Kanadalaistytön raiskausmurha vuodelta 1984 selvisi geenisukupuun avulla 2020

Ulkomailla tapahtuneet selvitetyt tai vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Avatar
Serenity
Alibin satunnaislukija
Viestit: 132
Liittynyt: Ti Touko 08, 2012 5:12 pm

Kanadalaistytön raiskausmurha vuodelta 1984 selvisi geenisukupuun avulla 2020

Viesti Kirjoittaja Serenity » La Loka 17, 2020 2:09 am

Murha

Christine Jessop, 9 vuotta, katosi kolmas lokakuuta 1984 kotoaan Ontarion Queensvillestä, pikkukaupungista Toronton pohjoispuolella. Hänen ruumiinsa löytyi saman vuoden uudenvuodenaattona pellolta 55 km päästä hänen kotoaan. Ruumiinavauksessa selvisi, että Christine Jessop oli raiskattu ja häntä oli isketty puukolla kuolettavasti rintaan lukuisia kertoja pian sieppauksensa jälkeen.
Christine.JPG
Christine.JPG (65.86 KiB) Katsottu 560 kertaa
Christine tunnettiin iloisena tyttönä, joka rakasti baseballia ja pyöräilyä ja lemmikkikoiraansa Frecklesia. Christine oli nähty viimeksi ostamassa purukumia läheisessä kaupassa, matkallaan koulusta kotiin. Kotona ei sinä päivänä poikkeuksellisesti ollut muita paikalla, sillä isä Robert oli pidätettynä varojen väärinkäytöstä epäiltynä ja muu perhe oli oli mennyt tapaamaan Robertia vankilaan sinä päivänä. Christine oli ollut vihainen kuullessaan, että hän ei pääse mukaan. (Toisessa lähteessä sanotaan perheen äidin vieneen Christinen isoveljen hammaslääkäriin tuona päivänä.) Kun perhe palasi iltapäivällä kotiin, Christineä ei näkynyt missään. Christine oli sopinut tapaavansa kaverinsa koulun jälkeen, mutta hän ei ollut saapunut tapaamiseen. Alkuillasta Christinen äiti huolestui ja soitti poliisille.

Seuraavana päivänä Queensvillessä järjestettiin massiiviset maastoetsinnät. Oli kuin koko pikkukaupungin väki olisi saapunut paikalle. Mutta Christinen ruumis löydettiin sattumalta naapurikunnasta vasta kolmen kuukauden kuluttua. Seuraavan kerran koko kaupunki kokoontui suremaan hautajaisiin, kun Christine Jessop haudattiin kotitalonsa läheiselle kirkkomaalle.

Murhasta pidätettiin nopeasti Jessopeiden naapurissa asunut Guy Paul Morin. Ensimmäisessä oikeudenkäynnissä vuonna 1985 hänet vapautettiin mutta syyttäjä vei jutun vetoomustuomioistuimeen (vastannee suomalaisittain hovioikeutta) ja 1992 hänet tuomittiin Christinen murhasta. Morin vannoi syyttömyyttään ja DNA-teknologian kehittyessä hänet vapautettiin vuonna 1995. Sen jälkeen Christinen murha pysyi pimeänä vielä 25 vuotta, kunnes jälleen uusi teknologia auttoi poliisia pääsemään murhaajan jäljille.

Väärä tuomio

Hirvittävä rikos sai paljon julkisuutta aikanaan ja herätti pelkoa ja vihaa alueen asukkaissa. Poliisilla oli voimakas paine selvittää rikos nopeasti. Poliisin huomion kiinnitti Jessopeiden naapurissa asunut 24-vuotias Guy Paul Morin. Christinen äiti Janet Jessop oli sanonut etsiville, että yksi hänen naapureistaan on epäilyttävä, ja häntä kannattaisi puhuttaa. Morin oli "omituinen", eikä reagoinut tapahtuneeseen kuin muut: hän ei osallistunut kadonneen Christinen etsintöihin eikä mennyt hänen hautajaisiinsa. Kun poliisit haastattelivat häntä ensimmäisen kerran, hän puhui outoja juttuja, kuten: "Kaikki pikkutytöt ovat suloisia ja viattomia mutta heistä kasvaa korruptoituneita", sekä vaihteli vastaustaan, kun häneltä kyseltiin kelloanaikaa milloin hän oli tullut töistä kotiin Christinen katoamispäivänä. Hänen haastatteluissaan ei tullut ilmi mitään, mitä voitaisiin pitää tunnustuksena tai että hänellä oli sellaista tietoa hallussaan, mitä vain tekijällä voisi olla. Silti, nämä etsivät kiinnostuivat Morinista niin paljon, että heitä arvosteltiin myöhemmin "putkinäöstä", etteivät he ottaneet huomioon Morinin syyttömyyttä tukevia seikkoja eivätkä avanneet uusia tutkintalinjoja. Kun Morin oli tutkintavankeudessa, hänen sellitoverinsa väitti Morinin tunnustaneen. Sellitoveri diagnosoitiin patologiseksi valehtelijaksi toisessa oikeudenkäynnissä, mutta hänen todistuksensa otettiin silti huomioon. Oikeudenkäynnissä kuultiin myös hius- ja kuituasiantuntijoita, ja heidän löydöksensä esiteltiin valamiehistölle siten, että ne viittaisivat Morinin syyllisyyteen, vaikka näin ei tosiasiassa ollut. Christinen kaulakoruun oli takertunut musta hius, joka vastasi Morinin hiustyyppiä ja Morinin autosta löydettiin kolme hiusta, jotka olivat samanlaisia kuin Christinen hiukset. Hiustodisteiden perusteella ei kuitenkaan voinut yksilöidä ketään, joten niiden todistusarvo oli vähäinen. Lisäksi kävi ilmi, että kuitutodisteet olivat kontaminoituneet laboratoriossa, mutta tutkijat salasivat tämän poliisilta, syyttäjältä ja puolustukselta säästääkseen kasvonsa.
Guy.JPG
Guy.JPG (53.53 KiB) Katsottu 560 kertaa
Guy Paul Morin pidätettiin ja asetettiin syytteeseen Jessopin murhasta 1985, mutta näyttö ei riittänyt tuomioon. Kuitenkin vuonna 1992 järjestettiin uusi oikeudenkäynti, missä Morin tuomittiin elinkautiseen. Tuomio kumottiin 1995 DNA-todisteiden avulla ja Ontarion provinssi joutui maksamaan 1,25 miljoonan Kanadan dollarin korvaukset Morinille 18 kuukauden vankeusajalta.

Morinin taistelu oikeusjärjestelmää vastaan ja syyttömäksi toteaminen nostivat esille tarpeen uudistaa oikeuslaitoksen ja poliisin toimintatapoja Ontariossa.

Uusi käänne

Toronton poliisi piti lokakuun 15, 2020 tiedostustilaisuuden, jossa nimettiin Calvin Hoover, tapahtuma-aikaan 28-vuotias mies, syylliseksi Christine Jessopin murhaan. Calvin Hooveria ei saada oikeuden eteen, koska hän teki itsemurhan vuonna 2015. Hooveria ei koskaan haastateltu todistajana tai epäiltynä, eikä hän ollut missään vaiheessa yhdistettynä rikokseen. Hänen nimensä kuitenkin löytyi tutkintadokumenteista henkilönä, jolla oli pääsy Christinen luo. Christinen veljen Kenney Jessopin mukaan Hooverin vaimo ja hänen äitinsä Janet olivat ystäviä, ja perheet olivat vierailleet toistensa kodeissa syntymäpäivien ja grillijuhlien merkeissä. Jessopit eivät kertoneet Robertin ongelmista lain kanssa juuri kenellekään, mutta äiti Janet oli puhunut puhelimessa Hooverin vaimon kanssa asiasta, ja sen keskustelun taustalla kuului Christinen äänekäs protestointi siitä, että häntä ei oteta mukaan vierailulle. Vaimon voi olettaa kertoneen puhelusta Hooverille, joka siten tiesi Christinen olevan yksin kotona sinä päivänä.

Christinen alushousuista saatiin talteen siemennestettä, josta saatu DNA täsmäsi Calvin Hooveriin. Kuitenkaan Hooveria ei oltu pidetty epäiltynä ennenkuin hänen sukupuunsa nousi esiin geenien avulla tehdyn sukuselvityksen perusteella. Samalla tavalla kuin Golden State Killerin henkilöllisyyden selvittämisessä, tuntematon DNA ladattiin sukujuurien selvittämiseen tarkoitettuun tietokantaan, ja tuloksena saadut vastaavuudet ohjasivat poliiseja tutkimaan tarkemmin tiettyä sukulinjaa, ja tästä mittavasta joukosta rikosprofiiliin sopivaa henkilöä. Varmistus oikean henkilön löytymisestä saatiin verinäytteestä, joka oli taltioitu Hooverin ruumiinavauksen yhteydessä.

Christinen perhe on ottanut uutisen vastaan samalla helpottuneina siitä, että murhaaja saatiin selville ja samalla järkytyksellä, koska murhaaja oli perheen tuttava.

Poliisi julkaisi valokuvan Hooverista vuodelta 1996 ja pyytää vihjeitä Hooverin liikkeistä murhan aikoihin ja sen jälkeen.
Hoover_mugshot.JPG
Hoover_mugshot.JPG (56.64 KiB) Katsottu 560 kertaa
But silent let me sink to earth,
With no officious mourners near:
I would not mar one hour of mirth,
Nor startle friendship with a tear.