Erkki Kröger surmasi Seija Tolosen - Kuopio 1984

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17392
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Erkki Kröger surmasi Seija Tolosen - Kuopio 1984

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Ruumislöytö
Kuopiolainen, vuonna 1965 syntynyt Seija Helena Tolonen, 19, löydettiin kuolleena lauantaina 29.9.1984 Turon tehtaan takaa, Mustinlammen rannalta. Ruumiin löysi teollisuusalueen työntekijä.

Ruumiinavaus paljasti Tolosen kuoleman olleen henkirikos.

Seija_Tolonen_pöytäkirja.jpg
Seija_Tolonen_pöytäkirja.jpg (130.16 KiB) Katsottu 514 kertaa
Uhrin viimeisiä hetkiä ryhdyttiin selvittämään. Kävi ilmi, että hän oli lähtenyt kotoaan Malminkadulta Kuopion Itkonniemestä torstai-iltana kello 21 aikoihin ja oli viettänyt iltaa ravintola Seitsemässä Suutarissa ja sen jälkeen ravintola Kapteenissa.

Viimeisin havainto hänestä oli tehty torstain ja perjantain välisenä yönä puoli kahden aikaan torilla, Puijonkadun varrella olevan kioskin luona. Seurassaan oli ollut aggressiivisesti käyttäytyvä, noin 35-vuotias mies, joka oli paiskannut Tolosen katuun ja oli sen jälkeen yrittänyt astua ohi ajavan auton eteen. Nämä havainnot olivat sittemmin suuresti ristiriitaisia, kuten monet muutkin todistajalausunnot.

Tolosen tuntomerkit annettiin julkisuuteen.

Kuvat Poliisi ja HS 5.10.1984
Kuvat Poliisi ja HS 5.10.1984
Seija_Tolonen.jpg (121.95 KiB) Katsottu 514 kertaa
Lokakuun alkupäivinä epäilty tavoitettiin ja tieto mahdollisesta osallisuudestaan henkirikokseen annettiin julkisuuteen 10.10. ilmestyneissä sanomalehdissä.

Osoittautui, että pidätetty ja sittemmin vangittu mies oli 34-vuotias Erkki Juhani "Jussi" Kröger ja että hän oli ollut Tolosen ystävä jo jonkin aikaa. Kröger asui Niiralankatu 10:ssä josta on noin 250 metrin matka ruumiin löytöpaikkaan Mustinlammelle.

Miten kaikki meni
Kröger ja Tolonen istuivat iltaa Kapteenissa pilkkuun saakka ja kävelivät sen jälkeen Krögerin autolle, vuoden 1963-mallinen Volvo Amazon KKU-22, joka oli pysäköitynä Niiralankatu 12:n eteen.

Kräger nautti Koskenkorvaa - Tolonen ei juurikaan. Tolonen halusi kuunnella musiikkia täydellä volyymilla, mutta Kröger halusi etsiä siihen rauhallisemman paikan. Niinpä he ajoivat Turon parkkipaikalle, Pyöräkatu 3:n kohdalle.

Siellä tilanne eteni riitaan. Kröger halusi seksiä. Tolonen ei. Kröger päätti ottaa väkisin. "Yrittänyt pakottaa seurassaan olleen Seija Helena Tolosen avioliiton ulkopuolella tapahtuvaan sukupuoliyhdyntään".

Tappelussa Kröger hakkasi Tolosta nyrkeillä päähän ja lopulta kuristi tämän. Ruumiista piti tietysti hankkiutua eroon, joten Kröger raahasi Tolosen 35-40 metrin päähän rantatörmälle.

Kröger ajoi autonsa lähelle asuntoaan Niiralankadulle ja meni kotiin nukkumaan.

Vai menikö sittenkään
Krögerin kertomus muuttui. Hänen mukaansa Tolonen oli masentunut tultuaan jätetyksi poikaystävän taholta ja hautoi itsemurhaa. Tolonen oli mennyt itse lampeen. Kröger auttoi Tolosen pois lammesta ja siinä tiimellyksessä Tolonen astui korkokengällään Krögerin jalalla ja tästä johtuen Kröger työnsi Tolosta ja tämä kaatui uudestaan. Tällä kertaa auton vieressä ollutta tynnyripinoa vasten.
- Tolonen oli pienikokoista Krögeriä suurempi ja Kröger ei kipeän selkänsä takia saanut autettua enää uudestaan.

Kröger poistui alueelta ajaen lähelle kotiaan ja kävi autoonsa nukkumaan. Seuraavana päivänä hän lähti kaverinsa mökille.

Eräs omituisuus oli se, että ruumislöydöstä toiselle henkilölle (joka soitti poliisit) ilmoittanut henkilö ei koskaan itse ilmoittautunut poliisille.

Kuopion raastuvanoikeus tuomitsi Krögerin taposta 9 vuodeksi vankeuteen.

Kuvat poliisi, raastuvanoikeuden tuomiolauselma ja HS 5.12.1984.
Kuvat poliisi, raastuvanoikeuden tuomiolauselma ja HS 5.12.1984.
Erkki_Kröger.jpg (190.75 KiB) Katsottu 514 kertaa
Oikeudenkäynnin jälkeen Kröger valitti hoviin ja vaihtoi asianajajaa. Omaa tutkintaa teki myös Rikosraportti-lehti, joka vakuuttui, että tutkinta oli tehty huonosti, puolustus ei osannut asiaansa ja tuomio oli väärä.
"Me täällä Rikosraportissa emme kuitenkaan hevin luovu mielipiteestämme, että Juhani Kröger istuu tuomiota ilman mitään järjellistä perustetta".

Hovioikeudessa käytiin läpi todistajien sekavia lausuntoja ja osa niistä todettiin paikkansa pitämättömiksi. Ravintola Lekkerin portieri Heimo Leskinen vannoi nähneensä Seija Tolosen perjantai-iltana nuoren farkkuasuisen pitkätukan seurassa. Oikeus ei antanut arvoa Leskisen useita epätarkkuuksia sisältäville havannoille.

Tuomio ei muuttunut hovioikeudessa.

Huhujen mukaan Kröger haki valituslupaa KKO:sta. Onnistuiko? En tiedä.

Seija Tolonen on haudattu Kuopion Isolle hautausmaalle - myöhemmin kuolleet vanhempansa ovat samassa haudassa.

Erkki Kröger kuoli vuonna 2020. Hänen yksinäinen hautansa on myös Kuopion Isolla hautausmaalla.

Lähteinä RikosRaportti-lehti, Helsingin Sanomat sekä Iltalehti ja hautahaku.fi

Turon tehdas kaatui konkurssiin 1988 ja uudeksi nimeksi tuli Turo-Tailor. Teollinen toiminta Mustinlammella sittemmin päättyi ja alueelle on sen jälkeen rakennettu uusia taloja, sekä vanhat tehdasrakennuksetkin ovat jo asunnoiksi muutetut.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Doctor Lecter
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 17392
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Erkki Kröger surmasi Seija Tolosen - Kuopio 1984

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter »

Kuvat RikosRaportti-lehti
Kuvat RikosRaportti-lehti
Seija_Tolonen_löytöpaikka.jpg (138.7 KiB) Katsottu 513 kertaa
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!
Vastaa Viestiin