Pöytyän kunnassa vammaiset oppilaat "häkkimäisessä rakennelmassa"

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvoja: Moderaattorit

aga
Axel Foley
Viestit: 2365
Liittynyt: Pe Elo 01, 2008 11:21 am

Pöytyän kunnassa vammaiset oppilaat "häkkimäisessä rakennelmassa"

Viesti Kirjoittaja aga »

UutisetKotimaa
Pöytyän kunta sai avilta huomautuksen – vammaiset oppilaat ulkoilivat ”häkkimäisessä rakennelmassa”
Tänään klo 11:06
Kunnan toiminnan moitittavuutta lisää asian pitkäkestoisuus.

- Pöytyän kunnassa sijaitsevassa peruskoulussa on noudatettu ulkoilumenettelyä, jossa vammaiset lapset eristettiin ulkoilemaan ”häkkimäisessä rakennelmassa”.

- Pöytyän kunta perustelee toimintaansa turvallisuuden edistämisellä.

- Aluehallintovirasto antoi kuitenkin Pöytyän kunnalle huomautuksen yhdenvertaisuuslain vastaisesta toiminnasta.

Peruskoulussa vammaiset lapset joutuivat ulkoilemaan eristyksissä. Aluehallintovirasto päätyi antamaan Pöytyän kunnalle huomautuksen.Peruskoulussa vammaiset lapset joutuivat ulkoilemaan eristyksissä. Aluehallintovirasto päätyi antamaan Pöytyän kunnalle huomautuksen.

Pöytyän kunnassa sijaitsevassa peruskoulussa vammaiset oppilaat joutuivat pääsääntöisesti ulkoilemaan rakennustyömaa-aidoista rajatussa häkkimäisessä rakennelmassa. Koulun muut oppilaat ulkoilivat vapaasti muualla piha-alueella, kertoo Lounais-Suomen aluehallintovirasto tiedotteessa.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto kertoo vastaanottaneensa kantelun asiasta. Kantelussa moitittiin koulun toimintaa, ja että häkkirakennelma on syrjivä eikä kunnioita vammaisten lasten ihmisyyttä.

Kantelija painottaa, että vammaisilla oppilailla saattaa muutenkin olla haasteena sosiaalisia vaikeuksia, joten koulun toiminta entisestään vähentää mahdollisuuksia sosiaalisten suhteiden rakentamiseen.

Kantelussa on lisäksi moitittu koulun erityisluokan tiloja, joiden remontoiminen on viivästynyt merkittävästi. Kantelija kuvaa tiloja muun muassa erityisopetukseen soveltumattomiksi, liian ahtaiksi ja wc-tiloja puutteellisiksi.

Kunta: turvallisuuden takaaminen

Pöytyän kunta perustelee toimintaansa turvallisuuden edistämisellä. Kunnan mukaan pihaan rakennetun aidatun alueen tarkoituksena on ollut oppilaiden turvallisuuden takaaminen, koska koulun lähistöllä kulkee vilkkaasti liikennöity tie.

Kunnan sivistyslautakunta ei kuitenkaan kiistä, että aidattu alue on alun perin tehty vain erityislapsille. Lautakunta korostaa, että alue on myöhemmin ollut kaikkien koulun oppilaiden käytettävissä.

Erityisoppilaat ovat lisäksi voineet henkilökunnan ohjauksessa viettää välituntiaikaa myös pihan aitaamattomalla alueella.

Erityisopetuksen luokkatilojen osalta lautakunta toteaa, että koulussa on tehty useita kuntotutkimuksia ja korjaustoimenpiteitä. Lisäksi kunnan mukaan muutostyöt tulevat parantamaan merkittävästi erityisopetuksen luokan toimivuutta.

Avi: yhdenvertaisuuslain vastaista


Aluehallintovirasto päätyi kuitenkin antamaan Pöytyän kunnalle huomautuksen yhdenvertaisuuslain vastaisesta toiminnasta. Kunnan toiminnan moitittavuutta lisää myös asian pitkäkestoisuus.

Aluehallintovirasto katsoo, että häkkirakennelma ei ole ainoastaan eri oppilasryhmiä erotteleva vaan myös syrjivä. Yhdenvertaisuuslain 10. pykälän mukaan syrjintä on välitöntä, jos jotakuta kohdellaan henkilöön liittyvän syyn perusteella epäsuotuisammin kuin jotakuta muuta.

Vammaisten oppilaiden aitaaminen omalle ulkoilualueelle on myös yhdenvertaisuuslain 14. pykälän kieltämää häirintää.

Lisäksi erityisopetuksen tilojen puutteellisuus on rikkonut opetukseen osallistuvan oikeutta turvalliseen opiskeluympäristöön.

Tilojen puutteellisuus on niin ikään rikkonut perusopetuslain 3. pykälän vaatimusta järjestää opetus oppilaan ikäkauden ja edellytysten mukaisesti.

Lisäksi perusopetuslain 31. pykälän mukaista vammaisen tai muun erityistä tukea tarvitsevan oppilaan oikeus saada maksutta opetukseen osallistumisen edellyttämät erityiset apuvälineet ei ole toteutunut.

Anni Tuominen
[email protected]


https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/fc4b ... 533ceb30e8