Jokelan koulusurmat 7.11.2007

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Avatar
dazu
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4672
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Jokelan koulu ja ampumavälikohtaus (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja dazu »

maalintekia kirjoitti:Miettikää, pian 10 vuotta ja vieläkin tehdään televisio-ohjelmia ja keskustellaan laajasti Pekka-Ericin teoista. Pekka halusikin julkisuutta teoillaan ja onnistui siinä aika hyvin. Aina kun puhutaan koulusurmista Suomessa mainitaan Jokela. Kauhajoen tapaus mainitaan korkeintaan sivulauseena kun puhutaan Jokelasta. Pekka sai myös innokkaan fanin, joka oli rakastunut Pekkaan ja valmis suorittamaan joukkosurman koulussa lahjana Pekalle.
Nimenomaan, olen samaa miettinyt. Pekka tiesi sen, että hän saisi faneja ja sosiaalisesta mediasta oppineena hän tiesi, millaisilla keinoilla hän niitä voisi saada ja hän teki tekonsa juuri siksi, että hän uskoi ja käytännössä siis tiesi tulevansa sitäkautta kansainvälisesti tunnetuksi ja saavansa faneja. Hän onnistui saamaan pitkään jatkuvan ja jopa jatkuvasti kasvavan fanipohjan, sekä useita jäljittelijöitä.
Media on toiminut kaiken aikaa täysin väärin. Media on pitänyt Pekka-Eric Auvista ja koulusurmia esillä kaiken aikaa ja tällä tavoin tuonut nämä asiat jatkuvasti sellaisten ihmisten mieliin, joilla on potentiaalia innostua lähtemään jäljittelemään Pekkaa, tai muutoin ryhtymään tällaisiin tekoihin.
Median julkaisemat jutut liittyen Jokelan koulusurmiin ja muihin kouluselkkauksiin, joukkomurhiin ja järjettömiin tekoihin ovat olleet enemmän jonkin hämärän agendan ajamista, kuin faktojen esittämistä ja totuuteen pyrkimistä ja nämä agendat ovat sattuneet vielä olemaan sen tyylisiä, että ne ovat myös osaltaan innostaneet sellaisia henkilöitä, joilla tällaista potentiaalia on, ryhtymään tällaisiin tekoihin.
Faktoja on kuitenkin todella huonosti tuotu esiin. Jouduttiin odottamaan lähes vuosikymmen ennen, kuin mediassa alkoi tulemaan esiin psykologien, tai profiloijien näkemyksiä Jokelan koulusurmista. Jos media toimisi enemmän faktapohjalta ja vähemmän lööppi ja agenda pohjalta, Pekan tavoitteet ja suunnitelmat eivät olisi ehkä niin hyvin toteutuneet. Media on siis tavallaan aika aggressiivisestikin ajanut juuri sitä asiaa, mitä Pekka halusikin sen ajavan.
Aika tyypillistähän on tämän tyyppisissä teoissa se, että henkilö kokee olevansa mitätön, merkityksetön ja sosiaalisessa kontekstissa häviäjä ja tällaisella teolla sitten yritetään tehdä itsestä jotain, jotain täysin vastakohtaista tähän koettuun nähden.
Tämän psykologi Helinä Häkkänen-Nyholmin esiin nostama kaksi allekirjoitusta viittaisi juuri tähän... käsin kirjoitettu allekirjoitus oli se mitättömyys ja koneella kirjoitettu allekirjoitus oli se tämän vastakohta, Pekan nettiego, millaiseksi hän uskoi nousevansa myös reaalimaailmassa tämän teon avulla.
Suomen on ottanut otteeseensa USAsta ja Venäjältä johdettu alt-right oikeisto ja USAsta johdettu vihervasemmisto, jotka toteuttavat USAn ja Venäjän sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta ks. maiden jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden
susikoira roi
Armas Tammelin
Viestit: 82
Liittynyt: To Joulu 13, 2012 8:06 pm

Re: Jokelan koulusurmat (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja susikoira roi »

aga kirjoitti:No, Pekka-Eric Auvisen toiminnan ihannoimiseen on tietysti hienoa sanoa että oli täysin irrallinen ja koulukavereista riippumaton teko. Ideologia ja filosofia olivat niin hienoja vaan tai nuori mies oli muuten vaan sattumalta niin sekaisin.

Tätä ei saa sanoa: koulu ja opiskelukaverit olisivat voineet toimia paremmin tai vähemmän huonommin tämän teon estääkseen. Se on aivan varma juttu. Sitä ei saa sanoa vain ääneen.
Ollut aina samaa mieltä.
Kyllä varmasti kaikki tiesivät porukan joka rääkkäsi tulevaa ampujaa.

Varmasti ylpeitä itsestään ja kavereistaan?

Onkohan kukaan älynnyt kysyä?

Tottahan se on että toiset saa ihan luvan kanssa tehdä toisten elämästä helvettiä, kenenkään siihen puuttumatta.

On se vaan niin vitun vaikeaa..

Jos toiset rääkkäävät ilman mitään sanktioita toisia, joskus vuosiakin..

Olisi saanut valita maalinsa niistä kiusaajistaan.

Siirretäänkö tänä päivänäkään kiusaajia pois toiseen kouluun?
Tuskin.

Esimerkkejä on vaikka kuinka, ja yhteiskunta on täysin hampaaton koska, sitä ja tätä :evil:
Avatar
dazu
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4672
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Jokelan koulusurmat (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja dazu »

Jotain tämän suuntaista tähän fanipohjasta ja kopioijista haaveilemiseen liittyi: https://youtu.be/PMFg05grMgI?t=1549 (linkki vie youtubeen videoon, jonka nimi on Serial Killer - A&E Biography ''David Berkowitz'' ja videon kohtaan 25:49, jossa tulee John Douglasin kommentteja)
Suomen on ottanut otteeseensa USAsta ja Venäjältä johdettu alt-right oikeisto ja USAsta johdettu vihervasemmisto, jotka toteuttavat USAn ja Venäjän sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta ks. maiden jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden
Sniffaaja
Martin Riggs
Viestit: 608
Liittynyt: Ti Touko 26, 2015 6:59 am

Re: Jokelan koulusurmat (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja Sniffaaja »

Peksa oli Jokelan senaattori joka näytti mahtiaan heittolaukauksien muodossa. Kyky tappaa itsensä lopulta, on osoitus olevansa yli-ihminen ja samalla haistattaa vittua suomen oikeuslaitoksella ja pienimunaisille kytille jotka haalivat itselleen valtaa virkahaalareilla. Moiset luopiot ovat syystäkin kansan vihan kohteena. Sen kunniaksi avaan oluen Hyvinkäällä deaktivoidun, emättimellä ja tisseillä varustetun kytän verisyövälle. Äskeinen meni offarin puolelle, mutta palatakseni Peksaan, hyvin ammuttu, tehtävä suoritettu. Olit enemmän sotilas kuin yksikään toimiupseeri PV:llä.
http://www.osuva.com/ - joukko- ja perhesurmaajien treenipaikka vuodesta 2000. Parhaimmat aseet ja kouluttajat.
Scilla
Martin Riggs
Viestit: 627
Liittynyt: Pe Huhti 24, 2009 12:22 pm

Re: Jokelan koulusurmat (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja Scilla »

Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

Joukkosurman jälkeen Jokela sulkeutui suremaan. Toipuminen on ollut hidasta. Syyllisiä etsittiin, koulu maalattiin, ja traumaa kannettiin hiljaa vuosien ajan. Vasta nyt monet tragedian kokeneet ovat valmiita puhumaan siitä.

Niina Sassi saattoi pelastaa useita ihmishenkiä, sillä hän soitti ensimmäisen hätäpuhelun ja juoksi opettajanhuoneeseen varoittamaan ampujasta.

Julkaistu: 15.10. 2:00 , Päivitetty: 15.10. 6:58

Nuoret juoksivat sukkasillaan. Heitä oli kylätiellä kymmenittäin. Juuri kellään ei ollut päällysvaatteita, vaikka oli marraskuu ja satoi lumiräntää.

Samaan aikaan parin kilometrin päässä, keskustan toisella puolella, eläkkeellä oleva yrittäjä Reijo Rantakari näki pakettiautonsa sivupeilistä poliisin sinisen vilkkuvalon ja painoi kaasun pohjaan. Takana odotti ohipääsyä kaksi poliisiautoa, mutta tiellä oli vastaantulijoita ja piennar on kapea. Väistämään ei mahtunut, siksi oli ajettava niin kovaa kuin pystyi.

Nuoret juoksivat keskustasta poispäin, Rantakari ajoi radanvarsitietä vastakkaiseen suuntaan, kohti Jokelaa. Lähellä keskustaa hän lopulta onnistui päästämään poliisiautot ohi ja lähti sitten ajamaan niiden perässä. Ikänsä Tuusulan Jokelassa asunut Rantakari oletti poliisien olevan matkalla kohti radan itäpuolella olevaa vankilaa, mutta autot kääntyivätkin länteen, keskustaan.

Pian ne pysähtyivät ja ulos astui neljä poliisia. He pukivat päälleen taktiset liivit ja kypärät.

Alkoi olla selvää, että jotain todella poikkeuksellista oli tekeillä pienessä kylässä. Rantakari pysähtyi ja kuuli poliisilta, että koulussa oli ammuttu. Poliisiautot jatkoivat matkaa kohti koulukeskusta. Rantakari ajoi kylätietä pitkin kirkolle päin ja näki pakenevat nuoret.

Oli keskiviikko, marraskuun seitsemäs päivä vuonna 2007, lähes kymmenen vuotta sitten. Oltiin suunnilleen puolipäivässä. Noin vartin päästä, kello 12.16, julkaistaisiin ensimmäinen uutinen kouluampumisesta Jokelassa.

Kaikki kahdeksan uhria olivat jo kuolleet, mutta sitä eivät omaiset vielä tienneet.

Illalla Jokelan seurakuntakeskuksessa, jota kylällä yleisesti kutsutaan kirkoksi, piti olla joulunäytelmän harjoitukset. Seurakunnan emäntä Tuula Oinonen oli tehnyt päiväkerholaisille välipalaa ja laittanut juuri sämpylätaikinan kohoamaan, kun hän kuuli suntion huutavan, että kaikki ovet on avattava.

Kirkolle alkoi tulvia pelästyneitä, palelevia nuoria. Heidän perässään kirkon pihaan ajoi myös Rantakari. Kukaan ei oikein tiennyt, mitä tehdä. Selvää kuitenkin oli, että nuoret tarvitsivat kuivia vaatteita. Rantakari hyppäsi takaisin pakettiautonsa rattiin ja ajoi kotiinsa hakemaan täkkejä ja säkillisen sukkia.

Oinonen alkoi keittää lämmintä mehua ja teetä. Olisi edes jotain annettavaa.

Jossain vaiheessa käytävältä kuului huuto: Missä kriisiapu viipyy?

Oinonen soitti työkaverilleen, Hyrylän seurakuntakeskuksen emännälle, ja kysyi, oliko siellä pappeja paikalla. Jokelassa tarvittaisiin.

Koulukeskuksessa poliisit evakuoivat oppilaita ja opettajia. Alussa kukaan ei neuvonut, minne piti paeta, sillä tilanne oli poliisillekin kaoottinen. Eikä kukaan tiennyt, oliko ampujia yksi vai useampia. Ei siis voinut olla varma siitä, oliko kylätiellä juostessaan turvassa.

Nuoria evakuoidessaan poliisi yritti samalla vaivihkaa varmistaa, ettei ampuja pääse pakenemaan koulusta muiden nuorten joukossa.

Se ei ollut helppoa, sillä ampujasta tiedettiin vasta kaksi asiaa: näyttää mieheltä, käyttää nahkatakkia. Nämä asiat selvisivät heti ensimmäiselle poliisipartiolle, joka saapui koululle kello 11.55 ja törmäsi sattumalta ampujaan heti koulun ulko-ovella.

Poliisit luulivat ampujaa ensin tavalliseksi oppilaaksi, joka pitäisi saada turvaan. Niinpä he huusivat tälle ja käskivät luokseen. Vastaukseksi tuli kaksi luotia.

Seuraavien tuntien aikana Jokelaan tuli yli sata poliisia, useita ambulansseja ja kymmenittäin kriisityöntekijöitä. Kirkosta tuli kriisikeskus puoliksi vahingossa, koska sinne monet ensimmäisenä pakoon päässeet nuoret olivat juosseet.

Kirkolla oli kaaos. Oinoselta loppuivat sämpylät, nuorilta kuivat vaatteet ja matkapuhelinverkosta kapasiteetti. Monet vanhemmat eivät saaneet kiinni lapsiaan eivätkä nuoret toisiaan.

Kirkon ulkopuolella toimittajat halusivat haastatteluja šokissa olleilta nuorilta. Jos joku nuorista kommentoi yhdelle toimittajalle, hänen luonaan oli samassa lauma muiden tiedotusvälineiden edustajia. Jotkut toimittajat yrittivät päästä sisälle kriisikeskukseen.

Seitsemäsluokkalainen Emma Nikkanen seisoi kirkon parkkipaikalla ja halasi ystäviään, jotta pysyisi lämpimänä. Hänellä oli yllään farkut, huppari ja mummon neulomat villasukat. Kengät olivat koulussa, omassa lokerossa, sillä siihen aikaan Jokelassa oli muotia olla koulussa ilman kenkiä. Varsinkin tytöillä oli tapana kulkea sukkasillaan.

Nikkanen odotti isäänsä. He olivat puhuneet lyhyen puhelun, joka kulki jotenkin näin: Koulussa ammutaan. Olen kirkolla. Palelee. Toisitko kuivat sukat?

Isä ei kysynyt mitään vaan ajoi töistä koululle ja antoi tyttärelleen omat sukkansa. Emma Nikkanen meni sisään kirkkoon ja huomasi, että oli odottanut isänsä sukkia turhaan. Kirkoltakin olisi saanut. Isä lähti kotiin odottamaan, sillä nuoria ei vielä päästetty lähtemään kriisikeskuksesta.

Huhut levisivät nopeasti nuorten kesken. Puhuttiin panttivangeista ja kymmenistä loukkaantuneista.

Nuoret vaihtoivat keskenään tietoja ja yrittivät selvittää, ketkä olivat kuolleet. Jotkut levittivät ”tietoa”, että ampujia olisi kolme ja ainakin yksi heistä olisi vapaana jossain Jokelassa. Jotkut soittelivat sairaaloihin ja kyselivät ystävistään.

Ampujan nimi oli jo monen tiedossa. Nuorimmat oppilaat eivät häntä tunteneet, mutta lukiolaiset tunsivat eivätkä yllättyneet.

Myös tieto rehtorin kuolemasta kiersi koululaisten keskuudessa. Jotkut oppilaat olivat nähneet luokan ikkunasta, miten tappaja pakotti rehtorin polvilleen ja ampui.

Lukion toisen luokan oppilas Niina Sassi yritti selvittää ystävänsä kohtaloa. Niina, Milla ja Kaisa olivat ampumisen ensimmäiset silminnäkijät. He olivat olleet tulossa ruokalasta, kun he näkivät käytävällä makaavan pojan, jonka päästä tuli verta.

Sassi soitti hätäkeskukseen ja kertoi pojan todennäköisesti kaatuneen. Äkkiä vessan ovi avautui ja ovenraosta näkyi käsi, joka piteli asetta. Samassa heitä kohti ammuttiin.

Milla pakeni ulos. Niina Sassi lähti juoksemaan kohti opettajanhuonetta ja kertoi samalla hätäkeskukselle, että kyse onkin ampumisesta.

Kaisan kohtalo pysyi epäselvänä koko illan. Kaisa oli aikuisopiskelija ja samalla luokalla kuin Milla ja Niina. Kulki huhuja, joiden mukaan hän olisi loukkaantuneena sairaalassa. Toiset kertoivat, että hän oli lähtenyt koulusta ja oli todennäköisesti jo kotona.

Huhut kertoivat myös, että Niina Sassi oli kuollut. Niin sanottiin hänen siskolleen puhelimessa.

Poliisi oli löytänyt kaikki kahdeksan ruumista sekä itsemurhaa yrittäneen mutta vielä hengissä olleen ampujan.

Yhden uhrin kännykkä oli pudonnut lattialle ruumiin viereen. Komisario Timo Leppälä oli vieressä, kun se alkoi soida.

Näytöllä vilkkuivat sanat Äiti soittaa. Leppälä katsoi puhelinta ja ajatteli, että tämän äidin puheluun ei poika enää koskaan vastaa.

Monet nuoret jäivät yöksi kirkolle tai koulun vieressä olevalle monitoimitalolle, Monarille, jota nuorisotyöntekijät pitivät auki läpi yön.

Kaisan kuolema selvisi Niina Sassille vasta seuraavana päivänä poliisikuulusteluissa, kun hän ilmoitti, ettei suostu puhumaan ennen kuin saa tietää, mitä ystävälle on tapahtunut.

Yksikerroksisessa punatiilitalossa, apteekkia ja K-supermarkettia vastapäätä, on kauppa, jonka ikkunoissa on kalterit. Mainostarrat kertovat, mistä on kyse: Terä-Asekeskus – Arming the Nation (kansakunnan aseistaja). Swords, knives, firearms, accessories (miekkoja, veitsiä, tuliaseita, tarvikkeita). Jokelan keskustassa sijaitsevasta kaupasta on alle puolen kilometrin matka koulukeskukseen.

Täältä murhaaja osti aseensa, laillisesti, poliisin myöntämällä aseluvalla. Kaupan omistavat Raunion veljekset saivat tuntea kyläläisten vihan. Kun Sami Raunio oli liikkeensä edessä tupakalla, ohikulkijat huusivat julki mielipiteensä. Tappajat, menkää helvettiin! Vitun murhaajat! Yksi ohikulkija sylki kohti. Eräänä aamuna kaupan oveen oli heitelty kananmunia ja jogurttipurkkeja.

Veljeksille tulvi sähköposteja, kirjeitä ja kortteja. Toisissa tuettiin kauppiaita, jossain kirjoitettiin, että luotien olisi pitänyt osua asekaupan veljeksiin. Kaikki viestit eivät suinkaan tulleet kyläläisiltä. Niitä tuli ympäri maata ja muualtakin. Ruotsista, Norjasta, Yhdysvalloista.

”Se oli hämmentävää, sillä en tuntenut enkä vieläkään tunne minkäänlaista syyllisyyttä tapahtumasta”, Sami Raunio sanoo kaupassaan. ”Mielestäni emme liity siihen mitenkään.”

Raunio ei käsittänyt sitäkään, että tapahtuman jälkeen alettiin suunnitella aselakien tiukentamista.

”Minusta asevastaisuus on tekopyhää. Aseissa ja uskonnossa on jotain samaa. Voit uskoa tai olla uskomatta, voit ostaa aseen tai olla ostamatta. Mutta kun jotain todella ikävää tapahtuu, soitat poliisille – eli ihmiselle, jolla on ase – ja rukoilet, että se tulisi paikalle mahdollisimman nopeasti.”

Raunion veljekset eivät olleet ainoita, joita ampumisen jälkeen syytettiin. Syytösten kohteeksi joutuivat ainakin ampujan perhe, terveydenhuolto, koulu ja poliisi. Oliko perheessä liian tiukat säännöt? Miksi siellä piti aina puhua hillitysti? Miksei saanut kiroilla? Miksei ampuja päässyt psykiatriseen hoitoon? Kuka myönsi aseluvan? Miksi koulun ovet ovat auki? Miksei koululla ole vartijoita ja metallinpaljastimia?

Itsesyytöksiäkin oli. Kun julkisuudessa kerrottiin ampujan olleen kiusattu, lukiolaispojat etsivät syytä itsestään.

”Käytiin moneen kertaan läpi, että ollaanko me sanottu jotain, mikä on ollut liikaa. Että meidänkö syy tämä oli?” kertoo Arttu, joka oli ampujan parina englannintunneilla ja kävi lounaalla porukassa, johon ampujakin joskus liittyi.

Yhdessä mietittiin, miksi oli kutsuttu ampujaa Salkkumieheksi, miksi oli naljailtu tämän lankatuista kengistä.

Eräs yläkoulua käynyt poika mietti vielä vuosia myöhemmin, olisiko hänen pitänyt yrittää taklata ampuja, kun tämä sähläsi välillä aseen lippaan kanssa.

Milla ei palannut kouluun enää koskaan. Hän oli kuukausia kotona, muutti joksikin aikaa isänsä luo toiselle paikkakunnalle ja jatkoi sitten lukiota Järvenpäässä. Keskittyminen ei ollut ennallaan. Kului viisi vuotta ennen kuin päästiin juhlimaan lakkiaisia.

Milla ja Niina kävivät ensin yhdessä kokeilemassa, voisiko kouluun palata. Molemmat olivat päässeet hoitoon Järvenpään nuorisopsykiatrian poliklinikalle, ja koululle lähdettiin nelisin: kaksi tyttöä ja molempien terapeutit. Sisään mentiin ovesta, joka oli kaukana ampumispäivän kauhujen aulasta. Edettiin hitaasti, pysähdyttiin tarvittaessa. Ei silti onnistunut.

Niina Sassi palasi kouluun ennen joulua, kirjoittikin sieltä. Aulaan, josta hän löysi ensimmäisen uhrin ja johon Kaisa kuoli, hän ei kuitenkaan halunnut mennä enää koskaan.

”Abijuhlissa oli pakko kulkea sitä kautta. Silloin tehtiin niin, että pidin silmät kiinni ja ystävät taluttivat minut sen paikan ohi.”

Milla ja Niina kokevat saaneensa hyvää apua nuorisopsykiatrian poliklinikalta. Alkuvaiheen kriisiapua he sen sijaan kritisoivat. Niin tekevät monet muutkin.

Meille järjestettiin sellainen jälkipuinti-istunto. Se ei auttanut minua yhtään.

Kriisityöntekijät vain ärsyttivät, ne tulivat liian iholle.

En halunnut puhua heidän kanssaan. Olin paljon Monarilla, koska siellä ei ollut kriisityöntekijöitä.

Itse asiassa heitä oli Monarillakin, mutta silloinen nuorisonohjaaja Jonna Kajava kertoo pitäneensä heidät kaukana nuorista. Hänen mielestään nuoret eivät tarvinneet vieraita kriisi-ihmisiä vaan turvallisen pesän. Ystäviä, mahdollisuuden pelata biljardia ja Kajavan huoneen sohvan, jossa saattoi maata sykkyrässä ja olla vain. Yksin tai yhdessä toisten kanssa.

Nuorisonohjaaja Jonna Kajava antoi nuorten käyttöön työhuoneensa sohvan. Eräs poika kävi siellä makaamassa lähes joka päivä.

Samanlaisia kokemuksia oli historian, yhteiskuntaopin ja psykologian opettajalla Kim Kiurulla, joka kävi kriisiryhmässä kerran mutta ei mennyt uudelleen.

”En kokenut sille tarvetta. Se meni nopeasti vähän sellaiseksi lapsuuden traumojen itkemiseksi”, Kiuru sanoo.

Kim Kiuru tapaa edelleen entisiä oppilaitaan kymmenen vuoden takaa.
Kim Kiuru tapaa edelleen entisiä oppilaitaan kymmenen vuoden takaa. (KUVA: Liisa Takala)
Jälkihoitoon käytettiin miljoonia. Tuusulan kunta sai valtiolta 2,3 miljoonaa euroa. Apua saatiin myös Suomen Punaisen Ristin katastrofi­rahastosta ja kunnan omasta budjetista. Kahden vuoden aikana jälkihoitoon käytettiin noin 3,9 miljoonaa euroa. Jälkihoito jatkuu yhä, sillä terapiaa on edelleen saatavilla.

Rahalla tehtiin paljon. Opettajanhuoneeseen tuli reiluksi vuodeksi kriisipsykologi. Hänen apuaan tarvittiin niin paljon, että vessassa käydessäänkin hän välillä vastaili kysymyksiin oven läpi. Hän neuvoi opettajia, kun nämä olivat huolissaan yhden oppilaan apatiasta ja toisen levottomuudesta. Omasta jaksamisestaan opettajat puhuivat harvoin.

Koulukuraattorin ja terveydenhoitajan avuksi tuli toinen kuraattori ja terveydenhoitaja. Tukea saatiin myös nuorisopsy­kiatrilta, kuvataideterapeutilta ja psykiatriselta sairaanhoitajalta. Monarille palkattiin lisää nuorisonohjaajia, ympäri Tuusulaa perustettiin uusia erityisluokkia. Osa jälkihoitorahoista käytettiin muualla kuin Jokelassa.

Koulu maalattiin iloisemman väriseksi. Ylioppilastutkintolautakunnalle lähetettiin kirje, jossa kerrottiin, mitkä asiat Jokelassa ovat jääneet opettamatta, ja pyydettiin helpotusta kevään abien arvosteluun. Nuoria vietiin retkille.

Oppilaat saivat toivoa erityistä ohjelmaa. Niinpä seuraavan kevään abijuhliin pyydettiin esiintymään Scandinavian Hunks, showtanssiryhmä, joka nettisivuillaan lupaa ”lavan täydeltä maskuliinista menoa ja treenattuja miesvartaloita”. Helmikuussa 2008 Hunksit lähtivät Jokelaan ja vetivät siellä tavallista siistimmän ja tanssillisemman show’n. Pitivät vaatteet päällään.

Ampujan hautaa ei ole helppo löytää. Se on vieraalla paikkakunnalla, eikä sen sijaintia ole kerrottu julkisuudessa. Sen on kuitenkin löytänyt ainakin nuori helsinkiläisnainen, joka uskoi, että hänellä ja Jokelan ampujalla on yhteinen, väkivallasta viehättynyt sielu.

Sen merkiksi hän kävi haudalla runsaan vuoden aikana parikymmentä kertaa. Lauloi ”rakkaalleen”, kertoi asioistaan ja jätti lahjoja: karkkia, kukkia ja kukanmuotoisia kynttilöitä. Hän vietti siellä kerrallaan tunnista neljään tuntia, tunsi olevansa tiiviissä yhteydessä ampujaan.

Joukkosurman vuosipäivänä 7.11.2014 hän lähti Jokelaan kulkemaan ampujan jalanjäljissä.

Hän otti mukaansa kaksi nettituttavaa, joista toinen oli vasta 16-vuotias tyttö, toinen 23-vuotias mies.

Kolmikko tapasi Jokelan juna-asemalla, käveli sieltä reilun puolen kilometrin matkan koululle ja etsi miestenvessan, jossa ampuja oli tehnyt itsemurhan.

Nainen riisui nahkatakkinsa. Hän asetti sen ja laukkunsa vessan lattialle samoihin paikkoihin, joissa murhaajan tavarat olivat olleet sen jälkeen, kun tämä oli ampunut itsensä.

Sitten hän sytytti kuolleelle mielikuvitusrakkaalleen kynttilän.

Myöhemmin he kiersivät koulun käytävillä ja etsivät paikkoja, joissa murhat oli tehty. He olivat koululla arviolta tunnin.

On epäselvää, puhuivatko he kenenkään kanssa. Seuralaisista toinen kertoi myöhemmin poliisikuulustelussa, että eivät. Toisen mukaan surmaa suunnitellut, tuolloin 19-vuotias nainen puhui käytävillä kovaan ääneen kouluampumisesta, todennäköisesti pelotellakseen koululaisia tai aiheuttaakseen sekaannusta ja hämmennystä.

Jokelasta nainen matkusti jälleen ampujan haudalle.

Viimeisellä hautavierailullaan kesäkuussa 2016 nainen viilsi haavan ranteeseensa ja valutti haudalle vertaan.

Veri oli naisen mielestä suurin lahja, jonka toiselle voi antaa. Oma veri oli lahjoista ensimmäinen. Toisen, suuremman, hän antaisi, kun toteuttaisi itse koulusurman.

Poliisi sai useita vinkkejä naisen väkivaltaisista suunnitelmista kesällä ja alkusyksystä 2016. Syyskuussa nainen pidätettiin. Tuolloin Jokelan joukkomurhasta oli kulunut jo yhdeksän vuotta. Kun tapaus tuli julkisuuteen, nainen oli jo vangittuna. Myöhemmin oikeus totesi hänet syyntakeettomaksi ja hänet toimitettiin tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Hänen oli tarkoitus tehdä iskunsa Kokkolassa, kaukana Jokelasta, mutta uutiset koulusurman suunnittelusta toivat taas pelon takaisin Jokelaan. Osa pelosta ja kiukusta kohdistui kouluun.

Valehtelet!

Jokelan koulukeskuksen uusi rehtori, koulun entinen kielten­opettaja Elina Kortekallio sai oppilaiden vanhemmilta vihaisia viestejä. Niissä rehtoria syytettiin siitä, että koulu ei ole tarpeeksi turvallinen. Että Kortekallio valehtelee, kun vakuuttaa nuorten olevan turvassa.

Se ei ollut ensimmäinen kerta. Varsinkin alussa, pian Jokelan tragedian jälkeen, osa vanhemmista vaati koulua tilille tapahtuneesta.

Vanhemmat vaativat, että koulun ovet lukitaan ja koululle palkataan vartijoita. Koululle ilmestyi vanhempaindelegaatioita, jotka kiersivät paikkoja ja kirjasivat vihkoon turvallisuuspuutteita.

Kortekallio kertoo vanhempainillasta, jonne yksi opettaja pyysi puolisonsa avuksi, kun vanhemmat olivat niin aggressiivisia.

”Minun piti tietysti virkani puolesta ymmärtää näitäkin reaktioita, mutta kyllä minä aika tiukkana jouduin vanhemmillekin olemaan. Sanoin, että tämä kokous loppuu nyt. Että aika on nyt käytetty.”

Itse hän oli luottanut koulun turvallisuuteen jo pitkään.

Kun Kortekallio maaliskuussa 2008 aloitti Jokelan koulukeskuksen uutena rehtorina, hän sai puhelun komisario Timo Leppälältä Keski-Uudenmaan kihlakunnan poliisilaitokselta. Nykyisin Leppälä on ylikomisario ja organisaation nimi on Itä-Uudenmaan poliisi.

”Soitin ja annoin hänelle lupauksen siitä, että Jokelan koulukeskus tulee olemaan poliisin erityisessä suojeluksessa. Se oli poliisin lupaus mutta myös minun henkilökohtainen lupaukseni”, Leppälä sanoo.

Kortekallion mukaan tämä lupaus ja poliisin antama suoja on auttanut enemmän kuin paikalle marssitettu auttajien lauma.

Kortekalliosta tuntui, että poliisi osasi aina ennakoida ja arvioida ongelmatilanteet. Poliisi tuli paikalle, kun koululle tuli uhkauskirjeitä, kun yläkoulun oppilas uhosi toiselle riidan tuoksinassa, että hänen sukulaisensa tulee koululle ja ampuu, ja kun julkisuuteen tuli tieto johonkin toiseen kouluun kohdistuneesta uhkauksesta.

Poliisi on koululla joka vuosi joukkosurman vuosipäivänä. Alkuvuosina myös ylioppilaskirjoituksien aikana ja lakkiaispäivinä.

Leppälän mukaan Jokelan koululla ei ole vuoden 2007 jälkeen ollut todellista uhkaa. Pelkoja sitäkin enemmän.

”Aina me mentiin paikalle, kun siellä jotakin värinää oli. Niin vähän meillä ei ole koskaan ollut resursseja, etteikö olisi Jokelan koulua suojattu.”

Siitä huolimatta koulusurmaa suunnitellut nainen pääsi käymään koululla vapaasti juuri vuosipäivänä, jolloin poliisikin oli paikalla. Toisaalta poliisi olisi ollut lähellä, jos jotain olisi sattunut.

Moni asia on muuttunut Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien jälkeen. Jos Jokelan ampuja suunnittelisi tekoaan nyt, hän tuskin onnistuisi.

Hänelle ei myönnettäisi lupaa aseen ostamiseen. Nykyisin luvan saaminen edellyttää ampumaseuran jäsenyyttä ja vähintään kaksi vuotta kestänyttä ammuntaharrastusta. Hakijat myös haastatellaan, ja jos poliisille herää pienikin epäilys, hakijasta pyydetään lääkärinlausunto.

Poliisi on myös alkanut aktiivisesti etsiä mahdollisia joukkosurmaajia netistä. Nykyisin väkivallalla uhkailijoista otetaan herkemmin yhteyttä poliisiin, ja poliisilla on paremmat menetelmät arvioida uhkauksia esittäneiden vaarallisuutta.

Uhka-arvioiden teossa ja rikosten ennaltaehkäisyssä käytetään apuna myös psykologeja. Koulusurman ja muiden törkeiden väkivaltarikosten valmistelu on nykyisin rikos.

Jokelan surmaajasta ei vinkattu poliisille, vaikka tämä kertoi suunnitelmistaan netissä ja monet nuoret olivat huolestuneet ampujan väkivaltapuheista. Oikeusministeriön tilaaman raportin mukaan nuoret olivat kertoneet puheista erityisnuorisotyöntekijälle, joka oli puhunut asiasta edesmenneen rehtorin kanssa.

Mutta tästäkään on turha kantaa syyllisyyttä. Ylikomisario Timo Leppälän arvio on, ettei poliisi olisi osannut ehkäistä ampumista, vaikka olisi vihjeen saanutkin.

”Ei. Rehellisesti sanottuna en usko, että olisimme ymmärtäneet ottaa uhkausta todesta. Nykyisin tilanne on toinen.”

Onneksi on. Siksi Jokelan koululla käynyt, joukkosurmasta haaveillut nainen jäi kiinni. Kuolonuhreja ei tullut. Sairas ihminen päätyi hoitoon eikä hautaan.

Pian ampumisen jälkeen Jokela sulkeutui. Vielä keskiviikkona nuoret antoivat haastatteluja, perjantaina toimittajille huudettiin: ”Painukaa vittuun.” Lauantaina nuoret julkaisivat mediaa arvostelevan adressin.

Kun oppilaat palasivat kouluun ampumista seuraavalla viikolla, Jokelaan lähetettiin sijaisopettajia siltä varalta, että vakituiset opettajat eivät jaksaisi opettaa täysiä päiviä. Nuoret kieltäytyivät menemästä sijaisten tunneille. Osa pakoili kriisityöntekijöitä. Vieraille ei haluttu puhua. Oli helpompaa olla niiden kanssa, jotka olivat kokeneet saman ja ymmärsivät sanoittakin toisen painajaiset.

Opettajanhuoneessa ampumispäivän kokemuksia ei käyty läpi yhdessä. Ei siihen olisi ollut oikein aikaakaan. Piti saada koulu pyörimään, saatella abit ylioppilaskirjoituksiin, rauhoittaa hätääntyneet vanhemmat.

”Silti yhteinen kokemus liimasi meidät tiiviiksi yhteisöksi”, Kortekallio sanoo.

Miten Jokela sitten selvisi?

Tilastojen valossa hyvin. Masennuslääkkeiden käyttö kasvoi Tuusulassa muutaman vuoden ajan mutta pysyi silti lähes koko ajan alle maan keskiarvon. Ylioppilaskirjoituksissa ei aluksi loistettu, mutta muutaman vuoden päästä Jokelan lukio kävi maan viidenkymmenen parhaan koulun joukossa.

Ampumisen jälkeen Jokela ei tuntunut houkuttelevalta muuttokohteelta. Seuraavana vuonna kylän asukasmäärä väheni, kun se siihen asti oli ollut kasvussa. Takaisin kasvuvauhtiin päästiin kuitenkin nopeasti.

Koulun käytävillä oli aluksi vaisu tunnelma. Oppilaat olivat levottomia. Osa yläkoululaisista heitteli ampumisesta ronskeja vitsejä. Jos jotain poikkeuksellista tapahtui, pelko levisi nopeasti. Kun ylioppilaskirjoitusten aikaan käytävältä kuului kova ääni, eräs oppilas meni paniikkiin ja yritti paeta ikkunasta.

Monen oli vaikea tulla kouluun. Poliisi kävi henkilökunnan kanssa paikat läpi, oppilaille tarjottiin kierrosta kriisityöntekijöiden mukana. Henkilökuntaa ja oppilaita muistutettiin siitä, että koulun seinät eivät olleet tehneet kenellekään mitään pahaa. Sen seinät suojasivat.

Toipuminen oli hidasta. Moni näki painajaisia ja kulki koulussa pitkään har­tiat jäykkinä. Kortekallio ei päässyt eroon muistosta, jossa hän seisoi silmätysten aseella tähtäävän oppilaansa kanssa.

”Vuosia meni niin, että herättyäni näin ampujan kuvan silmissäni. Silti oli noustava.”

Arttu pohti syyllisyyttään pitkään, puhui ja puhui. Ystävilleen, ei koskaan ammattiauttajalle. Ihmetteli, että sitä mahdollisuutta ei kukaan koskaan tarjonnut. Antoi itselleen synninpäästön, ei muistanut sanoneensa pahasti. Arttu tuli siihen tulokseen, että kiusaamista oli korostettu mediassa muutenkin liikaa. Että joukkosurman taustalla on oltava jotain enemmän. Nyt Arttu pyörittää omaa firmaa ja on siivonnut Google-hausta kaiken Jokelan ampumiseen viittaavan.

Emma Nikkanen on valmistunut vartijaksi ja haaveilee poliisin ammatista. Hän ei ollut koululla pahimmissa paikoissa eikä koskaan pelännyt kouluun palaamista.

Kim Kiuru opettaa Jokelassa edelleen ja pitää yhteyttä myös vanhoihin oppilaisiinsa. Kiuru kutsuu heitä joskus kylään mökilleen.

Niina Sassi on lähihoitaja ja opiskelee sosionomiksi. Hän on jo hankkinut kokemusta päihde- ja mielenterveystyöstä ja aikoo jatkossakin suuntautua siihen. Sassi on varma, että ammatinvalinta johtuu siitä, mitä hän Jokelassa koki. Hänet ja Millan pelasti ammattitaitoinen terapia.

Reijo Rantakari ja Tuula Oinonen asuvat edelleen Tuusulassa. Oinonenkin on jo eläkkeellä ja leipoo sämpylöitä kotona lapsenlapsilleen.

Ampumisen vuosipäivään on aikaa reilut kolme viikkoa. Milla, Niina Sassi ja muutama muu ovat jo sopineet tapaamisesta. Vuosipäivänä he menevät syömään ja kiertävät ystävien haudat, kuten joka vuosi. Nauravat aika paljon, keksivät todennäköisesti tänäkin vuonna jotain uutta muisteltavaa.

Juttua varten on haastateltu myös entistä oppilasta Alviina Alametsää, oppilaiden vanhempia, ylikonstaapeli Jukka Setälää, komisario Juha Juurista ja kriisipsykologi Tiina Taijonlahtea. Lähteinä on käytetty poliisin esitutkintapöytäkirjoja ja oikeusministeriön tutkintalautakunnan raporttia. Millan ja Artun nimet on muutettu.
https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005408316.html
Seea
Armas Tammelin
Viestit: 72
Liittynyt: Ke Tammi 23, 2008 6:05 pm
Paikkakunta: Jokela

Re: Jokelan koulusurmat (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja Seea »

Tämänkin ikävän tapahtuman 10-vuotispäivä alkaa olla käsillä ja parissa lehdessä onkin ollut jo juttuja liittyen asiaan ja ihmisiin, jotka ovat olleet kosketuksissa tapahtuman kanssa.

Tässä omin sanoin kerrontaa Seura-lehdestä, jossa helmikuussa rehtorin virasta eläkkeelle jäänyt Elina Kortekallio (ammutun Helena-rehtorin seuraaja) on kertonut, että haki rehtorin tehtävää, koska ei voinut kuvitella jättävänsä työyhteisöään. Hän halusi virkaan astuttuaan suojella henkilökuntaa niin hyvin kuin mahdollista.
Henkilökunnan kesken sovittiin, että koulusurmasta puhutaan vain, jos oppilas ottaa asian itse puheeksi. Aikuiset eivät oma-aloitteisesti saaneet aloittaa siitä keskustelua. Syynä toimintatapaan oli se, ettei haluttu aikuisten tartuttavan omaa pelkoaan lapsiin ja tätä rehtori oli korostanut myös keskustellessaan oppilaiden vanhempien kanssa.

Tragedian jälkeen Jokela kiinnosti yhtäkkiä myös kansainvälistä mediaa. Jos jossain päin maailmaa tapahtui vastaavaa, Kortekalliolle soiteltiin ja kyseltiin mielipiteitä. Koulua kohtaan on myös hyökätty muutaman häirikön toimesta törkyviestein, ideana ihan vaan aiheuttaa mielipahaa ja häiriötä mutta kuitenkin ilmeisesti niin vakavalla tavalla, että poliisikin on häiriköitä kuulustellut. Uhkaukset ja sekopäiset viestit saivat henkilökunnan aina varpailleen ja aina, jos pulpettiin ilmestyi epäilyttäviä kirjoituksia, poliisi kutsuttiin katsomaan niitä.

Kortekallio sanoo jutussa, että "rehtorina näin, että joidenkin voimavarat eivät riitä tässä meidän kilpailuyhteiskunnassamme, joka ruokkii vain pärjääjiä. Meidän ei tule jättää heitteille niitä, joiden omat voimat eivät riitä." Hän myös sanoo, että hänen rehtorikaudelleen on osunut kolme oppilaan itsemurhaa ja pohtii, olisiko näitä nuoria jotenkin voitu auttaa, oisiko hän tai joku muu, tehdä enemmän auttaakseen heitä valitsemaan toisen tien. Raskaimmat taakan kantajat, menehtyneiden oppilaiden läheiset ja ne nuoret, jotka todistivat teloituksia, ovat saaneet jopa auttamisen ammattilaiset ymmälleen, että miten heitä voisi auttaa..

Sivumainintana vielä, että eläkekahveillaan Kortekallio oli saanut opettajakollegoilta kuulla jääneensä heille jotenkin etäiseksi. Hän kertoi tämän johtuvan siitä, että hän kuuntelee mielummin kuin puhuu ja korosti myös jutussa, ettei kysellyt kollegoilta koskaan, olivatko he esim käyneet terapiassa mutta korosti, että kuunteli aina, jos joku halusi puhua. Itsekin Kortekallion opetuksessa Jokelassa olleena voin uskoa tuon, hän oli etäisen ylväs hahmo jo silloin. Hyvin ilmeetön ja rauhallinen. Uskon, että hän varmasti oli hyvä hahmo tuohon tragedian jälkeiseen menoon. Iso osa tuon aikaisista opettajista on vaihtunutkin, osa varmasti tragedian takia.

Olen myös muualta kuullut, että Pekan ala-asteen rehtori myös jäi hyvin pian pois töistään tapahtuman jälkeen koska se iski niin lujaa. Siinä ala-asteessa oli kyllä paljon pielessä koulukiusaamiseen puuttumisen suhteen ja Pekkakin sai sen tuta. Puuttumisen keinoja ei juuri ollut, toivottavasti tänäpäivänä on.

Ei sille minkään voi, että vuosipäivä nostaa tunteita pintaa, kun asiaa käsitellään niin laajasti. En varmasti ole ainut. Tämä mullisti ainakin minun elämääni niin paljon, että edelleen toivon vain, että tätä ei olisi ikinä tapahtunut.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17158
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Jokelan koulusurmat (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

10 vuotta koko Suomea järkyttäneestä joukkomurhasta - näin Jokelan koulusurma muutti poliisia

Tarkkuuspistoolin vasta ostanut Pekka-Eric Auvinen avasi tulen Jokelan koulussa kymmenen vuotta sitten järkyttävin seurauksin. Auvinen ehti murhata kahdeksan ihmistä ilman, että poliisi ampui laukaustakaan. Nyt poliisi toimisi toisin.

*Jokelan tragediasta selvinnyt: Annoin ampujalle anteeksi.
*Auvinen aloitti hirmutekonsa kello 11.42. Hätäkeskus sai ensimmäisen soiton runsaan minuutin kuluttua.
*Jälkeenpäin poliisia epäiltiin viivyttelystä koululla.
*Jokelan tapahtumat muuttivat poliisin käytäntöjä varsin merkittävästi.


Jokelan koulua käynyt Pekka-Eric Auvinen, 18, oli ostanut 22-kaliiperisen tarkkuuspistoolin vain pari viikkoa ennen joukkomurhaa. Auvinen oli hakenut lupaa järeämmälle, 9-milliselle pistoolille, mutta poliisi oli myöntänyt luvan ensiaseeksi paremmin soveltuvalle "kevyemmälle" pienoispistoolille.

Auvinen aloitti hirmutekonsa 7.11.2007 kello 11.42 koulun aulassa. Hätäkeskus sai ensimmäisen soiton runsaan minuutin kuluttua. Ensimmäiset partiot olivat koululla kymmenessä minuutissa. Poliisit saivat näköyhteyden Auviseen kello 12.04, jolloin tämä ampui heitä kohti kaksi laukausta.

Auvinen oli noin 45 metrin päässä. Poliisit eivät vastanneet tuleen, koska vaaravyöhykkeellä oli muita ihmisiä.

Tilanne koululla oli kaoottinen. Poliisit etsivät ampujaa samalla kun he evakuoivat henkilökuntaa ja oppilaita turvaan. Runsaat kaksi tuntia ensimmäisten laukausten jälkeen Auvinen löydettiin koulun wc-tiloista vakavasti loukkaantuneena. Hän kuoli myöhemmin saman päivän iltana sairaalassa.

Poliisit tulilinjalle

Jokelan joukkomurha käynnisti kiivaan keskustelun, jossa poliisia epäiltiin viivyttelystä koululla. Vaikka myöhemmin tutkinnassa osoitettiin, ettei poliisin muunlainen toiminta olisi voinut estää runsaan 20 minuutin aikana tapahtunutta joukkomurhaa, se muutti kuitenkin poliisin käytäntöjä varsin merkittävästi.
- Aktiivinen ja nopea toiminta tilanteen ja tekijän pysäyttämiseksi on nykyisin osa peruskoulutusta, sanoo poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta.

Vuonna 1986 sattuneen Mikkelin panttivankidraaman laukaisemiseksi tarkoitettujen poliisitaktisten toimien epäonnistuminen oli johtanut uuden hätäsuunnitelman laatimiseen. Siinä painotettiin keskusteluyhteyden luomista kohdehenkilön, alueen tai paikan piirittämistä sekä ajan voittamista.
- Neuvotteluratkaisu on yhä pääsuunnitelmassa. Koulusurmat ja muut vastaavat teot, missä tekijän toiminnan tarkoituksena on mahdollisimman lyhyessä ajassa saada mahdollisimman paljon uhreja, kuitenkin pakotti poliisin pohtimaan tätä uusiksi, Savolainen sanoo.
- Silloin, kun tilanne ei mene rauhallisesti, vaan eskaloituu, poliisin on keskeytettävä vaarallinen toiminta. Ensimmäisen tai ensimmäisten partioiden tehtävä on saada kohdehenkilö paikannettua tai eristettyä niin, että hän kohdistaa voimaansa poliiseihin eikä sivullisiin

Tilanne koululla oli kaoottinen. Poliisit etsivät ampujaa samalla kun he evakuoivat henkilökuntaa ja oppilaita turvaan. (JANI HAKALA)
Tilanne koululla oli kaoottinen. Poliisit etsivät ampujaa samalla kun he evakuoivat henkilökuntaa ja oppilaita turvaan. (JANI HAKALA)
Jokela_koulu.jpg (29.9 KiB) Katsottu 9240 kertaa
Aseensaanti vaikeutui

Jokelan tapahtumat ja vuotta myöhemmin tapahtunut 11 ihmisen hengen vaatinut Kauhajoen koulusurma saivat aikaan ennen kokemattoman vilkkaan ja kiivaan keskustelun maamme aselaeista. Äärimmillään vaadittiin kaikkien aseiden kieltämistä.

Vaikka koulusurmat eivät sinällään aiheuttaneet aselain muutoksia, ne sävyttivät lakimuutosten laatimista. Kovimmat tiukennukset kohdistuvat käsiaseisiin. Hakijan on nykyisin osoitettava ampumaharrastuksensa. Osoitukseksi käy esimerkiksi ampumaseuran kouluttajan todistus vähintään kymmenestä ratakäynnistä kahden vuoden aikana.

Ensimmäinen aselupa voidaan myöntää vasta poliisin tekemän haastattelun jälkeen. Käsiaselupa myönnetään vain viiden vuoden määräajaksi. Aseenhaltijan on jatkossa viiden vuoden välein osoitettava harrastuksen jatkuminen.

Lääkäri puolestaan on velvoitettu ilmoittamaan poliisille potilaasta, jonka hän arvioi olevan sopimaton pitämään hallussaan aseita. Ilmoitusoikeus vastaavasta on myös muilla terveydenhuollon ammattilaisilla.

Satoja uhkauksia

Koulusurmat saivat aikaan myös copycat- eli jäljittelyrikosilmiön. Kouluihin kohdistui pahimpina vuosina jopa toistasataa uhkausta.

Keskusrikospoliisissa (KRP) vaikuttaa nykyisin Uhkat-toiminnoksi kutsuttu ryhmä. Sen tehtävänä on paitsi kaivaa esiin ja analysoida myös auttaa paikallispoliisia erilaisten uhkien selvittelyssä.

Vuoden alusta lokakuun loppuun mennessä ryhmä oli käsitellyt 300 uhkaan liittyvää tapausta. Runsaat 20 prosenttia koski kouluja.
- Tapaukset ovat hyvin erilaisia. Joissakin ei ole mitään huolta eikä kenellekään vaaraa, ääripäässä taas voi olla välittömiä väkivallantekoja, sanoo ryhmää vetävä rikoskomisario Sami Paila KRP:stä.
- Tapauksista ei mikään ollut KRP:n juttu, me vain olimme niissä jollain tavalla paikallispoliisin tukena.

Paila huomauttaa, että ryhmän päätavoitteena ei kuitenkaan ole uhkaajaan saattaminen rikosvastuuseen.
- Meidän pointtina on mieluummin saada autettua tällaista henkilöä ja siten estettyä teko. Lyhytaikaisen rikosprosessin vaikutus ei sairasta paranna. Mieluummin ohjaamme hänet mielenterveyden pariin.

Salainen työkalu

KRP:n uhkaryhmällä on käytössään tieteelliseen tutkimukseen perustuva työkalu, jossa arvioidaan sisäisiä ja ulkoisia tekijöitä, joihin väkivallan riski voi perustua. Työkalu on taustaltaan ulkomailta, mutta se on muokattu suomalaiseen ympäristöön soveltuvaksi.
- Se on osoittautunut tehokkaaksi, Paila sanoo paljastamatta tarkemmin työkalun toimintaa.[/i]
Koulusurmaaja ampui kaikkiaan liki 80 laukausta. Poliisi ei ainuttakaan. (JARNO JUUTI)
Koulusurmaaja ampui kaikkiaan liki 80 laukausta. Poliisi ei ainuttakaan. (JARNO JUUTI)
poliisi_Jokela.jpg (48.78 KiB) Katsottu 9240 kertaa
Iltalehti
7.11.2017 klo 06.01
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Avatar
dazu
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4672
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Jokelan koulusurmat 7.11.2007

Viesti Kirjoittaja dazu »

Jokelan koulusurmat sai aikaan tähän päivään asti jatkuneen mielenterveyshysterian. Koulusurmien taustoja lähdettiin selvittämään ja niitä lähdettiin ehkäisemään erittäin kontrolloimattomasti psyykenlääkefirmojen markkinoinnin kautta. Alettiin puhumaan "nuorten jatkuvasti kasvavista mielenterveysongelmista" ja tekoon syylliseksi muodostui koko Suomen nuoriso, eikä vain tekijä Pekka-Eric Auvinen.
Psyykenlääkefirmojen markkinoinnissa käytetään tällaisia aasinsiltoja. Siinä sanotaan henkilölle, että "lukekaa vaikka uutisia: ellet nyt syö näitä lääkkeitä, olet seuraava kouluampuja" ja tällä asenteella media ja terveydenhuolto on Jokelan koulusurmasta lähtien toiminut.

Jokelan koulusurmat nostivat nuorten mielenterveyspalvelut pöydälle kymmenen vuotta sitten

Tuusulan Jokelassa kymmenen vuotta sitten tapahtuneiden koulusurmien jälkeen asetettiin tutkintalautakunta, joka antoi 13 suositusta vastaavien tapauksien estämiseksi. LEHTIKUVA/AFP

Nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuus ja sinne pääsy on helpottunut kymmenessä vuodessa, arvioivat STT:n haastattelemat asiantuntijat. Palveluiden laatu ja tarjonta kuitenkin vaihtelevat kunnittain ja sairaanhoitopiireittäin. Toisaalta erikoissairaanhoitoon, eli esimerkiksi psykiatrin pakeille pääsyn ei koeta helpottuneen.

– Vaikka ongelmaan on pyritty tarttumaan, en usko, että tilanne on tästä näkökulmasta nuorten mielenterveyspalveluissa kymmenessä vuodessa kovin paljon parantunut, yli 40 vuotta nuorten mielenterveyspalveluiden parissa toiminut kriisipsykologi ja Helsingin yliopiston dosentti Salli Saari sanoo.

Tuusulan Jokelassa kymmenen vuotta sitten tapahtuneiden koulusurmien jälkeen asetettiin tutkintalautakunta, joka antoi 13 suositusta vastaavien tapauksien estämiseksi. Tutkintaryhmässä mukana olleen onnettomuustutkintakeskuksen johtavan tutkijan Kai Valosen mukaan yksi parannuskohde nousi kuitenkin ylitse muiden – nuorten mielenterveyspalvelut.

– Olin tiiviisti mukana lautakunnan työssä ja jos minulta kysytään, niin nostaisin nuorten mielenterveyspalvelujen kehittämisen tärkeimmäksi. Myös Kauhajoen tapaus tukee tätä.

Valonen oli mukana myös vastaavassa lautakunnassa Kauhajoen koulusurmien jälkeen.

Molempia koulusurmaajia oli kiusattu ja molemmilla oli lautakuntien mukaan mielenterveysongelmia, joiden takia he saivat lääkitystä. Esimerkiksi Jokelan koulusurmaajan vanhemmat olivat pyytäneet tälle lähetettä nuorisopsykiatrian poliklinikalle. Jo aiemmin tälle oli määrätty masennuslääkkeitä, mutta hänelle ei laadittu hoitosuunnitelmaa. Kauhajoenkaan koulusurmaaja ei päässyt koskaan psykiatrin vastaanotolle.

– Molemmista on voitu vetää se johtopäätös, että jos alle parikymppinen mies on itsekin sitä mieltä että tarvitsee mielenterveyshoitoa, sinne pitää päästä, Valonen toteaa.

Nykyään apua saa helpommin

Sosiaali- ja terveysministeriön luvuista selviää, että nuorten psykiatrisen erikoissairaanhoidon avohoitokäynnit ovat lisääntyneet voimakkaasti. Viimeisen kymmenen vuoden aikana myös nuorisopsykiatriset sairaalahoitojaksot ovat lisääntyneet.

Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka kertoo, että nykyään akuuttia hoitoa saa todennäköisemmin kuin ennen. Vielä kymmenen vuotta sitten hoitoon saattoi olla puolen vuodenkin jono.

– Ihmiset sairastuivat syvemmin jonottaessaan. Nyt joillakin alueilla on satsattu akuuttiin avohoitoon, mikä itsesiassa säästää rahaakin, kun hoito ennaltaehkäisee pahenemista, hän sanoo.

Myös lääkintöneuvos Helena Vorma sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että hoitoa on määrällisesti enemmän tarjolla ja hoitoon pääsy on parantunut. Isoin ongelma Vorman mukaan on se, että varhaisen vaiheen hoidossa ei ole usein riittävästi henkilöstöä.

– Kun henkilöstöä ei ole tarpeeksi, se lisää paineita lähettää lievissäkin tilanteessa potilas erikoissairaanhoitoon, joka tukkeutuu. Tällöin erikoissairaanhoitoa todella tarvitsevien on vaikeampi päästä hoitoon, Vorma kertoo.

Tilanne vaihtelee Vorman mukaan kunnittain ja sairaanhoitopiireittäin. Hän muistuttaa, että väkivallantekojen syynä ei voida pelkästään pitää mielenterveysongelmia. Taustalla on usein päihdeongelmia, väkivallan kohteeksi joutumista ja muita vaikeuksia. Nuorilla korostuvat sosiaaliset vaikeudet ja syrjityksi tai leimatuksi tuleminen ja yksin jääminen. Taustatekijät ovat samoja, oli mielenterveysongelmaa tai ei.
STT


http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2409359

Artikkelissa onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen valehtelee, sillä hän esittää, että Auvinen ei päässyt haluamaansa hoitoon. Valosen esittämä paskapuhe on jo heti koulusurman jälkeen ammuttu alas mielenterveyden ammattilaisten toimesta, sillä Pekka-Eric Auvinen ei koskaan halunnut tekoaan estettävän. Mies toteutti suunnitelmaansa hyvin vakaasti ja aikoi viedä sen loppuun asti. Mitään varsinaisia hätähuutoja ei sen noin kahdeksan kuukauden aikana mies esittänyt, kun hän tekoa suunnitteli ja pohjusti.

Mitään resurssipulaa Suomen mielenterveyspalveluilla ei voi olla, että koska Kauhajoen koulusurman jälkeen minut fyysisesti kuolemansairaana arvioitiin masentuneeksi ja paniikkihäiriöiseksi ja sitäkautta lähes tapettiin. Tähän päivään mennessä en ole hoitovirheestä kuntoutunut.
Tiedän, että Suomessa on ollut koulusurmien jälkeen useita tuhansia vastaavia tapauksia, joissa fyysinen sairaus on tulkittu psyykkiseksi. Alkuun uhrit olivat lähinnä alle 30-vuotiaita, mutta nyttemmin on ollut paljon tapauksia, joissa jopa aivan ikäihmisiä on rahdattu mielisairaalaan ja sitten, kun potilas on ollut jo viittävaille kuollut, on todettu, että "ahaa, se olikin fyysinen sairaus".
Jos resurssit käytettäisiin oikein, eikä fyysisesti sairaita ohjattaisi Kokoomustyyliin likvidoitavaksi mt-puolelle, niin tuskin mitään resurssipulaa mt-puolella olisikaan.

Valonen tässä nyt ilmiantaa itsensä yhdeksi tämän "hiljaisen kansanmurhan" pääarkkitehdeistä, Himmlereistä, Heydricheistä ja Eichmanneista. Ilmeisesti on paska saanut hyvät massit lääkefirmoilta ja erinäisiä korkeita ja hyväpalkkaisia virkoja lahjaksi.
Suomen on ottanut otteeseensa USAsta ja Venäjältä johdettu alt-right oikeisto ja USAsta johdettu vihervasemmisto, jotka toteuttavat USAn ja Venäjän sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta ks. maiden jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden
mr58
Remington Steele
Viestit: 234
Liittynyt: Ke Syys 09, 2015 8:14 pm

Re: Jokelan koulusurmat 7.11.2007

Viesti Kirjoittaja mr58 »

Kolmisenkymmentä vuotta sitten olin pari kuukautta hoidossa Pitkäniemessä Nokialla. Mun syyt eivät olleet niinkään mielenterveydellisiä vaan eräänlaista burn outia. Se mikä hieman liittyy edelliseen tekstiin oli lääkkeet. Meinasivat väkisin pumpata lääkkeitä mutta kieltäydyin ehdottomasti vedoten siihen etten tullut tänne "huumattavaksi" vaan selvittämään omaa olotilaani ja haluan tehdä sen ilman lääkkeitä. Ylilääkärille asti piti mennä että sain tahtoni läpi. Silti yrittivät tyrkyttää vähintään unlääkkeitä. En suostunut ottamaan niitäkään. Jälkeenpäin olen ajatellut että ratkaisu oli omalta kannaltani oikea.
Avatar
Valoviikate
Christopher Lorenzo
Viestit: 1507
Liittynyt: Pe Helmi 22, 2008 7:12 pm
Viesti:

Re: Jokelan koulusurmat 7.11.2007

Viesti Kirjoittaja Valoviikate »

”Ei se noin mennyt” – Kymmenen vuotta sitten Jokelan oppilaat joutuivat tarinaan, jossa roolit oli määrätty

Ensimmäinen ajatus oli: ”Ei voi olla. Meidän Pekka.”

Teksti Aurora Rämö Kuvitus Outi Kainiemi
KOTIMAA 5.11.2017 10:33

Katrin piti jatkaa abishow’ta. Ja seuraavaksi…

Mikrofoni vain oli hukassa.

Yleisöä oli huomattavasti enemmän kuin aiempina vuosina. Nuorisoa oli tullut muistakin kouluista kuin omasta. Tiukasti varjeltu salaisuus pääesiintyjästä oli selittämättömästi vuotanut.

Katri oli ollut abijuhlatoimikunnassa suunnittelemassa tätä päivää. Hieman vastentahtoisesti, mutta, no. Jotain hauskaa edes.

Hän oli kirjoittanut kaverin kanssa näytelmän. Se oli versio Lumikista ja seitsemästä kääpiöstä. Siinä ei ollut kertojaa, pelkkiä musiikkikappaleita.

Opettajat olivat olleet tiukkoina ohjelmasta. Mitään ahdistavaa tai nöyryyttävää ei saanut olla. Huumorin piti ottaa kaikkien tunteet huomioon.

KATRI meni etsimään takahuoneesta. Siellä salaisuus seisoi: Jucci ilman paitaa. Kaapiksi treenattu Scandinavian Hunk ryhmineen vaihtoi pienessä tilassa vaatteita show’ta varten.

Hihitytti. Ihan tätä mikkiä vain…

Ajattelevat varmaan olevansa jossain Elämä lapselle -konsertissa.

KUN Lumikin ilkeä äitipuoli astui estradille, Rammsteinin Mutter lähti soimaan.

Kukaan ei vaikuttanut häiriintyvän. Bändi oli mediassa yhdistetty muutaman kuukauden takaisiin tapahtumiin. Kuten moni muukin raskasta musiikkia soittanut. KMFDM, Nine Inch Nails.

Ja sitten kiitokset!

Abit jakoivat opettajille Tallinkin risteilykortteja. Firmoilta oli saatu myötätuntorahaa, opiskelijat naureskelivat keskenään.

Poikien liikunnanopettaja, Liikka-Pete, kiusaantui, kun Katri palkitsi hänet parhaasta pyllystä. Ei edes kiitosta saanut sanottua.

Kun abit koulujen yhteisristeilyllä kertoivat, mistä lukiosta olivat, muut eivät uskoneet. Piti näyttää verkkareista.

Rinnakkaisluokan Pekan kanssa Kaarle rakensi legoilla.
EI PIKKUPAIKKAKUNNALLA oikein mitään ole.

Vuosittain uutisoidaan, miten joutsenperhe kulkee koulukeskuksen lammelta viereiselle lammelle. Se käyttää suojatietä. Risteykseen on pystytetty joutsenliikennemerkki. Joutsenet ovat saaneet oman juhlapäivänkin. Tarjolla on joutsentietoutta ja joutsentuotteita.

Viimeinen tiilitehdas sulki ovensa 1980-luvulla. Muita tuntomerkkejä: junaturma ja vankila.

Nuorten pitää valita jalkapallon, koriksen tai partion väliltä. Jos ei satu kiinnostamaan, saa kehittää päiväohjelmansa itse. Monitoimitalolla on kyllä pelikonsoleita.

Kun Kaarle oli ala-asteella, ei ollut nykyistä skeittiparkkia. Skeittauksesta tuli silti kova juttu neljännellä luokalla.

Kaarle innostui, vaikkei ollut tyypillisin katulajien harrastaja. Hän oli kiltti ja lahjakas matematiikassa. Hän osasi lukea ennen kouluun menoa, vaikka aloitti vuotta ikäisiään aiemmin. Kaksi ensimmäistä vuotta hän istui kolmosluokkalaisten oppitunneilla.

Lapsilla oli tapana kyläillä toistensa luona. Pelata pleikkaria.

Rinnakkaisluokan Pekan kanssa Kaarle rakensi legoilla. Pekka tiesi hämmästyttäviä asioita. Kymmenvuotiaana hän oli rakentanut eduskuntatalon istuntosalin. Kyseli, tiesikö Kaarle, missä kukin edustaja istuu. Ja näytti: Mauri Pekkarinen tuolla, Ilkka Kanerva tuolla. Kaarle tiesi hädin tuskin pääministerin nimen.

Uusi harrastus aiheutti ongelmia. Joskus kävi niin, että oli sopinut kyläilyn, mutta muut olivat menossa skeittaamaan. Piti valita.

Koulunkäynti ei silti kärsinyt. Viidennen luokan päätteeksi jaettiin saksan-stipendi. Kaikki olettivat, että Pekka sen saa, mutta Kaarle sai. Ei se kaveruuteen vaikuttanut. Ei sellaisilla asioilla kilpailtu.

ABIVERKKAREITA mietittiin pitkään. Hahmo, joka heittää kirjan roskikseen, viereen teksti ”ehkä opin, ehkä en”. Merkittävä kulttuurireferenssi Matti Nykäsen sitaattiin. Mutta pitäisikö lukion nimi jättää pois?

Se määritti suhtautumista niin paljon. Myöhemmin, kun ylioppilaslakit oli jaettu ja muutettu muualle opiskelemaan, moni vältteli kotipaikkakunnan sanomista. Ettei aina tarvitsisi selittää. Koko asiasta oli niin yksinkertainen kuva. Ihmiset vaivaantuivat, eivät tienneet mitä sanoa.

Mutta kyllä lukion nimi oli painettava huppariin. Oli se heidänkin koulunsa. Sitä paitsi, jos kyseleminen ärsytti liikaa, saattoi sanoa, että tunsi sen henkilön hyvin. Ne keskustelut loppuivat siihen.

YLÄASTEELLA piti siirtyä uuteen kouluun.

Paikkakunnan kaikki kolme ala-astetta pakattiin samaan koulukeskukseen joutsenlammen rannalle. Se oli auttamattomasti liian pieni; osa tunneista pidettiin pihaparakissa.

Vanha sosiaalinen järjestys rikkoutui. Piti etsiä paikkansa uusista klikeistä. Monilla oli vaikeaa.

Kaarle oli vuotta nuorempana pienempi kuin muut. Äänenmurros alkoi vasta myöhemmin. Sellaiseen tartuttiin nopeasti. Mikä tahansa kelpasi. Hammasraudat, kauluspaita.

Ei kukaan päälle käynyt. Isottelivat vain. Ydintyypit huutelivat, muut lällättivät mukana. Halusivat kuulua jengiin. 13-vuotiaana kaikki ovat pohjimmiltaan hinteliä ja epävarmoja. Jos reaktio ei ollut sopiva, vaihdettiin kohdetta.

Katri kanteli vain kerran. Höhöttely oli oma juttunsa, mutta näytti, että uutta luokkakaveria toisinaan pelotti koulussa. Katri tunsi Pekan jo ala-asteen saksan tunneilta, tiesi kohteliaaksi ja herkäksi. Pikku-Pekka, ala-asteella sanottiin.

Pekka ei räpiköinyt muiden mukana. Hän luki Uutispäivä Demaria luokassa ja pukeutui suoriin housuihin. Kantoi salkkua seiskalla. Kuka hullu niin tekee?

Vastuuopettaja kutsui sekä kiusaajien että Pekan vanhemmat koolle. Pidettiin tiukkasanainen neuvottelu. Niin Katri ainakin uskoo, ei hän paikalla ollut. Seurasi vain tuloksia. Muidenkin luokkalaisten silmissä kiusaaminen loppui. Pojat eivät enää uskaltaneet.

Koko juttu kääntyi vitsiksi. Pekalle tuntui olevan tärkeää näyttää, ettei hän itse ollut tehnyt ilmoitusta.

Pikkuhiljaa outoihin totuttiin. Näkyvä kiusaaminen tuntui vähentyneen. Yksi sai olla epäsiisti, toinen kiinnostunut vääristä asioista. Tuli muita juttuja.

Kaarle pelasi korista ja nettiammuntapeli Counter Strikeä. Kaikki pelasivat.

Katri latasi kuvia Irc-Galleriaan ja jutteli Messengerissä. Kaikki olivat niissä.

Saksan opettaja järjesti retkeä Berliiniin. Kaikki paitsi Pekka olivat lähdössä.
LUKIOSSA pitkän saksan tunneilla oli enää kuusi oppilasta.

Sen ikäisenä tapahtuu niin paljon uutta ja isoa, ettei arkeen kiinnitä huomiota. Jos pitäisi muistella, Katri lähinnä istui koulun jälkeen penkeillä. Kavereiden kanssa soiteltiin, nähdäänkö lammen rannan penkillä vai juna-aseman penkillä.

Saksan opettaja järjesti retkeä Berliiniin. Kaikki paitsi Pekka olivat lähdössä.

Muut yrittivät saada häntä mukaan. Kaarle sanoi monesti, että lähtisit.

Molemmilla oli omat kaveriporukkansa, mutta pojat juttelivat toisinaan. Kaarlella oli tapana lukea aamuisin uutiset teksti-tv:stä ennen kouluun lähtöä. Muut kaverit eivät olleet erityisen kiinnostuneita politiikasta, mutta Pekan kanssa siitä pystyi puhumaan. Hän oli hyvin perillä.

Vanhempien lukiopoikien yhteiskunnallisia aiheita käsittelevään blogiin hän kommentoi:

”Ja jos verrataan Pohjois-Koreaa Montesquieun vallan kolmijako-oppiin, yhtäläisyyksiä löytyy: maassa on toimeenpano-, lainsäädäntö ja tuomiovaltaa käyttävät hallintoelimet.”

”Pelkkää Kim Jong Ilin yksinvaltaa ei siellä ole ja järjestelmä perustuu muutenkin demokraattiseen sentralismiin.”

Sitten Kaarlelle tuli mieleen, jos Berliiniin lähtö olikin raha-asia. Ehkä Pekka vain ei kehdannut sanoa? Ei viitsinyt liikaa painostaa, ettei tulisi kurja olo.

Katria vähän ärsytti, millaiseksi Pekka oli muuttunut lukion aikana. Jos hän yläasteella olikin ollut vähän reppana, ei enää. Oli nahkatakki. Taakse kammattu tukka.

Hän saattoi argumentoida kiivaasti. Tuntui, että hän provosoi tahallaan. Halusi olla esillä tietyntyyppisenä erikoishahmona. Oli samaan aikaan introvertti ja huomionhakuinen.

Mutta saksan tunneilla heitettiin vitsejä kuten ennenkin. Oli Pekka hauskakin, nopea snäppäämään takaisin. Sellaista arvostettiin.

Kun opettaja viimeisen kerran maanitteli retkelle, Pekka ilmoitti:

”Ajatus tuntuu minusta vastenmieliseltä.”

Katria naurattaa edelleen ääneen.

”Hyvin pelattu tilanne!”


MYÖHEMMIN, kymmeniä, satoja uutisjuttuja lukiessa, tuli sellainen tunne, että nuo eivät puhu meistä.

Jutut kyllä kertoivat Jokelan lukiolaisista. Mutta diagnoosit olivat aikuisten. Kaikki nyanssit puuttuivat.

Ulkopuoliset selittivät: Koulukiusaaminen. Ampumispelit. Web-riskit. Yli-ihmiskäsitykset. Narsismi.

Ratkaisut: Aselait. Poliisin nettivalvonta. Metallinpaljastimet.

Ei se noin mennyt, teki mieli korjata, ei se ole noin mustavalkoista. Mitä tekin tiedätte?

Mutta tarina oli jo kirjoitettu. Siinä oli ennalta määrätyt roolit, joihin nuoret eivät kokeneet sopivansa. He eivät halunneet osallistua uhrinäytelmään. Jos olisi sanonut, että Pekka oli ihan hyvä tyyppi, se olisi ymmärretty teon hyväksymiseksi.

Opettaja sai sisäpiiriläisen paikan. Kim Kiuru on kertonut saman kuvaelman monta, monta kertaa. Osoitellut lukion käytäviä, ajoittanut viikonpäiviä ja kellonaikoja minuutin tarkkuudella, hermostumatta.

Lauseet toistuvat sellaisinaan, minkäs sille voi, aina pyydetään kertomaan, mitä oikeastaan tapahtui keskiviikkona 7. marraskuuta kello 11.42.

Se lähti juoksemaan kohti. Se oli fundamentaalinen ajatuksiltaan. Oli selvää, että jos se on sille tielle lähtenyt, se vie homman loppuun.

”Mulle ei ole kukaan koskaan sanonut, että etkö voisi lopettaa tällä asialla hevostelua”, Kiuru sanoo. ”En ole edes kautta rantain kuullut sellaista.”

Hän istuu Tuusulan kunnantalon kokoushuoneessa. Se on tuttu paikka. Jokelan koulussa hän on historian ja psykologian opettaja, täällä valtuuston varapuheenjohtaja.

”Olin siis valtuustossa jo ennen tapahtumaa. Mulla ei ole mitään agendaa tässä.”

Jokelalaisille on tärkeää, ettei synny kuvaa, että yrittäisi hyötyä asiasta. Että puhuisi muiden suulla, esittäisi tietävänsä enemmän kuin tietää. On tärkeää, ettei omi tragediaa. Vertaispaine on edelleen kova. Kenellä on oikeus kertoa?

Jokelan koulusurmista on kulunut 10 vuotta.

KIURUA haastateltiin jo ensimmäisessä ylimääräisessä uutislähetyksessä. Kymmenen vuotta nuorempana, ilman partaa, pihalla ruskeassa verkkatakissa.

Punatiilinen kirkko oli muutettu evakuointi- ja kriisikeskukseksi, toimittajia ei enää päästetty sisälle. Hän katsoi pari kertaa vahingossa kameraan.

Klippi näytettiin seuraavanakin päivänä. Nyt mukana oli myös poliisin ottamia kuvia koulun sisältä.

Katri katsoi lähetystä pizzeriassa kavereidensa kanssa. Hän oli 17-vuotias, eikä halunnut olla kotona. Isä suuttuikin siitä vähän.

Oli helpompaa olla niiden kanssa, jotka eivät analysoineet olemista, yrittäneet mittailla balanssin heilahtelua. Kriisityöntekijöille hän ei puhunut, yhtä ryhmäkeskustelutilaisuutta lukuun ottamatta. Muilla oli suurempi tarve, suurempi oikeus.

Pizzeriassahan hän oli kasvanut.

Ei voi olla. Se oli ollut ensimmäinen ajatus sisällä koulussa. Meidän Pekka. Ja heti perään: kyllä se vain otti ja teki sen.


MONI lukiolainen tiesi aseesta. He olivat katsoneet Youtube-videon, jossa Pekka ampui metsässä.

Mutta Pekka oli Pekka. Vaikutteille altis. Omaksuja. Yhdessä vaiheessa Kim Kiuru kutsui häntä historian tunnilla bolševikiksi. Vanhojen tanssien jatkoilla Pekka teki jo natsitervehdyksiä. Umpikännissä.

Ei olisi ollut mikään ihme, jos hän olisi yhtenä päivänä tullut kouluun hare krishna -asussa.

Ehkä joitain merkkejä oli, tai sitten ei.

Pekka oli loppuvaiheessa välinpitämättömämpi, vähemmän kiinnostunut. Ei lähtenyt bileisiin edes harvoin. Tai ehkä se on vain tapahtumien värittämä tulkinta.

Mutta kun koulukeskuksen laajennus vihdoin valmistui ja parakki vietiin pois, piti kokoontua uuteen liikuntasaliin. Sinne, missä myöhemmin pidettiin abijuhla.

Pekka kirjoitti läsnäololistaan nimensä kohdalle ”fuck you”. Haistakaa paska.

KATRI muutti Helsinkiin heti seuraavana syksynä. Ei hän Jokelaan olisi halunnut jäädä muutenkaan, mutta ei varsinkaan nyt.

Taajama oli sulkeutunut itseensä. Maailmanlaajuinen huomio oli saanut aikaan vastareaktion. Me vastaan muut. Me vastaan alkeellisilla kännykkäkameroilla koulua kuvaavat traumaturistit, me vastaan tunteessa vellovat psykologit, me vastaan media.

Toimittajat olivat ahdistelleet ihmiset puhki. Monet nuoret löysivät salakuunneltuja kertomuksiaan lehdistä. Menehtyneen terveydenhoitajan lapselle soiteltiin pari tuntia kuolinuutisen jälkeen. Yksi toimittaja esiintyi kriisikeskuksen työntekijänä saadakseen roolihenkilöitä tarinaansa. Toinen esitti pappia.

Kaksi koulun entistä oppilasta keräsi adressin viestinten toiminnasta. ”Me koemme, ettei teillä ole kunnioitusta ihmisten surua ja kärsimystä kohtaan.”

Tapa purkaa surua, lehdissä kirjoitettiin.

Pääministeri Matti Vanhanen otti adressin vastaan. Käsinkirjoitettuja allekirjoituksia oli yli neljäsataa. Opetusministeri Sari Sarkomaa oli luovutustilaisuudessa silminnähden järkyttynyt.

Katri ei koskaan istunut metrossa selkä oveen päin.

Kauppakorkeakoulun käytävillä hän tiesi aina, missä on lähin uloskäynti. Exit-kyltin hakeminen oli automaattista. Pääseekö luokasta helposti vai pitääkö rikkoa ikkuna?

Sellaisen ajattelemisesta tuli kontrollin tuntu, vaikka samaan aikaan tiesi, että jos jotain tapahtuisi, sille ei voisi mitään.

Ja tapahtuikin. Vuotta myöhemmin Kauhajoella. Fuksisyksynä. Katri tuijotti kännykän ruutua. Kaikki tuli vahvana takaisin. Hän käveli pois porukasta sanomatta mitään.

Hän lähti Jokelaan. Äiti pakotti menemään psykologille. Se auttoi.

MYÖS Kaarle muutti Helsinkiin, matematiikkaa lukemaan.

Hän oli kirjoittanut abikeväänä seitsemän ainetta. Vain kolmen pänttäämiseen oli jaksanut keskittyä. Ei sitä masennukseksi kuvailisi, ehkä jonkinlaiseksi tyhjyydeksi. Oli sama, tuliko kokeesta seiska vai kymppi.

Olo helpottui kyllä. Painajaisia tuli harvemmin, sitten ei enää.

Kun Kaarle poisti Messengerin koneelta vuosia myöhemmin, Pekan yhteystiedot olivat edelleen listassa. 
https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotima ... -maaratty/
Avatar
dazu
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4672
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Jokelan koulusurmat 7.11.2007

Viesti Kirjoittaja dazu »

Tämä on sellainen tapaus, että sen kokonaiskuvan hahmottaminen on hyvin vaikeaa, kuten kouluampumisten yleensäkin. Psykopaattisista sarjamurhaajista, raiskaajista ja seksuaalimurhaajista psykologisen profiilin tekeminen on verrattain helppoa, kun vain hiffaa juonen. Niissä on pääpiirteittäin aina samanlainen kaavamainen profiili, vain sävyeroja löytyy.
Pekka-Eric Auvinen ei ollut psykopaatti, sosiopaatti, eikä rajatilanarsisti. Häneen ei samanlainen psykologinen profilointi sovi, kuin seksuaalirikollisiin, tai vaikka väkivaltarikollisiin.

Sen perusteella, mitä olen tapausta pohdiskellut, niin lähtisin liikkeelle siitä, että tekijä, Pekka-Eric Auvinen oli paranoidi narsisti, tai narsistinen paranoidi, miten sen nyt sitten sanoo.
Jokatapauksessa näkisin, että siinä on ollut kehittymässä paranoidinen persoonallisuushäiriö, tai paranoidinen skitsofrenia, tai jotain siltä väliltä ja tämän lisäksi henkilöllä on ollut kompensatorista patologiaa, jossa minuuden heikkoutta kompensoidaan jollain ehkä epätodellisella vahvuudella. Tätä kompensointia kutsutaan myös narsismiksi, joskin Pekan kohdalla kyse on eri asiasta, kuin narsistinen persoonallisuushäiriö.

Mun nähdäkseni yksi iso ongelma koko Jokelan tapauksen ympärillä on ollut se, että näin kuuluisaa tapausta ymmärtämään on kertynyt iso joukko kaikenlaista kyökkipsykologia, ymmärtäjää, poliitikkoa ja toimittajaa ja todellisuus on jäänyt johonkin peittoon.
Merkille pantavaa on, että tapauksen jälkeen asetettuun tutkintalautakuntaan, vai mikä se nyt oli, ei päästetty yhtään ainutta psykologia, profiloijaa, tai psykiatria. Tässä lautakunnassa oli mukana vain virkamiehiä.
Myöhemminkään, moniin vuosiin ei yhtään todellista asiantuntijaa päästetty ääneen oikein yhtä lausetta pidempään missään tuutissa.

Koko tapauksesta on välittynyt sellainen kuva, että virkamiehet on säätäneet, mitä Jokelasta tulisi ajatella. Iso kysymys on, että miksi näin??!!
Jokatapauksessa tapaus laukaisi perättömät puheet nuorten mielenterveysongelmien kasvusta yleisellä tasolla ja totuus on, että tästä hyötyjinä ovat olleet psyykenlääkkeitä valmistavat yritykset ja vallanpitäjät eri tasoilla. Laajempana yhteiskunnallisena seurauksena on ollut kopiomurhailmiön kehittyminen, millä taas on voitu sittemmin perustella väitteitä nuorten mielenterveysongelmien lisääntymisestä, lääkkeiden myyntiä ja myyntipuheita ja poliittista propagandaa.

Asia, mitä aloin tässä miettimään, on Pekan ideologia. Alkuvaiheessa media ja sosiaalinen media kohkasi, kuinka Pekka oli kommunisti ja ihaili historian kommunistityranneja. Todellisuudessa Pekan ideologia oli jotain ihan muuta.
Pekan ideologia oli pinnallinen ja se oli puhtaasti luotu tuomaan hänelle seuraajia ja kannattajia nettiyhteisöissä, joissa hän pyöri. Columbinen ampujilta ja osin myös Linkolalta kopioitu sosiaalidarwinistinen höpinä vahvimpien selviytymisestä saisi kuitenkin herättää keskustelua sosiaalidarwinismin älyttömyydestä.
Tänä syksynä meillä Suomessa sosiaalidarwinismia edustavan puolueen kannatus on 22,7%, eikä kukaan ole kauhistellut sitä yhtään, eikä pitänyt mitenkään häiriintyneenä, eikä varsinkaan nähnyt puolueen ideologiassa yhtymäkohtia Jokelan ampujan ideologiaan. Moni on jo unohtanut, että Pekka-Eric Auvinen julisti olevansa oikeistoliberaali sosiaalidarwinisti, tai ehkä asiaa ei ole koskaa julkaistukaan...

Sosiaalidarwinismin noustessa esiin nettikeskusteluissa Auvisesta puhuttaessa, moni ei edes näytä tietävän, mitä on sosiaalidarwinismi. Ihmiset kritisoivat Charles Darwinia ja tämän oppeja, luullen, että sosiaalidarwinismi on sama asia, kuin Darwinin opetukset.
Darwin kehitti evoluutioteorian... sosiaalidarwinismi taasen on yläluokkainen poliittinen aate, joka on lähinnä irvikuva Darwinin opeista. Irvikuva vähän samaan tapaan, kuten vaikkapa nykyinen feminismi on naisasialiikkeestä. Sosiaalidarwinismilla on aikoinaan perusteltu luokkayhteiskuntaa, aatelisten ja porvareiden asemaa ja sittemmin sillä on perusteltu valkoihoisten paremmuutta suhteessa tummaihoisiin ja modernissa yhteiskunnassa pärjäävien asemaa suhteessa huonommin pärjääviin.
Jokelan jälkikeskusteluissa sosiaalidarwinismi ei koskaan noussut keskiöön valtamediassa muilta osin, kuin Linkolan ideologian osalta.

Sen sijaan puheet nuorten mielenterveysongelmien kasvusta ja syrjäytymisestä ovat olleet itsessään hyvin sosiaalidarwinistisia.
Suomen on ottanut otteeseensa USAsta ja Venäjältä johdettu alt-right oikeisto ja USAsta johdettu vihervasemmisto, jotka toteuttavat USAn ja Venäjän sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta ks. maiden jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden
Avatar
VoDKa
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4913
Liittynyt: Ke Marras 07, 2007 5:17 am
Paikkakunta: Better place.

Re: Jokelan koulusurmat (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja VoDKa »

Pekan lähihistoriaanhan ennen Jokelan tapahtumia kuului se, että hän kyllä kävi tapaamassa lääkäreitä saadakseen lähetteen mielenterveysongelmien vuoksi psykologille/psykiatrille/jollekin hoitohenkilökuntaan kuuluvalle. Sen sijaan käteen jäi vain lääkeresepti eikä ilmeisesti oikein toivoakaan päästä siitä eteenpäin. Apua hän ei välttämättä lähtenyt hakemaan siksi että se estäisi Jokelan tapahtumat, vaan ymmärtääkseni enemmän ahdistukseen ja masennukseen. Jokelan suunnitelma olisi siis saattanut tapahtua joka tapauksessa, paitsi jos ahdistus ja masennus olisikin saatu vähenemään siinä määrin että Pekka olisikin löytänyt muita mielenkiinnon kohteita.

Aika hyvin kuvattu tuolla tuo kohta että Pekka oli vaikutteille altis. Sellainen mielikuva itselläkin on nyt vuosien aikana syntynyt. Columbinen ampujat ovat vaikuttaneet satavarmasti satoihin ellei tuhansiin nuoriin ympäri maailman samalla tavalla kuin ne vaikuttivat Pekkaan, mutta vain hyvin pieni osa heistä lähtee toteuttamaan mitään tälläistä tekoa - tai jää kiinni jo pian tai viimeistään hieman ennen kuin isku olisi toteutusvaiheessa. Ajan myötä Harris ja Klebold jäävät kuitenkin useimmilla historiaan ja elämä jatkuu, tavalla tai toisella. Niin olisi varmaan Pekallekin käynyt jos jokin keino olisi ollut sille, että tämä olisi jättänyt iskun tekemättä.

En lähde tässä nyt syyttelemään tai olemaan syyttelemättä nuorten mielenterveysongelmatilannetta ja sitä miten sen käsittely on tapahtunut Jokelan jälkeen. Sen tiedän, että Pekka + lääkkeet eivät välttämättä olleet yksinään sopiva annos vaan keskusteluapu olisi varmasti ollut tervetullutta hänelle ajoissa. Sen saannin viivästyminen tai täysi estyminen kuitenkin saattoi lähinnä lisätä sitä tunnetta, että hän on täällä yksin (omaksuttujen) mielipiteidensä kanssa ja se yksinään vahvisti (muiden seikkojen lisäksi) sitten vihaa yhteiskuntaa, luokkatovereita ja koko maailmaa vastaan ja oli yksi niitti lisää suunnitelman eteenpäinviennille.

Mutta kuten luokkalaisetkin ovat sanoneet, on Pekassa ollut kaksi puolta. Se maailmaa näennäisesti vihaava Harris-wannabe ja se herkempi poika, joka kirjoitti perheelleen jäähyväiskirjeen. Jos tuota herkempää puolta olisi saatu tuettua ja voimistettua pahimman varhaisaikuisuuden yli tavalla tai toisella, olisi koko Jokela pelkkää fantasiaa eikä meillä olisi nyt mitään 10 vuotta sitten tapahtuneita tragedioita luettavana.

One day I might just disappear and you will never find me. Nobody will ever find me.

Avatar
dazu
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4672
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Jokelan koulusurmat (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja dazu »

^Jos Pekka olisi kertonut joukkomurha-aikeistaan lääkärille, olisi hän varmasti saanut myös keskusteluapua. Tai todennäköisemmin hänet olisi ohjattu ihan avohoidon pariin. Ongelma oli siis kuitenkin siinä, että Pekka ei tosissaan ehkä edes halunnut apua. Avun hakija olikin käsittääkseni Pekan äiti, eikä Pekka itse.
Pekka meni lääkäriin ensimmäisen kerran maaliskuussa, kun hän oli lukion ensimmäisellä luokalla ja vuotta myöhemmin hän alkoi toteuttamaan joukkomurhaprojektia. Idean joukkomurhan tekemisestä Pekka oli saanut ehkä kokolailla samoihin aikoihin, kun hän ensimmäisen kerran haki apua, tai joitain kuukausia sen jälkeen.
Pekka alkoi syömään SSRI lääkkeitä käsittääkseni lukion ensimmäisen vuoden toukokuussa ja pidän mahdollisena, että ajatus joukkomurhasta on syntynyt joitain viikkoja lääkkeen aloittamisen jälkeen ja, että lääke olisi saattanut vaikuttaa aggressiivisen ajattelun kehittymiseen.

Sinänsähän Pekka ihmisenä oli tosiaan varmasti harvinaislaatuinen. Pekan tyyppisiä ihmisiä samanlaisella psyykkeellä, historialla ja kokemuksilla on hyvin vähän... ehkä yksi ihminen sadasta tuhannesta.
Kun toimittajat, poliitikot ja jopa poliisi ovat halunneet yleistää tätä hommaa jonkinlaiseksi ilmiöksi ja halutaan puhua nuorten mielenterveysongelmista yleisellä tasolla, niin vikaan mennään ja pahasti. Pekka ei edusta mitään keskiverto nuorta, eikä keskiverto koulukiusattua...
Kopiointiin taipuvaisia onkin sitten enemmän. Varsinkin skitsofreenikoissa on tällaisia Karma Hietaloita, jotka voivat innostua kopioimaan Pekan tapaista henkilöä. Näillä ei kuitenkaan ole muuten samanlaisia pyrkimyksiä ja motiiveita, kuin Pekalla, eikä heistä monikaan ole valmis toteuttamaan tällaista joukkomurhaa.

Kun poliisi jossain vaiheessa ilmoitti, että heillä on seurannassa jotain 150 henkilöä potentiaalisen koulusurmauhan takia, niin uskoisin, että tämä massa tulee lähinnä tällaisista kopioijista, tai muutoin Pekkaan hurahtaneista tyypeistä. Nämäkin kyllä kykenevät joukkomurhan tekemiseen, kuten on nähty.
Kopioijia ovat myös tyypit, jotka eivät liiku missään internetsivuilla. Hyvinkään ampuja oli tavallaan kopioija, vaikka hän ei varmaankaan koskaan ollut käynyt millään aihetta koskevalla internetsivulla. Näiden kohdalla kopiomurhailmiön lähde onkin media. Heitä poliisi ei pysty mitenkään seuraamaan. He voivat naksahtaa juotuaan pullon kossua ja saada idean joukkomurhasta vasta siinä tilassa ja panna idean toimeen samantien.

Pekkakin oli Columbinen kopioija, mutta hänen tekoonsa liittyi monia harvinaislaatuisia piirteitä. Pekalle tässä iskussa ei ollut kyse pelkästään kopioinnista, vaan hän halusi tuoda esiin itseään ja saada seuraajia, kuten Columbinen hemmot saivat.
Pekka halusi kontrolloida yhteiskuntaa ja hän piti muita pilkkanaan. Pekalle kyse oli loppuviimein vain hänestä itsestään.
Suomen on ottanut otteeseensa USAsta ja Venäjältä johdettu alt-right oikeisto ja USAsta johdettu vihervasemmisto, jotka toteuttavat USAn ja Venäjän sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta ks. maiden jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden
Avatar
dazu
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4672
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Jokelan koulusurmat (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja dazu »

Luettuani viikonlopun ja tämän aamun aikana tuon sivulla 2 olevan Helsingin Sanomien artikkelin ja tämän sivulla 3 olevan Suomen Kuvalehden artikkelin läpi, niin täytyy tässä vaiheessa kommentoida, että olipa siinä kaksi erittäin hyvää lehtiartikkelia. Jokelaa koskeva kirjoittelu on ollut sellaista paskaa kautta linjan, että oli hienoa lukea kerrankin laadukasta matskua. Kiitokset Valoviikatteelle ja Scillalle postauksista.

Helsingin Sanomien kirjoitus oli varsin mukava ja sympaattinen juttu. Se oli pitkä, mutta se keskittyi uhrien ja uhrien läheisten ja muutoin paikalla olleiden kuvauksiin tapahtumista ampumisen aikana ja elämästä sen jälkeen. Tykkäsin lukea.
Kovin paljon mitään varsinaista uutta artikkeli ei sillain tarjonnut, mutta sen verran kuitenkin, että se paljasti Auvisen ampuneen tyttöporukkaa vessan ovesta. Tämä oli nyt ihan uusi tieto julkisuudessa ja antaa lisää valaistusta tapahtumista ja Auvisen toiminnasta. Olen ollut aikaisemmin siinä käsityksessä, että tekijällä olisi ollut jonkinlainen mieluisuusjärjestys sen suhteen, keitä hän ampuu ja olin kokenut, että hän ei targetoinut niinkään tyttöihin, eikä itseään nuorempiin. Tämä hesarin kuvaus kuitenkin paljastaa, että Auvinen ampui satunnaisesti myös itseään nuorempia tyttöjä.

Suomen Kuvalehden artikkeli olikin informatiivisempi ja siinä tuli esiin paljonkin sellaista asiaa, mitä tulisi ehkä pohtia pidemminkin.
Ehkä merkittävin seikka, jonka pystyn nyt samantien nostamaan esiin, oli se, että Pekka oli huomionkipeä ja hän haki huomiota, aiheuttamalla konfliktia itsensä ja ympäristön/yhteisön välille.
Olen tästä kirjoittanut aiemminkin, että tässä oli tällainen psykodynaaminen tausta nähtävissä ihan lapsesta asti, mikä sitten lopulta johti kouluampumiseen.
Se on ollut nähtävissä Pekasta jo ala-asteella, että hän on pyrkinyt ikään, kuin osaksi ryhmää tällä tavalla aiheuttamalla konfliktia itsensä ja ryhmän välille. Pekka on toiminut huomiota herättävästi, hän on pukeutunut huomiotaherättävästi...
Uskon, että pukeutumisen pohja on ollut kotona. Uskon, että se on ollut ehkä äiti, joka on pukenut pojan erikoisella tavalla. Sitten Pekka on omaksunut tämän omaksi tyylikseen ja myöhemmin muokannut tyyliään teini-ikäisenä. Tämä kotoa tullut tapa pukea Pekka on sinällään luonut konfliktia Pekan ja kouluyhteisön välille ja se on antanut Pekalle myös negatiivista huomiota ja osin sitä kautta Pekka on tullut koulukiusatuksikin.
Ehkä tältä kotoa tulleelta pohjalta Pekka on lähtenyt jatkamaan tätä konfliktin aiheuttamista itsensä ja yhteisön välille. Hän on halunnut olla erikoinen, pukeutua erikoisesti, sanoa huomiota herättäviä mielipiteitä. Lukiossa Pekka on huomiota herättääkseen ja provosoidakseen tuonut esiin positiivisia mielipiteitä kommunistisista diktatuureista ja Natsi-Saksasta.
Varsinainen kouluampuminen on ollut tämän kuvion jatkumo. Pekka on eksynyt kouluampumisia ihailleille nettisivuille ja hän on siellä nähnyt, miten Eric Harrisia ja Dylan Kleboldia ihailtiin. Pekka näki siellä oman juttunsa. Kouluampuminen oli keino, millä saada huomiota, aiheuttamalla konfliktia itsensä ja yhteisön välille. Pekka halusi saada huomiota, hän halusi olla ihailtu, kuten Harris ja Klebold. Kirjoittamalla manifestin ja tekemällä itseään kansainvälisesti tunnetuksi youtubessa ennen ampumista, Pekka pyrki tekemään kouluampumisestaan isomman jutun, jolla hän herättäisi konfliktia itsensä ja koko yhteiskunnan, tai jopa koko maailman välille. Kouluampuminen oli Pekalle vähän, kuin tämän huomion saaminen konfliktia aiheuttamalla toimintatavan kliimaksi.
Se oli vähän sama homma, kuin narkkarille heroiinin löytäminen, tai pornoaddiktin ensimmäinen kokemus seksistä huoran kanssa.

Jokatapauksessa olen sitä mieltä, että Pekka oli aikamoinen trolli kaikin puolin. Kun tätä manifestia tarkastelee, niin siitä näkee sen kyllä aivan selvästi, että mitään syvällistä punaista lankaa ideologisessa mielessä siitä ei löydy, vaan manifestin ainoa tarkoitus on trollaaminen ja konfliktihakuisuus ja toisaalta näiden Columbine-friikkien ihailun saaminen osakseen.
Manifestilla Pekka ei osoittanut mitään filosofista nerokkuutta, vaan että hän piti muita täysinä pelleinä... omia vanhempiaan, ystäviään, Jokelan lukion opiskelijoita ja opettajia, sekä koko yhteiskuntaa. Hän kirjoitti manifestin MANIPULOIDAKSEEN, DOMINOIDAKSEEN JA KONTROLLOIDAKSEEN.

En ole huomannut, että yksikään lähde minun lisäksi olisi vielä tätä Pekan huomion hakeminen konfliktia aiheuttamalla- psykodynamiikkaa ottanut esiin. Sen sijaan kaikenlaista poliittista selittäjää pillun puutteista sun muusta on ollut liikkeellä.
Suomen on ottanut otteeseensa USAsta ja Venäjältä johdettu alt-right oikeisto ja USAsta johdettu vihervasemmisto, jotka toteuttavat USAn ja Venäjän sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta ks. maiden jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden
Avatar
dazu
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4672
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Jokelan koulusurmat (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja dazu »

Nettikirjoittelun osalta Pekka muistutti paljolti tämän hetken poliitikkojen nettikirjoituksia ja twiittejä, etenkin näitä kirjoituksia, joissa maahanmuuttoa joko vastustetaan, tai puolustellaan. Sekä Pekan kirjoituksissa, että monissa nykypäivän maahanmuuttoa vastustavissa ja puolustavissa kirjoituksissa pyritään provosoimaan, jankuttamaan ja esittämään asioita yksisilmäisessä valossa, jotta oma aate, tai henkilö itse saisi huomiota. Pekan kohdalla kyse oli oman itsen huomion saamisesta. Hän haki keskustelupalstoilla konfliktia toisten kirjoittajien kanssa samaan tyyliin, kuin maahanmuuttoa vastustavat hakevat konfliktia maahanmuuttomyönteisten kanssa, tai samaan tyyliin, kuin maahanmuuttomyönteiset hakevat konfliktia maahanmuuttoa vastustavien kanssa ja pyrki ikään, kuin todistamaan, että toisen kanta on täysin väärä.
Samoja piirteitä on myös valtamediassa. Valtamedia levittää jatkuvasti propagandaa, jossa ajetaan yksisilmäisesti jotain agendaa. Esitetään jokin poliittinen aate, tai jokin ajattelumalli yksisilmäisessä valossa ja täysin vääränä ja pahana.

Syyt Jokelan kouluampumiseen eivät todellakaan löydy naisen puutteesta. Ei, koska suurin osa 18-vuotiaista pojista ei ole seksiä harrastanut, eikä moni ole koskaan ollut minkäänlaisessa sukupuolisuhteessa tyttöjen kanssa. Pekalla sentään oli ollut useampikin nettityttökaveri. Pekalla ei ollut minkäänlaisia paineita sukupuolisuutensa suhteen.
Syyt eivät myöskään ole syrjäytymisessä. Pekalla oli sosiaalista elämää ja hänelle oli tarjolla seuraa, mikäli hän olisi sitä halunnut. Hän myös opiskeli lukiossa ja menestyi opinnoissaan hyvin ja oli sitäkautta vahvasti sisällä yhteiskunnassa.
Puheet naisenpuutteesta ovakin ns. kokoomuslaislaasaslaista, sosiaalidarwinistista sukupuolikapitalismia ja puheet syrjäytymisestä ovat yleistä yhteiskunnan totaalista kontrollia haluavien henkilöiden, sekä niin vasemmiston, kuin oikeistonkin paskanjauhantaa.

Koulukiusaaminenkaan ei ole absoluuttinen syy kouluampumiselle, sillä Pekka oli paljolti itse aiheuttanut kiusatuksitulemisensa tällä huomion hakeminen konfliktia- aiheuttamalla toimintatavallaan. En myöskään näe, että Pekka olisi ollut niin pahasti kiusattu, tai niin pahasti syrjitty, että hän olisi vain sen vuoksi toteuttanut ampumisen.
Koulukiusaamisen nostaminen absoluuttiseksi syyksi kouluampumiselle on myös johtanut todella yksisilmäiseen poliittisen propagandan levittämiseen, mistä esimerkkinä on alla oleva Heikki Kiseleffn artikkeli Ylellä, jossa Kiseleff väittää valheellisesti, että sisäasiainministeriön teettämä tutkimus "miksi nuori surmaa", olisi tuottanut sellaisen tuloksen, että "jokainen suunnitelmallisen henkirikoksen tehnyt nuori on ollut koulukiusattu", vaikka todellisuudessa tutkimus kertoi, että "jokaisen suunnitelmallisen henkirikoksen tehneen nuoren taustalla on ollut jonkinlaista syrjäytymistä", lähinnä päihteistä johtuvaa.


Nuoret murhaajat ovat koulukiusattuja

Jokainen suunniteltuun henkirikokseen syyllistynyt nuori on kokenut koulukiusaamista, käy ilmi sisäasiainministeriön selvityksestä. Kiusaaminen jättää elinikäiset henkiset arvet, jotka eivät parannu ilman auttajaa. Kiusattujen mukaan vain kiusaamisesta puhuminen auttaa.

Haukkumista, tönimistä ja jopa kivillä heittelyä. Tätä kaikkea oli nyt parikymppisen Nooran kouluaika. Kiusaaminen kohdistui ulkonäköön ja perheasioihin.

- En ollut samanlainen kuin muut. Kiusaaminen alkoi kolmannella luokalla ja kesti koko peruskoulun yhdeksänteen luokkaan asti.

Noora kertoo olleensa yksin koko tämän ajan. Koulun jälkeen hän sairastui vakavaan masennukseen, joka on uusiutunut kolme kertaa.

- Mun elämä on nyt niin hyvällä mallilla, että se mikä joskus on tapahtunut ei enää vaikuta, sanoo masennuksesta parantunut nuori nainen.


Kiusaamisen arvet kulkevat mukana koko elämän

Moona muutti kahdeksannella luokalla uuteen kaupunkiin, Lahteen. Tulokasta alettiin heti syrjiä, eikä häntä otettu mukaan ryhmään ja jätettiin yksin. Syytä koulukiusaamiseen Moona ei vieläkään osaa sanoa.

- En tuntenut muutenkaan ketään, joten olin kirjaimellisesti yksin ympäri vuorokauden. Äiti teki vuorotyötä, joten hänkään ei ollut tukemassa eikä huomannut asiaa. Puoleen vuoteen mulla ei ollut ketään ja tosi huono olo koko ajan, kertoo kouluajoistaan nyt 18-vuotias Moona.

Myös Ida on kokenut ulkopuolelle jättämistä, nimittelyä ja haukkumista. Kiusaaminen oli myös fyysistä: muksimista, tönimistä ja lyömistä sekä koulussa että vapaa-ajalla. Vaikka koulussa asiaan puututtiinkin, vastuuta palloteltiin koulun ja ulkopuolisten välillä.

- Kyllä se vieläkin vaikuttaa. Jos näen jonkun kiusaajista kaupungilla, niin se horjuttaa itsetuntoa, vaikka osa on jo pyytänyt tekojaan anteeksi. Kyllä ne arvet kantaa mukanaan. Ei niistä koskaan pääse yli.


Nuoria murhaajia ja kouluampujia kiusattiin koulussa

Sisäasiainministeriössä on huomattu, että koulukiusaamisella voi olla vakavat seuraukset. Ministeriössä on käyty läpi nuorten 2000-luvulla tekemät etukäteen suunnitellut henkirikokset, joissa on kuollut yksi tai useampia henkilöitä. Tulos on hätkähdyttävä.

- Kaikkien näiden tekijöiden taustalta löytyi koulukiusaamista. He olivat olleet koulukiusaamisen uhreja, kertoo sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen.

Sama tulos näkyy myös Mankkisen mukaan myös kansainvälisissä tutkimuksissa. Koulukiusaamiseen puuttuminen onkin kaikkien turvallisuuden kannalta välttämätöntä.

- Jos jää yksin sen kiusaamiskokemuksen kanssa, se voi johtaa hyvin vakaviin tekoihin.


Kiusatut: Nyt Riittää! Puhukaa, kirjoittakaa ja kertokaa

Ida, Moona Ja Noora ovat mukana Päijät-Hämeen poliisin ideoimassa kiusaamista ehkäisevässä NYT RIITTÄÄ!–hankkeessa. Sen materiaalin ovat tuottaneet nuoret omista kokemuksistaan. Tarinoiden pohjalta tehtyjä videoita ja toimintamallia käytetään muun muassa koulujen vanhempainilloissa.

Noora selvisi kiusaamisesta puhumalla monen eri nuorisopsykiatrian ja nuorisopalvelujen työntekijän kanssa.

- Olen huomannut, että kun teen kirjoitelmia omasta elämästä ja kun saa vain purkaa sitä johonkin paperille tai toiselle ihmiselle, niin alkaa helpottaa

Myös Ida kannustaa puhumaan asiasta avoimesti. Kiusaajia hän kehottaa kuvittelemaan asian omalle kohdalle ja miettimään, miltä tuntuu, jos joku kiusaa häntä itseään. Moona on samaa mieltä ja kehottaa puhumaan kiusaamisesta mahdollisimman paljon ja ottamaan esille vaikka itsemurhia, joihin on liittynyt kiusaamista.

Nooran mielestä kiusaaminen kannattaa käsitellä heti yhteisössä, jossa se on tapahtunut. Ulkopuolinen voi auttaa, mutta ratkaisu löytyy sisäpuolelta. Jos nuorella ei ole ketään, jolle asiasta voi puhua, Moona kehottaa kääntymään ammattilaisten puoleen. Itse hän sai apua nuorten psykiatrisen hoidon matalan kynnyksen yksiköstä SIHTIstä. Ida löysi tukea Lahden nuorisopalvelujen Dominosta.


https://yle.fi/uutiset/3-6987961

Kiseleffn artikkelissa käsketään kiusattuja kertomaan kokemuksistaan, mutta artikkeli kuitenkin valheellisesti leimaa kiusatut murhaajiksi ja siten painostaa kiusattuja syrjäytymään.

Tänä syksynä taasen Ylen inhimillinen tekijä- ohjelma esitti Pekka-Eric Auvisen esimerkkinä yksinäisestä nuoresta: https://areena.yle.fi/1-2454478
Mielestäni ohjelman nimeksi voisi täten muuttaa "epäinhimillinen tekijä", sillä yksinäisyyskään ei ollut absoluuttinen syy kouluampumiselle, eivätkä yksinäiset lapset ole mitään potentiaalisia kouluampujia. Yksinäiset on heterogeeninen ryhmä, mihin kuuluu monenlaisia ihmisiä.

Kokonaisuutena näkisin, että politisointi Jokelan koulusurman suhteen on johtanut heikkojen syyllistämiseen ja uhkana esittämiseen sekä mediassa, että politiikassa.
Suomen on ottanut otteeseensa USAsta ja Venäjältä johdettu alt-right oikeisto ja USAsta johdettu vihervasemmisto, jotka toteuttavat USAn ja Venäjän sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta ks. maiden jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden
Lukittu