Suomen pohjavedet kauppatavarana

Tänne keskustelut politiikasta siihen liittyvästä korruptiosta yms.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Noir
Alibin satunnaislukija
Viestit: 108
Liittynyt: Ti Huhti 17, 2012 9:55 pm

Suomen pohjavedet kauppatavarana

Viesti Kirjoittaja Noir » Su Tammi 19, 2020 7:19 pm

Toistuuko Caruna?
Kansanedustaja vaatii suomalaisen vesihuollon yksityistämisen estämistä: ”Järjenvastaista ja vaarallista”
Tänään klo 13:10 (muokattu klo 15:24)

Keskustan Mikko Kärnä pelkää suomalaisen veden päätyvän ulkomaiseen omistukseen.
Kuva
Jyväskylässä ja Ähtärissä pohditaan kunnallisen vesihuollon ainakin osittaista yksityistämistä. ILKKA LAITINEN

Jyväskylä on ensimmäisenä suurempana suomalaiskaupunkina valmistelemassa vesihuoltonsa osittaista yksityistämistä.

Suomalainen vesihuolto on lähtökohtaisesti ollut perinteisesti kuntien ja kuntayhtymien sekä julkisomisteisten yhtiöiden hallussa.

Nyt Jyväskylä haluaa sanomalehti Keskisuomalaisen mukaan löytää ”kehittäjäkumppanin” parantamaan kaupungin oman vesihuoltoyhtiö Alvan liiketoimintaa ja tuloksellisuutta. Esiselvityksen mukaan potentiaalisia ostajia löytyy sekä kotimaasta että ulkomailta.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vastustaa jyrkästi Jyväskylän suunnitelmia.

– Se on järjenvastainen ja vaarallinen. Vesimonopolia ei koskaan kannata myydä, sillä se johtaa väistämättä kustannusten kasvuun ja päätösvallan valumiseen pois kuntien käsistä, Kärnä sanoo.

”Vesi turvallisuuspolitiikkaa”
Kärnä muistuttaa, että muualla Euroopassa - esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa - jo kertaalleen yksityistettyä vesihuoltoa on palautettu julkiseen omistukseen.

– Vesihuolto on jouduttu ottamaan takaisin kaupunkien vastuulle, koska asiakasmaksut ovat nousseet pilviin ja huoltovarmuus heikentynyt.

Jyväskylän lisäksi myös Ähtäri selvittää vesihuoltonsa yksityistämistä.

Kärnän mukaan yksityistämisessä on tulevaisuudessa vaarana monista dystooppisista scifi-elokuvista tuttu tilanne, jossa suuryritykset hallitsevat maailmaa omistamansa veden avulla.

– Vettä pitää ajatella myös turvallisuuspolitiikan kannalta.

Kärnän mukaan Venäjällä monen vesilaitoksen johdossa on entisiä KGB-upseereja varmistamassa vesihuollon turvallisuuden.


Kansanedustaja onkin huolissaan, että Jyväskylän vesihuollosta kiinnostuneiden joukossa on myös ulkomaalaisia yrityksiä.

– Suomen vesivarat täytyy pitää kansallisissa käsissä. Ilmastonmuutoksen vuoksi Suomen vesivaroihin kohdistuu tulevaisuudessa äärimmäisen suurta mielenkiintoa.

Kärnä toivookin, että kansallisesta vesihuollosta ja -turvallisuudesta käytäisiin avoin keskustelu.

– Vesi on elämän edellytys, pohjavesivarat taas ovat kansallisomaisuutta ja toimiva vesihuolto on yhteiskunnan perusedellytys. Se ei voi olla toimintaa, joka johtaa lopulta siihen, että vedestä joutuu maksamaan kohtuuttomia summia.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b ... 2601c195d6
Viimeksi muokannut Noir, Su Tammi 19, 2020 7:29 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Noir
Alibin satunnaislukija
Viestit: 108
Liittynyt: Ti Huhti 17, 2012 9:55 pm

Re: Suomen pohjavedet kauppatavarana

Viesti Kirjoittaja Noir » Su Tammi 19, 2020 7:28 pm

Vesivarojen yksityistäminen nostaa veden hintaa rajusti – Suomen täytyy ottaa oppia muiden maiden virheistä
10.6.2019 06.33
Riitta Kuismanen

Iso osa maailman makeasta vedestä on saastunut, ja loppuja ollaan yksityistämässä kovaa vauhtia. Suomen pitää opetella hyödyntämään vettä kestävällä tavalla ja estää sen hallinnan valuminen ulkomaisille yrityksille.

Perustuslakimme mukaan vesi kuuluu kaikille eikä sitä voi kukaan omistaa. Joitain vuosia sitten Björn Wahlroos tuki Nestlen pääjohtajan lausuntoa, että maailman juomavedet pitäisi siirtää yksityiseen omistukseen. Sellainen yksityistäminen, mitä ilman emme tule toimeen, on pelottava.

Viime vuosisadan aikana vedenkäyttö on kuusinkertaistunut, eli kasvanut kaksi kertaa enemmän kuin väestönkasvu samana aikana. Euroopan kaupungeista 60 prosenttia käyttää liikaa pohjavesiä. Maatalous on monin paikoin vaarassa vedenpuutteen vuoksi. Slummiutuminen johtaa puhdistamattomiin jätevesiin ja juomaveden puutteeseen. Saastunut vesi tappaa ihmisiä enemmän kuin sodat.

Maailman vesistä 3 prosenttia on makeaa vettä. Siitäkin iso osa saastunut käyttökelvottomaksi ja loppuja ollaan yksityistämässä reipasta vauhtia.

Vesi on jo nyt konfliktien lähde ja kasvava osa turvallisuuspolitiikkaa. Sijoituspankit suuressa maailmassa ovat lähteneet ostamaan makean veden lähteitä. EU:n kehitysyhteistyön ohjelma myös tukee vesihuollon yksityistämistä. Siirtyykö päätösvalta tässäkin pois kansallisesta päätösvallasta?

Kylpykelvotonta, kallista vettä
Muiden maiden kokemukset vesivarantojen yksityistämisestä ovat ikäviä. Vesimaksut ovat nousseet roimasti. Michiganissa Nestlen sallitaan pumpata ja myydä massiivisella voitolla vettä samalla kun tunnin ajomatkan päässä paikalliset asukkaat maksavat Yhdysvaltojen korkeinta hintaa vedestä, jota ei voi käyttää turvallisesti edes kylpemiseen. Caruna on karuna kotimaisena esimerkkinä yksityistämisen seurauksista.

Metsähallituksella oli 2015 salaiseksi julistettu lakivalmistelu, jossa valtavat vesialueet oli tarkoitus siirtää kansalaisten vapaasta käytöstä liikelaitoskäyttöön. Eikö tällaisen valmistelu olisi pitänyt olla julkista ja avointa?

Myös kuntapäättäjät kantavat vastuuta. Kunnallisten vesilaitosten yksityistäminen mahdollistaa niiden myymisen suursijoittajille – ne ovatkin jo pyrkineet sijoittamaan vesihuoltoyhtiöihin, mutta kunnat eivät ole olleet halukkaita myymään laitoksiaan.

Kuntien talouden kurjistuessa tilanne saattaa muuttua. Kuntien pitäisi myös hyödyntää mahdollisuuttaan laatia pohjavesialueidensa suojelusuunnitelman.

Vedellä sellua suuremmat markkinat
Vesivarat Suomessa ovat toistaiseksi ympäristöviranomaisten lupamenettelyjen suojassa. Maan omistaminen itsessään ei vielä anna oikeutta pumpata vettä kaupalliseen tarkoitukseen. Luvat siihen myöntää avi. Intialaiselle vedenpullottamolle lupa myönnettiin Ylitornioon, Lahteen singaporelaiselle sijoittajalle, mutta missä ovat kotimaiset yritykset?

Veden vientimarkkinat maailmalla ovat pohjattomat, suuremmat kuin sellulla. Osaammeko hyödyntää vettä kestävällä tavalla, vai luovutammeko sen hyödyntämisen kansainvälisille yritykselle, kuten olemme tehneet kaivosalalla?

Tällä hetkellä tuomme vettä kymmenkertaisesti verrattuna vientiin. Vesivarojemme hallinta, omistus ja kaupallinen hyödyntäminen on pidettävä tiukasti kansallisissa käsissä. Lisäksi niille on laadittava kunnianhimoinen suojeluohjelma.


https://www.aamulehti.fi/a/f2538871-d6f ... e37cce608f

Smirre
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 699
Liittynyt: Su Syys 25, 2011 11:16 pm

Re: Suomen pohjavedet kauppatavarana

Viesti Kirjoittaja Smirre » Ma Tammi 20, 2020 8:32 pm

Kaikki tuntuu olevan kaupan.Mitä tarvetta on kaupunkien hallituksilla ja johtajilla,kun myynnin voi hoitaa yksi henkilö.Säästöt olisi suuret.....Mikähän vaivaa kaupunkien päättäjiä,että kaikista pitää päästä eroon ja saada myytyä?Eivät taida osata ajatella suurempia kokonaisuuksia.Samaten valtiovalta.Itsenäisyyspäivinä saatanasti valuu siirappia suupielistä ja kehutaan veteraaneja,jotka taisteli meille itsenäisyyden.Todellisuudessa kaikki on kaupan,ja halutaan kansainvälistyä.
Eli: MIKSI KANSA TAISTELI ? Tuskin tämä mielessään.
Tua suamenkiäli on nii vaikiata.Mutta se onki keksitty kiäli.Agricolako sen loi?Tulevaisuuren kiälen määrää Afrigolat.

John Kimble
Charlien Enkeli
Viestit: 1990
Liittynyt: La Helmi 03, 2018 5:19 pm

Re: Suomen pohjavedet kauppatavarana

Viesti Kirjoittaja John Kimble » Ma Tammi 20, 2020 10:30 pm

Jyväskylän päättäjien suuntaan tässä katsotaan. Tähän pitää laittaa nyt heti stoppi. Todella vaikeaa uskoa, että koko Jyväskylän kaupunginvaltuusto olisi yksityistämisen kannalla.

Oikea kysymys on kuka ja/tai ketkä Jyväskylän päättäjistä ovat korruptoituneita ja saavat henkilökohtaista hyötyä tästä?

Nimet tänne ylös kun selviää ja heidät laitetaan vastuuseen tavalla tai toisella.
"Journalistiliitto vaatii, että ihmisiä kohdellaan lain edessä tasapuolisesti."

Vastaa Viestiin