Yli 2 000 avaamatonta vihjeviestiä lapsiseksirikoksista

Tänne keskustelut seksuaalirikoksista. Muista että henkirikoksille on oma palstansa.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6419
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Yli 2 000 avaamatonta vihjeviestiä lapsiseksirikoksista

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » To Elo 15, 2019 5:57 pm

Hesarissa oli tällainen uutinen. Antaa ei-kovin-mairittelevan kuvan poliisin resursseista ja töiden priorisoinnista.
Helsingin Sanomat kirjoitti:https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006204561.html

Poliisilla on avaamatta yli 2 000 vihjeviestiä lapsiin kohdistuneista seksuaali­rikoksista: ”Viestit jäivät hautumaan jonnekin sähkö­posti­laatikkoon”

Rikosylikomisario Sari Saranin mukaan vihjeet lasten hyväksikäytöstä verkossa lisääntyivät merkittävästi joitain vuosia sitten, mutta poliisi ei reagoinut siihen.

Julkaistu: 14.8. 19:01

KESKUSRIKOSPOLIISILLA on avaamatta yli 2 000 vihjeviestiä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista verkossa, kertoo rikosylikomisario Sari Sarani HS:lle.

Saranin työpaikalla kyberrikostorjuntakeskuksessa tutkitaan muun muassa äärimmäisen raakaa videomateriaalia, jossa lapsia käytetään hyväksi. Vihjeitä erilaisesta verkossa tapahtuvista seksuaalirikoksista alkoi tulla yhä enemmän jo joitakin vuosia sitten.

”Suomessa kävi sillä tavalla, että kun tämä verkossa tapahtuvien juttujen määrä alkoi kasvaa joitakin vuosia sitten, ne vihjeet ja viestit jäivät hautumaan jonnekin sähköpostilaatikkoon. Ja meillä oli tyyliin kaksi henkeä, jotka niitä availi”, Sarani kertoo.

Esimerkiksi ulkomailta kansainvälisen yhteistyön seurauksena tulleista vihjeistä poliisi ei kirjannut rikosilmoituksia. Saranin mukaan kirjaamiskäytännöt lapsiin verkossa kohdistuneista rikosvihjeistä muuttuivat tämän vuoden alussa.

Voidaan ajatella, että ennen tämän vuoden alkua suuri osa netissä tapahtuvasta [poliisille vinkatusta] rikollisuudesta on jäänyt kirjaamatta kokonaan”, Sarani sanoo.

Poliisi on keskittynyt tutkimaan törkeimpiä tapauksia.

JULKISUUTEEN on tullut viime aikoina esiin useita tapauksia, joissa rikosepäilyt verkossa tapahtuneesta lasten houkuttelusta ovat kohahduttaneet.

Maaliskuussa poliisi tiedotti tutkivansa pedofiilirinkiä, jonka uhreista on jaettu materiaalia verkkoon.

Niin sanotussa Oulun grooming-vyyhdessä käräjäoikeus on tuominnut erillisissä oikeudenkäynnissä useita miehiä saman 13-vuotiaan uhrin verkkohoukuttelusta ja seksuaalisesta väkivallasta.

Heinäkuun lopussa Helsingin poliisi kertoi epäilevänsä ”Enoksi” kutsuttua miestä lukuisista lapsiin kohdistuneista rikoksista vuodesta 2006 alkaen. Miehen epäillään muun muassa käyttäneen nuoria hyväksi asunnollaan ja levittäneen lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvää materiaalia.

Keskiviikkona poliisi puolestaan tiedotti epäilevänsä noin 30-vuotiasta miestä laajasta hyväksikäyttösarjasta. Mies lähestyi poliisin mukaan uhrejaan sosiaalisessa mediassa.

TILANNEKUVA lapsiin kohdistuneen seksuaalirikollisuuden kehittymisestä vaihtelee riippuen siitä, keneltä asiasta kysyy.

Tutkijat viittaavat usein vuoden 2013 lapsiuhritutkimukseen, jonka mukaan lasten kokema seksuaalirikollisuus ei näyttänyt lisääntyvän. Ilmoitusherkkyys poliisille taas tutkimuksen mukaan kasvoi.

Poliisi puolestaan uskoo, että yli viiden vuoden takainen tutkimus ei anna realistista kuvaa tilanteesta. Sarani sanoo, että paljastavaa työtä lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa ei ole tehty koskaan ja verkko loi samaan aikaan uusia mahdollisuuksia rikosten tekemiseen.

”Meillä on ollut poliisissa sellainen ongelma, että tämä ilmiö on päässyt varsinkin verkossa kasvamaan vaivihkaa. Tähän ei ole reagoitu.”

POLIISIN omien tilastojen mukaan hyväksikäyttöjutut ja niiden yritykset ovat vuodesta 2014 saakka kääntyneet muutaman vuoden laskun jälkeen nousuun viime vuonna ja pysyneet alkuvuoden perusteella yhä kasvu-uralla.

Tosiasiassa tilaston perusteella on mahdotonta sanoa yhtään mitään. Ensiksikin lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat piilorikollisuutta. Lisäksi jo pelkästään tilastointitapa aiheuttaa täysin ennakoimatonta heittoa tilaston ja todellisuuden välille.

”Näissä tilastoidaan [poliisin tietoon tulleita] tekoja, eli se ei ole sama kuin esimerkiksi uhriluku. Ne tilastoituvat ilmoitushetkellä ja saattaa olla, että osa teoista on tapahtunut edellisenä vuonna tai jo paljon aikaisemmin. Eli siellä voi olla asioita, jotka saattavat muuttaa todellisuutta hyvinkin paljon”, poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta sanoo.

Myös Heikkinen on kuitenkin sitä mieltä, että verkko on luonut uusia mahdollisuuksia luottamuksen rakentamiseen, mikä usein edeltää rikosta. Aiemmille sukupolville luottamus on täytynyt synnyttää kasvotusten.

”Hyvä tuttu saattaa olla sellainen, jota ei ole koskaan nähnyt, mutta on sitten verkossa keskustellut ja tutustunut”, Heikkinen kuvaa nykytilannetta.

SARANIN mukaan esimerkiksi sosiaalisen median palvelut ovat lisääntyneet merkittävästi, minkä hän uskoo muuttavan tilannetta vuoden 2013 lapsiuhritutkimuksen jälkeen. Käytännössä rikosten sarjatehtailulle on syntynyt uusia mahdollisuuksia.

Sarani pitää hyvänä, että julkisuus on tuonut verkon seksuaalirikollisuuden myös julkiseen tarkasteluun. Poliisissakin on ohjattu lisää henkilökuntaa selvittämään juttuja.

”Maailmassa on paljon pienempiäkin ongelmia ruvettu ratkomaan isolla kädellä.”

Avatar
CSI
Sherlock Holmes
Viestit: 3081
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Yli 2 000 avaamatonta vihjeviestiä lapsiseksirikoksista

Viesti Kirjoittaja CSI » To Elo 15, 2019 6:33 pm

Ei tuohon asiaan nyt riitä resursseja. Kaikki liikenevät sähköposti- ja nettipoliisit on valjastettu vahtimaan Facebookia ja internettiä sen varalta, että joku rassisti-juntti Peräseinäjoella sanoo PVL:n marssin jälkeen n***keri sanan.

Vihapuheesta kaikki lähti 1933, että nih. Nyttes tiärätte.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."

Iivis
Sherlock Holmes
Viestit: 3051
Liittynyt: Ti Kesä 23, 2015 11:50 am

Re: Yli 2 000 avaamatonta vihjeviestiä lapsiseksirikoksista

Viesti Kirjoittaja Iivis » To Elo 15, 2019 10:53 pm

Antikainen: Poliisin asetettava seksuaalirikosten tutkinta vihapuhejahdin edelle

Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii poliisia priorisoimaan seksuaalirikosten tutkinnan vihapuhejahdin edelle.

Suomessa on viime kuukausina tullut julkisuuteen toinen toistaan törkeämpiä lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia. Tänä aamuna HS:n haastattelema rikosylikomisario Sari Sarani kertoi, että keskusrikospoliisilla on käsittelemättä yli 2 000 vihjeviestiä koskien lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia.

– On todella erikoista, kuinka poliisi priorisoi henkilöresurssinsa. Ylikomisario Jari Taposen twiitin mukaan poliisitoimintaa joudutaan paljon priorisoimaan, mutta viharikosten tutkinta on nostettu kärkisijoille, kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee.

– Sarani kertoo, että vihjeet lasten hyväksikäytöstä lisääntyivät merkittävästi joitain vuosia sitten, mutta poliisi ei reagoinut siihen. Samaan aikaan poliisistakin on kuulunut julkisuuteen näkemyksiä, joiden mukaan seksuaalirikosten määrä ei ole lisääntynyt, vaan ainoastaan ilmoituskynnys on alentunut.

Ajatusrikokset menneet etusijalle
Poliisi listaa oman toimintansa yleisiin periaatteisiin asiallisuuden, puolueettomuuden ja sovinnollisuuden. Poliisi Suomessa -julkaisun mukaan ”poliisin on kohdeltava kaikkia ihmisiä puolueettomasti ja tasapuolisesti”.

– Käytännössä tämä näkyy siinä, että vihreisiin kuulunut ja kunnallisvaaliehdokkaana ollut rikoskomisario Pekka Hätönen priorisoi kansanedustajien puheiden ja kirjoitusten tutkinnan ykkössijalle ja toteaa, että ainoastaan perussuomalaisen kansanedustajan tekemiset on syytä viedä eteenpäin syyttäjälle.

– Ajatusrikokset tutkitaan viivytyksettä, mutta seksuaalisen hyväksikäytön osalta poliisi on omien sanojensa mukaan keskittynyt tutkimaan törkeimpiä tapauksia. Tällainen toiminta murentaa kansalaisten luottamusta poliisiin.

Vinkit hyväksikäytöstä tutkittava heti
Antikainen ihmettelee erityisesti asenneilmapiiriä, jossa tietystä, vallanpitäjien oman maailmankuvan kannalta kiusallisesta rikollisuuden lajista pyritään vaikenemaan tai sitä pyritään vähättelemään, eikä näiden rikosten tutkimiseen osoiteta riittäviä resursseja.

– Vinkkeihin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä tulisi reagoida välittömästi. Monilla tekijöillä on useita, jopa kymmeniä uhreja, ja viivyttely tarkoittaa sitä, että uhrien määrä vaan kasvaa ja yhä useammat lapset joutuvat hyväksikäytön uhreiksi.

– Sen sijaan, että viestejä käsittelee vain kaksi henkilöä, tutkintaan pitäisi ohjata sellaiset resurssit, että kaikki kertyneet vihjeet saataisiin purettua jonosta viivytyksettä. Vihreän sisäministeri Maria Ohisalon vastuulla on huolehtia siitä, että poliisi saa käyttöönsä tarvittavat resurssit, jotta se voi tehokkaasti puuttua lasten ja nuorten seksuaaliseen hyväksikäyttöön, Antikainen korostaa.

https://www.suomenuutiset.fi/antikainen ... in-edelle/

Avatar
Kaizer Sose
Mestarietsivä Pedersen
Viestit: 919
Liittynyt: To Elo 11, 2011 12:05 am

Re: Yli 2 000 avaamatonta vihjeviestiä lapsiseksirikoksista

Viesti Kirjoittaja Kaizer Sose » Pe Elo 16, 2019 12:47 am

Asiallinen ulostulo Antikaiselta eikä tämä poliisien ala-arvoinen tehtävien priorisointi ainakaan vähennä persujen kannatusta kansan parissa.
Tuokaa minulle Alfredo Carcian pää ja hillosipuleita niin ette näe enää koskaan nälkää.

John Kimble
Charlien Enkeli
Viestit: 1904
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 5:19 pm

Re: Yli 2 000 avaamatonta vihjeviestiä lapsiseksirikoksista

Viesti Kirjoittaja John Kimble » La Elo 17, 2019 2:16 am

Oulussa joitain viestejä avattiin - ja paljastui huikea lastenraiskausvyyhti. Helsingissä ei niin tarkka varmaan ole? Pääasia, että maahanmuuttajamiehillä on on hyvät oltavat - 4 lämmintä ruokaa päivässä ja välipalat. Tämän lisäksi 4-5 suvakkilehmää herättämässä laiskaa maahanmuuttajapoikaa.
"Journalistiliitto vaatii, että ihmisiä kohdellaan lain edessä tasapuolisesti."

Unhola
Sammakkoprofessori
Viestit: 406
Liittynyt: Ke Syys 15, 2010 7:50 pm

Re: Yli 2 000 avaamatonta vihjeviestiä lapsiseksirikoksista

Viesti Kirjoittaja Unhola » Su Elo 18, 2019 7:15 am

OT, mutta miksi ne nykyajan lapset ovat niin luottavaisia netissä? Miksi eivät tiedä, että netissä 13-vuotiaana esiintyvä kaveri voi olla yli 60-vuotias perverssi ukko, vaikka näistä asioista koko ajan valistetaan ja nuorilla pitäisi olla hyvät digitaidot.

aga
Hercule Poirot
Viestit: 2166
Liittynyt: Pe Elo 01, 2008 11:21 am

Re: Yli 2 000 avaamatonta vihjeviestiä lapsiseksirikoksista

Viesti Kirjoittaja aga » Su Elo 18, 2019 6:09 pm

No Oulun jutussa ainakin se 13-14-vuotias tyttö joka harrasti kahdeksan aikuisen miehen kanssa muutamien kuukausien aikana seksiä oli uutisten mukaan muutenkin hieman vajavainen (älyllisesti) kuin vain iältään...

Avatar
Mind Over Matter
Neuvoja-Jack
Viestit: 264
Liittynyt: Ma Joulu 12, 2011 5:33 pm

Re: Yli 2 000 avaamatonta vihjeviestiä lapsiseksirikoksista

Viesti Kirjoittaja Mind Over Matter » Ti Loka 15, 2019 9:19 am

CSI kirjoitti:
To Elo 15, 2019 6:33 pm
Ei tuohon asiaan nyt riitä resursseja. Kaikki liikenevät sähköposti- ja nettipoliisit on valjastettu vahtimaan Facebookia ja internettiä sen varalta, että joku rassisti-juntti Peräseinäjoella sanoo PVL:n marssin jälkeen n***keri sanan.

Vihapuheesta kaikki lähti 1933, että nih. Nyttes tiärätte.
Kyllä. Rivissä ruutujen ääressä herkeämättä tekstejä selaten - kaluunakaulat tänään. Entäpä mistä resurssit vahtimaan, ettei lihaa vain tarjoilla missään?

Vastaa Viestiin