Yleiskatsaus aiheeseen

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

MEG
Komisaario Köster
Viestit: 1758
Liittynyt: La Huhti 07, 2007 2:01 pm

Re: Yleiskatsaus aiheeseen

Viesti Kirjoittaja MEG » To Heinä 29, 2010 10:51 pm

Kuten "yllä" kirjoitin, Rikoslehden toimittajilla on helpot hommat ja muidenkaan lehtien rikoskirjoittelusta emme me lukijat sen enempää kuin toimitusten esimiehetkään anna palautetta tai kritiikkiä.
Olen toisaalla kirjoittanut että kadonneista pitäisi saada jonkun viranomaistahon vahvistama lista, josta ilmenisi kutka vuosien varrella kadonneiksi ilmoitetut ovat edelleen hakusessa ja ketkä löydetyt (selvitetyt).

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12665
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Yleiskatsaus aiheeseen

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » To Heinä 05, 2012 7:47 pm

Tämän päivän (5.7.) Iltalehdessä on kuulemma muutaman sivun artikkeli selvittämättömistä henkirikoksista Suomessa. Toki nuo kaikki tiedämme, mutta olisihan se kerrassaan mainiota, jos joku voisi kertoa mitä kaikkea lehdessä onkaan.
- Ja juu, saan sen tietooni joskus, mutta "heti minfoon kaikki tänne."
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

strangelove
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 2843
Liittynyt: To Loka 09, 2008 11:32 am

Re: Yleiskatsaus aiheeseen

Viesti Kirjoittaja strangelove » To Heinä 05, 2012 9:50 pm

Lukaisin lehden pikaisesti huoltsikalla. Juttuun oli koottu 100 selvittämätöntä henkirikosta Kustaa Lepistöstä Hervannan kiinalaisnaiseen ja joka tapauksesta oli infoa noin lauseen-parin verran. Kadonneita henkilöitä ei ollut listalla. Mukana oli sellaisiakin tapauksia, joita esimerkiksi Alibin parin vuoden takaisella listalla ei ollut (esim. Kauhavan myrkytyssurmat). Yhdeksi lähteeksi jutussa on mainittu Murha.info.

Avatar
maija turjukka
Sherlock John Holmes
Viestit: 5066
Liittynyt: Ke Heinä 25, 2007 8:58 pm

Re: Yleiskatsaus aiheeseen

Viesti Kirjoittaja maija turjukka » To Heinä 05, 2012 10:02 pm

^^Kysymäsi artikkeli on kahden kokonaisen aukeaman kokoinen, tosin ensimmäisellä sivulla on vain lyhyt johdanto ja "kissan kokoisilla" kirjaimilla teksti: 100 mysteeriä ja vähän pienemmällä: Suomessa on tehty valtava määrä henkirikoksia, joiden tekijöitä ei ole saatu vielä kiinni.

Johdannossa kerrotaan, että Iltalehti listasi eri lähteistä (suurimmat päivälehdet, Wikipedia, murha.info, Suomen Kuvalehti, Iltalehti) 100 vuoden ajalta 100 selvittämätöntä henkirikosta. Tekstiosuudessa ne on sitten aikajärjestyksessä alkaen Kustaa Lepistöstä (1912) ja Maiju Lassilasta (=Algot Untola 1918) ja päättyen Mikko Alaseen (1910) ja Tampereen kiinattaren surmaan (Yuqing 2011).

Jokaisesta surmasta on muutaman virkkeen pituinen selvitys ja kertalukemisella epäilisin, että ehkä 2-4 tapauksista on semmoisia, että en muista heistä olevan minfossa juttua. Kuvituksena kasvokuvat Susanne Lindholmista, Elsa Argillanderista ja Tuula Lukkarisesta plus puolenkymmentä kuvaa tapahtumapaikoista tms.

Onhan tuossa toki ollut kirjoittajalla työtä, kun on faktat varmistanut, mutta mitään oleellista uutta ei artikkelissa ole. Ei ainakaan, jos on minfonsa kunnolla lukenut :wink:
Toki voin vastata huomenissa kysymyksiin, jos jotain yksittäistä surmaa haetaan, skannaaminen on hieman hankalaa koko sivun kokoisesta jutusta :|

edit. sorry, tuli hieman päällekkäisyyksia strangeloven jutun kanssa, kirjoitin omaani sen verran hitaasti.
-Suru on hinta, jonka maksamme rakkaudesta.-

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12665
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Yleiskatsaus aiheeseen

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ti Marras 27, 2012 4:13 pm

Tää juttu on nyt ihan väärässä osiossa, mutta en parempaakaan löytänyt. Puhutaan tuomioista, vaikka osio on että ketään ei ole tuomittu...

Suomessa saa ehdollista käsittämättömistä väkivaltarikoksista

Kirjailija Sofi Oksasen kritisoi suomalaista rangaistuskäytäntöä väkivaltarikoksissa A-studion haastattelussa. Oksasen mielestä hänen ja monen kansalaisen oikeustajun mukaan väkivaltarikoksista saa liian helposti ehdollisia tuomioita.

A-studio käsitteli aiheena suomalaista väkivaltaa ja sen tilastointia. Mitä väkivaltatilastojen takana on – kasvavia lukuja vai median luomaa tunnetta yhä väkivaltaisemmasta Suomesta, jossa murhat ja tapot ovat jokaviikkoista arkea?

Sofi Oksanen arvostelee nykyistä suomalaista lainsäädäntöä löysäksi. Hänen mielestään se ei toimi ennaltaehkäisevänä nykyisillä rangaistuksilla.
- Suomessa annetaan aika heikkoja tuomioita väkivallasta. Veikkaisin, että aika monikin suomalainen on sitä mieltä, että meillä voisi olla huomattavasti tiukemmat tuomiot. Täällä pystyy ihan käsittämättömiä rikoksia tekemään ja selviämään ehdollisella, sanoo kirjailija A-studiolle.
- Suomen lainsäädännöstä puuttuu myös mm vainoaminen, joka aika monissa maissa on rikos, muistuttaa Oksanen.

Parisuhde kapenee nyrkkiin

Sofi Oksanen nostatti kohun vuonna 2009 kommenteillaan suomalaisesta väkivallasta tanskalaisessa televisiossa. Hän sanoi muun muassa, että koti on suomalaiselle naiselle vaarallisin paikka, koska siellä mies voi hakata vaimoaan ilman pelkoa rangaistuksesta. Seisooko hän vielä kommenttiensa takana?
- Myös suomalainen nainen on väkivaltainen, koska niin kuin jo sanoin, lapsia kuritetaan enemmän Suomessa kuin muissa Pohjoismaissa. Ja silloin kun puhutaan lapsista, niin silloin se tuppaa olemaan enemmän nainen joka on väkivaltainen kuin mies.
- Suomessahan on henkirikoksia yhtä paljon kuin Baltian maissa, Itä-Euroopan maissa. Me kuulumme ehkä tässä mielessä itäiseen väkivaltatraditioon kenties voi sanoa jopa niin, toteaa Oksanen.
- Se miten väkivallan kierre lähisuhdeväkivallassa alkaa, niin se voi alkaa hyvin huomaamattomina asioina. Sellaisena, että aletaan kaventaa toisen elinpiiriä. Se on asia, joka myös on mahdollista naisellekin eli kyllä mies voi joutua samanlaiseen tilanteeseen. Aletaan tarkkailla toisen tekemisiä ja menemisiä vähän enemmän ja enemmän. Se oma tuttavapiiri kapenee ja kaikki kapenee. Sitten se nyrkki tulee vasta siinä vaiheessa, kun se on tarpeeksi kapea, miettii Oksanen.

Kännitappajat eivät äänestä

Oikeuspoliittisessa tutkimuslaitoksessa seurataan tarkasti henkirikoksia. Tilastojen valossa suomalainen tappaa harvemmin. Henkirikoksien määrä on laskenut jo 1970-luvulta lähtien.

Vuonna 2010 poliisin tietoon tuli Tilastokeskuksen poliisitilaston mukaan 134 uhrin kuolemaan johtanutta tahallista väkivaltarikosta. Rikollisuustaso 100 000 asukasta kohti oli 2,5. Vuonna 2011 henkirikosten määrä oli ennakkotietojen mukaan niinikään 134 ja rikollisuustaso 2,5.

Pitäisikö median antaa toisenlainen kuva suomalaisesta väkivallasta. Onko nykyinen kuva väärä?
- Se kuva on väärä, mutta media toimii median ehdoilla. Perushenkirikokset eivät kiinnosta ketään, ei niillä myydä lehtiä, sanoo Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoistutkija Martti Lehti.

Ketä kiinnostavat sitten nk. tavalliset kännitapot, jotka kuitenkin ovat enemmistönä suomalaisissa väkivaltatilastoissa?
- Ehkä se kiinnostaa niiden läheisiä, kavereita mutta suurta yhteiskuntaa se ei hirvittävästi kiinnosta sen takia, että se väkivalta on siellä porukan sisällä suurimmaksi osaksi ja se porukka ei äänestä eikä vaikuta yhteiskunnallisiin asioihin, sanoo Martti Lehti
- Joskus on semmoinen käsitys ollut että suomalainen sosiaalipolitiikka ei vähennä väkivallan määrää, koska se perustuu osittain suorille tulonsiirroille jotka käytetään alkoholin ostoon ja juodaan se alkoholi ja kuollaan pois.

Onko suomalainen mies sitten erityisen väkivaltainen?
- Ei suomalainen mies ole varmaan sen väkivaltaisempi kuin muutkaan miehet. Suomessahan henkirikollisuutta asukasta kohti, jos verrataan Ruotsiin tai Länsi-Eurooppaan, on jonkin verran enemmän, mutta ei voi yleistää että se olisi koko Suomen kansa tai kaikki suomalaiset miehet olisivat erityisen väkivaltaisia, muistuttaa erikoistutkija Lehti.

Väkivaltatilastot uusiksi, sanoo rikostoimittaja

Eläkkeelle siirtynyt rikostoimittaja Hannes Markkula ehti nähdä lähes 50 vuoden työuransa aikana paljon rikoksia iltapäivälehden rikostoimittajana. Kokeneen rikostoimittajan mielestä myös väkivaltarikosten tilastointia pitäisi uudistaa.
- Rikokset ovat tulleet raaemmiksi, ja yhä useammat naiset tekevät henkirikoksia, niin tämän tapaiset asiat eivät näy niissä tilastoissa lainkaan. Niissä puhutaan vaan, että murha, tappo, surma, törkeä pahoinpitely, pahoinpitely ja niin poispäin.
- Jotta tiedettäisiin, missä mennään tässä yhteiskunnassa, niin sinne pitäisi tulla tällaisia käsitteitä kuin laajennettu itsemurha, itsemurha ja sitten myöskin näitä motiiveja kertomaan miten tämä tapahtui, Markkula toivoo.

Miksi tarkempaa väkivaltatilastointia ei ole sitten jo tehty?
- Minusta tuntuu että tilastonikkarit eivät mielellään lähde muuttamaan tällaista helppoa tilastomenetelmää vaikeammaksi ja mutkikkaammaksi. Mutta tämä on yksi tärkeä syy että, samanaikaisesti kun murhien määrä laskee todellisuudessa, ihmiset luulevat että ne kasvavat, koska teot ovat tulleet raaemmiksi ja niitä tapahtuu usein.

Mitä kaiken ja paljon nähneen rikostoimittajan mielestä sitten on vielä kenties tulossa? Hannes Markkula on pessimistinen.
- Pelkään pahoin että joukkosurmat tulevat lisääntymään Suomessa. Hiukan ihmettelen tässä epätoivoisessa odotustilanteessa, että poliitikot ja monet vastuuhenkilöt lupasivat paljon molempien koulusurmien yhteydessä, mitä yhteiskunta tulee tekemään ja parantamaan asioita. Samoin kuin aseenhankkiminen ei ole tullut yhtään vaikeammaksi kuin aikaisemmin. Toisin sanoen, yhteiskunta laahaa jäljessä, samaan aikaan kun malleja ikävistä asioista on saatavilla yhä herkemmin”, rikostoimittaja Hannes Markkula pohtii.


http://yle.fi/uutiset/kirjailija_sofi_o ... ta/6391989
A-studio26.11.2012 klo 19:46| päivitetty 26.11.2012 klo 21:45
Ohjelma nähtävissä tvkaista.fi tai yleareenan kautta.

Oksaseen on helppo yhtyä.

Markkula ennustaa että joukkosurmat tulevat lisääntymään Suomessa.

Hmmm... aika näyttää. Mutta aina kun Suomessa on tehty ns. joukkomurha; Vantaan Myyrmäki, Tuusulan Jokela, Kauhajoki ja Espoon Leppävaara (Sello), niin silloin Suomessa on ollut kokoomuslainen sisäministeri.

Ei sillä etteikö juuri se olisi ollut pontimena tekoihin, vaan pikemminkin vitutus ja mustasukkaisuus. Toki Kokoomuksen harjoittama politiikka vituttaa yhä useampaa ihmistä, mutta jälkimmäiselle syylle ollaan kyllä aikas voimattomia. Tai onhan niitä erilaisia ja eriasteisia vihanhallintakursseja.

En tiedä Oksasen tietämyksestä tuomioiden suhteen, mutta kyllä viime vuosina on ollut selkästi havaittavissa linjan koveneminen ja varttihulluuksien hullut vuodet ovat jääneet taa.
- Siitä huolimatta, että oikeusministerinä oli vv 2007 - 2011 juoksukaljalain äiti, kammotus nimeltä Tuija Brax (vihr).
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12665
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Yleiskatsaus aiheeseen

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » To Kesä 09, 2016 9:55 pm

Karjalainen: Armahdusten ja armahdusanomusten määrät pudonneet

Armahdusten sekä armahdusanomusten määrät ovat pudonneet selvästi viime vuosikymmeninä, kertoo sanomalehti Karjalainen.

Kun vuonna 1990 anomuksia tehtiin yli 400, vuonna 2010 niitä tehtiin enää satakunta. Samaten on laskenut armahdettujen määrä: vuonna 2012 aloittanut presidentti Sauli Niinistö on armahtanut yhteensä vain 11 kertaa.

Armahduskäytäntöjä tutkineen tutkija Virpi Anttosen mukaan muutokseen ovat vaikuttaneet muun muassa rangaistusjärjestelmän kehittyminen ja lainsäädännön muutokset.
- Tuomiot ovat myös lieventyneet ja rangaistusten suorittamisen tapoja on monipuolistettu. Tarvetta armahduksille ei samalla tavalla enää ole kuin oli vielä 70-luvulla, Anttonen sanoo.

Esimerkiksi totaalikieltäytyjät voivat nykyisin kärsiä vankeusrangaistuksensa kotiarestina jalkapantavalvonnan avulla. Lisäksi elinkautisvankien vapauttamisratkaisuista suurimman osan tekee nykyään Helsingin hovioikeus.

Iltalehti
Torstai 9.6.2016 klo 05.05

Karjalainen

No mitäs tää nyt on; ...rangaistusjärjestelmän kehittyminen ja lainsäädännön muutokset...

Kuitenkin: Elinkautisvankien määrä moninkertaistunut – syy on edelleen pienoinen mysteeri

Syy 2: Elinkautinen voi napsahtaa myös varttihullulle

Mielentilalausuntoja koskevaa lainsäädäntöä on muutettu kaksi kertaa 2000-luvulla. Vuoden 2004 muutos antoi mahdollisuuden tuomita myös alentuneesti syyntakeinen elinkautiseen vankeuteen.

Vuonna 2006 voimaan tullut muutos taas antaa tuomioistuimelle mahdollisuuden harkita, onko mielentilalausunnon pyytäminen perusteltua. Tämä on saattanut vähentää mielentilatutkimuksen pyyntöhaluja etenkin rajatapauksissa.

Sitä, ovatko lakimuutokset käytännössä vähentäneet mielentilatutkimusten määrää tai lisänneet elinkautisten tuomioiden määrää, ei ole kuitenkaan selvitetty. Muitakin selityksiä ilmiöön kuitenkin löytyy.


YLE
Kotimaa 16.5.2015 klo 17:46 | päivitetty 16.5.2015 klo 19:28

Siis aivan toistensa poissulkevaa uutisointia. EK-tuomiot ovat lisääntyneet, mutta tutkijan mukaan armahdusten ja armonanomusten määrät ovat vähentyneet. Ei täsmää.

EK-tuomiot ovat lisääntyneet viimeisen 10 vuoden aikana selvästi. Syy 2 tuossa YLE:n uutisessa kertoo, että miksi. 1960-lukulaisten vasemmistoidealistien harhaisuus johti siihen, että varttihulluja oli lähes puolet tappajista. Uskottiin, että hullun papereilla on parempi olla vapaana aiemmin. En sano, että jokin poliittinen suuntaus olisi asennetta muuttanut, mutta joka tapauksessa linja on koventunut.

Toki multinikki sianliha (ex VPY, ex mopoterroristi ja ex vaikka mitä) ottaa tähän nyt esille jotain kokoomusta, viheroikeistoa, porvaria ja että kuinka ennen oli kaikki paremmin kun demarit oli valtionhoitajapuolue, mutta ei auta; tuomiot ovat koventuneet ja hullun esittäminen ei enää automatic tuo sitä kovasti odotettua lievää tuomiota.

Miksi näiden "tutkijoiden" näkemykset ovat usein niin erilaisia kuin mitä tilastot tms esittävät. Kuten se terroritutkija sanoi; terroristeja ei ole tullut Eurooppaan pakolaisten mukana.
- Oli tullut ja tulee yhä. Mutta silti väittää ei ole tullut eikä tule.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6422
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: Yleiskatsaus aiheeseen

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Ke Kesä 15, 2016 12:47 pm

Doctor Lecter kirjoitti:Siis aivan toistensa poissulkevaa uutisointia. EK-tuomiot ovat lisääntyneet, mutta tutkijan mukaan armahdusten ja armonanomusten määrät ovat vähentyneet. Ei täsmää.
Tämä on tällaista sanoilla kikkailua: Helsingin hovioikeus ei armahda ek-vankia laskiessaan tämän ehdonalaiseen vapauteen. Vain tasavallan presidentti armahtaa. Armahdusten ja armahdusanomusten määrät ovat vähentyneet, koska ek-vankien vapauttamiset ovat käytännössä siirtyneet kokonaan Helsingin hovioikeuden harteille.

En tiedä, mikä olisi oikea sanavalinta hovioikeuden päätökselle. Ehkä vain, että Helsingin hovioikeus päätti laskea ek-vangin ehdonalaiseen.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12665
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Yleiskatsaus aiheeseen

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Su Marras 06, 2016 2:35 pm

Iltalehdessä rikosvisa; Kuinka hyvin tunnet suomalaiset rikokset ja lain? Tee testi!
Iltalehti

Mukana kysymyksiä myös selvittämättömistä aiheista.

Yhden kysymyksen oikea vastaus on tulkinnanvarainen/ei aina pidä paikkaansa. Huomasitko mikä kysymys?
Viimeksi muokannut Doctor Lecter, Su Marras 06, 2016 2:40 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Tovi
Ran-tan-plan
Viestit: 399
Liittynyt: Su Marras 22, 2015 12:18 pm

Re: Yleiskatsaus aiheeseen

Viesti Kirjoittaja Tovi » Su Marras 06, 2016 5:41 pm

Sinähän olet varsinainen kriminologi! Oletko harkinnut asianajajan tai Murha.info-keskustelijan uraa?

:D


Itse vastasin yhteen kysymykseen, että rikoksesta tuomittu voidaan tuomita ehdonalaiseen jolloin hän ei joudu vankilaan ja se oli väärin....

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12665
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Yleiskatsaus aiheeseen

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ke Tammi 16, 2019 9:19 am

Polvijärvellä - siellä liki sarjahukuttaja Pekka Seppäsen maisemia - surmattiin Antti Kiiski liki 40 vuotta sitten. Ruuminsa oli tungettu siltarumpuun.

Kiisken Antin tapauksesta ei ole omaa ketjua, mutta nimensä ja kohtalonsa on tullut esiin mm. ketjussa Pohjois-Karelian kadonneet

Karjalainen-lehdessä on nyt huomioitu tämä tapaus:

Polvijärveltä löydettiin miehen ruumis siltarummusta vuonna 1979 – tappajaa ei voida enää syyttää, jos syyteoikeus vanhenee

Jos rikoksesta voi saada elinkautisen vankeusrangaistuksen, syyteoikeus ei vanhene koskaan. Muutoin tekijä on turvassa syytteiltä 2–20 vuoden kuluttua teosta. Jos rikoksesta voi saada elinkautisen vankeusrangaistuksen, syyteoikeus ei vanhene koskaan. Muutoin tekijä on turvassa syytteiltä 2–20 vuoden kuluttua teosta.
Murha on rikos, joka ei vanhene koskaan paitsi tavallaan tietysti silloin, kun tuntemattomaksi jäänyt tekijä kuolee itse. Murhasta tuomitaan aina elinkautiseen.


16.1.2019 06:48

Artikkeli on vain tilaajille.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Kunto Kalpa
Sammakkoprofessori
Viestit: 435
Liittynyt: Pe Marras 06, 2015 1:17 pm

Re: Yleiskatsaus aiheeseen

Viesti Kirjoittaja Kunto Kalpa » Ke Tammi 16, 2019 11:43 am

Henkirikoksen vanheneminen on tosiaan mielenkiintoinen aihe pohtia. Olisi tosiaan aika makaaberia, jos tutkimuksissa selviäisi, että Pertti tappoi Martin vuonna 1979, mutta olkoon, kun kerran vain kiivastuksissaan pari kertaa puukolla löi.

Suomessa ei tosiaan käydä oikeutta kuolleita vastaan, joten tapaukset jäävät melkein aina tekijän kuoltua ratkaisematta. Mutta ei kuitenkaan ihan aina. Esim. kouluampumiset kai katsotaan juridisesti seövitetyiksi. Millaisella prosessilla ja päätöksellä, sitä en tiedä. Tietääkö tohtori Lecter?

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12665
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Yleiskatsaus aiheeseen

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Pe Loka 25, 2019 2:15 pm

Suomi on Pohjolan henkirikosmaa – täällä tapetaan syrjäkylillä, kun muissa Pohjoismaissa henki lähtee suurkaupungeissa

Suomessa tehdään Pohjoismaista eniten henkirikoksia suhteessa väestömäärään, vaikka trendi on ollut laskeva viimeiset 70 vuotta, selviää tuoreesta Pohjoismaiden henkirikoskatsauksesta.
–  Tilanne ei ole mikään pysyvä, mutta se on ollut pitkään tämäntyyppinen. Ero muihin Pohjoismaihin on pienentynyt, tutkija Martti Lehti Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista kertoo.

Tutkimuksen mukaan henki riistetään kaikissa Pohjoismaissa useimmiten yksityisasunnossa teräaseella. Suomessa yksityisasunnon osuus kuitenkin korostuu, ja täällä rikos tehdään syrjäkylillä tai maaseudulla. Esimerkiksi Ruotsin tilastoissa pistää silmään suurkaupungeissa ampuma-aseilla julkisella paikalla tehtyjen surmatöiden muita maita suurempi osuus.

Lehden mukaan yksi selitys Suomen mustille tilastoille löytyy historiasta.
–  Siihen on monia syitä. Suomessa on ollut 1900-luvulla paljon enemmän erilaisia kriisejä ja yhteiskunnalliset ristiriidat ovat olleet pahempia. Toisaalta meillä on ollut 1700-luvun puolesta välistä vertailukelpoista kuolemansyytietoa Ruotsin kanssa ja ero on ollut aika vakaa myös ennen 1900-luvun kriisejä ja niiden jälkeen, Lehti sanoo.

Osaselitys löytyy juomatavoista
Suuri osa henkirikoskuolleisuudesta Suomessa liittyy nykyään työelämän ulkopuolella olevien alkoholin suurkuluttajien alkoholisidonnaiseen väkivaltaan. Aiemmin humalassa tehtyihin tappoihin syyllistyivät kouluttamattomat työläismiehet. He olivat sosiaaliselta asemaltaan silloisessa yhteiskunnassa samantyyppinen ryhmä kuin työelämästä syrjäytyneet nykyään.
–  Pystymme hyvin määrittelemään sen, mikä ryhmä on ilmiön takana. Mutta minkä takia tämäntyyppistä kuolemaan johtavaa väkivaltaa on enemmän Suomessa kuin muissa Pohjoismaissa, on vaikeampi kysymys, Lehti sanoo.

Lehden mukaan yksi selitys piilee juomatavoissa. Ei niinkään alkoholin kokonaiskulutuksessa, vaan esimerkiksi siinä, otetaanko lasilliset viiniä vai juodaanko kerralla koko pullo vähän väkevämpää. Se ei kuitenkaan selitä koko kuvaa.
–  Alkoholi on keskeinen näissä jutuissa nimenomaan Suomessa. Meidän juomatapamme ovat rajuja, ja henkirikokset on tutkimuksessa usein yhdistetty nimenomaan juomatapoihin, Lehti sanoo.

Kymmenessä vuodessa yli tuhat uhria
Suomessa henkirikoksen uhriksi on joutunut vuosina 2007–2016 yhteensä yli tuhat ihmistä. Väkiluvultaan noin neljä miljoonaa suuremmassa Ruotsissa määrä on noin 900.

Suomi on Pohjoismaisessa tilastossa eräänlainen kummajainen myös alueellisesti. Täällä henkirikoksia tehdään syrjäkylillä. Muualla Pohjolassa henkirikokset taas ovat yliedustettuna suurimmissa kaupungeissa.

Kun poikkeuksellista Norjan Utøyan terrori-iskua ei lasketa mukaan tilastoon, Lappi on 2000-luvulla ollut koko Pohjoismaiden maakuntien kärjessä henkirikosten määrässä väkilukuun suhteutettuna. Myös seuraavat kahdeksan mustinta maakuntaa löytyvät Suomesta, pääosin maan itä- ja keskiosista.
–  Meillä suurten kaupunkien rikostaso on sama kuin muissa Pohjoismaissa. Tässä menee läntisen ja itäisen raja. Meillä on samanlaista kuin Venäjällä, täälläkin ryypätään maaseudulla. Länsi-Euroopassa taas on lähiöväkivaltaa, ja henkirikostilastoissa yliedustetut siirtolaiset ovat usein suurissa kaupungeissa. Esimerkiksi Ruotsissa siirtolaisten jengiväkivalta on kasvanut samalla, kun kantaruotsalaisten henkirikollisuus vähenee, selvittää Lehti.
Hämeen Sanomat
25.10.2019 13:01 Päivitetty 25.10.2019 13:21
...henkirikostilastoissa yliedustetut siirtolaiset* ovat usein suurissa kaupungeissa. Esimerkiksi Ruotsissa siirtolaisten jengiväkivalta on kasvanut samalla, kun kantaruotsalaisten henkirikollisuus vähenee
Mitäs tämä nyt tarkoittaa? Yliedustetut - miten tutkija edes kehtaa lausua moista, vaikka meille on sanottu, että...
"Turvapaikanhakijat ovat väkivallan uhreja - eivät sen tekijöitä"

*siirtolaiset = ilman passeja tahi muita dokumentteja reissuun lähteneitä, pääosin nuoria miehiä, jotka ilmoittautuvat turvapaikanhakijoiksi ja saavat jostain ihme syystä perseillä aivan vapaasti ympäri Eurooppaa. Asettuvat lähes poikkeuksetta maihin, joissa heitä palvotaan ja joissa he saavat parhaat mahdolliset sosiaalietuudet.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Vastaa Viestiin