Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen sisällön

Huumausainerikoksille oma ketju.
Samoin yleinen huumausainekeskustelu tänne.
putsari
Jessica Fletcher
Viestit: 3055
Liittynyt: Su Loka 22, 2017 8:04 pm

Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen sisällön

Viesti Kirjoittaja putsari »

Silkkitiehän on seilannut vailla kapteenia pidemmän aikaa.
Suomen Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen sisällön – osa huumekauppiaista siirtyi muille laittomille kauppapaikoille

Suomen tulli on takavarikoinut Silkkitie-kauppapaikan verkkopalvelimen ja sen sisällön kokonaisuudessaan. Tulli kertoo asiasta tiedotteessaan.

Suomen tulli on takavarikoinut yhteistyössä ulkomaisten viranomaisten kanssa Tor-verkossa vuodesta 2013 toimineen Silkkitien verkkopalvelimen aikaisemmin tänä vuonna. Esitutkinnassa selvinneiden tietojen perusteella Suomen tulli on tehnyt myös merkittävän bitcoin-takavarikon.

Silkkitienä ja Valhallana tunnetun kauppapaikan kautta on useamman vuoden ajan myyty merkittäviä määriä huumausaineita ja muuta laitonta tavaraa. Kaupat ovat johtaneet suureen määrään rikostutkintoja Suomessa ja ulkomailla.

Silkkitie oli yksi pitkäikäisimmistä ja kansainvälisesti tunnetuimmista Tor-verkossa toimineista huumausaineita myyneistä kauppapaikoista. Kun viranomaiset sulkivat sivuston, osa suomalaisista huumausaineiden myyjistä siirsi toimintansa muille Tor-verkon laittomille kauppapaikoille, kuten Wall Street Markettiin, Tulli kertoo tiedotteessaan.

Esitutkinnan aikana Suomen tulli on tehnyt yhteistyötä Ranskan viranomaisten, Europolin ja muiden maiden viranomaistahojen kanssa.

Asiakokonaisuuden esitutkinta on kesken, eikä siitä tiedoteta tässä vaiheessa enempää.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suo ... #gs.90im9r
JammuSetä kirjoitti:
Ma Loka 05, 2020 11:37 am
Ja tarkennan että en tunne mikäänlaista vetovoimaa naisiin, siis seksuaalisessa mielessä.

apollo
Christopher Lorenzo
Viestit: 1556
Liittynyt: La Heinä 14, 2007 4:09 am

Re: Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen sisällön

Viesti Kirjoittaja apollo »

Ei tullut tuosta selville, että jäikö Kapu kiinni? Uskomaton heppu koko jäpä, varmaan nussii pippelitypyjä thaikuissa

putsari
Jessica Fletcher
Viestit: 3055
Liittynyt: Su Loka 22, 2017 8:04 pm

Re: Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen sisällön

Viesti Kirjoittaja putsari »

apollo kirjoitti:Ei tullut tuosta selville, että jäikö Kapu kiinni? Uskomaton heppu koko jäpä, varmaan nussii pippelitypyjä thaikuissa
Tuskin ja tuskin koskaan kiinni jääkään. Mikäli jää kiinni, niin maksimituomio törkeästä huumausainerikoksesta taattu.
JammuSetä kirjoitti:
Ma Loka 05, 2020 11:37 am
Ja tarkennan että en tunne mikäänlaista vetovoimaa naisiin, siis seksuaalisessa mielessä.

khl
Rico Tubbs
Viestit: 1299
Liittynyt: La Syys 19, 2015 5:30 pm

Re: Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen sisällön

Viesti Kirjoittaja khl »

ISTV seuraa tullin, keskusrikospoliisin ja syyttäjälaitoksen tiedotustilaisuutta Silkkitien tutkinnasta suorana alkaen kello 13.50.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006331102.html

damfin
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4840
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen sisällön

Viesti Kirjoittaja damfin »

Nyt saattaa joidenkin perseitä poltella...
Poliisi ja Tulli: Nyt murtui netin huumekaupan anonymiteetti – Tuhansia nimiä tiedossa Suomessa

Suomen tulli takavarikoi salatussa verkossa toimineen nettihuumekauppa Silkkitien verkkopalvelimen. Nyt viranomaisten tiedossa on tuhansien huumekauppaan osallistuneiden suomalaisten henkilöllisyydet.

Poliisi ja Tulli ovat keskiviikkona tiedottaneet merkittävästä läpimurrosta koskien kotimaista huumausaineiden verkkokauppaa.

Tulli takavarikoi keväällä 2019 yhdessä Ranskan viranomaisten kanssa vuodesta 2013 lähtien salatussa verkossa toimineen Silkkitien verkkopalvelimen. Palvelimelta saatujen tietojen pohjalta Tulli on aloittanut yhteistyössä Keskusrikospoliisin ja usean poliisilaitoksen kanssa epäiltyihin myyjiin ja ostajiin liittyviä esitutkintoja.

Poliisin hallussa on tarkkaa tietoa osto- ja myyntitapahtumista. Tulli on pystynyt Silkkitie-palvelimen tietoteknisen esitutkinnan perusteella selvittämään tuhansien suomalaisten myyjien ja ostajien henkilöllisyydet, tiedotteessa kerrotaan.

”Salatussa verkossa palveluiden ylläpitäjät ja myyjät ovat uskoneet ja uskotelleet ostajille huumeiden ja muiden laittomien tuotteiden verkkokaupan olevan ’turvallista’ anonyymiteetin vuoksi ja siten viranomaisten saavuttamattomissa sekä rikosvastuusta vapaata. Tämä myytti on viimeistään nyt murrettu”, toteaa Tullissa tapauksen yleisjohtajana toimiva valvontajohtaja Hannu Sinkkonen tiedotteessa.
https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotim ... W?ocid=mmx

Voi olla että siellä parhaillaan muutaman pillerikauppiaan alahuulikin väpättää... "mutta kun tor ja silkkitie..." :mrgreen: :D
Yritin tähän allekirjoitusta, mutta kuulakärkikynä naarmutti näytön, ja tussilla tehty jäi tuohon näytölle eikä näy viesteissä...

El Pajarito
Poliisikoira Rex
Viestit: 281
Liittynyt: Pe Tammi 26, 2018 1:58 pm

Re: Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen sisällön

Viesti Kirjoittaja El Pajarito »

Itse kun en huumausaineita käytä (mitä nyt joskus alkoholiin retkahdan), vaan luotan tutun kotipuutarhurin rakkaudella kasvattamiin yrtteihin, on koko Silkkitie jäänyt vieraaksi.

Mikä on ollut tämän Kapun ansaintalogiikka, vai onko sitä ollut? Sen Sipulilaudan ylläpitäjällekin kai leivottiin kakkua, vaikka ei itse mitään kaupannutkaan...

H.Moilanen
Javier Pena
Viestit: 1876
Liittynyt: Ti Marras 12, 2019 2:30 pm
Paikkakunta: Vammala

Re: Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen sisällön

Viesti Kirjoittaja H.Moilanen »

Voi perskeles sentään. Nyt mä tajuan, miks viime päivinä on kuulunut niin paljon itkua, huutoa ja riitelyä. Ajattelinkin jo, että jotain on taas käynnissä. Mun arvion mukaan tästä hommasta on juorut kiirineet vilkkaammin pitkin kyliä noin viikon ajan. Olisko sinä aikana paljastunut isommalle piirille, että systeemi on todellakin murrettu ja nythän keissit on jo jaettu paikallisille poliisilaitoksillekin. I see. Sama oli kiljuminen silloin alkuvuodesta mm. maaliskuun aikoihin. Tosin tammikuussa oli omat itkupotkuraivarit, jotka taisi enemmän liittyä Koknesen kokaiinitakavarikkoon. Tässä on nyt ollut tosi paljon näitä juttuja tänä vuonna.

Voi hitsi vieköön. Tää on kyl iso juttu. Ei mulla edes kahden käden sormet riitä laskemaan omia tuttuja, jotka tässä todennäköisesti palaa. Voi perskeles sentään. En mä tajuu, miten tästä vois olla palamattakaan, jos on noita juttuja Silkkarilla duunannut :|
4.12.2019
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006331795.html

Kommentti: Moni puntti tutisee nyt – Silkkitie-tutkinnassa 7 500 rikoksesta epäiltyä

Huumeita tai muuta laitonta Silkkitieltä ostaneilla on juuri nyt syytä huoleen, kirjoittaa Ilta-Sanomien rikostoimituksen tuottaja Rami Mäkinen.

Salatussa verkossa toiminut laittoman tavaran verkkokauppa Silkkitie on korkattu auki. Tulli, keskusrikospoliisi (KRP) ja syyttäjälaitos kertoivat keskiviikkona tiedotustilaisuudessa poikkeuksellisesta rikoskokonaisuudesta, joka lähti purkautumaan 1. maaliskuuta 2019.

Tuolloin tulli yhdessä Ranskan viranomaisten kanssa takavarikoi palvelimen, jolla Silkkitie (ja sen rinnakaiskauppapaikka Valhalla) sijaitsi. Tutkijat onnistuivat avaamaan palvelimen tietokannan ja selvittämään, ketkä ovat ostaneet ja myyneet Silkkitiellä huumeita, dopingia, lääkkeitä ja aseita.

– Paketti on todella massiivinen, tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen sanoi Pasilassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Hän ei todellakaan liioitellut. Tulli on tähän mennessä identifioinut Silkkitien ja Valhallan nimimerkkien takaa vajaat 6 000 epäiltyä, joiden osalta materiaali on jo jaettu eri poliisilaitoksille. Lisäksi noin 2 000 henkilön osalta jutut etenevät poliisille kohtapuoliin.

Yhteensä rikoksesta epäiltynä on noin 7 500 ihmistä.

– Tämä on hyvin mittava haaste myös poliisille. Mukana ovat kaikki Suomen poliisilaitokset mantereella ja Ahvenanmaata myöten. Jutut ovat jakautuneet suhteellisen tasaisesti, kaikilla laitoksilla on satoja juttuja käsittelyssä, rikosylikomisario Jari Räty KRP:stä sanoi.

Erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuth puolestaan kertoi, että juttuja ajamaan on koottu Suomen kaikkien aikojen suurin syyttäjäryhmä, johon kuuluu peräti 22 syyttäjää eri puolilta Suomea.

TÄSSÄ lisää lukuja:

Silkkitien palvelimen tietosisältö vastaisi paperille painettuna vähän yli miljoonaa A4-sivua. Aineiston analysointi jatkuu yhä.

Aineisto sisältää muun muassa 160 000 käyttäjien ja palvelun ylläpitäjän/asiakaspalvelun välistä viestiä.

Vuonna 2013 aloittaneen Silkkitien kokonaismyynti oli noin 50 miljoonaa euroa. Siitä 42 miljoonaa euroa koostui huumekaupasta.

Yksittäisistä myyjistä yli sata oli kerännyt yli 100 000 euron liikevaihdon. Ylläpitäjä otti kaikista kaupoista viiden prosentin komission.

Käyttäjätunnuksia Silkkitiellä on ollut noin 400 000. Myyjätunnuksia oli 19 000, joista 2 000 oli aktiivisia, kun palvelin takavarikoitiin. Aktiivisia ostajatunnuksia oli 46 000.

Ja niin edelleen. Melkoista.

SILKKITIE-kokonaisuus ei kuitenkaan ole erityinen tapaus pelkästään kokoluokkansa puolesta. Nyt murrettiin auki salatun verkon salaukset.

Silkkitien toiminta perustui täydelliseen anonymiteettiin. Myyjä ei tiennyt ostajasta mitään muuta kuin tuotteen toimituspaikan. Ostaja ei tiennyt myyjästä mitään.

Tilaukset oli helppo tehdä. Maksut suoritettiin nimettömästi virtuaalivaluutalla, useimmiten bitcoineilla.

Ostajat ja myyjät luulivat olevansa turvassa, mutta huumeita tai muuta laitonta Silkkitieltä ostaneilla on juuri nyt syytä huoleen. Ihmiset nimimerkkien takaa on paljastettu.

– Ennaltaehkäisevä vaikutus huumekaupalle Suomessa on erittäin merkittävä, Sinkkonen sanoi.

Silkkitien palvelintietokanta avaa ainutlaatuisen näkymän suomalaisiin huumeidenkäyttäjiin. Näin läpileikkaavaa aineistoa ei ole koskaan ennen ollut suomalaisten viranomaisten käytössä.

Kansainvälisestikin kyse on harvinaisesta läpimurrosta. Vastaavia on tehty Sinkkosen mukaan vain muutama Saksassa ja Yhdysvalloissa.

MILLAISIA Silkkitien käyttäjät sitten olivat? Kaikenlaisia.

– Joka puolelta yhteiskuntaa on ollut ainakin ostajia, Sinkkonen sanoi.

Ei ole mitään syytä olettaa, ettei joukossa voisi olla myös julkista painoarvoa omaavia tai yleistä kiinnostusta herättäviä henkilöitä.

Paljastuneista käyttäjistä 84,1 prosenttia oli miehiä ja 15,9 prosenttia naisia. Enemmistö oli alle 40-vuotiaita, mutta ikähaarukka oli iso. Nuorin oli 15-vuotias ja vanhin 83-vuotias.

Yli puolella ei ole entuudestaan rikostaustaa. Ostajissa maaseudun ja syrjäkylien osuus painottuu, koska kasvukeskusten ulkopuolella huumeiden muu tarjonta on vähäistä.

Osa myyjistä oli viranomaisten mukaan sellaisia, että he viranomaisten mukaan tuskin pärjäisivät perinteisessä huumeiden katukaupassa. Heidän osaamisensa painottuu enemmän tietotekniselle puolelle.

Silti myyjissä oli myös rikostaustaista porukkaa ja KRP:n mukaan vahvoja viitteitä järjestäytyneen rikollisuuden osallisuudesta maahantuontiin ja jatkomyyntiin.

Silkkitie on nyt suljettu. Juttusumaa aletaan purkaa käräjäoikeuksissa ensi vuonna. Tulossa voi olla kiinnostavia oikeudenkäyntejä.
No, aivan varmasti mukana on "yleistä kiinnostusta herättäviä henkilöitä". Saattaapi olla esimerkiksi aika monta julkiuskovaista henkilöä, joiden paljastuminen oman maalaiskylän immeisille saattaapi olla melkoinen slaagi. Valtakunnan julkkiksia on taatusti mukana ja kaiken maailman en-olis-ikinä-uskonut porukkaa.

Mutta mitä tästä nyt sitten seuraa? Avoimia työpaikkoja varmaan ainakin ilmestyy haettavaksi. Meinaan vaan, että jos on ammattina joku sairaanhoitaja, lähihoitaja, poliisi, luokanopettaja, nuoriso-ohjaaja tai vastaavaa, niin ei varmaan voi huumekauppatuomion jälkeen enää niissä hommissa jatkaa. Mä ainakin tiedän esimerkiksi useamman Silkkarilla rojua myyneen hoitsun. Ja tuleeko linnaa vai ei? Vankilapaikkoja ei taida olla ainakaan heti vapaana 7500 Silkkitie-roistolle :?
Wannabe Rita Tainola:
"Olen tavannut prinssi Charlesin moneen kertaan, mutta Buckinghamin palatsin teekutsuilla juutuin nurmikkoon koroillani ja toisessa kädessä oli teekuppi ja toisessa pikkuleipälautanen."

damfin
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4840
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen sisällön

Viesti Kirjoittaja damfin »

Olen todella tyytyväinen että tuo palvelin on saatu murrettua, toivottavasti tietoja saadaan käytettyä ihan oikeina todisteinakin.
Melkoiset rahat on ehtinyt kyllä palvelun ylläpitäjä tuon mukaan keretä käärimään eli eiköhän hänen henkilöllisyytensä ainakin jossain vaiheessa tule julkisuuteen.

Mutta, jos palvelimen kiintolevyt on olleet oikeasti kunnolla krypattu niin kuinka ne sitten on saatu murrettua, vai onko kyseessä ollut jälleen mestaririkollisen suunnaton typeryys eli liian helppo salasana, salasanana "valhalla" tai sitten salasana tai purkuavain tallennettu jonnekin mistä se on löytynyt?
Yksi todennäköinen mahdollisuus on sekin että palvelun ylläpitäjää on uhattu raskaalla tuomiolla ja korvausvaatimuksilla ellei hän avaa kiintolevyjä, ja nörttipetteri on hädissään sitten laulanut minkä kerkeää. :mrgreen:
Yritin tähän allekirjoitusta, mutta kuulakärkikynä naarmutti näytön, ja tussilla tehty jäi tuohon näytölle eikä näy viesteissä...

muk

Re: Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen sisällön

Viesti Kirjoittaja muk »

Ostajissa maaseudun ja syrjäkylien osuus painottuu, koska kasvukeskusten ulkopuolella huumeiden muu tarjonta on vähäistä.

Käyttäjätunnuksia 400 000 - aktiivisia 46 000 ja 19 000 myyjää - 7500:n henkilöllisyys selvitetty.
Eli postipaketilla tai kirjeellä tilanneiden tiedot olleet käytännön syistä tallennettuna palvelimella jonkin aikaa ja näiden henkilöllisyys on sitten paljastunut?

Avatar
sikakoira
Sherlock John Holmes
Viestit: 8470
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen sisällön

Viesti Kirjoittaja sikakoira »

damfin kirjoitti:
To Joulu 05, 2019 7:54 am
Olen todella tyytyväinen että tuo palvelin on saatu murrettua, toivottavasti tietoja saadaan käytettyä ihan oikeina todisteinakin.
Melkoiset rahat on ehtinyt kyllä palvelun ylläpitäjä tuon mukaan keretä käärimään eli eiköhän hänen henkilöllisyytensä ainakin jossain vaiheessa tule julkisuuteen.

Mutta, jos palvelimen kiintolevyt on olleet oikeasti kunnolla krypattu niin kuinka ne sitten on saatu murrettua, vai onko kyseessä ollut jälleen mestaririkollisen suunnaton typeryys eli liian helppo salasana, salasanana "valhalla" tai sitten salasana tai purkuavain tallennettu jonnekin mistä se on löytynyt?
Yksi todennäköinen mahdollisuus on sekin että palvelun ylläpitäjää on uhattu raskaalla tuomiolla ja korvausvaatimuksilla ellei hän avaa kiintolevyjä, ja nörttipetteri on hädissään sitten laulanut minkä kerkeää. :mrgreen:
Jos pikkaisen vaivautuu tutkimaan tor- verkon historiaa niin luulisi ihmisten tajuavan että kyseessä ei todellakaan ole muuta kuin massiivinen "honeytrap" :lol:
“Without the ‘Corona-test’, we would not have had any crisis”
— Dr. Wolfgang Wodarg
Koronaongelman ratkaisu on se, että paniikinlietsojat eristetään (Wolfgang Wodarg)

Tallinnan yöt
Alokas
Viestit: 4
Liittynyt: La Heinä 14, 2018 9:58 pm

Re: Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen sisällön

Viesti Kirjoittaja Tallinnan yöt »

Nyt murrettiin auki salatun verkon salaukset.
Tämä nauratti uutisessa koska ei ne todellakaan ole mitään salauksia murtaneet.
Takavarikoitu palvelin jossa on mahdollisesti ollut salaamatonta dataa ei tarkoita että kyybelit olisivat murtaneet yhtään mitään.
Paljastuneet on luottavaisia tuulipukuja jotka ovat luottaneet palveluntarjoajaan eivätkä ole salanneet osoitteitaan yms pgp:llä

123mmm
Susikoski
Viestit: 33
Liittynyt: La Loka 06, 2012 12:06 pm

Re: Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen sisällön

Viesti Kirjoittaja 123mmm »

Siis Silkkitie on on kuin katiska jonka voi välillä tyhjentää.
Johan siellä oltiinkin jo ylimielisiä (samalla naamalla kuin eräs "valtakunnanykköstarinankeksijä", joka istuu Sörkässä erikoisliskolla jäätyään kiinni) ja juhlittiin yötä päivää että jätkät hei nyt on "mesta" ja legendaariset sanat "Ei voi jäädä kii" ... kunnes päivä koittaa ja todellisuuteen herääminen on edessä. Hyvää itsenäisyyspäivää vaan kaikille vaikka ei linnaan pääsekään.

damfin
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4840
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen sisällön

Viesti Kirjoittaja damfin »

Ilmeisesti jonkinverran on saatu selvitettyä myös bitcoinien liikennettä, eli keneltä maksu on lähtenyt ja kenelle päätynyt, tässä tosiaan taisi käydä niin että kun hörhöt aikansa naureskelivat poliisille siitä että ei tuosta verkossa käytävästä kaupasta voi jäädä kiinni, niin lopulta se parhaiten nauraa joka viimeksi nauraa.
Valtavan Silkkitie-operaation opetus: Sen minkä nettiin laittaa, sitä ei saa sieltä enää pois – Silkkitien miehistö alkaa olla selvillä, mutta jättikö Kapteeni laivan rottien tapaan?

Viranomaisten ennennäkemättömän suuri yhteisperaatio, Silkkitie-tutkinta, muistuttaa nettikäyttäjiä rosvoista rehteihin verkkoturvallisuuden perussäännöistä. Tuhannet huumeita ostaneet saavat lähiaikoina yhteydenoton paikalliselta poliisilaitokselta luotettuaan väärään tahoon, arvioi MTV Uutisten toimittaja Ville Eklund.

Tulli tiedotti keskiviikkona, että verkkohuumekauppa Silkkitien takavarikoidun palvelimen avulla on selvitetty tähän mennessä 7500 kauppapaikalla asioineen henkilön tiedot. Ja lisää nimiä on tulossa.

Samalla kerrottiin, että tuhannet rikosepäilyt on otettu tutkintaan ja sivuston tiedoista selvinneet myyjät ja ostajat laitetaan edesvastuuseen teoistaan.

Tutkinta on poikkeuksellinen Suomen mittakaavassa, ja kansainvälisestikin kyseessä on valtava tapaus.

Valtava tietomassa painaisi paperilla tonneja
Palvelimelta saatu tietomassa on erittäin suuri. Pienellä präntätyksi tekstiksi muutettuna se tarkoittaisi yli miljoonaa kaksipuoleista A4-arkkia. Painoa paperikasalla olisi lähemmäs kuusi tonnia.

Tietokanta sisältää muun muassa tiedot tapahtuneista kaupoista ja 160 000 kauppapaikalla osapuolten toisilleen lähettämää viestiä.

Näistä tiedoista on löydetty puoli miljoonaa todennettua kauppatapahtumaa, jotka on tehnyt noin 46 000 aktiivista ostajaa.

Myyjiäkin oli paljon, ja heistä yli 100 on käynyt kauppaa yli 100 000 euron arvosta. Kauppaa on käyty yhteensä 50 miljoonalla eurolla, joista 42 miljoonaa euroa koskee huumekauppaa.

Nettiin jää jälki, jota voi seurata pitkään
Viranomaiset haluavat nyt antaa selkeän viestin nettirötöksiä tekeville: Netissä tehtävät rikokset eivät ole mahdottomia selvittää, ja viranomainen voi seurata jälkiä rosvon kannalta pahimmillaan vuosien taa. Verkkopalveluiden luvattu anonymiteetti voi olla täysin näennäistä.

Netissä käytävällä rikollisuudella on pitkät jäljet, sillä Silkkitiekin on operoinut vuodesta 2013 lähtien. Kauppapaikalla laittomia ostoksia tekevä henkilö ottaa aina riskin siitä, että ostotapahtumassa tiedot tallentuvat tietokannaksi, joka viranomaisten haltuun päättyessä voi johdattaa rikoksentekijän jäljille.

Myyjille annetut osoitetiedot, virtuaalivaluutta bitcoinien käyttöön ja hankintaan liittyvät datat ja muut tunnistetiedot auttavat virkavallan rikosten jäljille.

Kun nuhteettomien kansalaisten on syytä pohtia käyttämiensä laillisten palveluiden hakkerointia ja tietojen päätymistä rikollisille, on rikoksia verkon välityksellä tehtävän pelko päinvastainen.

Tässä pätee siis vanha nettipoliisien viisaus: sitä minkä verkkoon laittaa, ei välttämättä koskaan saa sieltä pois. Nettipalveluiden, erityisesti rikollisten sellaisten, käyttäjällä on vähäiset ellei olemattomat mahdollisuudet varmistaa tietojensa tallentamiseen ja salaamiseen liittyviä yksityiskohtia.

Jos salatussa verkossa käytävään huumekauppaan liittyi ilmiön alkuaikoina ivaa poliisien toimintamahdollisuuksia kohtaan, niin parhaiten nauraa viimeisenä naurava.

Vanhentunutta rikostakaan ei heti unohdeta
Paljastuneet rikokset on nyt jaettu eri viranomaisille, ja toimintaa koordinoi historiallisen suuri 22 syyttäjän ryhmä. Vaikka tutkinnassa on vakaviakin huumerikoksia, koskee 95 prosenttia epäillyistä rikoksista ostotoimia. Oletettavaa on, että valtaosa näistäkin koskee huumausaineen käyttörikosta.

Poliisi on kertonut, että se selvittää vakavampia huumausainerikoksia kiinni jääneiden käyttäjien avulla. Nyt kuvio on kääntynyt päinvastaiseksi, ja vakavien huumerikosten tutkinnassa ohessa paljastuneet käyttäjät joutuvat viranomaisten tähtäimeen. Viranomaisten mukaan selvitetyistä henkilöistä arviolta puolella ei ole aiempaa rikostaustaa.

Vaikka huumausaineen käyttörikos vanheneekin kahdessa vuodessa, tietävät vuodesta 2013 toimineen Silkkitien paljastukset ikäviä hetkiä lukuisille isompiin ja pienempiin rikoksiin sen välityksellä syyllistyneille.

Ja vaikka rikos olisi vanhentunut, ei se viranomaiselta aivan heti unohdu: tieto Silkkitie-yhteydestä jää poliisin rekisteriin vuosiksi.

Kuinka moni menee tunnustamaan poliisille?
Viranomaiset toivovat tiedotustilaisuudessaan Silkkitiellä asioivia henkilöitä tulemaan itse lähimmälle poliisiasemalle selvittämään asiansa. Kysymys onkin, kuinka moni haluaa päästä jännityksestä ja mennä suoraan tunnustamaan tekonsa.

Selvää on, etteivät kaikki Silkkitiellä tehdyt rikokset ole selvinneet. Aineita on tilattu postin lisäksi myös maastokätköihin, ja tiedossa on useampia tapauksia, joissa aineet on tilattu toisten henkilöiden nimissä esimerkiksi syrjässä sijaitsevaan postilaatikkoon.

Suomessa verkkohuumekauppa on siirtynyt kasvavissa määrin markkinapaikoista salatussa verkossa julkaistuihin myynti-ilmoituksiin, joissa viestintä hoidetaan erillisellä viestintäsovelluksella ja itse kaupat tehdään kasvokkain julkisella paikalla.

Yli 78-vuotiaita ostajia enemmän kuin alaikäisiä
Tutkinnassa paljastuneet tiedot paljastavat myös hieman yllättäviä yksityiskohtia verkon huumekaupasta.

Mediaväitteistä ja anekdooteista huolimatta huolimatta alaikäisten osuus ostajista vaikuttaa olevan huomattavan pieni. Nuorin tunnistetuista ostajista on 15-vuotias, mutta epäillyistä vain 0,04 prosenttia oli alaikäisiä. Näitä enemmän on esimerkiksi yli 78-vuotiaita, joita oli ostajista 0,12 prosenttia.

Suurin osa tunnistetuista henkilöistä oli 23–32-vuotiaita. Nuoret aikuiset ovat muutenkin ihmisryhmä, jossa huumausaineiden käyttö on yleisintä. Viranomaisten mukaan ostajia on kaikilta yhteiskunnan puolilta.

Mutta milloin oikeuteen päätyy "Kapteeni"?
Kauppapaikkaa ylläpitänyt palvelin löytyi maaliskuun alussa Ranskasta, josta sille oli ilmeisesti vuokrattu palvelintilaa. Tullin mukaan palvelin oli vuosien saatossa vaihtanut paikkaa jo pariinkin kertaan.

Vaikka viranomaisille riittää töitä paljastuneiden rikosepäilyjen selvittämisessä, on yksi iso kysymys vielä pimennossa: kuka on Silkkitie-kauppapaikkaa ylläpitänyt "Kapteeni"?

Poliisin tietojen mukaan palvelun ylläpitäjä ei itse käynyt sivustolla huumekauppaa, mutta keräsi kaupoista noin 5 prosentin provisiota. Kauppapaikan volyymin huomioon ottaen tämä tarkoittaa huomattavia tuloja. Jos kauppaa on käyty yhteensä 50 miljoonalla eurolla, on viisi prosenttia siitä 2,5 miljoonaa euroa.

Tulli ei tiedotustilaisuudessa kommentoinut, millaista henkilöä kauppapaikan ylläpidosta epäillään tai onko häntä saatu kiinni.

Silkkitien miehistö alkaa olla selvillä, mutta jättikö Kapteeni laivan rottien tapaan?
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/val ... an/7650276
Yritin tähän allekirjoitusta, mutta kuulakärkikynä naarmutti näytön, ja tussilla tehty jäi tuohon näytölle eikä näy viesteissä...

muk

Re: Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen sisällön

Viesti Kirjoittaja muk »

Surullista tuo, että huumeita käyttäneet joutuvat hankaluuksiin. Sadoilla tai tuhansilla on vaarassa mennä koulu- tai työpaikka tms. ikävää. Tottakai poliisin pitää lakia noudattaa, mutta tuo uhkaus jostain merkinnästä vanhentuneesta käyttö- tai ostorikoksesta on silkkaa vittuilua. Kaikki asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että huumeiden käyttäjien rankaisu pahentaa huumeongelmaa. Se on sellainen aika kirkas fakta ollut aika kauan, mutta tunnepohjainen suhtautuminen asiaan on vielä voimakasta. Mielipiteiden muutoksessa kestää aikansa.
Huumeiden käyttöön tämmöisillä ei ole vaikutusta, kuten ei myöskään netissä käytävään huumekauppaan. Sipulikanavan sulkemisen jälkeen ei mennyt päivääkään, kun tuli kolme paikkaa tilalle.

aga
Axel Foley
Viestit: 2369
Liittynyt: Pe Elo 01, 2008 11:21 am

Re: Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen sisällön

Viesti Kirjoittaja aga »

Kuinka moni menee tunnustamaan poliisille?
Viranomaiset toivovat tiedotustilaisuudessaan Silkkitiellä asioivia henkilöitä tulemaan itse lähimmälle poliisiasemalle selvittämään asiansa. Kysymys onkin, kuinka moni haluaa päästä jännityksestä ja mennä suoraan tunnustamaan tekonsa.
Olisipa kiva tietää kuinka moni palikka menee poliisiasemalle "selvittämään asiansa" ennen kun tai jos otetaan yhteyttä.

Vastaa Viestiin