussa

Turun puukotuksista on kulunut noin kuukauden päivät. Poliisi sai hälytyksen 18. elokuuta kello 16.02. Epäilty otettiin kiinni Turun Puutorilla kello 16.05. Puukotuksissa kuoli kaksi ja loukkaantui kahdeksan henkilöä.

Tapaus on esimerkki siitä, että operatiivisessa terrorismintorjunnassa poliisi on pääviranomainen, sillä epäillyn pysäytti reiteen tavallinen poliisipartio.

- Poliisipartio toimi erinomaisesti. Varmuudella ainakin se henkilö, jota epäilty oli puukottamassa, saatiin pelastettua. Näytti siltä, että toiminta olisi jatkunut, jos poliisi ei olisi tullut väliin, Kolehmainen sanoo.

Terroristisissa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja murhien yrityksistä epäillystä Abderrahman Bouananesta oli tullut vinkki Lounais-Suomen poliisilaitokselle tammikuussa.

Paikallispoliisi välitti vinkin suojelupoliisille, joka ei tarttunut vihjeeseen, koska sen ei katsottu poikkeavan vihjeiden valtavirrasta. Vihjeessä kerrottiin Supon operatiivisen apulaispäällikön Seppo Ruotsalaisen mukaan (IL 23.8.), että Bouanane on kiinnostunut ääriajattelusta- ja järjestöistä.

Mokasiko suojelupoliisi?

- En allekirjoittaisi, että tämä olisi kenenkään vika, se vihje oli aika ylimalkainen. Jos se olisi ollut yksityiskohtaisempi ja selvästi todennettavissa, että tässä suunnitellaan jotakin, niin varmuudella olisi toimittu, Kolehmainen sanoo.

- Itse asiassa helmikuussa annettiin ohjauskirje siitä, että vihjeet pitää katsoa aina kolmin silmin - paikallispoliisi, krp ja suojelupoliisi katsovat vihjeen, että se ei jää vain yhden tahon arvioitavaksi. Se tehostamistoimi tehtiin elokuun tapahtumasta tietämättä jo helmikuussa, Kolehmainen mainitsee.

Kolehmainen painottaa, että poliisiviranomaisten vastaanottamien vihjeiden määrä on "aivan valtava".

- Siihen liittyy se, että turvapaikanhakijat omaa asemaansa parantaenkin kertovat vihjeitä, joista osa pitää paikkansa ja osa ei.

- Tietysti siihen liittyy myös tällaisia asioita, jotka vaikuttavat vihjeiden käsittelyyn, mutta uskoisin, että asia on nyt paremmalla tolalla, koska niitä katsoo useampi viranomainen.

OLLI WARIS
[email protected]
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

Avatar
sikakoira
Sherlock John Holmes
Viestit: 5210
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Supo: Terrori-iskun ja jihadismin uhka Suomessa kohonnut

Viesti Kirjoittaja sikakoira » Pe Syys 15, 2017 8:18 pm

Elikkä asian ydin oli tämä
Tiedustelulait ovat Kolehmaisen mielestä tarpeen, mutta niiden lisäksi tulisi Kolehmaisen mukaan tehostaa poliisin tiedonsaantioikeuksia.
Onpa salaperäistä toimintaa kun ei mitään voida julkisuuteen kertoa. :lol: :lol: :lol:
Kyseessä varmaan vihapuhe ja tekijänä perussuomalainen.
If you want a vision of the future, imagine a boot stamping on a human face - forever.

George Orwell

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12662
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Supo: Terrori-iskun ja jihadismin uhka Suomessa kohonnut

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ti Syys 19, 2017 1:28 pm

Rikosseuraamus­virastolle rahaa vankien radikalisoitumisen torjumiseen – vangit syyllistyneet vankiloissa uskonnollisiin väkivallantekoihin

Suomen vankiloissa istuu jopa kymmeniä radikalisoituneita vankeja.

RIKOSSEURAAMUSLAITOS (Rise) on saamassa lisärahoitusta ääriliikkeiden toiminnan ennaltaehkäisyyn. Hallitus esittää ensi vuoden talousarviossa Riselle noin 400 000 euron lisärahoitusta väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ääriliikkeiden toiminnan ennaltaehkäisyyn vankiloissa.

Rise kertoi syyskuun alussa, että Suomen vankiloissa on tehty kymmeniä havaintoja väkivaltaisesta ekstremismistä eli ääriajattelusta ja radikalisoitumisesta. Tällaisia havaintoja on tehty 84 ihmisestä. Näistä 45 on edelleen vankilassa.

Vakavimmat tapaukset liittyvät väkivallantekoihin vankilassa. Risen arvion mukaan vankiloissa on tapahtunut muslimitaustaisten vankien tekemiä pahoinpitelyjä, joiden taustalla on ollut uskonnollinen peruste.

Rikosseuraamuslaitos voi vakinaistaa lisärahoituksen turvin Vantaan vankilan kokeilun, jossa on pyritty tunnistamaan ja ennaltaehkäisemään väkivaltaista radikalisoitumista.

Hallitus esittää myös 400 000 euron lisämäärärahaa syyttäjälaitokselle. Lisärahalla lisätään syyttäjien koulutusta terrorismirikosten hoitamiseen.


Helsingin Sanomat
19.9. 12:31

"Hallitus esittää myös 400 000 euron lisämäärärahaa syyttäjälaitokselle. Lisärahalla lisätään syyttäjien koulutusta terrorismirikosten hoitamiseen".

Tämä on sitä kuuluisaa rahaa mikä ei ole mistään muualta pois?

Ensin halutaan ongelmia hinnalla millä hyvänsä, sitten niitä saadaan, ja sen jälkeen niiden poistamiseen tarvitaan rahaa.

"Risen arvion mukaan vankiloissa on tapahtunut muslimitaustaisten vankien tekemiä pahoinpitelyjä, joiden taustalla on ollut uskonnollinen peruste".

Miten on - häpäisevätkö nämä vangit toimillaan sen aidon, puhtaan ja valkean islamin? Sen, josta aina puhutaan, mutta jota kukaan ei ole koskaan eikä missään nähnyt.
- Entä miten näihin torailuihin sopii suvaitsevaiston käyttämä ilmaisu "rauhan uskonto"?

Entä nuo riitojen aiheet; sunnit vs shiiat, oikeaoppisuus, rukousten määrä, erityisruokavalion tarkka noudattaminen. Tai jotain muuta "uusuomalaisuutta".

Entä voiko näiden islam-hörhöjen kanssa menetellä kuin ns. mp-jengien kanssa; eri osastot, eri vankilat. Parasta olisi tietysti poistaminen maasta, mutta se on käytännössä mahdotonta, koska ihmisoikeudet. Ihmisillä on näemmä oikeus häiriköidä ja tapella sekä aiheuttaa turvattomuutta.

Kyllä on Suomi itsensä kuseen laittanut - ja ihan vapaaehtoisesti!
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Tracker
Philip Marlowe
Viestit: 1133
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: Supo: Terrori-iskun ja jihadismin uhka Suomessa kohonnut

Viesti Kirjoittaja Tracker » To Syys 21, 2017 6:20 am

Rajat kiinni? Egyptiläinen imaamin poika, bestseller-kirjailija ja islam-kriitikko Hamed Abdel Samad on läheltä seurannut Euroopan tilannetta yli 20 vuotta: "Eurooppaan tulevat muslimit eivät sopeudu ja omaksu länsimaista kulttuuria, vaikka poliitikot niin toivovat." Miksi terrori-iskut lisääntyvät, mikä on islamistien tavoite? Katso Hamedin lyhyt haastattelu, joka tehtiin pian Turun tapahtumien jälkeen


https://www.facebook.com/Avainmedia/vid ... 831683537/

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12662
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Supo: Terrori-iskun ja jihadismin uhka Suomessa kohonnut

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » To Syys 21, 2017 5:21 pm

Suojelupoliisin apulaispäällikkö Rikospaikassa: Jihadistinen alamaailma juurtunut Suomeenkin

Suojelupoliisin mukaan Suomeen on jo juurtunut jihadistinen alamaailma. Supon mukaan nämä radikaali-islamistiset yhteisöt elävät omien normien ja sääntöjen mukaan lain ulkopuolella.
– Suomeen on valitettavasti syntynyt verkostoja. Me kutsumme niitä jihadistiseksi alamaailmaksi, apulaispäällikkö Seppo Ruotsalainen sanoi keskiviikkoillan Rikospaikka-ohjelmassa.
– Näihin verkostoihin kuuluu muutamista henkilöistä muutamiin kymmeniin henkilöihin, joilla on yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin.

Ruotsalaisen mukaan Suojelupoliisia huolestuttaa se, että verkostoissa olevat jäsenet pyrkivät hakemaan lisää jäseniä.
– He pyrkivät radikalisoimaan nimenomaan nuoria miehiä ja syrjäytymisvaarassa olevia miehiä.
– Meillä on myös tietoa siitä, että osa aktiivijäsenistä on saanut taistelukoulutusta tai osallistunut kriisialueilla taisteluihin.


mtv.fi
21.09.2017 07:21

Suojelupoliisin edustajan haastattelu nähtävissä ko. linkin takaa

Kumma juttu tämä uutinen. Tämänhän ei edes teoriassa pitänyt olla mahdollista.

1) Onko sisäministeriön kansaliapäällikön Päivi Nergin rekisteri pettänyt/menettänyt toimintakykynsä?
2) Onko tutkija Teemu Sinkkosen (nyk Tammikko) vertaus punahilkkasadusta ja tp-hakijoiden mukana tulevista terroristeista sittenkin erheellinen ja jopa harhaanjohtava?

Kun tämä kaikki on kuitenkin ollut ennustettavissa jo aikoja sitten, niin miksi asian eteen ei ole tehty yhtään mitään, vaan väkivaltaista ideologiaa kannattavien on annettu saapua Suomeen.

Vai onko kaikki vaan kiinni siitä, ettemme osaa kotouttaa?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Ollijoki
Wallander
Viestit: 1056
Liittynyt: To Touko 15, 2014 4:20 pm

Re: Supo: Terrori-iskun ja jihadismin uhka Suomessa kohonnut

Viesti Kirjoittaja Ollijoki » To Syys 21, 2017 6:56 pm

Näin tällä kertaa
Liitteet
FB_IMG_1506006561087.jpg
FB_IMG_1506006561087.jpg (72.21 KiB) Katsottu 5666 kertaa

URSA
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4898
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Supo: Terrori-iskun ja jihadismin uhka Suomessa kohonnut

Viesti Kirjoittaja URSA » To Syys 21, 2017 7:51 pm

^Tämä uutinen liittyy ylläolevaan kuvaan. Rahkamaan kommentteja on kiinnostavaa verrata kuvan ohjeistukseen. Joo ihan tavanomaista. Varmaan japanilaiset turistit siellä kuvanneet.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2017092 ... 1_u0.shtml
Rekkojen kuvaaminen herättänyt huomiota - kuskeja kehotettu valppauteen

Torstai 21.9.2017 klo 19.15

Rekkakuskit ovat raportoineet huomiota herättäneistä valokuvaajista Kymenlaakson alueella.

Viranomainen on kehottanut raskaan liikenteen kuljettajia olemaan varuillaan valokuvaamisen takia.
Nesteen turvallisuusjohtajan mukaan kyse on tavanomaisesta varotoimesta.
Kuljettajia on myös kehotettu pitämään autojen ovet suljettuina.


Suomen rekkaliikenne on varuillaan valokuvauksen vuoksi.

Suomalaiset liikenneyritykset ovat torstain aikana laajalti pyytäneet kuljettajiaan olemaan erityisen valppaita teillä olevien valokuvaajien varalta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Rekkakuskit ovat panneet merkille erityisesti säiliöautojen valokuvaamista Haminan ja Kotkan alueella. Havainnot olivat niin merkityksellisiä, että liikennöitsijöitä on ohjeistettu viranomaistaholta.

- Haluan selventää, että kuvaamisen tarkoitusta ei ole yksilöity, eikä sitä, onko kuvattu säiliöautoja tai polttoaineautoja, Nesteen turvallisuusjohtaja Pekka Rahkamaa kertoo Iltalehdelle.

Rahkamaa toteaa, että toimenpide ja sitä edeltänyt keskustelu on ollut tavanomaista. Hänen mukaansa on tavallista, että ihmiset kuvaavat rekkoja harrastusmielessäkin.

- Keskustelimme viranomaisen kanssa rutiininomaisesti. Viestimme kuljettajille monenlaisista asioista. Muistutimme myös ovien lukitsemisesta, mikä on ihan normaalia. Siellä on autoissa henkilökohtaista ja yhtiön omaisuutta, kuten tietokoneita.

Ainakin yhden kuljetusliikkeen mukaan varotoimia on pyytänyt Suojelupoliisi. Varoituksia on annettu ympäri Suomea.

- En halua yksilöidä, minkä viranomaisen kanssa olemme keskustelleet, Rahkamaa toteaa.

Nesteen kuljettajista ainoastaan yksi on kertonut kuvaustilanteista. Rahkamaan mukaan autot ovat olleet torstain mittaan tavallisesti liikenteessä. Yksikään kuljettaja ei ole kieltäytynyt lähtemästä matkaan tilanteen vuoksi.

Rahkamaa ei halua ottaa kantaa, onko kyse esimerkiksi terrorismin ennaltaehkäisystä. Hän toistaa, että varotoimi ei ole erityisen suurta luokkaa.

- Mistään kokonaisvaltaisesta valmiustilan nostamisesta tässä ei ole kyse.
Kohta rekkakuskit muistelevat kaihoten niitä aikoja, kun ongelmia aiheuttivat ainoastaan itsemurhaa rekan nokkaan yrittävät autoilijat. Terrorismi on kumminkin suurempi ongelma.

Avatar
Luupää
Sherlock Holmes
Viestit: 3633
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Supo: Terrori-iskun ja jihadismin uhka Suomessa kohonnut

Viesti Kirjoittaja Luupää » Ti Syys 26, 2017 3:18 pm

'
Mikä on terrorismia ja mikä ei, kas siinäpä pulma...

https://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikk ... gs.3OSDMdo
Terrori-iskuiksi miellettäviä tekoja on tapahtunut Suomessa useita

Turun joukkopuukotuksen jälkeen elokuussa otsikot kirkuivat, että Suomessa on tehty ensimmäinen epäilty terrori-isku. Terrori-iskuja voi kuitenkin mieltää tapahtuneen täällä jo aiemmin.

Terrorismi-sanaa käytetään eri yhteyksissä eri tavalla, ja termin käyttöön vaikuttaa muun muassa se, onko äänessä juristi, tutkija, poliitikko vai tavallinen kaduntallaaja. Rikoslaissa terrorismi määrittyy teon tarkoitukseen liittyvien, erikseen listattujen kriteerien kautta. Terrorismin tutkimuksessa olennaista on toiminnan logiikka ja poliittinen päämäärä.

Terrorismin laajaa määritelmää edustaa muun muassa amerikkalainen terrorismitietokanta Global Terrorism Database. Se listaa esimerkiksi Jokelan ampumisen Suomessa tehtyjen terrori-iskujen joukkoon.

– Laajassa määritelmässä terrorismi on tyypillisesti väkivaltaa, jolla on jokin poliittinen tai uskonnollinen tarkoitusperä ja jolla pyritään vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin psykologisten reaktioiden kautta. Tällainen pyrkimys Turun ja Jokelan tapauksista molemmista löytyy, sanoo terrorismitutkija, yliopistonlehtori Leena Malkki Helsingin yliopistosta.

Sekä Malkki että Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko muistuttavat, ettei Jokelan ampumista ole pidetty Suomessa terrorismina, vaikka ampuja Pekka-Eric Auvinen itse kutsui manifestissaan tekoaan poliittiseksi terrorismiksi.

– Auvisen teko on mielletty Suomessa kouluampumiseksi, jonka tulkintaan kuuluu se, että teko on henkilön omien ongelmien tuotosta, Malkki kertoo.

Tutkijoiden mukaan kotikutoisia tai oman ryhmän jäsenten väkivallantekoja selitetään ylipäätään helpommin yksilöstä johtuvilla seikoilla kuin ryhmän yleisillä ominaisuuksilla, kuten uskonnolla, kansallisuudella tai etnisellä taustalla. Jos tekijä on vaikkapa ulkomaalainen, se on heti erottava tekijä ja riittää helposti selitykseksi. Omassa ryhmässä erot löytyvät yksilötasolta.

– Esimerkiksi islamilaisissa maissa jihadistiset teot pyritään selittämään niin, että teolle on jokin muu syy kuin heidän uskontonsa, Tammikko sanoo.

Jokelan ohella Global Terrorism Database listaa Suomessa tehdyiksi terrori-iskuiksi useita vastaanottokeskuksiin kohdistuneita hyökkäyksiä.
Global Terrorism Database
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

Avatar
sisotalo
Sherlock Holmes
Viestit: 3375
Liittynyt: Su Helmi 26, 2012 12:10 pm

Re: Supo: Terrori-iskun ja jihadismin uhka Suomessa kohonnut

Viesti Kirjoittaja sisotalo » To Syys 28, 2017 11:05 pm

Suomessa on jo kaksi tapausta, joissa kieltävän päätöksen saanut pakolainen on tarttunut puukkoon. Eduskuntatalon edessä itseään puukottaneet tekivät teon jolla oli tarkoitus vaikuttaa Eduskunnan päätöksiin. Turun puukotuksessa ei ole mitään joka kohdistuisi Suomen vallan käyttöön. Syytettä terrorismista ei voida nostaa. Kysymyksessä on tappo tai murha ja lisäksi useamman sellaisen yritys.

Ruotsissa on jutussa, jossa pakolainen ajoi autonsa väkijoukkoon, tultu jo siihen vaiheeseen, että syyttäjän täytyy muotoilla syyte. Hän myöntää, että valtavasta työpanoksesta huolimatta poliisi ei ole löytänyt mitään, joka osoittaisi auton kuljettajan uhanneen valtiovaltaa Ruotsissa. Eikä myöskään, että Ruotsin uhkaaja olisi joku muu kuin se yksilö joka surman suoritti. Siis ei terroriteko. Asiaa suurennellaan niin, että nostetaan juttu 150 ihmiseen kohdistuneesta murhan tai tapon yrityksestä. He olivat sillä kadulla sillä hetkellä.

Terrorismia on monissa maissa, siitä ei ole epäilystä kun ISIS ottaa sen nimiinsä. Suomeen ja Ruotsiin terrorismi ei ole rantautunut, eikä ehkä tulekkaan, muuten kuin median otsikoissa ja politiikan välineenä. Ruotsin hallitus pohtii juuri nyt voitaisiinko jatkaa passien tarkastamista EU-rajoilla. Sitä tehtiin pakolaisten torjumiseksi mutta näin ei saa EUn sääntöjen mukaan jatkaa. Oljenkorreksi on hallitus ottanut terrorismin vaaran. EU sallii rajojen sulkemisen kolmeksi vuodeksi tällä syyllä.

URSA
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4898
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Supo: Terrori-iskun ja jihadismin uhka Suomessa kohonnut

Viesti Kirjoittaja URSA » Ma Loka 02, 2017 2:29 pm

https://yle.fi/uutiset/3-9856985
Ensihoitajat ja palomiehet saavat luodinkestävät kypärät ja suojaliivit – syynä on kohonnut uhka-arvio

Sisäministeriö on ohjeistanut pelastuslaitoksia kartoittamaan ja hankkimaan tarvittavat suojavarusteet. Pelastuslaitosten henkilökuntaa on myös kehotettu välttämään virkapuvun käyttöä vapaa-aikana.

2.10.2017 klo 07:10

Ensihoitajat ja palomiehet varustetaan tämän ja ensi vuoden aikana luodinkestävillä kypärillä ja suojaliiveillä.

Syynä varautumiseen on viranomaisiin kohdistunut väkivalta ja sen uhka Euroopassa sekä kotimaassa. Taustalla on poliisin kanssa tehty riskiarvio.

– Pelastuslaitos joutuu yhä useammin ensihoitotehtävissä tilanteisiin, joissa sen ensihoidon lisäksi saattaa olla arvaamatontakin väkivaltaa taustalla, toteaa pelastusylijohtaja Esko Koskinen sisäministeriöstä.

Turun tapahtuma on osa eurooppalaista todellisuutta. Kun tällainen on Suomeenkin rantautunut, johtopäätös on se, että olemme ajoissa liikkeellä, Koskinen lisää.

Helsingissä liivit tarpeen kerran viikossa

Esimerkiksi Helsingin pääpelastusasemalla Kalliossa ensihoidon henkilökunnalla on ollut käytössä jo pitkään uhkatilanteita varten viiltosuojaliivit. Pelastustyöntekijät kohtaavat Helsingissä väkivaltaisia tilanteita noin kerran viikossa.

– Äskettäin ensihoitajat menivät potilaan luokse ja heitä lähestyttiin veitsen kanssa. Ensihoitajat joutuivat pakenemaan ambulanssiin ja sulkemaan ovet, mutta lopulta tilanne päättyi ihan hyvin, kertoo ensihoitomestari Jorma Riihelä Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta.

Virkapuku vain virka-aikana

Sisäministeriö on ohjeistanut pelastuslaitosten henkilökuntaa myös virkapuvun käytössä. Ministeriö suosittelee välttämään vapaa-aikana virkapuvussa liikkumista ja toivoo, että virkapukuiset välttävät julkisten liikennevälineiden käyttöä.

– Euroopassa on sattunut useita tilanteita, joissa virkapukuista henkilökuntaa vastaan on hyökätty. Silloin kohteena ovat olleet lähinnä poliisi ja puolustusvoimat. Ajatus on niin, että jos tämä ilmiö rantautuu Suomeen, olisimme jo etukäteen varautuneet siihen tilanteeseen, sanoo pelastusylijohtaja Esko Koskinen.

URSA
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4898
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Supo: Terrori-iskun ja jihadismin uhka Suomessa kohonnut

Viesti Kirjoittaja URSA » To Loka 12, 2017 2:40 pm

Ei anneta pelolle valtaa...

https://yle.fi/uutiset/3-9879402
Poliisi lisännyt näkyvyyttään eduskunnassa – paikalla aina istuntojen aikana

Aiemmin poliisi oli läsnä eduskunnassa satunnaisesti lisäämässä turvallisuutta.

12.10.2017 klo 13:13päivitetty 12.10.2017 klo 13:13

Muutoksen tarkoituksena on lisätä erityisesti kansanedustajien ja ministerien turvallisuutta.

Yleinen turvallisuustilanteen muutos on johtanut siihen, että poliisi on keväästä asti näkynyt eduskuntatalolla Helsingissä selvästi aikaisempaa tiheämmin.

– Siviiliasuinen poliisi on eduskunnassa paikalla aina istuntojen aikana. Aiemmin poliisia näkyi talossa silloin tällöin, kuvaa muutosta eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola.

Muutoksen tarkoituksena on lisätä erityisesti kansanedustajien ja ministerien turvallisuutta. Läsnäolon tihentämisen taustalla ei Savolan mukaan ole mitään yhtä syytä tai tapahtumaa, vaan on katsottu "yleistä tilannetta."

Esimerkiksi viime maaliskuussa Lontoossa veitsimies hyökkäsi Parlamenttitalon edustalla poliiseja vastaan. Pian sen jälkeen poliisin läsnäoloa Suomen eduskunnassa lisättiin.

Varusteista vaietaan

Savola ei hiiskahda eduskunnassa partioivien poliisien lukumäärästä saati heidän varustuksestaan tai tarkoista tehtävistään. Keväällä aloitettua käytäntöä pidetään yllä toistaiseksi ja sitä tarkistetaan tarpeen mukaan.

Eduskunnan turvallisuutta hoitavat myös osaltaan eduskunnnan omat virkamiehet. Heillä on muun muassa oikeus suorittaa turvatarkastus ja tarkistaa saapujan henkilöllisyys sekä tarvittaessa evätä sisäänpääsy. Heillä on myös oikeus poistaa häirikkö eduskuntatalosta.

Avatar
Luupää
Sherlock Holmes
Viestit: 3633
Liittynyt: To Heinä 10, 2008 10:03 pm

Re: Supo: Terrori-iskun ja jihadismin uhka Suomessa kohonnut

Viesti Kirjoittaja Luupää » Ke Loka 18, 2017 2:46 pm

'
Kolmea Suomen kansalaista syytetään terrorismirikoksen valmistelusta.

https://yle.fi/uutiset/3-9267501
2.11.2016

Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi kesällä 2014 aloittamansa terrorismitutkinnan. Syyriaan matkustaneiden terrorismiepäiltyjen tutkinta vaati laajaa yhteistyötä rajojen yli sekä korvaamatonta apua Yhdysvaltojen ja Ruotsin viranomaisilta.

Tapahtumat alkoivat, kun joukko suomalaismiehiä oli päättänyt lähteä keskelle Syyrian sotaa ja perusti avustusyhdistyksen. Avunvienti vaikuttaa peitetarinalta matkan todelliselle syylle.

Joukkiosta neljä päätyi lopulta Syyriaan kesäkuussa 2013. Heistä kolmen epäillään nyt osallistuneen terroristiryhmien toimintaan ja yksi on kuollut. Alkuperäisestä kuuden hengen joukkiosta yksi ei lähtenyt Suomesta, ja yksi päätyi matkalla vain Turkkiin saakka ja palasi.

Suomeen jäänyttä miestä ei epäillä terrorismirikoksista, mutta häntä saatetaan vielä syyttää, mahdollisesti talousrikoksista.

KRP:n epäilyt vaihtelevat kolmen suomalaisen kohdalla värväyksestä valmisteluun sekä koulutukseen terrorismirikoksen tekemisessä. Yhtä epäiltyä ei ole tavoitettu ja hänet on vangittu poissaolevana, epäiltynä koulutuksesta sekä murhasta terroristisessa tarkoituksessa.

Viides epäilty kuoli taistelussa Syyriassa 2014, mistä Isis ilmoitti marttyyrisivustolla.

Kaikki epäillyt ovat Suomen kansalaisia ja kiistäneet syyllistyneensä tutkittavassa asiassa rikokseen. Miehistä kolme pidätettiin vuonna 2014 pääkaupunkiseudulla tai lähellä sitä. Epäillyt ovat Espoosta, Helsingistä ja Hämeenlinnasta.

Epäillyt ovat tällä hetkellä vapaina, ja heille aiemmin asetetut matkustuskiellot on kumottu tutkinnan valmistuttua. He olivat aluksi vangittuina ja sittemmin matkustuskiellossa.

Esitutkinta siirtyy syyteharkintaan apulaisvaltakunnansyyttäjälle.

Juttua muokattu 2.11.2016 kello 13.55: Tarkennettu KRP:n tiedotteen tietoja niiltä osin, että alun perin miehiä on ollut kuusi. Heistä yksi on jäänyt Suomeen eikä ole epäiltynä terrorismirikoksista.
https://yle.fi/uutiset/3-9888935
18.10.2017

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on nostanut syytteet kolmea Suomen kansalaista vastaan terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti asiasta tänään (siirryt toiseen palveluun).

Yhtä heistä syytetään myös koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten ja yhtä värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen.

Syytteet liittyvät Syyrian konfliktiin. Epäillyt rikokset on tehty loppuvuoden 2012 ja kesän 2013 välisenä aikana Suomessa. Syytettyjen epäillään valmistelleen osallistumista Syyrian konfliktiin terroristijärjestön vierastaistelijoina.

Vastaajien epäillään rahoittaneen toimintaansa tekemällä talousrikoksia. Tämä rikoshaara käsitellään omana prosessinaan ennen terrorismirikosasian käsittelyä.

Syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Syyttäjä teki yhden henkilön osalta syyttämättäjättämispäätöksen terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Henkilön syyllisyydestä ei löytynyt näyttöä.

Syytetyt odottavat oikeudenkäyntiä vapaalla jalalla.

Keskusrikospoliisi on kertonut aiemmin, että joukko suomalaismiehiä oli päättänyt lähteä keskelle Syyrian sotaa ja perustanut avustusyhdistyksen. Avunviennin epäiltiin peiteltävän matkan todellista tarkoitusta.

Joukkiosta neljä päätyi lopulta Syyriaan kesäkuussa 2013. Heistä kolmea syytetään nyt terroristiryhmien toimintaan osallistumisesta ja yksi on kuollut. Toinen tapaukseen liityvä epäilty on yhä tavoittamatta ja hänet on etsintäkuulutettu.

Miehistä kolme pidätettiin vuonna 2014 pääkaupunkiseudulla tai lähellä sitä.

Syytetyt ovat tällä hetkellä vapaina, ja heille aiemmin asetetut matkustuskiellot kumottiin tutkinnan valmistuttua.
http://www.vksv.fi/fi/index/ajankohtais ... iassa.html
Syytteitä nostettu terrorismirikoksia koskevassa asiassa

Julkaistu 18.10.2017

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on nostanut syytteet kolmea Suomen kansalaista vastaan terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Yhtä heistä syytetään myös koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten ja yhtä värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen.

Nostetut syytteet liittyvät Syyrian konfliktiin. Epäillyt rikokset on tehty loppuvuoden 2012 ja kesän 2013 välisenä aikana Suomessa. Vastaajien epäillään valmistelleen osallistumista Syyrian konfliktiin terroristijärjestön vierastaistelijoina.

Vastaajat ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikoksiin.

Vastaajien epäillään rahoittaneen toimintaansa tekemällä talousrikoksia. Talousrikoshaara käsitellään omana prosessinaan ennen terrorismirikosasian käsittelyä.

Valtakunnansyyttäjän määräyksestä syytettä terrorismirikoksista ajavat Helsingin syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjät Juha-Mikko Hämäläinen ja Aleksi Turunen.

Asia käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa (syyttäjän asianro R 16/715, käräjäoikeuden asianro R 17/8720). Haastehakemus, esitutkintapöytäkirja ja oikeudenkäyntiaineisto tulevat julkisiksi, kun asia on ollut esillä tuomioistuimen istunnossa, ellei käräjäoikeus määrää toisin.

Syyttäjä on lisäksi tehnyt yhden henkilön osalta syyttämättäjättämispäätöksen terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta. Päätös on tehty ei näyttöä -perusteella. Päätöksen (nro 17/23) voi tilata Valtakunnansyyttäjänvirastosta osoitteesta vksv(at)oikeus.fi tai numerosta 029 562 0810. Koska samassa asiassa on nostettu syyte, syyttämättäjättämispäätökseen liittyvä esitutkinta-aineisto tulee julkiseksi vasta, kun asia on ollut esillä käräjäoikeudessa.

Lisätietoja antavat valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, puh. 029 562 0802, ja kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen, puh. 029 562 2361.
Kun linkität niin kopioi teksti samalla ketjuun, koska monet linkit lakkaavat ajan mittaan toimimasta ja asia katoaa bittiavaruuteen.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12662
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Supo: Terrori-iskun ja jihadismin uhka Suomessa kohonnut

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ke Loka 18, 2017 11:54 pm

Luupää kirjoitti:'
Kolmea Suomen kansalaista syytetään terrorismirikoksen valmistelusta.

https://yle.fi/uutiset/3-9888935
18.10.2017

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on nostanut syytteet kolmea Suomen kansalaista vastaan terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta.
Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen pitää selvänä, että rasistinen vihapuhe ruokkii katkeruutta ja jopa terrorismia.
YLE
14.10.2017 klo 13:22

Jos tämä ämmä, siis Raija Toiviainen haluaa syyttää jotakuta terrorismista, niin syyllinen on suomalainen ihminen, joka puhuu vihaa; se ruokkii terrorismia. Turha siitä on terroristeja syyttää. He ovat vihapuheen kohteeksi joutuneita kunnon ihmisiä.
- Että vedä ämmä vittu päähäs ja syytä Suomen kansaa - he ovat omilla toimillaan aiheuttaneet terrorismin.

Ei mahdu tämän ämmän kaaliin se, että terrorismi aiheuttaa vihapuhetta.
Paulowin_teesit.jpeg
Paulowin_teesit.jpeg (81.37 KiB) Katsottu 4495 kertaa
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12662
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Supo: Terrori-iskun ja jihadismin uhka Suomessa kohonnut

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ke Tammi 17, 2018 5:22 pm

Kuten Ruotsi heräämässä? - ketjussa jo mainittiin, nyt ne kokoustavat siitä, mitä tehdä itseaiheutetulle ongelmalle, johon on - varoitteluista huolimtat - suhtauduttu kepeästi:

Nopea radikalisoituminen huolettaa Pohjolan suojelupoliisien päälliköitä – ”Terrorismin uhka Suomessa on noussut samalle tasolle kuin muissakin Pohjoismaissa”

Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan suojelupoliisien johtajilla oli Sälenin
turvallisuuskonferenssissa myös hyviä uutisia: Isisin vetovoima on hiipunut.

RUOTSIN suurimmassa turvallisuuskonferenssissa Sälenissä nähtiin tiistaina harvinainen näky, kun Ruotsin, Suomen, Norjan ja Tanskan suojelupoliisien johtajat seisoivat yhdessä samalla lavalla.

He antoivat läpileikkauksen terrorismin uhkakuvista Pohjolassa tammikuussa 2018. Sen voi tiivistää näin: Uhka on kohonnut ja sen muodostaa erityisesti islamistinen terrorismi. Hyökkääjät ovat todennäköisimmin yksilöitä tai pieniä ryhmiä ja välineet alkeellisia. Joissain tapauksissa radikalisoituminen voi käydä hätkähdyttävänkin nopeasti, mikä vaikeuttaa torjuntaa.

Torjuntaa taas helpottaa neljän Pohjoismaan yhteistyö, joka perustuu korkeaan keskinäiseen luottamukseen.

Suomen suojelupoliisin (Supo) Antti Pelttari totesi, että viime vuosina ” terrorismin uhka Suomessa on noussut samalle tasolle kuin muissakin Pohjoismaissa”.

”Kohdehenkilöiden määrä ja terroriyhteyksien vakavuus ovat nousseet”, Pelttari selitti HS:lle.

”Periaatteellisella tasolla olemme samassa tilanteessa, vaikka esimerkiksi Ruotsissa näiden kohdehenkilöiden määrä onkin korkeampi.”

Kohdehenkilöillä tarkoitetaan ihmisiä, joita suojelupoliisi pitää silmällä terroriuhan vuoksi. Suomessa heitä on noin 350. Vuodesta 2012 luku on lähes kaksinkertaistunut.

Ruotsissa vastaava luku on kahden tuhannen luokkaa. Suomessa Supo nosti uhkatason viime kesänä tasolle kaksi neliportaisella asteikolla. Ruotsi on tasolla kolme viisiportaisella asteikolla.

KAIKKI neljä aloittivat puheenvuoronsa radikaalin islamin muodostamasta uhasta ja siirtyivät vasta sitten oikeistoradikaalien ryhmien puimiseen.

Tanskan Finn Borch Andersen ja Suomen Pelttari nostivat esille propagandan määrän kasvun. Islamistista propagandaa kohdistetaan Suomessa olevalle yleisölle yhä enemmän myös suomen kielellä.

Joskus tehokas propaganda voi johtaa tapauksiin, joissa iskijä radikalisoituu hyvin nopeasti. Silloin poliisilla on vähemmän aikaa päästä väliin.

”Meillä on yksiöitä, jotka ovat olleet aktiivisia terrorismin parissa 1990-luvulta asti ja jotka yhä jatkavat nuorien radikalisointia”, sanoi Ruotsin Säpon johtaja Anders Thornberg. ”Mutta joissakin tapauksissa se käy erittäin nopeasti, jostakin syystä.”

”Se voi käydä hitaasti, mutta se voi käydä hyvinkin nopeasti”, totesi myös Norjan suojelupoliisin PST:n johtaja Benedicte Björnland.

Toivoa antaa kuitenkin se, että yksinäisistä terroristeista suurin osa jossain vaiheessa kertoo ajatuksistaan jollekin. Tämän osoitti PST:n tuore selvitys.

”Se saattaa olla kollegalle, perheenjäsenelle, muulle läheiselle. Tapaukset, joissa yksinäinen terroristi suunnittelee kaiken päänsä sisällä, kuten Anders Breivik teki, ovat harvinaisia. Useimmat vuotavat tavalla tai toisella.”

Tämä tarjoaa suojelupoliisille mahdollisuuksia, jos vain olennaiset yhteisöt luottavat poliisiin riittävästi kertoakseen asiasta.

Tanskassa vasta 15-vuotias tyttö pidätettiin tammikuussa 2016 epäiltynä terrori-iskun suunnittelemisesta. Tyttö oli ollut yhteydessä terrorijärjestö Isisiin kytkeytyviin henkilöihin ja hänen kotoaan löytyi raaka-aineet ja ohjeet räjähdysaine TATP:n valmistamiseksi.

Hänen epäillään suunnitelleen iskua entistä kouluaan sekä juutalaista koulua vastaan.

Kääntyminen islamiin ja radikalisoituminen tapahtuivat alle kolmessa kuukaudessa. Tanskan Borch Andersenin mukaan tiedot muun muassa koululta olivat ratkaisevia, että tapaukseen pystyttiin puuttumaan. ”Pääsimme väliin aivan viimeisellä hetkellä.”

Kaikki vihjeet eivät kuitenkaan johda toimiin.

Suomessa suojelupoliisi sai vihjeen Turun puukkoiskun tehneen marokkolaisen miehen radikalisoitumisesta alkuvuodesta 2017. Lisäksi Ylelle puhuneet iskijän tunteneet lähteet kertoivat varoittaneensa miehen käytöksestä vastaanottokeskusta. Heidän mukaansa mies esimerkiksi kuunteli radikaali-islamistisia saarnoja ja kutsui suomalaisia vääräuskoisiksi.

Marokkolaismies puukotti 18. elokuuta Turun keskustassa kuolettavasti kahta ihmistä ja haavoitti kahdeksaa. Puukotuksia tutkitaan terrori-iskuna.

YKSI suojelupoliisien puheiden myönteisistä viesteistä Sälenissä oli, että äärijärjestö Isisin vetovoima on hiipunut voimakkaasti. Tämä on tapahtunut samalla kun Isisin hallussa oleva alue Syyriassa ja Irakissa on kutistunut olemattomiin.

Uusia matkoja sota-alueelle on vähän, eivätkä palaajienkaan määrät ole suuria. Monet ovat kuolleet, ja kaikista kiihkeimmät eivät halua palata. ”Meillä Norjassa palaajia on ollut runsaat 30, ja heistä 15 on vankilassa”, Björnland sanoi.

Suomessa ulkomaille matkustaminen terroristisessa tarkoituksessa ja terroristisen toiminnan rahoittaminen ovat rikoksia. Lisäksi oikeusministeriön työryhmä on ehdottanut, että vastedes terrorismirikoksina voitaisiin tuomita esimerkiksi omatoiminen opiskelu terrori-iskun tekemiseksi.

Norjassa rikollista on jo pelkkä terroristijärjestöön kuuluminen. ”On kiinnostavaa seurata muiden Pohjoismaiden kokemuksia, vaikka lainsäädäntöä ei voikaan sellaisenaan kopioida maasta toiseen”, Supon Pelttari totesi.


Helsingin Sanomat
16.1. 18:04

"Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan suojelupoliisien johtajilla oli Sälenin
turvallisuuskonferenssissa myös hyviä uutisia: Isisin vetovoima on hiipunut".


Se tuskin johtuu siitä, että vetovoima radikaaliin islamiin olisi vähentynyt, vaan siksi, että se kalifaatti taitaa jäädä (tällä kertaa) toteutumatta, eikä näin ollen ole paikkaa missä hyvinvointivaltioista karanneet - syrjäytyneet, niin tietysti - nuoret voisivat enää mennä.
- Että sikäli sellainen tietoinen itsepetos, mutta onhan se kiva mainita, että tilanne on muka-parempi.

Mutta jotain hyvääkin; nyt aletaan tunnustaa, että myös musulmaanit voivat olla terroristeja. Tähän saakka on papukaijamaisesti hoettu äärioikeiston uhkaa, väheksytty islamisteja ja anarkomarkoja sekä syyllistetty kantaväestöä.
- Ehkä Suojelupoliisissa ollaan kuitenkin asiasta paremmin ns jyvällä, kuin mitä ovat poliitikot ja media.

He, jotka ovat nähneet mitä seuraa kehitysmaalaisten massamaahanmuutosta ovat teilatut rasisteiksi ja impivaaralaisiksi, kun taas saapujat ovat toivotetut tervetulleiksi ja puhuttu heidän olevan rikkaus.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

URSA
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4898
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Supo: Terrori-iskun ja jihadismin uhka Suomessa kohonnut

Viesti Kirjoittaja URSA » La Tammi 27, 2018 7:41 pm

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/arti ... gs.7hO5W6k
Supon päällikkö Ylellä: Suomessa noin 400 ihmistä seurannassa terrorismiriskin takia – lähes kaikilla syynä oletettu radikaali islamismi

Kotimaa Julkaistu 27.01.2018 15:04

Suomessa on nyt seurannassa noin 370 ihmistä terrorismiriskin takia. Asiasta kertoi suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari Ylen Ykkösaamussa.

Kaikki lähes 400 ihmistä ovat Antti Pelttarin mukaan seurannassa oletetun radikaalin islamismin vuoksi. Esimerkiksi kotimaisen äärioikeiston tai -vasemmiston edustajia ei siis tähän ryhmään lukeudu.

Ruotsissa on nyt seurannassa terrorismiriskin vuoksi noin 3 000 ihmistä.

–  Muissa Pohjoismaissa tilanne on vaikeampi kuin Suomessa. Valitettavasti (seurannan) kohdehenkilöiden määrä jatkaa kasvuaan Suomessakin, Pelttari totesi.

Hänen mukaansa Lähi-idässä islamistien riveihin lähteneistä suomalaisista on kaatunut 12–16. Pelttarin mukaan Isisin riveissä taistelleiden länsimaalaisten joukosta "vähäinen määrä" on palannut toistaiseksi kotimaihinsa, vaikka Isis on menettänyt käytännössä koko alueensa.

Suojelupoliisin päällikkö korosti Ylen haastattelussa, että Suomessa on tärkeää estää lähiöiden eriytyminen. Esimerkiksi Ruotsissa on lähiöitä, joihin poliisit eivät enää mielellään mene.

Ongelmalähiöitä on pidetty rikollisjengien pesäpaikkoina ja terrorivärväyksen kohteina.

–  Suomen lähiöissä tilanne on vielä kohtuullisen hyvä, Pelttari vertasi.
Vertailun vuoksi Ylen uutinen samasta. 100 henkeä saa työpaikan. Terrorismi työllistää?

https://yle.fi/uutiset/3-10044774
Supo palkkaa 100 uutta työntekijää – valmistautuu terrorismin uhkaan ja tiedustelun laajenemiseen

Supon seuraamien, islamisteiksi luokiteltujen kohdehenkilöiden määrä on noussut 370:een, kertoo Supon päällikkö Antti Pelttari.

27.1.2018 klo 16:09päivitetty 27.1.2018 klo 18:07

Suojelupoliisin väkimäärä nousee noin sadalla kun eduskunnan käsittelyssä olevat tiedustelulait saadaan voimaan, arvioi Supon päällikkö Antti Pelttari.

TV1:n Ykkösaamussa vierailleen Pelttarin mukaan työntekijöiden tarve kasvaa paitsi tiedustelulakien tuomien uusien toimivaltuuksien vuoksi, myös turvallisuusriskien lisääntymisen vuoksi.

Suomen turvallisuusympäristö on viimeisen vuosikymmenen aikana muuttunut nopeammin kuin koskaan historian aikana, arvioi Pelttari. Uhka-arviota nostettiin viimeksi viime vuoden elokuussa.

– Tuolloin totesimme että uhka on Suomessa korkeampi kuin koskaan. Tämä kehitys on tapahtunut hieman myöhemmin kuin muissa Pohjoismaissa, mutta tällä hetkellä olemme samanlaisessa tilanteessa.

Supon seurannassa 370 "kohdehenkilöä"


Ruotsissa turvallisuuspoliisi Säpon seurannassa on tällä hetkellä noin 3 000 kohdehenkilöä, joista 2 000:lla arvioidaan olevan yhteyksiä islamisteihin. Suomessa Supon seurannassa on tällä hetkellä 370 islamisteiksi arvioitua kohdehenkilöä, kertoo Pelttari.

– Ennen kaikkea näiden kohdehenkilöiden muodostaman uhan laatu on muuttunut. Kaikilla on konkreettisia yhteyksiä terrorijärjestöihin, osalla myös koulutusta tai kokemusta terroristijärjestön riveissä taistelemisesta. Pelkkä "sympatisoiminen" ei riitä seurannan perusteeksi.

Supon arvion mukaan Syyriaan taistelemaan lähteneistä takaisin Suomeen on palannut parikymmentä henkilöä. Taisteluissa kaatuneiden määräksi Supo arvioi 12-16 henkilöä. Varmistusta heidän kohtalostaan on kuitenkin ollut erittäin vaikea saada, kertoo Pelttari.

Supon arvio on, että seurattavien kohdehenkilöiden määrä tulee edelleen kasvamaan, kuten on käynyt Ruotsissa. Siellä turvallisuuspoliisi Säpon seuraamien radikaali-islamistien määrä on noussut nopeasti parista sadasta kahteen tuhanteen, muistuttaa Pelttari.

Tiedustelulait tuovat kymmeniä uusia virkoja

Supon työvoiman tarvetta lisäävät erityisesti tiedustelulait, joissa sen roolia ja toimivaltuuksia laajennetaan. Lakiesityksen mukaan suojelupoliisista tehtäisiin siviilitiedustelusta vastaava turvallisuuselin, joka hankkisi tietoa kansalliseen turvallisuuteen liittyvistä uhista sekä kotimaassa että ulkomailla.

Muutos nostaa Supon työntekijämäärän noin 500:aan. Tämän jälkeenkin Supo on kansainvälisessä vertailussa vielä pieni toimija, muistuttaa Pelttari.

Ruotsissa Säpon palkkalistoilla on noin 1 500 työntekijää ja henkilöstö kasvaa parilla sadalla joka vuosi, huomautti Pelttari Ykkösaamussa.

Pelttari: Supolle samat työkalut kuin muissa Pohjoismaissa

Hallitus ajaa tiedustelulakeja voimaan kiireellisenä, mikä on Pelttarin mukaan perusteltua.

– Tässä on kyse meidän työkalusta, meidän toiminnan helpottamisesta. Kun tilanne on vaikkapa terrorismin suhteen näin voimakkaasti muuttunut viimeisten vuosien aikana, näkisin että mekin tarvitsemme saman tyyppiset työkalut kuin on muissa Pohjoismaissa meitä vastavilla viranomaisilla.

– Ruotsalainen kollegani totesi aikoinaan, kun heillä oli vuosikymmenen alussa aika jolloin he eivät saaneet ohjata signaalitiedustelua, että he joutuvat tekemään terrorismin torjuntaa toinen silmä sokeana. Vähän saman tyyppistä voisimme mekin tällä hetkellä todeta, pohti Pelttari Ykkösaamussa.

Vastaa Viestiin