"IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Tänne keskustelut politiikasta siihen liittyvästä korruptiosta yms.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
Villeri
Helen Mirren
Viestit: 1433
Liittynyt: Ke Joulu 26, 2018 8:40 am

"IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Villeri » Ke Joulu 04, 2019 3:44 pm

Nyt alkaa Haaviston kiiltokuva sen verran repeilemään, että mies ansaitsee oman ketjunsa terroristipalautussuhmuroinnin myötä.


"Ilta-Sanomien haltuunsa saama ulkoministeriön konsuliosaston pöytäkirja todistaa, että konsuliosaston päällikköä Pasi Tuomista oltiin ja ollaan siirtämässä toisiin tehtäviin. Tuominen ei suostunut ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) laittomaksi kokemaansa painostukseen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on kiistänyt toistuvasti, että hän olisi painostanut ministeriön konsuliosaston päällikköä Pasi Tuomista toimimaan laittomasti Syyrian al-Holin pakolaisleirillä olevien lasten kotiuttamiseksi.

Ilta-Sanomat on kertonut (IS 2. 12 ja IS 4. 12), miten Tuominen syrjäytettiin konsuliosaston päällikön tehtävistä, kun hän ei suostunut ottamaan ”elämän ja kuoleman” kysymykseksi luonnehdittua päätöstä al-Holin leirin lasten kotiuttamisesta omille harteilleen.

Mitään virallista toimeksiantoa Tuominen ei IS:n tietojen mukaan Haavistolta saanut, vaan Tuomisen olisi pitänyt ottaa poliitikoille ja Haavistolle kuuluva päätös omille harteilleen. Al-Holin leirillä olevat suomalaislapset olisi pitänyt tarvittaessa kotiuttaa nopeasti konsulikyydillä.

Myöskään hallituksen ”siunausta” tai poliittista linjausta ei ole Haaviston maanantaina tiedotustilaisuudessa esittämistä näkemyksistä huolimatta (HS 3.12) olemassa.

ASIAA PUITIIN myös viime viikon perjantaina ministeriön konsulipalveluiden osastokokouksessa. Tulehtunutta tilannetta valotti ministeriön alivaltiosihteeri Pekka Puustinen. IS on saanut haltuunsa viime maanantaille päivätyn kokouspöytäkirjaotteen kokouksen kulusta.

Puustinen kuvasi pöytäkirjan mukaan UM:n tilannetta ”poikkeukselliseksi” ja ”harvinaiseksi”. Virallisia päätöksiä Tuomisen uran kohdalta tehdään lyhyen ajan sisällä:

”Suunnitelmissa on muutos konsulipalveluiden johdossa. Päätöksiä tehtäneen lyhyen ajan sisällä. Tilanne on poikkeuksellinen ja harvinainen. Kuitenkin yleisuran luonteeseen kuuluu siirtymisvelvollisuus ja sen puitteissa toimitaan silloin kun kokonaisuuden kannalta on päädytty sitä soveltamaan. Asia hoidetaan niin, että kaikki voivat jatkaa uraansa mahdollisimman hyvin, saada mielekkäitä ja vaativia tehtäviä, myös KPA:n (konsulipalvelut – toimituksen huomautus) toimintakyvystä osastona halutaan huolehtia”, pöytäkirjaotteessa todetaan.

IS:n tietojen mukaan Tuominen olisi halukas jatkamaan tehtävässään, Tuominen itse ei ole kommentoinut asiaa. Haavisto on koko ajan korostanut, että ”kierto” on osa ulkoministeriön virkamiehen tehtäviä.

HAAVISTON puheita vastaa sotii se, että vielä kesäkuussa Tuominen määrättiin jatkamaan tehtävässään konsuliosaston päällikkönä vuoteen 2022 saakka.

Tuomiselle etsitään uutta virkaa, ja hänen al-Holiin liittyvät tehtävänsä hoitaa nykyään lähetystöneuvos Jussi Tanner.

Perjantain kokouksessa Puustinen myönsi konsuliosaston henkilökunnalle, että kyseessä on ”herkkä asia myös poliittisella tasolla”:

”Konsulipäällikkö Tuominen toimii toistaiseksi normaaliin tapaan konsuliasioiden päällikkönä lukuun ottamatta yhtä asiakokonaisuutta, jonka hoitaminen on siirretty toiselle virkamiehelle. Kyseinen asiakokonaisuus on herkkä asia myös poliittisella tasolla. AVS (alivaltiosihteeri – toimituksen huomautus) toi esiin Tuomisen hoitaneen tehtäviään ja erityisesti kehittämistehtäviä ansioituneesti.”

Tuomista ei siis ole erotettu, vaan hänen tehtäviään on rajoitettu. Ulkoministeriön virkamiehet käyttävät termiä ”syrjäyttäminen”.

PÖYTÄKIRJA kuvaa hyvin konsuliosaston tunnelmia Tuomisen syrjäyttämisen jälkeen. Ministeriössä on pelko, että ulkoministeri Haavisto voi tehdä saman muillekin virkamiehille.

”Keskustelussa nousi esiin osaston henkilöstön arvostus konsulipäällikön asiantuntemusta kohtaan ja järkytys siirtämisestä uusiin tehtäviin. Kysymyksiä herätti myös tilanteen vaikutus osaston arkityöhön, resurssipula ja asiasta viestiminen. Henkilöstö peräänkuulutti hyvän hallinnon periaatteita ulkoministeriön henkilöstöpolitiikassa. AVS arvioi, ettei notkahduksia osaston toiminnassa voida täysin välttää, mutta pyritään sellaisiin henkilöstö/sijaisuusjärjestelyihin että toiminnot jatkuisivat mahdollisimman hyvin. Viestinnän osalta todettiin, että kun päätökset tehdään niin ne ovat julkisia. Näkemykset konsulipäällikön tekemästä hyvästä työstä on tuotu esiin myös johdolle.”

MITEN ahdistavaksi Tuominen Haaviston toiminnan on kokenut, paljastuu Tuomisen 18. lokakuuta alivaltiosihteeri Puustiselle lähettämästä sähköpostista, jonka IS sai haltuunsa. Tuominen varoittaa, että päätöksen toteuttaminen johtaisi virkamiehen osalta ehdottomaan vankeustuomioon.

”Emme voi toimia konsulipalvelulain mukaisesti, sen sijaan voimme toimia konsulipalvelulain periaatteiden mukaisesti. Päätös tulee tehdä hallituksessa tai sitten päätös tulee olla ministerin. Näen nyt ongelmaksi, että ministerin kanslia vyöryttää tämän hoidettavaksi konsulipalvelulain mukaisesti ja lähtökohtaisesti niin, että avustamme vain lapsia. Tällaisen päätöksen tekeminen virkamiestyönä on sellainen päätös, että sen tekijän on syytä varautua siihen, että hän saa päätöksestään vankeustuomion, josta tulee sen verran pitkä, ettei sitä voi ehdollisena suorittaa. Päätöksentekijän kannattaisi olla myös noin 65-vuotias, jotta eventuaalinen viraltapano ei vie toimeentuloa pysyvästi.”

ULKOMINISTERIN mukaan lapsia ei ole ollut tarkoitus erottaa äideistään. Haaviston erityisavustajan Joel Linnainmäen sähköposti alivaltiosihteeri Puustiselle 18. lokakuuta on puheiden kanssa kuitenkin ristiriitainen.

Sähköpostissa on Haaviston ja avustajan keskustelujen perusteella laadittu kahdeksankohtainen ohje UM:n muistion laatimiseen. Muistiossa tulee Linnainmäen mukaan olla maininta mm viivytyksettä toimitettavista matkustusasiakirjoista.

Errityisesti muistioevästyksen 3. kohta herättää Haaviston julkisten puheenvuorojen valossa ihmetystä.

”3. Lähtökohtana on, että ainakin lapset Al-Holin leiriltä saadaan turvaan kohtuullisen ajan kuluessa ja tarvittaessa nopeasti, jos turvallisuusriskit alueella kasvavat.”

Haaviston al-Hol-toimintaa käsiteltiin tiistaina Mika Niikon (ps) johtamassa eduskunnan ulkoasianvaliokunnassa. Kokous ei ollut yksimielinen. Perussuomalaisia lukuun ottamatta muut kokivat, että Haavisto on pitänyt valiokuntaa riittävästi ajan tasalla."
https://www.is.fi/politiikka/art-2000006331298.html

Iivis
Sherlock Holmes
Viestit: 3183
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Iivis » Ke Joulu 04, 2019 3:51 pm

Tuomista ei siis ole erotettu, vaan hänen tehtäviään on rajoitettu. Ulkoministeriön virkamiehet käyttävät termiä ”syrjäyttäminen”.
Työelämässä työtehtävien rajoittaminen voidaan lukea työpaikkakiusaamiseksi.

blindpedestrian
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 43
Liittynyt: Ma Heinä 18, 2016 9:26 pm

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja blindpedestrian » Ke Joulu 04, 2019 4:02 pm

Saisivat hiillostaa Ohisaloaki.

Iivis
Sherlock Holmes
Viestit: 3183
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Iivis » Ke Joulu 04, 2019 5:17 pm

Kokoomus jättää kirjallisen kysymyksen ulkoministeri Haaviston toiminnasta al-Hol-kysymyksessä

Julkaistu: 4.12. 16:07 , Päivitetty: 4.12. 16:10

KOKOOMUKSEN eduskuntaryhmä jättää tänään kirjallisen kysymyksen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) toiminnasta.

Kokoomus muun muassa kysyy, onko hallitus antanut ulkoministeriölle mandaatin tarvittaessa toteuttaa al-Holin leirillä Syyriassa olevien suomalaisten evakuointeja aikuiset mukaan lukien ilman valtioneuvoston erillisharkintaa.

Kokoomus kysyy myös, onko hallitus tosiasiassa antanut mandaatin tai tehnyt linjauksen evakuointiasiassa ja missä kokoonpanossa päätös on tehty.

Uutinen päivittyy.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006331560.html

Iivis
Sherlock Holmes
Viestit: 3183
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Iivis » Ke Joulu 04, 2019 5:50 pm

Kokoomukselta kirjallinen kysymys ulkoministeri Haaviston toimista al-Holin pakolaisleiriä koskien – ministerin väitetään painostaneen virkamiehiä tuomaan lapsia Suomeen konsulikyydillä

JULKAISTU 23 MINUUTTIA SITTEN
Kokoomuksen eduskuntaryhmä jättää tänään kirjallisen kysymyksen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toiminnasta al-Holin pakolaisleirin naisia ja lapsia koskien.

Haavisto piti maanantaina tiedotustilaisuuden, jossa hän avasi al-Holin tilannetta. Ennen tätä Ilta-Sanomat uutisoi, että ulkoministeriössä olisi kehitelty suunnitelma, jonka tarkoituksena oli kotiuttaa Syyriassa pakolaisleirillä olevat lapset Suomeen ilman äitejään.

Lehti kertoi myös, että Haavisto olisi yrittänyt painostaa ulkoministeriön virkamiestä tuomaan pakolaisleirin suomalaislapset Suomeen konsulikyydillä.

Haavisto oli tiistaina eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan kuultavana liittyen toimiinsa Syyrian al-Holin leirin suhteen. Enemmistö valiokunnasta oli sitä mieltä, että Haaviston selvitys oli riittävä. Verkkouutiset puolestaan uutisoi tiistaina, ettei presidentti Sauli Niinistö ollut tietoinen mistään leiriä koskevasta päätöksestä.

Viimeisin käänne tapahtui aiemmin tänään, kun Ilta-Sanomat julkaisi sähköpostiviestejä, joissa konsulipäällikön Pasi Tuomisen mukaan Haavisto yritti vyöryttää virkamiesten tehtäväksi päätöksen, joka kuuluisi hallitus- tai ministeritasolle.

– Näen nyt ongelmaksi, että ministerin kanslia vyöryttää tämän hoidettavaksi konsulipalvelulain mukaisesti ja lähtökohtaisesti niin, että avustamme vain lapsia, Tuominen kirjoitti sähköpostiviestissä ulkoministeriön alivaltiosihteerille Pekka Puustiselle.

Lue tausta: Ulkoministeriön konsulipäällikön mukaan Haavisto vyörytti al-Hol-operaation vastuuta virkamiehille – IS julkaisi uusia tietoja

Alla kokoomuksen eduskuntaryhmän medialle keskiviikkona lähettämässä tiedotteessa listatut kysymykset.

Kokoomus esittää Pekka Haavistolle seuraavat kysymykset:

Onko hallitus antanut ulkoministeriölle mandaatin tarvittaessa toteuttaa al-Holin leirillä olevien suomalaisten evakuointeja aikuiset mukaan lukien ilman, että tällaisen toimenpiteen toteuttaminen ennalta alistetaan valtioneuvoston erilliseen harkintaan?

Mikäli hallitus on tosiasiassa antanut mandaatin tai tehnyt linjauksen evakuointiasiassa, missä kokoonpanossa päätös on tehty ja onko päätös ollut yksimielinen?

Onko todella ryhdytty toimenpiteisiin al-Holin leirillä olevien suomalaisten kotiuttamiseksi, onko ulkoministeriön virkamies sijoitettu Erbiliin kuukauden virkamatkalle ja mikäli näin on tehty, millä valtuutuksilla?

Mikä on hallituksen linja perheenyhdistämisiin Isis-leirillä olevien lasten Suomeen tuomisen jälkeen ja kenellä kaikilla on oikeus tulla Suomeen joko heti tai myöhemmin, mikäli lapsi on palautettu Suomeen?

Miten mahdollisesti rikoksiin syyllistyneet Isis-leirillä olleet äidit tulisi saattaa oikeuden eteen: nykyisessä olinpaikassaan, kansainvälisessä tuomioistuimessa vai Suomessa ja onko ulkoministeri antanut virkamiehelle asiassa ohjeita, joita tämä ei ole halunnut noudattaa, mihin virkamiesten puheet ”pelon ilmapiiristä” ulkoministeriössä perustuvat ja mitä aiotte tehdä tilanteen korjaamiseksi?

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kok ... la/7649338

Avatar
dazu
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2590
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja dazu » Ke Joulu 04, 2019 11:35 pm

Jostain syystä valtamedia jättää nyt kertomatta, että koko kohu lähti liikkeelle siitä, että kokoomuslainen/EK-taustainen virkamies rikkoi salassapitovelvollisuutta... Lisäksi Haavistolla on ilmeisesti myös ollut takanaan kokoomus/EK-taustainen erityisavustaja, joka on ollut läheisissä väleissä EK:n toimittajan Timo Haapalan kanssa.
Tää on ilmeisesti osa samaa operaatiota, jolla Rinne kammettiin pihalle.

edit: Myös sellaista tietoa on liikkunut, että Haaviston kavaltaneet henkilöt saavat tästä teostaan vastalahjoja, eli kyse olisi näin ollen korruptiosta.
Viimeksi muokannut dazu, Ke Joulu 04, 2019 11:38 pm. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

Avatar
poikani
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4079
Liittynyt: Ti Heinä 05, 2011 8:50 pm
Paikkakunta: ?? ???????

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja poikani » Ke Joulu 04, 2019 11:37 pm

dazu kirjoitti:
Ke Joulu 04, 2019 11:35 pm
Lisäksi Haavistolla on ilmeisesti myös ollut takanaan kokoomus/EK-taustainen erityisavustaja, joka on ollut läheisissä väleissä EK:n toimittajan Timo Haapalan kanssa.
Ilta-Sanomien, tarkoitat.
????? ?? ??????.

Avatar
dazu
C.S.I. -tasolla
Viestit: 2590
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja dazu » Ke Joulu 04, 2019 11:40 pm

^Haapala on EK:n miehiä, vaikka hän käyttääkin Ilta-Sanomia alustanaan.
Suomen on ottanut otteeseensa Yhdysvalloista johdettu alt-right oikeisto ja Yhdysvalloista johdettu viher-vasemmisto, jotka toteuttavat Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta USA:n jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden.

Ghost hunting
Columbo
Viestit: 2307
Liittynyt: Ke Elo 16, 2017 3:16 pm
Paikkakunta: aarniometsä

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Ghost hunting » To Joulu 05, 2019 5:47 am

Haaviston anteeksi anto virkamiehelle kuittaa koko vahingon on se kummaa peliä.

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12819
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » To Joulu 05, 2019 1:32 pm

Ghost hunting kirjoitti:
To Joulu 05, 2019 5:47 am
Haaviston anteeksi anto virkamiehelle kuittaa koko vahingon on se kummaa peliä.
Joo, näin se sitten kuittaantui. Toisin sanoen Haavisto myönsi olleensa väärässä. Pointsit siitä.
Haavisto pyysi anteeksi – konsulipäällikkö ”tervetullut jatkamaan tehtävässä”

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi keskiviikkona keskustelleensa konsulipäällikkö Pasi Tuomisen kanssa puolentoista tunnin ajan.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sai keskiviikkona Ylen A-studiossa vastata al-Holin -leirin ympärillä pyörivään kohuun.

IS on aiemmin kertonut, miten Haavisto painosti ulkoministeriön konsulipäällikköä ylittämään virkavastuunsa al-Holin leirissä Syyriassa olevien suomalaisten kotiuttamisoperaatiossa.

Operaatio Korpi -koodinimellä tunnetussa operaatiossa suomalaiset olisi tuotu konsulikyydillä tarvittaessa nopeasti kotimaahan. Ilta-Sanomat on kertonut, että kun konsulipäällikkö Pasi Tuominen ei suostunut ulkoministerin vaatimukseen, hänet syrjäytettiin.

Haavisto kertoi A-studiossa, että hän keskusteli tänään puolitoista tuntia konsulipäällikkö Pasi Tuomisen kanssa.
– Pyysin tietysti anteeksi, kun tässä on ollut monessa kohdassa rikkinäinen puhelin. Samalla kuulin, että hänellä ei ole mitään nykyisen henkilön virkatointa ja tehtäväkuvaa vastaan. Ei ole mitään ristiriitaa konsuliosastolla näiden toimenpiteiden ja hänen työnsä välillä.
– Silloin ilman muuta sanoin, että hän on ilman muuta tervetullut jatkamaan tehtävässä, jos hän näin haluaa.

Haavisto kiisti heti perään väitteen, jonka mukaan konsulipäällikkö olisi siirretty syrjään tehtävistä, mutta myönsi, että tehtävistä on ollut ”ristiriitaisia käsityksiä”, jolloin on ”katsottu, onko sitten muita mieluisia tehtäviä”.
– Hän on ollut tehtävissä tähän asti. Totta kai samalla osastolla, jos siellä on hyvin monia ristiriitaisia käsityksiä tehtävistä, se on aina hallinnossa vaikeaa. Totta kai ollaan sitten katsottu, onko sitten jotain muita mieluisia tehtäviä. Mutta nyt tämän kuultuani tänään, olemme pari viikkoa koittaneet tätä tapaamista järjestää, hän on hyvin tervetullut. Hän on pätevä virkamies, osaava virkamies, ja on totta kai tervetullut jatkamaan tässä konsulipäällikön tehtävässä.

Ilta-Sanomat tapasi Haaviston Ylen studion ulkopuolella illan A-studion jälkeen. Haavisto kertoo, että hän on tänään selvittänyt Tuomisen omaa kiinnostusta jatkaa tehtävässä. Tuominen ei kuitenkaan ole vielä Haaviston mukaan vastannut tähän kysymykseen.

Haavisto puhui sekä A-studiossa että Ilta-Sanomille Tuomisen olevan ”tervetullut jatkamaan” tehtävässa. Haaviston mukaan missään vaiheessa ei kuitenkaan ole ollut tilannetta, jossa hän ei olisi ollut konsulipäällikkö.

A-studion toimittaja viittasi IS:n julkaisemaan alivaltiosihteeri Pekka Puustisen kirjoittamaan muistioon. Muistiosta saa kuvan, että konsulipäällikkö Tuominen haluttiin siirtää syrjään tehtävistä.
– Siellä on käyty näitä keskusteluja, mutta itse olen lähtenyt siitä, että vasta kun olen voinut tavata konsulipäällikön ja käydä selventävän keskustelun. Nyt se keskustelu on käyty. Nyt en näe mitään ristiriitaa tässä toiminnassa, Haavisto vastasi.
– Tämä on ollut erittäin vaikea tilanne sen vuoksi, että toimintalinja on esitetty valtioneuvostolle. Mutta henkilöt, jotka toimivat tällaisessa valmistelevassa operaatiossa, jos näitä perheitä jotakin kautta tulee leireiltä ja muuta, joutuvat tekemään hyvin luottamuksellista työtä tässä.

Ulkoministeriön konsuliosaston pöytäkirjasta viime viikon perjantailta selviää, että kokouksen keskustelussa ”nousi esiin osaston henkilöstön järkytys konsulipäällikön siirtämisestä uusiin tehtäviin”. Lisäksi ulkoministeriön virkamiehet käyttävät termiä "syrjäyttäminen”.

Ilta-Sanomat kysyi Haavistolta kahdesti, mistä voi johtua, että virkamiehet kokevat, että Tuominen on syrjäytetty, vaikkei näin Haaviston mukaan ole tapahtunut. Ulkoministeri ei antanut tähän suoraa vastausta.
– Tässä on varmasti tämä kysymys, että kun näitä ristiriitoja ilmeni tämän valmistelun alkaessa, että millä periaatteella ja millä laillisuuspohjalla toimitaan, niin siitä on ollut erilaisia näkemyksiä. Nyt ne näkemykset ovat selvästi sulautuneet yhteen, Haavisto kierteli.

Ulkoministeri Haavisto piti IS:n ensimmäisen uutisen jälkeen aiheesta maanantaina tiedotustilaisuuden. IS kysyi tuolloin, onko ulkoministeri painostanut konsulipäällikkö Pasi Tuomista siirtymään syrjään tehtävästään osittain sen takia, koska hän kieltäytyi tuomasta al-Holin lapsia konsulikyydillä.
– Tämä ei pidä paikkansa, Haavisto vastasi.
– Meillä on ollut sellaista keskustelua kesällä laajemmin ulkoministeriön virkamiesten kanssa, tarvitseeko tässä tilanteessa tehdä mitään. Olen ministerinä edustanut sitä kantaa, että minulla on se käsitys, että kun suomalaisilla on perustuslain mukainen oikeus palata kotimaahansa ja lapsen oikeuden sopimus vielä suojaa näitä lapsia, emme voi olla tekemättä mitään. Sitten on lähdetty kehimään sitä, mitä voimme tässä kokonaisuudessa tehdä.
5.12.2019 00:16
...kun tässä on ollut monessa kohdassa rikkinäinen puhelin
Outoa, että viestintää pitää tehdä niin monimutkaisesti, että tulkinnoille ja sitä myötä väärinkäsityksille jää aivan liian paljon mahdollisuuksia. Onko selkokielen puhumisen taito jäänyt jonnekin?
...Tuomisen olevan ”tervetullut jatkamaan” tehtävässä
Kuinkahan tervetulleena sitä itseään tuon jälkeen pitää? Riippuu toki ihmisen itsetunnosta ja työkavereista. Ehkä UM:ssä toivotaan hallituksen kaatumista tai ainakin ulkoministerin vaihtumista. Henkilökunnalla saattaa tulla ikävä jopa pitkäaikaista ulkoministeri Erkki Tuomiojaa (sd - ja se olisi paljon se.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Iivis
Sherlock Holmes
Viestit: 3183
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Iivis » To Joulu 05, 2019 5:21 pm

Perussuomalaiset valmiina esittämään välikysymyksen Haaviston toiminnasta, jos hän jatkaa ulkoministerinä

Jaa
Julkaistu: 15:53
Perussuomalaiset sanoo, että puolueella on valmius jättää välikysymys ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toiminnasta, jos Haavisto jatkaa ulkoministerinä tulevassa hallituksessa.

Perussuomalaiset päätti asiasta eduskuntaryhmän kokouksessa.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan puolueelle on edelleen epäselvää, onko Haavisto valehdellut Syyrian al-Holin leirin suomalaisten evakuointia koskevassa asiassa tai onko Haavisto syyllistynyt virkamiehen painostamiseen.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä kertoi keskiviikkona jättävänsä kirjallisen kysymyksen ulkoministeri Haaviston toiminnasta.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006333030.html

Ghost hunting
Columbo
Viestit: 2307
Liittynyt: Ke Elo 16, 2017 3:16 pm
Paikkakunta: aarniometsä

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Ghost hunting » To Joulu 05, 2019 5:46 pm

Haavisto ministerinä, yllytti valtion virkamiehiä tekemään rikoksen? Ihmisten, alaikäisten lasten salakuljtukseen, osallistuminen ihmiskauppaan? Jumankauta on se hianoo meininkiä ny! :mrgreen: :mrgreen:

Iivis
Sherlock Holmes
Viestit: 3183
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Iivis » To Joulu 05, 2019 9:42 pm

Kovasanainen ulostulo ulkoministeriön sisältä – ”Kenen kautta ministeri vaatinut Tuomisen siirtämistä?”Julkaistu: 17:15
Ulkoasianhallinnon henkilöstön ammatillinen etujärjestö UHVY vaatii poikkeuksellisessa kirjeessään vastauksia konsulipäällikkö Pasi Tuomisen tilanteeseen liittyen.

Kohu ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) ja ulkoasiainministeriön konsuliosaston ympärillä ei ole laantunut, vaan ottaa uusia kierroksia.

Haavisto on kiistänyt toistuvasti, että hän olisi painostanut ministeriön konsuliosaston päällikköä Pasi Tuomista toimimaan laittomasti Syyrian al-Holin pakolaisleirillä olevien lasten kotiuttamiseksi.

IS kertoi aiemmin, kuinka Tuominen syrjäytettiin konsuliosaston päällikön tehtävistä, kun hän ei suostunut ottamaan ”elämän ja kuoleman” kysymykseksi luonnehdittua päätöstä al-Holin leirin lasten kotiuttamisesta omille harteilleen. Haavisto kiisti myös eilen väitteen, että Tuominen olisi siirretty syrjään tehtävistä, mutta myönsi, että tehtävistä on ollut ”ristiriitaisia käsityksiä”, jolloin on ”katsottu, onko sitten muita mieluisia tehtäviä”. Haavisto myös toivotti Tuomisen tervetulleeksi jatkamaan tehtävässä.

Lue lisää: IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia

Nyt ulkoasianhallinnon henkilöstön ammatillinen etujärjestö UHVY ry:n puheenjohtaja Juha Parikka on ottanut tapaukseen kantaa ja julkaisi avoimen kirjeen järjestön kotisivuilla. Siinä hän kysyy, miksi talon omaa väkeä pidetään pimennossa ja pitäisikö heidän hankkia tietonsa työpaikkansa asioista median kautta.

– Olemme seuranneet UHVYssä kiinnostuksella taloamme kuohuttanutta konsulipäällikkö Pasi Tuomisen tapausta. Kyseessä on vakava asia, joka vaatii perusteellista selvittämistä, Parikka aloittaa.

– Hyvässä työpaikassa kriisit käsitellään aina myös oman henkilökunnan kanssa. Avoin keskustelukulttuuri on toimivan työyhteisön ydin. Näin ei ole meillä nyt tapahtunut, vaan olemme joutuneet keräämään tietomme pääasiassa mediasta ja huhupuheista käytäviltä. Sisäisesti asiasta on tiedotettu vain konsulipalveluissa, jossa osastosta vastaava alivaltiosihteeri on käynyt puhumassa. Me muut olemme informaatiossa lähinnä Ilta-Sanomien varassa.

Parikka kirjoittaa, että kun keskeisessä asemassa olevan osastopäällikön asemaa horjutetaan, henkilöstö on syystä huolissaan. Hänen mukaansa tämä ei ole mikään yhdentekevä asia, jonka voi ohittaa olankohautuksella.

– Tapaus ja tiedon puute ovatkin herättäneet henkilöstön parissa melkoista ihmettelyä ja epätietoa. Esimerkiksi meiltä UHVYstä on kyselty asiasta UE:ta myöten. Tämä kertoo erittäin huonosta johtamisesta kriisitilanteessa.

Parikan mukaan henkilöstöllä on nyt useita huolia ja kysymyksiä.

– Joutuuko jatkossa esimerkiksi poliittisen osaston päällikkö lähtemään, jos ministeri ei satu pitämään hänen näkemyksistään?

– Miten ministeri voi omalla päätöksellään muuttaa ministeriön työjärjestystä ja ottaa pois tehtäviä ao. osastopäälliköltä sekä siirtää niitä toiselle, virkamatkalle määrätylle virkamiehelle?

– Olisi hyvä kuulla, miten virkamiesjohto on puolustanut Tuomista. Vai onko puolustanut lainkaan?

– Nyt on syntynyt käsitys, että asiasta ei ole mediassa tai muuallakaan tullut vielä esille kaikki. Onko mahdollista, että tässä asiassa joku olisi vääristellyt tekemisiään?

– Millä tavoin, millä perustein ja kenen kautta ministeri on vaatinut Tuomisen siirtämistä pois konsulipäällikön tehtävästä?

Parikka kysyy myös, miksi tässä yhteydessä puhutaan siirtymävelvollisuudesta.

– Tuominen on vasta hiljattain määrätty konsulipäällikön tehtävään uudelle määräaikaiselle kolmivuotiselle kaudelle, eikä hän itse ole esimerkiksi hakeutunut suurlähettilääksi. Kuten tiedetään, diplomaattiuran virkamiehen siirtymävelvollisuus lähtökohtaisesti koskee vain siirtymisiä ministeriön ja suurlähetystöjen tehtävien välillä.

Lopuksi Parikka kertoo pyytävänsä tietoja ja faktoja. Hän kirjoittaa, että henkilökunnalla on oikeus tietää ja ymmärtää.

– Talon johdon nollalinja sisäisessä tiedottamisessa ei kelpaa meille. Me emme voi työskennellä iltapäivälehtien tiedon varassa.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006333277.html

Avatar
Villeri
Helen Mirren
Viestit: 1433
Liittynyt: Ke Joulu 26, 2018 8:40 am

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Villeri » Pe Joulu 06, 2019 8:34 am

dazu kirjoitti:
Ke Joulu 04, 2019 11:40 pm
^Haapala on EK:n miehiä, vaikka hän käyttääkin Ilta-Sanomia alustanaan.
Haaviston toiminta on ollut luokatonta, tyrmistyneitä on oltu ennen kaikkea ulkoministeriön henkilöstössä. Ulkoministeri ei vain voi viritellä omia konsulipalvelujaan muulta ulkopoliittiselta johdolta salassa ja kipata vastuuta alaiselleen. Toimittajillakin voi olla omia agendojaan, mutta Haavisto asian konna.

Tässä itse konsulipäällikön näkemyksiä, joka ei tiettävästi ole EK:n agentti:"

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen tuomitsee ulkoministeri Pekka Haaviston johtamistavan rajuin sanankääntein Helsingin Sanomien haastattelussa.

Erimielisyyksien keskipisteessä on se, miten suomalaisten avustamisesta al-Holin pakolaisleirillä Syyriassa pitäisi päättää.Runsas kuukausi sitten Tuomisen vastuulta otettiin Haaviston päätöksellä pois asiat, jotka koskevat suomalaisten avustamista al-Holin pakolaisleirillä Syyriassa.

– Täällä on ministerin toimien takia aivan selvästi pelon ilmapiiri. Jos sellaisen annetaan pesiytyä virkamieskulttuuriin, meidän oikeusvaltio on todellisessa vaarassa. On täysin kestämätöntä, jos virkamiehet saavat kertoa ministerille vain sellaisia asioita, joilla Haavisto kokee edistävänsä poliittisia näkemyksiään, Tuominen sanoi Helsingin Sanomille.

Erimielisyys al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten avustamisesta kärjistyi 18.lokakuuta, jolloin ulkoministeri Haavisto antoi sähköpostitse toimintaohjeen, miten asiassa pitäisi toimia. Tuomisen mukaan hän toi ohjeesta esiin sen kannalta kielteisiä asioita, eivätkä hänen näkemyksensä miellyttäneet ulkoministeriä.

Ministerin päätös nimetä erityisedustaja al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten avustamiseksi on salainen, minkä vuoksi Tuominen ei voi siitä kertoa. Muuten hän rikkoisi virkavelvollisuuttaan.

– Käsitykseni mukaan ministerin päätös on myös lainvastainen. Päätöksessä ei ole esittelijää eikä siinä kerrota, mikä on ministerin toimivalta. Päätöksessä ei myöskään kerrota, millä perusteella ministeri voi ottaa lakisääteisen tehtävän virkamieheltä eli minulta pois. Päätös rikkoo ainakin hallintolakia, sanoo Tuominen. Olen myös sitä mieltä, että ministerin päätös olisi syytä tutkia huolellisesti.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kiistää väitteen, jonka mukaan hän olisi johtanut ministeriötä pelolla.

– Väite ei pidä paikkansa. Olen kuitenkin tehnyt sen virheen, että EU:n puheenjohtajuuskauden aikana minulla on ollut liian vähän aikaa henkilökunnan kanssa, Haavisto sanoi HS:lle.

Ulkoministerin mukaan pakolaisleirillä olevien suomalaisten mahdollista avustamista koskevat päätökset on pitänyt tehdä äärimmäisellä luottamuksellisuudella hyvin pienessä piirissä eri viranomaisissa.

– Tämän asian hoito vertautuu esimerkiksi kaappaustapaukseen, jossa äärimmäinen luottamuksellisuus on tärkeää viranomaisten turvallisuuden tähden. Ymmärrän hyvin sen, että tässä asiassa on siksi saattanut syntyä salailun vaikutelma."
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/8 ... bb0c43cf96

Tracker
Philip Marlowe
Viestit: 1133
Liittynyt: Ke Helmi 04, 2015 9:13 am

Re: "IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia"

Viesti Kirjoittaja Tracker » Pe Joulu 06, 2019 9:12 am

Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä
Pekka Haavisto (vihr) kiistää Tuomisen väitteet pelolla johtamisesta ja selittää ulkoministeriön ongelmia Suomen EU-puheenjohtajuuskauden tuomilla kiireillä.

Kuva

Petri Sajari HS
Julkaistu: 6.12. 2:00 , Päivitetty: 6.12. 6:05


ULKOMINISTERIÖN konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee poikkeuksellisen ankarasti ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) johtamistapaa.

”Täällä on ministerin toimien takia aivan selvästi pelon ilmapiiri. Jos sellaisen annetaan pesiytyä virkamieskulttuuriin, meidän oikeusvaltio on todellisessa vaarassa. On täysin kestämätöntä, jos virkamiehet saavat kertoa ministerille vain sellaisia asioita, joilla Haavisto kokee edistävänsä poliittisia näkemyksiään”, Tuominen sanoo.

Erimielisyyksien keskipisteessä on se, miten suomalaisten avustamisesta al-Holin pakolaisleirillä Syyriassa pitäisi päättää. Runsas kuukausi sitten Tuomisen vastuulta otettiin Haaviston päätöksellä pois asiat, jotka koskevat suomalaisten avustamista al-Holin pakolaisleirillä Syyriassa.

Tuominen arvelee, että päätös johtui hänen ja alaistensa näkemyksistä siitä, miten al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten lapsien tuomisesta kotimaahan pitäisi päättää. Lisäksi ministerin tyytymättömyydessä Tuomisen toimintaa kohtaan on kysymys myös venäläisten viisumihakemuksiin vaadittavista liite­asiakirjoista.

ERIMIELISYYS al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten avustamisesta kärjistyi 18. lokakuuta, jolloin ulkoministeri Haavisto antoi sähköpostitse toimintaohjeen, miten asiassa pitäisi toimia.

Tuominen kokee, että toimintaohje oli painostusta, joka vaaransi virkamiesten oikeusturvan.

”Pidän velvollisuutena kertoa ministerille asioita, jotka ovat tehdyn päätöksen [toimintaohje] kannalta kielteisiä. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että virkamiehen tehtävänä on tarvittaessa tuoda esiin myös sellaisia näkökulmia, jotka ovat ristiriidassa ministerin näkemysten kanssa.”

Tuomisen mukaan hänen ja alaistensa näkemykset eivät miellyttäneet ministeriä. Ministerin päätös nimetä erityisedustaja al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten avustamiseksi on salainen, minkä vuoksi Tuominen ei voi siitä kertoa. Muuten hän rikkoisi virkavelvollisuuttaan.

”Käsitykseni mukaan ministerin päätös on myös lainvastainen. Päätöksessä ei ole esittelijää eikä siinä kerrota, mikä on ministerin toimivalta. Päätöksessä ei myöskään kerrota, millä perusteella ministeri voi ottaa lakisääteisen tehtävän virkamieheltä eli minulta pois.”

Kysymykseen siitä, mitä lakia ministerin päätös mahdollisesti rikkoo, Tuominen vastaa lyhyesti.

”Ainakin hallintolakia. En ota millään tavalla kantaa siihen, onko päätös sellainen, että siitä olisi säädetty rangaistus. Olen myös sitä mieltä, että ministerin päätös olisi syytä tutkia huolellisesti. Nämä ovat lakisääteisiä tehtäviä, mihin poliittinen ohjaus ei kuulu.”

YKSITYISKOHTIIN menemättä Tuominen kertoo ainoastaan sen, että konsuliosaston ja hänen näkemyksensä mukaan pakolaisleirillä olevien suomalaisten avustamisesta olisi pitänyt tehdä ensisijaisesti poliittinen päätös valtioneuvostossa.

”Käsittääkseni ministeri ja hänen avustajansa eivät ole ymmärtäneet sähköpostiani. Meidän mielestämme konsulipalvelulaki ei tähän al-Holin tapaukseen sovellu ja oikeuskansleri on ollut samaa mieltä. Sen sijaan olen myös todennut, että asiassa voidaan toimia konsulipalvelulain periaatteiden mukaisesti, mutta se edellyttää juuri tätä poliittista päätöstä.”

Asia on oikeudellisesti monimutkainen ja oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan hänen tekemäänsä päätöstä voi myös tulkita hieman eri tavoin.

ULKOMINISTERI Haavisto on Tuomisen mielestä konsuliosaston kanssa eri mieltä myös siitä, millaisin edellytyksin konsulaatit Venäjällä voivat myöntää viisumeja Suomeen.

Ulkoministeriö on ottanut Venäjällä käyttöön Schengenin viisumisäännöstöön perustuvat liitevaatimukset. Se tarkoittaa, että venäläisten viisumihakijoiden on annettava tiedot tuloistaan tai varallisuudestaan sekä selvitys matkan tarkoituksesta. Schengenin viisumisäännöstö on suoraan Suomessakin sovellettavaa lainsäädäntöä.

Tuominen kertoo saaneensa ministerin kansliasta viestin, jossa ministeri pyytää ottamaan viisumien hakemisessa käyttöön mahdollisimman joustavat menettelyt.

”Suomi on saanut puolitoista vuotta sitten Euroopan komis­siolta huomautuksen vakavasta puutteesta Schengenin viisumisäännösten noudattamisessa, koska emme ole vaatineet kaikkia yhteisesti sovittuja liitteitä. Ilmoitin tästä ministerin kansliaan ja lähetin myös sitaatit siitä, millaisia liiteasiakirjoja on vaadittava.”

Kysymys on siis siitä: noudattaako Suomi Schengenissä yhteisesti sovittuja määräyksiä vai ministerin poliittisia näkemyksiä.

KAKSI viikkoa sitten ulkoministeriön palveluista vastaava alivaltio­sihteeri Pekka Puustinen pyysi Tuomisen keskusteluun.

”Puustisella oli heti aluksi yksi kysymys: miten yhteistyöni ministerin kanssa sujuu? Kysymys oli sen verran outo, että vastasin Puustiselle, että kysymyksesi perusteella ilmeisesti helvetin huonosti. Puustinen totesi sen jälkeen, että tämä on erittäin ikävä asia, sillä ministeri haluaa, että minut siirretään toisiin tehtäviin viimeistään joulukuun loppuun mennessä.”

Keskustelussa Tuominen kertoo saaneensa tietää, että päätös hänen siirtämisestä toisiin tehtäviin oli tehty jo yli kaksi viikkoa aikaisemmin. Siitä ei vain kerrottu hänelle.

Samana päivänä Tuominen tapasi valtiosihteeri Matti Anttosen.

”Valtiosihteerin mukaan asiasta ei kerrottu minulle heti, koska virkamiesjohto ei uskonut ministerin olevan tosissaan ja tekevän tällaisen päätöksen ulkoministeriössä vuonna 2019. Ministeri vahvisti päätöksensä vielä toisen kerran ja kolmannen kerran sen vahvisti vielä ministerin erityisavustaja Joel Linnainmäki, joka ilmoitti sen olevan ministerin tahto.”

Tuominen ihmettelee suuresti, miksi hänen siirrostaan toisiin tehtäviin ei kerrottu välittömästi.

Hän lukee paperilta ministerin lausuntoja, joissa Haavisto on korostanut, että työilmapiiriä ja työkulttuuria koskevissa kysymyksissä salailu ja hyssyttely on tuomittavaa, minkäänlaiselle syrjinnälle, häirinnälle tai kiusaamiselle ei ole ulkoministeriössä tilaa.

Lisäksi Haavisto on sanonut, että epäasialliseen käytökseen puututaan välittömästi ja kertonut tällaisista asioista ilmoittamisen olevan palvelus ulkoministeriötä ja sen työilmapiiriä kohtaan.

”Siirtoani toisiin tehtäviin ei ole kerrottu alaisilleni ennen kuin viime perjantaina ja silloinkin hyvin epäselvästi. Ministerin puheet ja teot ovat vakavassa ristiriidassa keskenään. Olen erittäin huolissani, mikä on virkamiesten moraali ja oikeusturva tulevaisuudessa.”

TIISTAINA vietettiin ulkoministerin glögivastaanottoa Säätytalossa, jossa Tuominen tapasi sattumalta Haaviston.

Ministeri ehdotti tapaamista keskiviikkona.

”Haavisto kertoi keskiviikkona, että hänelle oli jäänyt eräästä syyskuun tapaamisesta sellainen käsitys, että minä olisin antanut jättää lapset kuolemaan al-Holin leirille. Kiistin tämän hänen käsityksenä jyrkästi ja pidän sitä isänä täysin käsittämättömänä. Eihän kukaan voi olla sitä mieltä, että lapset pitäisi jättää kuolemaan leirille.”

Samassa tapaamisessa Haavisto ilmoitti, että Tuominen voi halutessaan jatkaa konsulipäällikkönä. Tuominen ei ole vielä ilmoittanut ministerille aikooko jatkaa tehtävässään.

Tuominen kertoo myös ottaneensa esille sen, millä tavalla virkamiehiä voidaan siirtää tehtävästä toiseen.

”Kysyin keskiviikkona ministeriltä, koskevatko varhaisen tuen säännöt ja hyvän hallinnon periaatteet minua ja ministeriä vai eivätkö ne koske kumpaakaan. Hän vastasi, että ne koskevat meitä molempia. Ministeri ei osannut selittää poikkeamistaan normaaleista menettelytavoista kuin sillä, että oli marraskuussa vain neljä päivää Suomessa.”

Maanantaina Haavisto ilmoitti tiedotustilaisuudessa, että Tuominen on yhä tehtävässään, eikä virkaa ole ”avattu”.

”Tietooni on tullut, että ministeri Haavisto on kuitenkin henkilökohtaisesti yli viikko sitten valinnut minulle seuraajan konsulipäällikön tehtävään.”

Miksi Tuominen haluaa antaa tämän haastattelun?

”Pidän tätä haastattelua palveluksena ulkoministeriön työilmapiirille aivan niin kuin ministeri on itse sanonut. Haluan kiittää ulkoministeriön virkamiesjohtoa siitä, että he yrittivät parhaansa mukaan muuttaa ministerin päätöstä siirtää minut toisiin tehtäviin. Lisäksi haluan kiittää kollegoja valtavasta tuesta, jota olen heiltä saanut.”

Keskiviikkona Haavisto pyysi Tuomiselta Yleisradion haastattelussa anteeksi. Hänen mukaansa tiedonkulussa on ollut ongelmia ja hän on vedonnut rikkinäiseen puhelimeen.

Entä mitä mieltä olette Haaviston julkisesta anteeksipyynnöstä?

”Julkinen anteeksipyyntö on aina arvostettava asia, vaikka anteeksi pyydettäisiin rikkinäisestä puhelimesta.”

Ulkoasiainhallinnon henkilöstön ammatillinen etujärjestö vaatii Tuomisen tapauksen perusteellista selvittämistä.

”Kun keskeisessä asemassa olevan osastopäällikön asemaa horjutetaan, henkilöstö on syystä huolissaan. Tämä ei ole mikään yhdentekevä asia, jonka voi ohittaa olankohautuksella. Tapaus ja tiedon puute ovatkin herättäneet henkilöstön parissa melkoista ihmettelyä ja epätietoa”, sanoo puheenjohtaja Juha Parikka ammattijärjestön verkkosivuilla.

Haavisto kiistää johtaneensa pelolla
ULKOMINISTERI Pekka Haavisto kiistää väitteen, että hän olisi johtanut ministeriötä pelolla.

Kuva

”Väite ei pidä paikkansa. Olen kuitenkin tehnyt sen virheen, että EU:n puheenjohtajuuskauden aikana minulla on ollut liian vähän aikaa henkilökunnan kanssa”, Haavisto sanoo.

Hänen mukaansa pakolaisleirillä olevien suomalaisten mahdollista avustamista koskevat päätökset on pitänyt tehdä äärimmäisellä luottamuksellisuudella hyvin pienessä piirissä eri viranomaisissa.

”Tämän asian hoito vertautuu esimerkiksi kaappaustapaukseen, jossa äärimmäinen luottamuksellisuus on tärkeää viranomaisten turvallisuuden tähden. Ymmärrän hyvin sen, että tässä asiassa on siksi saattanut syntyä salailun vaikutelma.”

HAAVISTON mukaan hallituksen piirissä on kesästä saakka pohdittu, miten leirillä olevia suomalaisia voisi auttaa.

”Syyskuun alussa oli keskustelutilaisuus, jossa oli myös pääministeri oli mukana. Silloin keskustelimme siitä, että alueelle olisi hyvä lähettää delegaatio hankkimaan parempia tietoja tilanteesta, koska muut Pohjoismaat olivat myös luoneet yhteyden kurdihallintoon.”

Seuraavaksi Haavisto keskusteli asiasta ulkoministeriön viranhaltijoiden kanssa, joiden mielestä Suomella ei ollut valmiutta aloittaa vastaavaa selvitystyötä kuin muissa Pohjoismaissa.

”Tämä johti tilanteeseen, jossa paine minua kohtaan kasvoi, kun olin saanut pääministeriltä toimeksiannon, ja muut Pohjoismaat olivat jo aloittaneet työn leirillä olevien kansalaistensa auttamiseksi. Sitten kun tuli vielä oikeuskanslerin ratkaisu, jonka mukaan perustuslaki ja lasten oikeuksien sopimus ovat velvoittavia ja näiden perusteella konsulipalvelua lakia voisi käyttää, annoin toimintaohjeen ja esitin sitten selvitystyöhön henkilöä.”

Saitteko syyskuun kokouksessa raivokohtauksen?
”En. Olen tällaisen väitteen kuullut ja olen muilta läsnäolleilta virkamiehiltä varmistanut, että näin ei ole tapahtunut. Olin ministerinä erittäin hankalassa asemassa, kun ulkoministeriön ja ulkoministerin tehtävänä on kantaa vastuuta hengenvaarassa olevien suomalaisten turvallisuudesta, mutta ministeriölläni ei ollut esittää mitään ratkaisua.”

Maanantaina sanoitte, että konsulipäällikkö Tuominen on yhä tehtävässään, eikä virkaa ole ”avattu”. Tuomisen tietoon on kuitenkin tullut, että olisitte henkilökohtaisesti yli viikko sitten valinnut hänelle seuraajan konsulipäällikön tehtävään.
”En ole valinnut seuraajaa, koska tehtävää ei ole avattu. Ei ole mahdollista valita seuraajaa virkaan, joka ei ole auki. Eri nimiä on ollut esillä, koska 20.11. alivaltiosihteeri oli saanut tiedon, että Tuominen mieluiten lopettaisi nykyisen tehtävänsä mahdollisimman pian. Myöhemmin sain tietää, että hallinnon keskustelut Tuomisen kanssa hänen mahdollisesta uudesta tehtävästä olivat viivästyneet. Hän oli kovin pahoillaan viivästymisestä, ja minä olin vielä enemmän pahoillaan. Olin myös väärässä käsityksessä, että Tuominen olisi edelleen kriittinen tätä erityisedustajan toimintaa kohtaan. Toimenkuva vastasi sitä mitä syyskuun kokouksessa oli puhuttu. Eli varautumista Syyrian leirillä.”

Ulkoasiainhallinnon henkilöstön ammatillinen etujärjestö vaatii Tuomisen tapauksen perusteellista selvittämistä. Millaisiin toimiin aiotte ryhtyä?
”Kun EU:n puheenjohtajakausi on ohitse, haluan käydä henkilökunnan kanssa perusteelliset keskustelut. Olen kalenteristani katsonut, että tammikuu olisi sopiva ajankohta.”

https://www.hs.fi/politiikka/art-200000 ... bd3725c3f1

Vastaa Viestiin