Lestadiolaiset

Sana on vapaa, jos uskaltaa...
FXR
Lauri Hanhivaara
Viestit: 129
Liittynyt: Ma Kesä 18, 2012 9:56 pm

Lestadiolaiset

Viesti Kirjoittaja FXR »

En loytanyt ketjua viela naista huijareista, jotka (kuten kaikki varmasti tiedamme) ovat maamme mittakaavassa suurin rikollisjarjesto. Kaikki tehdaan varsin suunnitellusti, ja asiat sovitaan oman yhteison sisalla, uskonnon varjolla.

Muutama esimerkki:
- pankkiiriliikkeet, jotka kusettavat muistisairaita vanhuksia myymalla "rahastoja"
- remonttifirmat, jotka soittelevat ihmisille tekevansa ilmaisia kuntokartoituksia (putki-, katto-, sahko- yms. talotekniikkaa). Sitten ovelasti vakuuttavat talon olevan pakkokorjauksen edessa
- vakuutusyhtiot, jotka myyvat ihmisille kaikenmaailman vakuutuksia pelottelemalla ihmisia syntymattoman lapsen kuolemalla, aviopuolison kuolemalla, yms - ja sen jalkeen myyvat "turvaa". Kumma homma, kuinka monessa kymmenessa lestadilaisfirman nimessa vilkkuu sana "turva" :roll:
- Nimelta mainitsemattomat, Suomen isoimmat ruoka- ja rautakauppaketjut (jotka tunnetusti ovat taman "Oulun mafian" vahvassa otteessa). Et saa tuotetta hyllyyn, jos ei asiasta ole sovittu seuroilla

Voi olla liian iso topiikki pureskeltavaksi, mutta miettikaapa sita :evil: :evil: :evil:

Silli
Axel Foley
Viestit: 2188
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Lestadiolaiset

Viesti Kirjoittaja Silli »

FXR kirjoitti:Voi olla liian iso topiikki pureskeltavaksi, mutta miettikaapa sita :evil: :evil: :evil:
Kiitos erittäin mielenkiintoisen aiheen avaamisesta omaksi ketjukseen. Minulla olisi tästä aiheesta (siis lestarikollisuudesta) aika paljonkin kerrottavaa, joskin tietämäni tapaukset ovat erilaisia kuin nuo sinun listaamasi esimerkit. Taidan kuitenkin tarvita hieman miettimistä sen suhteen, mitä ja miten alan aiheesta avautumaan.
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Sivustamulkoilija
Roger Murtaugh
Viestit: 864
Liittynyt: To Kesä 21, 2018 1:57 pm

Re: Lestadiolaiset

Viesti Kirjoittaja Sivustamulkoilija »

Huhaa väkee koko porukka.omat kokemukset heistä,ei ole paljoakaan,niin ihme sääntöjä ja ohjailua pitävät omilleen :shock:

Silli
Axel Foley
Viestit: 2188
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Lestadiolaiset

Viesti Kirjoittaja Silli »

Tein pienen tiivistelmän lestadiolaisuudesta. Josko se vaikka auttaisi meitä aiheen käsittelemisessä ja johdattaisi täysin tietämättömät tutustumaan aihepiiriin vaikka Wikipedian avulla.
Lestadiolaisuus on 1800-luvun puolivälissä syntynyt luterilaisen kirkon sisällä toimiva herätysliike. Sen monet suuntaukset kuitenkin eroavat merkittävän paljon valtavirran luterilaisuudesta. Lestadiolaisia elää pääasiassa Suomessa, Norjassa, Pohjois-Amerikassa, Ruotsissa, Venäjällä ja Virossa. Pienempiä ryhmiä on muun muassa Afrikassa, Etelä-Amerikassa ja Keski-Euroopassa. Lestadiolaiset tekevät lähetystyötä 23 maassa.

Vuonna 2016 tehdyn arvion mukaan Suomessa oli noin 115 000 lestadiolaisuuden kannattajaa. Koko maailmassa on arvioitu olevan noin 141 000–212 000 lestadiolaisten.

Lestadiolaisuus on uskonopillisten erimielisyyksien takia jakaantunut yli kolmeenkymmeneen osaan. Nykyään Suomessa toimii noin 7–9 lestadiolaisuuden haaraa. Merkittäviä pääsuuntauksia on kuitenkin vain kolme, joihin kuuluu noin 90 prosenttia lestadiolaisista.

Kannattajamäärältään suurimmat ryhmät ovat vanhoillislestadiolaisuus, esikoislestadiolaisuus ja rauhansanalaisuus. Kaikkein suurin ja tunnetuin lestadiolaisuuden suuntaus on vanhoillislestadiolaisuus, johon kuuluu noin 90 000 jäsentä eli 78% Suomen lestadiolaisista. Elämänsanalaisuus on ollut pienestä koostaan huolimatta merkittävä liike Suomen teologisissa piireissä: sen piiristä on noussut kolme luterilaisen kirkon piispaa.

Lähde: https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Lestadiolaisuus
On hyvä huomioida, että lestadiolaisuuden eri suuntauksissa on erilaisia "sääntöjä" ja nekin ovat muuttuneet ajan kuluessa. Esimerkiksi vanhoillislestadiolaisuuden piirissä alkoholin nauttiminen on täysin kiellettyä, mutta rauhansanalaisuuden* piirissä alkoholin käytöstä päättää kukin jäsen itsenäisesti. Samoin vanhoillislestojen piirissä television katselu on kielletty, mutta rauhansanalaiset voivat halutessaan töllöä katsella. Vanhoillislestojenkin piiristä kuuluu sellaisia muutoksia, että Internetin kautta on nykyään mm. joitain urheilukisoja pirteissä kuunneltu/katseltu. Samoin vanhoillislestanaisia näkyy joskus jo lyhyillä kampauksilla varustettuina, mutta he ehkä tulevat liberaalimmista perheistä. Mielestäni oudoimpia sääntöjä on kuitenkin esikoislestoilla, joiden keskuudessa mm. verhojen käyttäminen on kielletty, eivätkä miehet saa käyttää kravattia. Syynä molempiin on pyrkimys yksinkertaisuuteen ja vaatimattomuuteen. Koristelu ja itsensä esiin nostaminen nähdään syntinä. Tässäkin asiassa rauhansanalaiset ovat maltillisempi ja senpä vuoksi Sipilänkin kaulassa jatkuvasti roikkuu kravatti.

* Rauhansanalaisuus on tunnettu mm. pääministeri Juha Sipilän ja kansanedustaja Peter Östmanin (kd.) uskonyhteisönä.
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2188
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Lestadiolaiset

Viesti Kirjoittaja Silli »

Moni varmaan muistaa nämä uutisotsikot vuosikymmenen alkupuolelta.
Lestadiolainen liike salasi lasten hyväksikäytön

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen piirissä on paljastunut satoja lasten seksuaalisia hyväksikäyttöjä. Liikkeen johto yritti aluksi vaieta rikokset, mutta nyttemmin tekojen uhrit ovat tulleet julkisuuteen.

Maallikkomiesten johtama herätysliike on joutunut rippisalaisuutensa vuoksi ongelmiin. ”Jos puhut, synti tulee sinun päällesi”, kuvaa tutkija ja pappi Johannes Alaranta hyväksikäytön uhrien saamia uhkauksia.

Kun ensimmäiset tapaukset tulivat julkisuuteen vuonna 2010 ja kun oululainen Kaleva-lehti niistä kirjoitti, osa liikkeen kannattajista masinoi lehteä vastaan tilausboikotin. Lestadiolaisliikkeen johto kuitenkin sanoutui lehteä vastaan suunnatusta kampanjasta irti.

Alarannan mukaan herätysliikkeessä käytössä olevaa ”maallikkorippiä” on käytetty väärin ja rikoksia on painettu villaisella. On riittänyt, kun saarnamiehet ovat saarnanneet synnit anteeksi ja teot on unohdettu.

Osa tapauksista on rikosoikeudellisesti vanhentunut, mutta uhrien kokemukset eivät ole unohtuneet. Moni hyväksikäytön uhriksi joutunut lapsi on saanut elinikäisen vamman.

Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo, että anteeksipyyntö olisi lestadiolaisliikkeen johdolta hyvä ele. Lestadiolaisten johtomies, pääsihteeri Tuomas Hänninen sanoo, että koko yhteisön esittämä anteeksipyyntö ei voi tulla kysymykseen, koska silloin leimataan koko liike.

Tuomas Hänninen kuitenkin pahoittelee ja tuomitsee rikokset. Yksikin hyväksikäyttötapaus on liikaa, hän sanoo.

Lestadiolaisuus on eri suuntauksineen Pohjoismaiden suurin herätysliike. Vanhoillislestadiolaisten vuosittainen suurtapahtuma on Suviseurat.

Reijo Perälä / YLE
25.05.2012 klo 14:59; Päivitetty 07.05.2018 klo 17:02
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/05/2 ... aksikayton

Alleviivaukset ja korostukset Sillin tekosia.
Jutussa mainittu lestojen masinoima tilausboikotti lehteä vastaan kuulostaa erittäin tyypilliseltä.
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

JammuSetä
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1385
Liittynyt: Ti Syys 25, 2018 8:50 pm

Re: Lestadiolaiset

Viesti Kirjoittaja JammuSetä »

Suurin osa rakennus ja remppafirmoista on vanhoillislestadiolaisia. Näiden yhteispiirteisiin kuulu agressiivinen markkinointi erityisesti vanhusten suuntaan. Asia esitetään sellaisin sanakääntein että "asiakkaalla" tai oikeammin uhrilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin hyväksyä kauppa. Myyjä saattaa istua monta tuntia ja odottaa niin kauan että kaupat tulee. Lopulta hän alkaa syyllistää ja/tai vetoaa lastensa elättämiseen ja huonoon myyntibonukseen...

Lopputuloksena saat 50-100% kallimman tuotteen kuin mitä markkinahinta.
Näistähän on sitten monta esimerkkiä ollut ihan mediassa varoituksena.

Räikein on Oulunsalosta Koskelo suvun yritysrypäs.Koittakaas Googlettaa Lämpölux. Ja Ecolator likavesijärjestelmät. Puhumattakaan Pohjolan Energia aurinkopaneeliasennuksista.

Pahimpia on nimenomaa ns valittu kansa eli vanhoillislestadiolaiset. Täysin moraalittomia vääräuskoisia kohtaan. Rahan ahneus ajaa kohtuuttomuuteen. Heidän alaansa kuuluu juurikin Ovi/Ikkunakauppa, kattoremontit, sadevesiremontit, lämmitys/putkistorempat, salaoja-kunnostukset, jne jne. Kun penkoo firmojen nimiä niin samat suvut pyörittelee. Firmojen kotipaikat on Pohjois-Pohjanmaan pienkunnissa...

metallikukko
Neuvoja-Jack
Viestit: 501
Liittynyt: Ma Huhti 09, 2007 8:47 pm

Re: Lestadiolaiset

Viesti Kirjoittaja metallikukko »

Onko kukaan törmännyt sellaiseen ,että kyseisen yhteisön sisällä elävä varakas vanhus testamenttaakin yllättäen omaisuutensa jollekin yhteisön sisällä vaikutusvaltaisessa asemassa olevalle ?

Silli
Axel Foley
Viestit: 2188
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Lestadiolaiset

Viesti Kirjoittaja Silli »

Laitan tähän ketjuun muutamia vanhoja juttuja muistin virkistykseksi. Vaikka Juha Kärkkäinen ei ilmeisesti enää kuulukaan vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen, hän on kasvanut lestadiolaisuuden piirissä ja hän sikaili jo lesta-aikoinaan.

Kiuruvedeltä kotoisin olevan Juha Kärkkäisen lestadiolaisuudesta on ollut kissanhännänvetoa vuosien ajan. Vaikuttaa siltä, etteivät lestatkaan esim. nettikeskusteluiden perusteella halua tunnustaa häntä joukkoonsa kuuluvaksi. Vaimon perässä Pohjanmaalle muuttanut ja sittemmin Ylivieskaan asettunut Juha on peräti kymmenen lapsen (1 tyttö & 9 poikaa) isä. Jokainen voi itse päätellä, pitääkö sitkeä huhu Kärkkäisen lestadiolaisuudesta paikkaansa vai ei.
Juha Kärkkäinen vaimonsa ja kymmenen lapsensa kera.jpg
Juha Kärkkäinen vaimonsa ja kymmenen lapsensa kera.jpg (98.58 KiB) Katsottu 28187 kertaa
Yllä oleva kuva on kopioitu vuonna 2017 julkaistusta lehtijutusta, jossa Juhaa kehutaan rohkeaksi vastuunkantajaksi ja isänmaalliseksi perheyrittäjäksi: "Koti, uskonto ja isänmaa ovat Juha Kärkkäisen elämän johtotähdet." Artikkeli on julkaistu osoitteessa kauppasuomi.fi*. Artikkelin lopussa olevassa tietoruudussa todetaan: "J. Kärkkäinen Oy kustantaa Suomen laajalevikkisintä ilmaisjakelulehteä, KauppaSuomea."

* https://kauppasuomi.fi/artikkelit/1180/ ... un-antaja/
Hovioikeus ei muuttanut Kärkkäisen tuomiota juutalaiskirjoittelusta

Rovaniemen hovioikeus on pysyttänyt ennallaan Juha Kärkkäisen saaman sakkotuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Samoin hovioikeus pysytti ennallaan yhtiölle langetetun yhteisösakon.

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus langetti vuoden 2013 lokakuussa ilmaisjakelulehti Magneettimedian päätoimittaja Juha Kärkkäiselle 90 päiväsakkoa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lehteä kustantava tavarataloyhtiö J. Kärkkäinen Oy tuomittiin puolestaan 45 000 euron yhteisösakkoihin.

Lisäksi yhtiö velvoitettiin poistamaan Magneettimedian nettisivuilla olevat juutalaisvastaiset kirjoitukset. Oikeuden mukaan kirjoitukset olivat sisällöltään lainvastaisia.

Syyttäjä vaati tuolloin Juha Kärkkäiselle ehdollista vankeutta.

Kärkkäinen vetosi sananvapauteen

Juha Kärkkäinen totesi valituksessaan hovioikeudelle, että hänellä oli ollut oikeus julkaista poliittisia mielipiteitä sananvapauden nojalla. Tämän turvasivat hänen mielestään perustuslaki ja Euroopan ihmisoikeussopimus. Hänen mukaansa kyse ei myöskään ollut sellaisesta vihapuheesta, jota voitaisiin ihmisoikeussopimuksen nojalla rajoittaa.

Hän katsoi, ettei lehden kirjoituksissa ollut kehotettu tai yllytetty toimimaan muun muassa juutalaisia vastaan, eivätkä kyseessä olleet hänen vaan toisten kirjoittajien esittämät näkemykset.

J. Kärkkäinen Oy vaati hovioikeudessa yhteisösakon hylkäämistä, alentamista tai sen jättämistä tuomitsematta. Yhtiön mukaan lehden julkaiseminen ei kuulunut sen ydintoimintaan, vaan kyseessä oli Juha Kärkkäisen itsenäinen toiminta, vaikkakin yhtiö oli sitä kustantanut. Yhtiö lausui valituksessaan myös Juha Kärkkäisen puolesta. Sen mielestä Kärkkäinen ei syyllistynyt asiassa rikokseen.

Syyttäjä vaati vastavalituksessaan hovioikeudelle, että Juha Kärkkäisen sakkorangaistus kovennetaan ehdolliseksi vankeudeksi. Syyttäjä vaati myös sekä Juha Kärkkäisen että yhtiön valitusten hylkäämistä. Juha Kärkkäinen puolestaan vaati syyttäjän vastavalituksen hylkäämistä.

Hovioikeudessa kuultiin uutena todistajana muun muassa päätoimittaja ja journalisti Martti Huhtamäkeä.

Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden tuomion perustelut ja katsoi myös, ettei Juha Kärkkäisen esittämiä syitä ole pidettävä sellaisina, että ne olisivat oikeuttaneet julkaisemaan juutalaisia kansanryhmänä selkeästi panettelevia ja solvaavia kirjoituksia.

Juha Kärkkäinen ja Kärkkäinen Oy vaativat lisäksi oikeudenkäyntikulujensa korvaamista. Kärkkäisen kulut ovat noin 37 000 euroa ja yhtiön hiukan yli 20 000. Koska molemmat hävisivät valituksensa hovioikeudessa, valittajat saavat pitää kulut vahinkonaan.

YLE
17.10.2014 klo 12:19
https://yle.fi/uutiset/3-7534428
Kärkkäinen toimittaa tarvikkeita uusnatseille - Kirvesvalmistaja järkyttyi yhteistyöstä: "Eihän tällainen voi jatkua"

Tavarataloketju Kärkkäinen ja uusnatsijärjestö Suomen vastarintaliike (SVL) kauppaavat verkossa samaa tavaraa.

Suomen vastarintaliikkeen verkkokauppaa pyörittää Magneettimedia -propagandajulkaisun taustalla oleva Pohjoinen perinne -yhdistys.

Yhdistyksen puheenjohtajana toimi 4. tammikuuta asti Helsingin Asema-aukion törkeästä pahoinpitelystä tuomittu uusnatsi Eppu Torniainen.

Yhdistysrekisterin mukaan kahdeksi vuodeksi vankeuteen tuomittu Torniainen on edelleen yhdistyksen varapuheenjohtaja.

Vastarintaliikkeen verkkokaupasta löytyy paljon tuotteita, joista osa on selvästi pienemmälle kohderyhmälle rajattu. Suuremmalle yleisölle tuttuja tuotteita ovat muun muassa Iittalan Kartio-juomalasit, Hackmanin Savonia-aterinsarja, lasten Muumi-shampoo sekä Mora-puukko. Verkkokaupan valikoimista löytyy myös kissojen ja koirien kynsisaksia sekä juutalaisvastaista kirjallisuutta.

Suurin osa verkkokaupassa myynnissä olevista tuotteista on myynnissä myös Kärkkäisen verkkokaupassa.

Tuotteiden tuotenumerot, -kuvaukset ja -kuvat ovat identtisiä tai lähes identtisiä.

Selvityspyyntö Kärkkäiselle

Yksi molemmista verkkokaupoista löytyvistä tuotteista on suomalaisen Roselli Oy:n valmistama kirves, retkipiilu.

Asia tulee keskisuomalaiselle perheyritykselle yllätyksenä ja järkytyksenä.

Yrityksen mukaan se ei ole toimittanut - eikä missään olosuhteissa toimittaisi - tuotteitaan Suomen vastarintaliikkeen kaltaiselle järjestölle.

Pohjoinen perinne ry ei ole yritykselle tuttu.

- Tarkastamme kaikkien uusien jälleenmyyjien taustat. Olemme sen verran pieni yritys, että omien jälleenmyyjiemme valvominen on aika helppoa, Rosellilta kommentoidaan Iltalehdelle.

Yritys aikoo ottaa yhteyttä Kärkkäiseen ja pyytää selvitystä siitä, miten sen tuotteita on päätynyt uusnatsijärjestön verkkokauppaan.

- Eihän tällainen voi jatkua.

Kaupallinen johtaja yllättyi

Tavarataloketju Kärkkäisen kaupallinen johtaja Antti Korkiakoski yllättyy kuulemastaan.

- Minulla ei ole tällaisesta yhteistyöstä mitään tietoa, Korkiakoski sanoo.

Korkiakoski kertoo kuulleensa Suomen vastarintaliikkeen ylläpitämän verkkokaupan nimen pari viikkoa sitten erään reklamaatiotapauksen yhteydessä. Sen enempää hän ei asiasta tiedä.

Korkiakosken mukaan on kuitenkin mahdollista, että vastarintaliike tilaa Kärkkäisen kautta tuotteita omaan verkkokauppaansa.

Yhteneväiset tuotetiedot viittaavatkin juuri tähän.

- Kärkkäisellä ei ole yhtiönä mitään tekemistä näiden (uusnatsien) kanssa. Kuka tahansa voi tilata meidän verkkokaupasta tuotteita, Korkiakoski sanoo.

Onko tavarataloketjun edun mukaista toimittaa tavaraa uusnatsijärjestölle?

- Kyllä minä henkilökohtaisesti pidän sitä ongelmallisena. Emme halua emmekä ole yhtiönä mitenkään tällaisessa mukana. Meidän elämisen perusarvot ovat jossain ihan muualla, Korkiakoski sanoo.

Kärkkäisen ja SVL:n symbioosi

Korkiakoski on tietoinen toimitusjohtaja Juha Kärkkäisen ja Suomen vastarintaliikkeen "symbioosista", joka liittyy juutalaisvastaisen Magneettimedia-lehden julkaisemiseen. Julkaisun taustalla oli ensin J. Kärkkäinen Oy, sitten Pohjoinen perinne ry.

Juha Kärkkäinen tuomittiin vuonna 2013 sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

J. Kärkkäinen Oy tuomittiin samassa yhteydessä 45 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon.

- Ymmärrän, että jonkinlaista yhteyttä näiden asioiden välillä haetaan mielellään, mutta olen aina painottanut sitä, että J. Kärkkäinen Oy:n työntekijät eivät olleet siinä jupakassa millään tavalla mukana, Korkiakoski muistuttaa.

Juha Kärkkäinen on sittemmin yrittänyt ottaa etäisyyttä Magneettimediaan.

Kärkkäinen ilmoitti viime vuoden syyskuussa Lännen Medialle, ettei hänellä ole enää mitään roolia Magneettimediassa.

Kärkkäisen mukaan koko Magneettimedia-julkaisu on luovutettu Pohjoinen perinne -yhdistykselle eli käytännössä Suomen vastarintaliikkeelle.

J. Kärkkäinen Oy on edelleen http://www.isomagneetti.fi -nimisen verkko-osoitteen haltija.

Kärkkäisen yhteys Suomen vastarintaliikkeeseen ja Magneettimediaan on ollut liikaa joillekin suomalaisyrityksille. Finlayson ilmoitti huhtikuussa 2015 lopettavansa yhteistyön tavarataloketjun kanssa Magneettimediassa olevan ”vastenmielisen ja ahdasmielisen propagandan” takia.

Iltalehti
24.01.2017 klo 7:29
https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/201701232200058326
Ilmeisesti tämä kaahailija-Kärkkäinen on sama ylivieskalainen "kauppias-Juha"...
Ylivieskan kauppias Kärkkäiselle tuomio Alajärvellä

Käräjäoikeus on tuominnut ylivieskalaiselle 44-vuotiaalle Juha Kärkkäiselle neljä kuukautta ehdollista vankeutta ja sen ohessa 3540 euroa sakkoa. Lisäksi hänelle määrätty ajokielto on voimassa tämän vuoden marraskuun loppuun saakka. Kolme muuta miestä saivat jutussa sakkotuomiot.

Kärkkäinen kuljetti heinäkuussa 2009 yrityksensä nimissä olevaa henkilöautoa arkiaamuna kello 8 aikaan Vimpelissä Lakaniementiellä kolme matkustajaa kyydissään. Vastaan tulleesta poliisiautosta mitattiin auton nopeudeksi 123 kilometriä tunnissa 80:n nopeusrajoitusalueella. Poliisin kytkettyä hälytys- ja pysäytysvalot päälle Kärkkäinen kuitenkin kiihdytti autonsa vauhtia ja lähti pakenemaan poliisia.

Perään lähteneestä poliisiautosta mitattiin pakenijan nopeudeksi 160 - 170 kilometriä tunnissa. Vimpelistä matka jatkui edelleen ylinopeutta käyttäen Alajärven puolelle.

Poliisi sai kuitenkin selville auton omistajan. Käräjäoikeuden mukaan Kärkkäinen taivutteli kahta miestä erikseen tunnustamaan olleensa kuljettajana kyseisellä ajohetkellä. Miehet kuitenkin kieltäytyivät, mutta saivat taivuteltua tamperelaismiehen ilmoittautumaan syylliseksi ajoon. Tamperelainen opetteli auton reitin yksityiskohtineen tunnustamisensa varalta. Poliisin tutkimuksissa kuitenkin selvisi asioiden oikea tila.

Kärkkäinen ja kolme muuta miestä ovat tunnustaneet rikollisen menettelynsä.

Pohjalainen
28.05.2011 klo 08:53; päivitetty 28.05.2011 klo 12:00
https://www.pohjalainen.fi/uutiset/poli ... -1.1014581

Alleviivaukset Sillin tekosia.
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2188
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Lestadiolaiset

Viesti Kirjoittaja Silli »

Tuore uutinen lestalaisen rakennusfirma Lehto Group:in touhuista. Lehto Group:sta keskustellaan monissa netistä löytyvissä lestafirmoja käsittelevissä keskusteluketjuissa. Tuntojaan siellä avaavat mm. monet kirjoittajat, jotka väittävät olleensa aiemmin firman palveluksessa. Tähän firmaan täytynee myös palata myöhemmin uudestaan.
Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

Rakennuttajan ja urakoitsijan neuvottelut kariutuivat erimielisyyksiin rahasta.

ESPOONLAHDEN Lippulaiva-kauppakeskuksen rakentaminen on keskeytynyt ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan. Taustalla on rakennuttajan ja urakoitsijan neuvottelujen kariutuminen.

Kiinteistösijoitusyhtiö Cityconin ja rakennuskonserni Lehdon urakkaneuvottelut uuden kauppakeskus Lippulaivan rakentamiseksi Espooseen tyssäsivät luottamuspulaan ja erilaisiin käsityksiin laadusta.

Yhtiöt ja Espoon kaupunki tekivät suunnittelijoiden kanssa yhteistyötä muutaman vuoden ajan ja yrittivät löytää ratkaisua, joka olisi ollut tyydyttävä kaikille osapuolille.

Lehto hoiti sen aikana vanhan Lippulaiva-kauppakeskuksen purkamisen, mittavat maatyöt ja rakensi puretun kauppakeskuksen viereen väliaikaisen kauppakeskus Pikkulaivan.

Kyseessä oli niin sanottu KVR-urakka, jossa urakoitsija suunnittelee ja tekee varsinaisen rakennustyön.

CITYCONIN kiinteistökehitysjohtaja Risto Seppo pitää sopimuksen päättämiseen johtaneita tapahtumia erikoisina.

Meitä pidettiin pimennossa suunnitelmista ja kustannuksista. Eteen tuli jatkuvia yllätyksiä suunnitelmien laadun ja hinnan suhteen. Arkkitehtiä vaihdettiin muutamaan kertaan, ja meille tuli tunne, että urakoitsija ja arkkitehti puhuivat koko ajan toistensa ohi. Kaupunkikuvan vaatimaa korkeatasoista arkkitehtuuria ei voitu toteuttaa”, Seppo kritisoi.

Lehto Groupin toimitusjohtaja Hannu Lehdolle yhteistyöstä irrottautuminen oli selkeä päätös.

”Emme löytäneet toimivaa kompromissia. Meille annettiin hintatavoite, johon yritimme vimmatusti päästä. Siihen liittyi laatuvaatimuksia ja kaupungilta tulevia arkkitehtonisia tavoitteita. Kun kaikki yritettiin survoa annettuun hintaan, se ei onnistunut. Me olemme yritys, ja kun aloitamme projektin, haluamme uskoa, että voimme toteuttaa sen kannattavasti. Nyt liiketoiminnalliset tavoitteet eivät täsmänneet”, Lehto kommentoi.

CITYCON jatkaa hankkeen kehittämistä arkkitehtitoimisto C & J Arkkitehtien kanssa ja valitsee tarjouskilpailun perusteella uudet rakenne- ja talotekniikkasuunnittelijat. Muutaman viikon kuluttua alkaa perustusurakan kilpailutus.

Vuoden 2019 alussa alkavat perustuksien ja teräsrungon kilpailutukset. Keväällä kilpailutetaan tavoitehintaisella projektinjohtourakalla teräsrungon pystytys. Uuden kauppakeskuksen on määrä valmistua lokakuussa 2021.

Sen yhteyteen valmistuu länsimetron jatkeen Espoonlahden asema.

Johanna Aatsalo Rakennuslehti / HS
19.11.2018 klo 16:25
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005904725.html

Alleviivaukset ovat jälleen Sillin tekosia.
Viimeksi muokannut Silli, Ke Marras 21, 2018 12:51 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2188
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Lestadiolaiset

Viesti Kirjoittaja Silli »

Lestadiolainen Toivo Sukari: ”Pahinta mitä lapselle voi tehdä”

Suomen kenties tunnetuin lestadiolainen, liikemies Toivo Sukari pitää Pietarsaaressa lestadiolaisen liikkeen sisältä paljastunutta pedofiiliskandaalia järkyttävänä asiana.
- Pitäisi antaa älyttömän kovat tuomiot. Se on pahinta mitä voi lapselle tehdä, koska siinä tuhotaan lapsen elämä. Sitähän tietysti tapahtuu katolisissa piireissä ja eri uskonnoissa ja joka puolella, Sukari sanoo Uudelle Suomelle.

Sukarin mielestä ilmi tulleen pedofiilitapauksen tiimoilta ei pitäisi lähteä leimaamaan lestadiolaisuutta liikkeenä.

- Lestadiolaisuuttakin on neljää-viittä eri haaraa, Sukari huomauttaa.
Suomen tunnetuin lestadiolainen - liikemies Topi Sukari.jpg
Suomen tunnetuin lestadiolainen - liikemies Topi Sukari.jpg (29.67 KiB) Katsottu 28133 kertaa
Sukari miettii pitkään kun häneltä kysyy lestadiolaisuuden merkitystä hänen omalle elämälleen. Televisiota hän ainakin kertoo katsovansa.

- Minä olen suvaitsevainen, katson eri uskontokuntia...en tuomitse ettei tuomittaisi...olen vapaasti ajatteleva tänä päivänä, Sukari muotoilee.

Äärilestadiolaisten haukkujalle uusi tukija

Pedofiiliskandaali on aiheuttanut kuohua myös Suomen Keskustassa, jonka tukijana Sukari tuli tunnetuksi viime eduskuntavaaleissa. Uusi Suomi kertoi eilen, että Limingan kunnanhallituksen keskustalainen puheenjohtaja Helena Tornberg teki rikosilmoituksen puoluetoverinsa, keskustan ruotsinkielisen piirin puheenjohtajan Peter Albäckin lestadiolaisiin liittyvistä internetkirjoituksista.

Albäck pitää Pietarsaaressa toimivaa ruotsinkielistä lestadiolaisuuden haaraa sairaana, sillä se hänen mukaansa sallii lasten lyömisen ja naisten oikeuksien polkemisen.

Albäck ei ole yksin näkemystensä kanssa. Nyt keskustan ruotsinkielisen alueen toiminnanjohtaja Mia Peussa ilmoittautui tukemaan Albäckin näkemyksiä.

- Hänellä on minun täysi tukeni siinä, mitä hän tekee, Peussa kertoo Uudelle Suomelle.

- Tämä on laajempi kysymys kuin vain pedofiilikysymys. Kyse on ylipäätään siitä, miten käyttäydytään naisia ja lapsia kohtaan, hän lisää.

Peussa toteaa, ettei koko lestadiolaisuus ole suinkaan sairas liike, vaan siinä on hänen mukaansa sairaita lieveilmiöitä.

Albäck itse kertoo Uudelle Suomelle, ettei poliisi ole ollut häneen vielä yhteydessä rikosilmoituksen tiimoilta. Hän kertoo poliisiylijohtaja Mikko Paateron kuitenkin soittaneen hänelle tänään aamulla, ettei Pietarsaaren tapauksia voida tutkia, koska mahdolliset rikokset ovat vanhentuneet.

Hänellä on omat epäilyksensä siitä, miksi lestadiolainen Tornberg on ottanut hänen kriittiset kommenttinsa niin vakavasti.

- Täällä moni puhuu siitä, että hän yrittää eduskuntaan. Että hän tällä lailla yrittää saada suuret lestadiolaisryhmät tuekseen eduskuntahommaan, Albäck väittää.

Tornberg itse sanoi uskovansa Albäckin nettikommentteja henkilökohtaiseksi hyökkäykseksi, koska Albäck kokee hänet poliittiseksi vastustajakseen. Albäck vakuuttaa Uudelle Suomelle, ettei hän ainakaan itse ole pyrkimässä eduskuntaan.

Valtteri Varpela / US
12.1.2010 klo 19:28
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/82088- ... a%E2%80%9D

Alleviivaukset ja tekstin väritykset ovat Sillin tekosia.
Kuinka tyypillistä mahtaa olla, että poliisiylijohtaja soittelee rikosilmoituksen tehneelle kansalaiselle kertoakseen kyseisten rikosten vanhentuneen...??? Pietarsaaren pedofiliaskandaalissa oli siis kyse tästä:
Pedofiliaskandaali myrskyää lestadiolaisyhteisössä

Pedofiilin uhrien auttaminen työllistää Rauhan Sanan* lestadiolaisyhteisöä Pietarsaaressa lähes täyspäiväisesti. Alaikäisiä poikia hyväksikäyttänyt maallikkosaarnaaja kuoli 80-luvulla, mutta teot paljastuivat vasta nyt.

Skutnäsin rukoushuoneyhdistyksen sisällä on vuosikymmeniä ollut pieni tiukan linjan ryhmä. Pedofiili oli ryhmän sisällä. Maallikkosaarnaajan uhrit vaiennettiin kotipiirissä painostamalla.

Liikkeen paikallinen johto sanoo, että tieto hyväksikäytöstä on tullut täytenä yllätyksenä. Vyyhti purkautui, kun hyväksikäytetyt kertoivat nyt asiasta julkisuudessa ja siitä tehtiin poliisi-ilmoitus. Tekijää ei kuitenkaan enää viedä raastupaan, sillä hän kuoli 80-luvulla. Sitä ennen maallikkosaarnaaja ehti toimia 45 vuotta koko Pohjoiskalotin alueella.

Apua omasta piiristä ja ulkopuolelta

- Nyt rukoushuoneyhdistys keskittyy hakemaan apua uhreille, kertoo lestadiolaisten rauhanyhdistysten liiton, LFF:n toiminnanjohtaja Torsten Lassfolk.

Skutnäsin rukoushuone toimii kaksikielisenä. Ruotsinkieliseen LFF:ään kuuluu yhdeksän rukoushuoneyhdistystä eri paikkakunnilta.

Rukoushuoneyhdistyksiin perustettiin kriisiryhmiä, kun 90-luvun laman aikana huomattiin, miten talousvaikeudet kuormittavat perheitä. Syksyllä yhdistykset palkkasivat vielä oman perhetyöntekijän.

- Ilman häntä olisimme nyt suurissa vaikeuksissa, sanoo Lassfolk.

Lisäksi yhteisön väki on keskustellut liikkeen ulkopuolisten ammattiauttajien, psykologien ja psykiatrien kanssa terapiasta. Kolehtiapua on luvassa kustannuksiin.

Sisäistä tuuletusta

Hyväksikäyttö ja sen salailu ovat nostattaneet vaatimuksia avoimuudesta ja demokraattisuudesta lestadiolaisessa liikkeessä.

Pietarsaaren ruotsinkielisen seurakunnan jäsenistä Skutnäsin rukoushuoneyhdistyksessä on mukana kymmenisen prosenttia.

- Liikkeessä täytyy olla joku systeemivika, jos hyväksikäytöstä vaietaan vuosikymmeniksi, sivalsi kirkkoherra Bo-Göran Åstrand paikallisessa lehdessä.

- En tiedä, eivätkö vanhemmat silloin oikein ymmärtäneet mistä on kysymys. Luulen, että nyt kyllä ymmärtävät, vastaa Lassfolk.

Ripittäytymisongelma

Ulkopuoliset arvostelevat usein lestadiolaisen ripittäytymisperinnettä. He katsovat, että ripin jälkeen voi porskuttaa entiseen tapaan. Lassfolk sanoo, että silloin asiaa ei ole ymmärretty oikein. Hän sanoo, että rippi edellyttää elämänmuutosta.

Rauhan Sana liikkeessä suunnitellaan nyt nuorisolle järjestettäviä informaatiotilaisuuksia ja maallikkosaarnaajat kootaan miettimään etiikkaansa. Tilaisuuksien sisältöä ei ole vielä tarkasti mietitty, mutta nuorille annetaan ainakin mahdollisuus tehdä omia kysymyksiään.

YLE KESKI-POHJANMAA / RITVA KARHULA
8.1.2010 klo 06:13
https://yle.fi/uutiset/3-5555164

Tekstin muotoilut ovat Sillin tekosia.
* Tämä Rauhan Sana on nyt nimenomaan se Suomen lestadiolaisten maltillisimpana pidetty haara. He ovat niitä, jotka saavat itse päättää viinilasillisen nauttimisesta tai television katselemisesta. Rauhansanalaisiin kuuluu mm. pääministeri Juha Sipilä monine sukulaisineen kuten myös kansanedustaja Peter Östman (kd.). Östman käsittääkseni kuuluu nimenomaan näihin Pohjanmaan ruotsinkielisiin rauhansanalaisiin. Östman asuu Pietarsaaren naapurikunnassa Luodossa (ruots. Larsmo).
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2188
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Lestadiolaiset

Viesti Kirjoittaja Silli »

Ja vielä vähän lisää...
Yle: Kohuliikemiehet touhuavat lahtelaisen rakennusyhtiön taustalla

Kohuliikemiehet Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki vauhdittavat lahtelaista rakennusyhtiötä, kertoo Yle.

Merisalo ja Yli-Saunamäki on aiemmin tuomittu talousrikoksista. Taustalla oli vaalirahakohu. Nyt miehet toimivat konsultteina ja kestitsevät poliitikkoja entiseen tapaan, uutinen kertoo.

Merisalon yritys on nimeltään Sadepisara ja Yli-Saunamäen MW Invest. Ensinmainitun kotipaikka on Ylivieska ja jälkimmäisen Lahti.

Sadepisaran hallituksessa istuu Juha Kärkkäinen, tavarataloyhtiö Kärkkäisen omistaja. Merisalo on aiemmin työskennellyt Kärkkäisellä Lahdessa.

Vauhditettava rakennusliike on vauhdikkaasti kasvanut SSR eli Salpausselän Rakentajat.

Tämä yhtiö on perustettu vuonna 1979. Viime vuonna se perusti alueyhtiöitä ja laajeni SSR-konserniksi, joka toimii nimellä SSR Group oy.

Pääkonttori on Lahdessa. Budjetoitu liikevaihto tälle vuodelle on noin 120 miljoonaa euroa.

SSR-konsernin emoyhtiön pääomistaja on Mika Wilenius. Hän istuu myös MW Invest-yhtiön hallituksessa.

Muita SSR:n omistajia ovat rakennusneuvos Jorma Tamminen, yhtiön toimitusjohtaja Tapani Pöyry ja hankekehitysjohtaja Kari Kangas.

Masku-tavaratalon omistaja Toivo Sukari on puolestaan mukana SSR:n Varsinais-Suomen alueyhtiössä.

SSR:n liiketoimintaan kuuluu sekä uudis- että korjausrakentaminen. Yritys on urakoinut mm. kouluja, logistiikkatiloja, toimistoja, teollisuuslaitoksia, paloasemia, asuntoja sekä kauppa- ja liikepaikkakiinteistöjä.

SSR rakentaa Lahden seudulla suuria hankkeita, kuten 200 asunnon kerrostaloa ydinkeskustaan Nuorisosäätiölle ja Prisma-keskusta Hollolaan. Myös Nuorisosäätiö ryvettyi vaalirahakohussa vuonna 2009.

Ylen tietojen mukaan Mika Wilenius on myös piilottanut omaisuuttaan veroparatiisiin. Tieto paljastui niin sanotuista Panama-papereista.

Pirjo Kamppila / Etelä-Suomen Sanomat
22.7.2016
https://www.ess.fi/uutiset/talous/art2287935

Alleviivaukset ja muutkin tekstin muokkaukset ovat Sillin tekosia.
Kärkkäisen työntekijä ja harrastuskaveri Arto Merisalo on uskonveljiä hänkin, mutta Merisalo ei kuulu lestadiolaisiin vaan helluntalaisiin/körtteihin. Vaikka monet tuntemani vanhoillislestadiolaiset ovat kertoneet, ettei lestojen pitäisi liiaksi olla "maailman teitä kulkevien" (= ei-lestadiolaisten) seurassa, näitä lestaharroja Kärkkäinen & Sukari ei yhteisprojektit ei-lestadiolaisten kanssa näemmä pelota. Välillä itsensä helluntailaiseksi ja toisinaan taas körtiksi määritellyt Arto Merisalo on Kärkkäisen tavoin saanut oikeudesta tuomion, eikä vaan kerran vaan useampia kertoja. On ollut vaalirahakohua, talousrikoksia, velallisen epärehellisyyttä, lahjuksen ottamista, törkeää petosta, kirjanpitorikosta - You Name It. Arto Merisalo on muusikko Meri-Tuuli "Jippu" Elorinteen kasvatti-isä.

Ylemmässä jutussa mainittu rakennusliike SSR eli entinen Salpausselän Rakentajat on puolestaan viime aikoina ollut eniten esillä Nuorisosäätiön härdelliin liittyen. En tiedä, onko SSR lestadiolaisten omistama, mutta ainakin firma tuntuu tekevän yhteistyötä myös lestojen kanssa. Ohessa ote Ylen jutusta.
Salpausselän Rakentajat on poliisin tutkimusten mukaan maksanut miljoonia euroja konsulttipalkkioita virolaisille pöytälaatikkoyhtiöille. Poliisi selvittää, ovatko laskut tekaistuja eli onko laskujen perusteena käytettyjä konsulttitöitä todellisuudessa tehty.

Virolaisista yhtiöistä rahoja on siirretty ainakin kahteen suuntaan: lainoina Nuorisosäätiön asiamiehen Aki Haaron ja puheenjohtaja Perttu Nousiaisen yrityksille sekä veroparatiisiyhtiöihin. Samoista veroparatiisiyhtiöistä puolestaan on tehty satojen tuhansien eurojen rahasiirtoja Nousiaisen tilille.
SSR-Nuorisosäätiö härdelli.jpg
SSR-Nuorisosäätiö härdelli.jpg (56.72 KiB) Katsottu 28078 kertaa
  • Rikostutkinnan keskiössä oleva Salpausselän Rakentajat on osa viime vuosina voimakkaasti kasvanutta SSR-konsernia.
  • Kasvua on ollut edesauttamassa Nuorisosäätiö, joka on tilannut useita suuria urakoita SSR-konsernilta.
  • Yle on kertonut myös säätiön ja rakennusliikkeen johtajien tiiviistä väleistä. Perttu Nousiainen ja SSR:n pääomistaja Mika Wilenius ovat tehneet esimerkiksi yhteisiä ulkomaanmatkoja.
  • SSR suurin omistaja on Mika Wilenius. Hän omistaa rakennusalan konsernista 51 prosenttia.
Lue koko juttu täältä: https://yle.fi/uutiset/3-10105493
YLE uutisoi 11.11.2018, että Nuorisosäätiön uusin sotku on monimutkainen vyyhti, jossa säätiö teki yli 40 miljoonan euron tappiot. Lue lisää täältä: https://yle.fi/uutiset/3-10502552
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2188
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Lestadiolaiset

Viesti Kirjoittaja Silli »

Pääministeri Juha Sipilä valitsi liikenneministeriksi puoluetoverinsa Anne Bernerin, joka oli juuri valittu ensimmäistä kertaa kansanedustajaksi. Uudistusintoa puhkuva Berner onkin jo ehtinyt toteuttaa monia uudistuksia, joista on seurauksena mm. Suomen taksiliikenteen sekamelska. Tällaisia kuulumisia viestiteltiin reilu vuosi sitten Kokkolan seudulta.
Vanhukset ja vammaiset jääneet ilman taksikyytejä Kokkolan seudulla - Uuden kyytikeskuksen taustoja peitellään

Yhtiön taustat herättävät Keski-Pohjanmaalla epäilyksen uskovaisten keskustalaisten sopupelistä.

Kokkolan seudulla monet takseja tarvitsevat vanhukset ja vammaiset ovat raivoissaan. Yksi heistä on MS-tautia ja epilepsiaa sairastava Sirkka Hautamäki. Hänen mukaansa syyskuun alussa tehdyt muutokset vanhusten ja vammaisten kuljetuspalveluihin ovat epäonnistuneet surkeasti.

- Meidän itsemääräämisoikeutemme on viety. Ihmisarvoa alennetaan tällä tavalla, parahtaa Hautamäki.

Ennen Hautamäki saattoi tilata vammaispalvelulain mukaan hänelle lain mukaan korvattavat yhdeksän edestakaista taksimatkaa kuukaudessa suoraan tutulta taksilta. Nykyään kyyti on tilattava Speys Oy:n kyytikeskuksesta, joka välittää tilauksen taksille. Tilaus on tehtävä vähintään kaksi tuntia ennen kyydin tarvetta, jotta Speys voisi yhdistellä samaan suuntaan kulkevien kyytejä samaan autoon. Tällä Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Soite hakee puolen miljoonan euron säästöä vuodessa.

- Me vaikeavammaiset joudumme käyttämään taksia. Minullakaan ei ole enää ajokorttia, eikä ole perhettä enää, eikä mitään. Pidemmillä matkoilla liikkuminen on usein kokonaan taksien varassa, sanoo Hautamäki.

Kahden tunnin tilausaika on Hautamäelle liikaa. Samoin hänen mukaansa monelle muulle. Omaa kuntoa tai omia menoja on vammaisen vaikea arvioida kaksi tuntia etukäteen. Usein kyyti on saatava nopeasti.

Silti kyytikeskuksen mukanaan tuoma kahden tunnin tilausaika ei ole nyt edes ongelmista suurin.

Huomattava määrä kyytejä on nimittäin jäänyt kyytikeskuksen vuoksi saapumatta kokonaan. Asiakkaat ovat jonottaneet pahimmillaan tuntikausia Speys Oy:n kyytikeskukseen saamatta vastausta. Lisäksi Speys Oy on jättänyt välittämättä monia tilauksia eteenpäin takseille.

Soiten virkamiesjohto myöntää ongelmat sähköpostitse, mutta ei suostu haastateltavaksi puhelimitse. Iltalehti on yrittänyt saada Soiten virkamiehiä vastaamaan kysymyksiin verorahojen käytöstä jo viime keväästä lähtien.

- Olemme avanneet tätä hankintaprosessia nyt eri suuntiin enkä voi tällaiseen haastatteluun nyt suostua, Soiten hankintajohtaja Antti Tieva kieltäytyi haastattelusta alkukesästä.

Kyytikeskuksen kilpailutuksesta vastaava Antti Tieva tai Soiten kuljetuksista vastaava projektipäällikkö Ari Sorola eivät ole suostuneet haastatteluun. Iltalehti on saanut ainoastaan joitakin ympäripyöreitä sähköpostivastauksia pieneen osaan virkamiehille esitetyistä kysymyksistä.

Tarkka tarjous

Sotkun juuret ovat viime keväässä, jolloin Soite päätti perustaa kyytikeskuksen välittämään asiakkaiden tilauksia takseille. Kilpailutuksen voitti vasta edellisvuonna perustettu Speys Oy, jolla ei ollut mitään näyttöjä vanhusten tai vammaisten kuljetuspalveluiden järjestämisestä.

Toiseksi jäi Kokkolan Taksiliikenne Oy, eli paikallinen taksikeskus, joka siihen asti oli hoitanut kyytien välittämistä. Kilpailutukseen liittyy erikoisia piirteitä. Kokkolan Taksiliikenne jätti tarjouksensa viime tipassa 35 minuuttia ennen tarjouskilpailun päättymistä.

Vain kuusi minuuttia ennen tarjouskilpailun loppua Speys Oy jätti voittavan tarjouksen, jossa hinta oli laskettu niin alas, että se olisi voittanut kilpailun, vaikka laatupisteissä olisi hieman tappiolle jäänytkin. Speys Oy:stä kerrotaan Iltalehdelle, että yhtiöllä ei ollut tietoa kilpailijoiden tarjouksista.

Niin Soiten luottamushenkilöissä kuin taksiyrittäjissä on herättänyt ihmettelyä muun muassa, että tarjoukset pyydettiin sähköpostilla, eikä suljetuissa kirjekuorissa. Tarjousten avaamispöytäkirjaa ei myöskään ollut heti saatavilla, kun sitä pyydettiin.

Speys voitti kilpailutuksen kirkkaasti, sillä hintaeron lisäksi Soiten asiantuntijat - Tieva, Sorola sekä vammaispalveluiden toimialuejohtaja Tanja Witick - ovat arvioineet Speysin tarjoaman kyytikeskuspalvelun taksiautoilijoiden vastaavaa laadukkaammaksi tietoturvan sekä "applikaatiosovellusten monipuolisten soveltamismahdollisuuksien" suhteen.

Tietoturvan parempaa tasoa perusteltiin Soiten virkamiesjohdossa sillä, että Speys Oy on kertonut asiakkaikseen muun muassa Suomen puolustusvoimat sekä useita kansainvälisiä pörssiyhtiöitä. Tämä näyttää melkoiselta saavutukselta vastaperustetulle yhtiöille. Tästä syystä osa Soiten luottamushenkilöistä epäilee asiakasreferenssejä.

Yhtiöstä ei suostuta antamaan asiasta mitään lisätietoja. Iltalehti pyysi toistuvasti yhtiöltä esimerkiksi tietoa yhteyshenkilöstä, joka puolustusvoimissa voisi vahvistaa asiakkuuden. Tietoja ei annettu. Myöskään Soiten virkamiehet eivät suostu kertomaan, onko heillä asiasta tarkempaa tietoa tai mitä tämä asiakassuhde todistaa Speysin tietoturvan tasosta.

Kilpailutuksen valitusajan mentyä umpeen kerrottiin, että toiminta alkaakin vasta syksyllä. Speys sai kilpailutuksessa täydet pisteet siitä, että se lupasi aloittaa toiminnan jo toukokuun alusta. Muutos ei aiheuttanut kilpailutuksen arvioimista uudelleen, sillä Soiten johdon mukaan lykkääntyminen johtui Soitesta, eikä Speys Oy:stä.

Syyskuun alussa on joka tapauksessa nähty, että Speys Oy:n kyytikeskus ei ole ollut toimintavalmis vielä syyskuun alussakaan.

Ongelmat jatkuvat

Speys Oy:n kyytikeskuksen toiminnassa ongelmat ovat jatkuneet jo kolmisen viikkoa toiminnan aloittamisen jälkeen. Säästöjä lienee syntynyt, mutta lähinnä siksi, että asiakkaat eivät ole voineet käyttää lainmukaisia oikeuksiaan korvattaviin kyyteihin. Sirkka Hautamäki kertoo, että tiedot hänen erityistarpeistaan esimerkiksi epilepsiaan liittyen eivät välity takseille tilausten mukana, mikä voi aiheuttaa vaaratilanteita. Eikä hän ole kertomansa mukaan ainoa.

- Minun sisarenikin oli junan alle jäädä, kun hän tuli Helsingistä näkövammaisten keskusliitosta, Hautamäki kertoo.

Hautamäki kertoo, että koska sisar ei voinut kyytikeskukseen siirtymisen vuoksi tehdä tilausta tutulle taksille, ei taksille välittynyt tieto siitä, että asiakas on näkövammainen. Näin kuljettaja ei tiennyt tulla asiakastaan vastaan. Hautamäen sisar oli ollut vähällä harhailla junaraiteille, mutta lopulta selvinnyt pois vaaratilanteesta sivullisten avulla.

Myös taksikuskeille järjestelmä on aiheuttanut harmaita hiuksia. Kun taksien tilaaminen siirtyi kyytikeskukseen perjantaina 1. syyskuuta, jäi osa takseista kokonaan ilman kyytejä Speysin järjestelmän toimimattomuuden vuoksi.

Kokkolalainen taksiyrittäjä Veli Autio kertoo, että hänen autonsa odotti turhaan kyytejä perjantaista aina sunnuntaihin saakka. Vielä aiempina viikonloppuina julkisista varoista korvattavia vanhusten ja vammaisten kyytejä oli ajettavaksi hänen mukaansa varovaisesti arvioiden 8-12 matkaa päivää kohden.

- Vielä ikävämpi pointti on se, että asiakkaathan tässä kärsivät. Vanhukset ja vammaiset, sanoo Autio.

Taksiyrittäjien mukaan uusi kyytikeskusjärjestelmä myös haaskaa rahaa. Muutama taksi on aina ostettuna Soitelle kiinteällä päiväkorvauksella lähes neljänsadan euron hintaan. Näillekin autoille on kyytikeskuksen aloitettua toimintansa tullut huomattavan vähän ajoja, jolloin Soite on maksanut moninkertaista hintaa ajetuista kyydeistä normaaliin kilometriveloitukseen verrattuna.

Taustat salataan

Speys Oy:n toimitusjohtaja ja yksi omistajista on kirkkonummelainen Jouko Sipilä. Yhtiö on perustettu alkuvuodesta 2016. Alun perin koko yhtiön omisti Mika Sorvisto, joka on työskennellyt kokkolalaisen kuljetusliike Ahola Transportin tytäryhtiössä Attracs Oy:ssä.

Pian perustamisen jälkeen keväällä 2016 puolet yhtiön osakkeista on myyty Jouko Sipilälle. Nykyään yhtiön toimitusjohtajana toimiva Sipilä ei suostu puhelinhaastatteluun. Alkaa päiväkausia kestävä sähköpostien vaihtaminen, jossa Sipilä vastaa vain osaan kysymyksistä ja niihinkin usein vuorokauden viiveellä.

Sähköpostitse Sipilä kertoo olevansa taustaltaan logistiikkainsinööri.

- Perustajalla, Mika Sorvistolla, on teknologiatausta. Hän halusi laajentaa osaamista omistajapuolella logistiikkaosaamisen ja -kokemuksen suuntaan, tarjosi minulle mahdollisuuden lähteä mukaan ja ostaa osakkeita. Taustallani on yli 20 v. työkokemus logistiikan alalta ja logistiikan palveluratkaisuista, Sipilä kertoo sähköpostitse.

Tämän jälkeen 2 500 euron minimipääomalla vastikään perustetusta yhtiöstä maksettiinkin jo kovaa hintaa. Ahola Transport sijoitti yhtiöön 100 000 euroa ja sai vastineeksi uusia osakkeita - noin vajaan neljänneksen yhtiöstä. Sipilä ei kerro, millä hinnalla hän itse lunasti osakkeensa.

Jouko Sipilä myös antaa ymmärtää, että yhteydet Aholaan olisivat nyttemmin katkenneet.

- Ahola Transport tuli annin seurauksena omistajaksi ja tähän oli perusteena vahva kokemus dynaamisen logistiikan osaamisesta. Toiminnan kehittyessä ja kuljetusten ohjauspalveluiden neutraliteetin vuoksi päätimme kuitenkin ostaa osakkeet Ahola Transportilta takaisin yritykselle ja tarjosimme myöhemmin niitä ostettavaksi yksityishenkilöille, joilla on vahva logistinen kompetenssi, Sipilä kirjoitti.

Sipilä ei suostu kertomaan yhtiön nykyisiä omistajia. Iltalehti sai kuitenkin selvitettyä, että Ahola Transportin osakkeet sekä yhtiön enemmistöön oikeuttavan potin uusia yhtiön osakkeita ostivat keväällä ja kesällä 2016 Ahola Transportin pääomistajat Rolf, Hans, Nils ja Lars Ahola.

Tarjousasiakirjojen mukaan Speysin palvelu myös perustuu Ahola-konserniin kuuluvan Attracs Oy:n ohjelmistoille. Speysin entinen toimitusjohtaja ja nykyinen osakas Mika Sorvisto ilmoitetaan edelleen myös Attracsin toimitusjohtajaksi yhtiön verkkosivuilla. Lisäksi Speys ja Attracs toimivat samassa osoitteessa.

Sipilä selitti vuorokauden odottamisen jälkeen ristiriitaisia puheitaan sillä, että yksityishenkilöillä voi olla erilaisia tavoitteita Speysin omistajana kuin heidän yhtiöllään, joka Speysin omistajana joutuisi ajamaan yhtiön etua.

Hyvä veli -kerhoa epäillään

Ahola Transportin rooli kyytikeskuksen taustalla on herättänyt paikkakunnalla paljon ihmetystä ja epäluuloa. Sitä on useiden Iltalehden haastattelemien ihmisten mukaan suorastaan salailtu kyytikeskuksen kilpailutuksen aikana ja sen jälkeen. Tätä haastateltavat selittävät poliittisilla ja uskonnollisilla yhteyksillä, joiden vaikutuksesta kyytikeskuksen valintaan ei kuitenkaan kenelläkään ole esittää näyttöä.

Ahola Transportin vähemmistöosuus on yksi kolmesta suorasta omistuksesta, joista Jouko Sipilän veljen, pääministeri Juha Sipilän (kesk) lapsilleen jättämä sijoitusyhtiö Fortel Invest on pitänyt kiinni näihin aikoihin saakka. Aiemmin Fortel Invest oli omistajana jopa kymmenissä yhtiöissä.

Fortel Invest omistaa Aholasta vajaan prosentin, mikä tekee Fortel Investistä yhtiön kolmanneksi suurimman omistajan, mikäli hallintarekisteröityjä osakkeita ei huomioida. Juha Sipilän hyvä ystävä Juha Hulkko on yhtiön toiseksi suurin omistaja niin ikään noin prosentin osuudella. Aholan suvulla on edelleen ehdoton enemmistö - yli 90 prosenttia yhtiöstä. Ahola Transportin toimitusjohtaja ja pääomistaja Hans Ahola on ollut Juha Sipilän voimakas tukija Kokkolan seudulla.

Juha Sipilän nostamisesta keskustan puheenjohtajaksi on ottanut kunniaa perholainen keskustaveteraani Antti Hietaniemi. Hän on Soiten valtuuston puheenjohtaja. Soiten hallitusta johtaa Hietaniemen aisaparina myös paikallinen keskustavaikuttaja, Veikko Laitila Kokkolasta.

Niin Hietaniemi, Laitila, Aholat kuin Juha Sipilä ja osa Soiten johtajistoa tunnetaan myös uskonnollisista piireistä. Huomattavan moni Iltalehden haastattelema yrittäjä tai päättäjä puhuukin, että koko kyytikeskusoperaatiossa olisi ollut kyse uskovaisten keskustalaisten sopupelistä.

Samoja epäilyjä on herännyt myös eräistä muista Soiten hankinnoista ja henkilörekrytoinneista. Kukaan haastatelluista ei kuitenkaan pysty esittämään asiasta pitävää näyttöä.

- Se on kuin sumua yrittäisi ottaa kiinni. Kaikki sen näkee, mutta kiinni ei saa mistään, sanoo yksi seudun päättäjistä.

”Höpö höpö”

Antti Hietaniemi on pitänyt voimakkaasti Speys Oy:n puolia sekä ennen hankintapäätöstä että nyt ongelmien ilmettyä. Hietaniemi kuittaa täytenä “höpö höpönä”, että hän olisi pyrkinyt suosimaan poliittisen liittolaisensa veljen yritystä.

- Olen vasta jälkeenpäin kuullut, että Juhan sukulaisia on mahdollisesti yrityksessä mukana. Tätä Jouko Sipilää en ole koskaan edes tavannut, sanoo Hietaniemi.

Myös Hietaniemi myöntää Speysin kyytikeskuksen ongelmat toiminnan aloituksessa. Hän sanoo kuitenkin uskovansa, että ne saadaan lähiviikkoina korjattua. Lisäksi Hietaniemi sanoo, että lisäkustannuksia Soitelle ei voi muutostöistä koitua, eikä ongelmien korjaaminen saa kestää joitakin viikkoja enempää.

Jouko Sipilä ei kommentoi syytöksiä sopupelistä.

- Minulla ei ole näkemystä eikä tietoa, jotta voisin kommentoida paikallista poliittista päätöksentekoa tai sen ympärillä liikkuvia huhuja, saati sitten Soiten hankintoja tai rekrytointeja, hän kirjoittaa.

Antti Hietaniemi hävisi äskettäin täpärästi keskustan sisäisen vaalin Soiten valtuuston puheenjohtajan paikasta. Tämä viestii siitä, että osa keskustalaisistakin kaipaa jo muutosta toimintamalleihin.

Kyytikeskustoiminnasta on ollut erimielisyyttä myös Soiten hallituksessa. Kolme hallituksen jäsentä äänestivät kyytikeskushankintaa vastaan viime keväänä. Kokoomuslaisen varapuheenjohtaja Pekka Nurmen lisäksi päätöstä vastaan äänestäneet kaksi demarijäsentä Seija Haapalehto ja Mauri Lahti jättivät myös eriävän mielipiteen päätöksestä. Soiten hallituksen ja valtuuston on määrä käsitellä kyytikeskukseen liittyviä epäselvyyksiä maanantaina 25. syyskuuta.

JARNO LISKI / Iltalehti
25.09.2017 klo 7:37
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201709252200415257
Ahola Transportin Aholat ovat puskaradion mukaan Sipilöiden sukulaisia. Siis yhdistävänä tekijänä ei ole vain rauhansanalaisuus, vaan myös sukupuu.
Sote-pomo johti harhaan kyytikeskuksen taustojen selvittämisestä Keski-Pohjanmaalla - vanhukset ja vammaiset jäivät ilman kyytejä

Kokkolan ja sen ympäryskuntien yhteinen sote-yhtymä Soite on saanut aikaan myrskyn vammaisten ja vanhusten kuljetusten ympärillä.
Soite - ajaa potilaiden ja veronmaksajien etua eiku___.jpg
Soite - ajaa potilaiden ja veronmaksajien etua eiku___.jpg (49.33 KiB) Katsottu 27486 kertaa
Soite päätti muuttaa kuljetusten järjestämistapaa ja valitsi tilauksien välitystä hoitamaan yhtiön, joka ei ole selvinnyt tehtävästä.

Iltalehti kirjoitti viime maanantaina uuden kyytikeskuksen toiminnan ongelmista, joiden vuoksi vanhukset ja vammaiset ovat jääneet ilman lain heille takaamia taksikyytejä. Jutussa kerrottiin myös epäilyksistä, joita niin paikallisilla päättäjillä kuin kilpailussa hävinneillä yrittäjillä on kilpailutuksesta herännyt. Yksi näistä koskee Speysin tarjouksessaan listaamiaan asiakkaitaan. Niitä vain vuoden ikäisen pikkufirman ilmoituksen mukaan oli esimerkiksi “useita kansainvälisiä pörssiyhtiöitä” sekä Suomen puolustusvoimat

Soiten vammaispalveluiden toimialuejohtaja Tanja Witick kommentoi Iltalehden esille nostamia asioita Yle Kokkolan haastattelussa. Ylen toimittaja kysyi, onko pystytty todentamaan, että Speys Oy on tehnyt töitä puolustusvoimille ja useille kansainvälisille pörssiyhtiöille.

- Kyllä minun mielestä luotettavasti, vastasi Witick Ylen toimittajan kysymykseen.

Aiemmin Speysin toimitusjohtaja Jouko Sipilä oli päiväkausien ajan kieltäytynyt antamasta Iltalehdelle mitään lisätietoja näistä asiakasreferensseistä.

Tanja Witick vastasi useiden päivien ja kymmenien puhelinsoittojen jälkeen sähköpostilla Iltalehden kysymykseen siitä, miten asiakasreferenssit oli tarkistettu. Ei mitenkään, Witick kertoi.

- Referenssit eivät herättäneet minkään neljän neuvottelumenettelyyn valitun yrityksen osalta epäilyjä tai kysymyksiä. Näin ollen ei nähty tarpeelliseksi minkään yrityksen osalta niitä tarkemmin tarkastaa. Tämä menettelytapa arvioitiin hankintaprosessissa riittäväksi, Witick vastasi Iltalehdelle.

Witick ei vastannut kysymykseen, valehteliko hän Ylelle.

- Olen pahoillani, jos Ylen nettijutusta syntyy tällainen kuva, hän tyytyi toteamaan.

Myös Bjarne Kallis mukana

Kyytikeskuskilpailutuksen voitti vasta viime vuonna perustettu yhtiö, joka erilaisten omistusjärjestelyiden jälkeen päätyi kuljetusliike Ahola Transportin omistajien, Aholoiden työntekijän sekä pääministerin veljen Jouko Sipilän omistukseen. Nykyään yhtiön hallituksessa on mukana myös entinen rkp:läinen, entinen kristillisdemokraatti ja nykyinen kokoomuslainen Bjarne Kallis, joka on myös Kokkolan kunnanvaltuuston puheenjohtaja.

Iltalehti ei ole tavoittanut Kallista kommentoimaan rooliaan yhtiössä. Kokkolan kaupunginhallitukselle hän on kertonut, että on yhtiössä ainoastaan hallituksen jäsenenä, mutta ei omista yhtiön osakkeita.

Paikallinen media ärähti

Keskipohjanmaa-lehti vaati pääkirjoituksessaan aikalisän ottamista Soiten kyytikeskuksen suhteen, koska Speys Oy ei ole pystynyt tuottamaan sovittua palvelua. Seuraavana päivänä lehti julkaisi Soiten toimitusjohtaja Ilkka Luoman pitkän vanhuksille ja vammaisille osoitetun anteeksipyynnön, jossa myönnettiin, että Speys Oy:n annettiin aloittaa toiminta keskeneräisenä ilman riittäviä testejä.

Luoma kuitenkin kirjoitti samalla, että kuntayhtymä Soiten mielestä ongelmien korjaamisessa on päästy jo niin pitkälle, että syytä toiminnan välittömään keskeyttämiseen ei ole. Soiten hallitus kuitenkin seuraa tilannetta ja päättää jatkotoimista.

Jostain syystä sopimukseen on neuvoteltu kahden kuukauden “rauhoitusaika” toiminnan käynnistämisestä. Toiminnan piti alkaa jo vappuna, mutta se aloitettiin vasta syyskuun alussa. Yhtiölle voidaan kuitenkin määrätä sopimussakko vasta marraskuussa, mikäli se ei ole saanut toimintaansa sovitulle tolalle.

Projektipäällikkö siivoaa sotkuja veronmaksajien laskuun

Keskipohjanmaa nosti esille myös Soiten projektipäällikkö Ari Sorolan palkkaamisen. Soiten hallitukselle oli vakuutettu, että uusi kyytikeskus ei lisää Soiten henkilöstökuluja. Kuitenkin virkamiesten päätöksellä Ari Sorola värvättiin Soiteen vastaamaan kyytikeskustoiminnasta.

Sorola on työskennellyt Kaustisen seutukunnan kuljetusprojektissa ja saanut palkkansa sieltä. Soite puolestaan on maksanut seutukunnalle Sorolan työpanoksesta. Heinäkuussa Sorola palkattiin määräaikaisesti vuoden loppuun saakka suoraan Soiteen.

Soiten hallituksessa osa jäsenistä on sittemmin vaatinut selvitystä siitä, minkä vuoksi kyytikeskuksen ongelmia paikataan lisähenkilöstöllä, vaikka päinvastaista luvattiin. Sorola alkoi työskennellä Soitelle lokakuussa 2016. Tuolloin kuntayhtymän johtoryhmä esitti tehtävään Sorolaa ilman avointa hakua ja kustannuksiin varattiin 20 000 euroa noin kahden ja puolen kuukauden ajalle. Summa oli päätöspöytäkirjassa jaettu “henkilöstökuluihin” ja “asiantuntijapalkkioihin”.

Iltalehden hankkimien ostolaskujen mukaan Soite on maksanut Kaselle Sorolan työpanoksesta noin 48 000 euroa lokakuun 2016 ja heinäkuun 2017 väliseltä ajalta. Sorola ei vastannut Iltalehden kysymykseen siitä, onko hän palkkansa lisäksi saanut Soitelta erillisiä asiantuntijapalkkioita.

Taksiyrittäjiä närästää se, että vaikka Speys Oy voitti kyytikeskuskilpailutuksen halvemmalla hinnalla, saattavat kokonaiskustannukset Sorolan palkan vuoksi tulla veronmaksajille suuremmaksi. Myös Keskipohjanmaa moitti pääkirjoituksessaan, että Soiten palkkalistoilla olevien henkilöiden tehtävä ei olisi sammutella Speys Oy:n aiheuttamia tulipaloja.
[/b]

Jarno Liski / Iltalehti
02.10.2017 klo 7:34
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201710012200430777
Hupsista! Kukaan ei muistanut tai nähnyt tarpeelliseksi tarkastaa, onko Puolustusvoimat todellakin vasta perustetun outofirman asiakkaana vai ei, vaikka sitä epäiltiin monien toimesta. Ja asiasta vastaava Soiten vammaispalveluiden toimialuejohtaja Tanja Witick ei nähnyt tarpeelliseksi pyytää anteeksi edes stubbilaisella "Sori siitä"-tyylillä...
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

JammuSetä
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1385
Liittynyt: Ti Syys 25, 2018 8:50 pm

Re: Lestadiolaiset

Viesti Kirjoittaja JammuSetä »

Se joka vinkkasi Ahola Transportille tarjouskilpailusta kesken kokouksen oli sukunimeltään Witick...

Ja Ahola Trasport pyörii pitkälti Viron kautta.

Silli
Axel Foley
Viestit: 2188
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Lestadiolaiset

Viesti Kirjoittaja Silli »

Jammusetä: Mihin kokoukseen viittaat tuossa edellä? Käänteitä on niin paljon, ettei meinaa pysyä kärryillä.

Omassa elämässä olen törmännyt lestasukuun - siis useamman perheen klusteriin - jonka ns. tiedettiin eksyneen lain väärälle puolelle. Tarkemmin sanottuna heitä epäiltiin erittäin vahvasti huumehommien pyörittämisestä. Pöyristyttävää!!! Ei voi olla totta!!! Lestat!!! En tiedä yksityiskohtia niistä asioista, mutta tiedän ihmisten tehneen lukuisia ilmoituksia ko. lestoista poliisille, mutta koskaan näille vanhoillislestadiolaisuuteen kuuluneille lestoille ei koitunut mitään seuraamuksia lainvalvojien toimesta. Nämä tietämäni lestat eivät kuitenkaan olleet ruotsinkielisiä eivätkä pohjalaisia. Sen sijaan jonkinlainen kuljetusyritys heilläkin oli tai on ehkä vieläkin. Nykyään kyseisestä lestasuvusta valtaosa tai ehkä jopa kaikki ovat jättäneet lestadiolaisuuden. Jo aikoinaan ihmisten epäilyksiä herätti, että vaikka he olivat paikallisen Rauhanyhdistyksen hierarkiassa aika korkealla, niin omissa elämissään he eivät kovin kirjaimellisesti noudattaneet lestasääntöjä, kun heidän kanssaan tutustui paremmin ja näki sitä touhua lähempää. Toki heillä oli uskovaiskulissit kauniisti pystyssä.

Vauva.fi-keskustelut lienee Suomen suurin avohoitokerho, mutta onhan se pakko myöntää, että kaikenlaisia ihan varteenotettaviakin juoruja siellä liikkuu. Alla olevassa viestissä on ilmeisesti ainakin sellainen virhe, ettei Halpa-Hallin omistaja ole hellari vaan baptisti. Muiden väitteiden oikeellisuudesta en osaa sanoa. Viesti löytyy täältä: https://www.vauva.fi/keskustelu/3905728 ... diolaisuus
Vauva.fi juoruissa tiedetään näin.jpg
Vauva.fi juoruissa tiedetään näin.jpg (26.38 KiB) Katsottu 26451 kertaa
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Silli
Axel Foley
Viestit: 2188
Liittynyt: La Elo 25, 2018 12:28 pm

Re: Lestadiolaiset

Viesti Kirjoittaja Silli »

Netissä on muutenkin tosi paljon höpinää lestojen kytköksistä mm. poliisivoimiin mutta myös mm. lastensuojeluun, sosiaali- ja terveydenhuoltoon jne. Googlaamalla löytyy, jos kiinnostaa. Tässä nyt kuitenkin muutama linkki.

Vuonna 2015 Suomi24:ssä pohdittiin lestojen kytköksiä Oulun poliisiin ketjussa "Oulun poliisin lestadiolaiskytkökset?": https://keskustelu.suomi24.fi/t/1360735 ... skytkokset

Lokakuunliike.com ilmoittaa edustavansa perhepoliikkaan erikoistunutta kansalaisjournalismia. Tässä linkki kirjoitukseen otsikolla "Oulun lastensuojelu viimein tutkintaan?": https://www.lokakuunliike.com/ll-uutise ... tutkintaan#
Kauden kalasuositus: Jalostajan Saaristosilli & Sipulisilli

Vastaa Viestiin