Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Reppu ja reissu
Susikoski
Viestit: 42
Liittynyt: Ma Kesä 27, 2022 8:34 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Reppu ja reissu »

Joosua kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 11:35 am Ei maahanvienti mikään automaatio ole. Ja jos on 4 miestä niin saa sen asiakkaan rautoihin ihan pystyasennossakin. Tuossahan asiakas oli selvästi alivoimainen verrattuna vartijoihin.
Asiakas ei myöskään näyttänyt mitenkään kovin aggressiiviselta. Olisi siinä voinut vähän kysellä että mikä meininki ja miten menee. Ja jos näyttää siltä ettei henkilön ole suotavaa käytöksensä takia oleskella ko ostarilla niin voi hänet taluttaa ulko-ovelle ja toivottaa parempaa päivänjatkoa jossain muualla. Tähän olisi riittänyt kaksi vartijaa eikä olisi tarvinnut kaikkia sitoa.

Joskus tuli oltua virkatyössä semmoisessa paikassa jossa 10 myllyä olisi ollut helppo saada aikaan joka työvuorossa. Mutta ei ne niin kivoja ole. Puhumalla hoidettiin suurin osa. Kun ihmiselle kerrotaan mikä on tilanne ja mitä voi seurata jos hän ei noudata kehoituksia niin useimmat uskovat. Tottakai oli välillä sellaisia tapauksia että homma meni fyysiseksi, mutta aika pieni osa häiriköistä oli tämmöisiä.
Niin sen kohdehenkilön pitääkin, siis huom. pitää olla "alivoimainen"... Ei nuo ole mitään 1 vastaan 1 kamppailuja, eikä pidä ollakaan. Sitä varten on kamppailu-urheilu ja sielläkin ne paino- ja tasoluokat.

Montako ihmistä sinä olet elämäsi aikana raudoittanut, kun tulee noin kovalla kokemuksen rintaäänellä? Ja eiköhän tuossa vaiheessa ole jo puhuttamiset tehty jo ajat sitten, jos tuossa tilanteessa ollaan. Voihan myös olla että räkiminen ja muu vastarinta on alkanut välittömästi. Että onnea vaan jos meinaat jokaiselta riehujalta ensin kysyä, että "mikä meininki hei"...

Kerrot olleesi virkatyössä, jossa myllyjä olisi aikaiseksi saanut. Ei viitsitä hei puhua paskaa. Jos totta puhut, niin tiedät kyllä siinä tapauksessa varsin hyvin ettei joihinkin meinaa auttaa yhtikäs mikään, eikä ainakaan pelkkä järkipuhe.

Tuokin on jotenkin käsittämätöntä, että naista pidetään automaattisesti aina viattomana uhrina, johon ei saisi koskaan eikä missään tilanteessa koskea, tekipä tämä ihan mitä tahansa. Se voi olla se 35- vuotias nainen aivan täysi paskahamppi siinä missä mieskin tänä päivänä.
Esimerkkinä tämän seudun muutaman manne-akan tietäen, ovat täysiä kriminaaleja aivan kiireestä kantapäähän, vaikka kuinka naisia ovatkin. Juu, ilmeisesti tämä menehtynyt 35- vuotias nainen ei mustalainen ollut, mutta noin niin kuin esimerkkinä vaan siitä naisien ihmeellisestä "pyhyydestä".
Kitarisa
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1300
Liittynyt: La Tammi 09, 2021 7:31 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Kitarisa »

Tässä tunnutaan keskittyneen pitkälti siihen, onko voimankäyttö ollut tilanteeseen nähden sopivaa, vai ei. Itseäni kuitenkin kiinnostaa huomattavasti enemmän se, kuinka tilanteeseen on päädytty. Täällä kiersi huhu, jonka mukaan asiakas olisi hetkeä aikaisemmin häiriökäyttäytymisen vuoksi jo kertaalleen poistettu ostoskeskuksesta, ja sitä vasten tarkasteltuna päätös poistaa asiakas uudestaan on syntynyt nopeasti ja ilman eri kehtoitusta. Tämä on sinänsä ihan ymmärrettävää.

Mutta jos tällaista ei ole tapahtunut, vaan tuo voimankäyttö liittyy pelkästään siihen asiakkaan tekemään ilmoitukseen, sopii miettiä kuinka tuohon kauppakeskuksen tiloista poistamiseen on päädytty. Onko kohde kenties ollut entuudestaan tuttu ja jopa jonkinlainen "vakioriesa"? Onko kauppakeskusvartioinnin pääpainopiste siinä, että tilanne tulee ratkaista nopeasti ja asiakkaan poistaminen kauppakeskuksen tiloista on ensisijainen toimenpide, eikä siitä pääsääntöisesti neuvotella?

Häiriökäyttäytyminenkin on vähän veteen piirretty viiva. Siltä osin mun puolesta vartijat voisivat nakata jokaisen ständimyyjän hankeen sieltä.

Olisi kiva tietää minkälaisen koulutuksen vartijat käyvät muun kuin voimankäytön suhteen? Kyseessä on sen verran asiakaspalvelupainotteinen työ, jossa sopisi olevan myös verbaalisia taitoja ja pelisilmää hoitaa tilanteita ilman fyysistä voinakäyttöä. "Noniin, lähdetäänpäs nyt ovelle päin!" ei ole verbaalisesti kovin lahjakasta, vaan pitää sisällään jo uhan voimankäytöstä jos siihen kehoitukseen ei taivuta.

Melkoisen mustavalkoisia joidenkin ajatukset siitä, että kun vartija tulee paikalle ja kehoittaa poistumaan, se on silloin toteltava ja jos ei tottele, vastaa seuraamuksista. Ymmärrettävästi vakiovarkaiden ja nistien kanssa, jotka kohtaa työssään päivästä toiseen, ovat tilanteita, joihin leipiintyy ja joissa tietää verbaalisuuden hyödyn olevan nollan luokkaa ja myös fyysinen uhka on läsnä.

Kyseinen nainen vaikuttaa naapuruston puheiden perusteella melko sosiaaliselta, mutta on kuitenkin saattanut olla hyvin yksinäinen ja suppean ystäväpiirin omaava. Kenties kauppakeskuksen ihmisvilinä on antanut jonkinlaista lohtua ja ajatusta siitä, että siellä voisi kohdata jonkun, joka antaisi läheisriippuvuudelle lääkettä. Kenties hänellä ollut jonkinlaista MT-taustaa, joka on tehnyt lähestymisyrityksistä tökeröitä, loukkaavia ja jopa uhkaavia. Hänen oma näkemyksensä on kuitenkin ollut hyljätyksi tuleminen ja hyväntahtoisuuttaan ei ole kyennyt näkemään asiaa toisen osapuolen näkökulmasta.

Näin ollen vartijoiden poistumiskehoituksetkin ovat tuntuneet hyvin kummallisilta. Kyse on nyt siis uhrin itsensä kokemuksesta. Jos vartijat tökkisivät ketä tahansa teistä kävelemään ulos tilanteessa, jossa ette itse kokisi käyttäytyneen uhkaavasti, niin väitättekö tosissanne, että kiihdyttäisitte askeltanne ja ottaisitte lakin päästä ja menisitte ulos? Saanen epäillä, että tarve avata omaa näkemystä veisi kyllä voiton ja jalat vähän jarruttaisivat menoa, etenkin jos vartijoiden kiinnostus kuunnella olisi selkeästi tiessään. Maahan käskyttäminen keskellä kauppakeskusta on melko nöyryyttävä tilanne, jok toisaalta on myös joissakin tapauksissa ainoa vaihtoehto. Tässä joudun sitä epäilemään.

Eli isossa kuvassa kyllä peräänkuuluttaisin sitä, milloin kohde on syytä poistaa kauppakeskuksesta jopa voimakeinoja käyttäen, milloin muunlaiset ratkaisut tulisi käyttää ensisijaisesti hyväkseen.

Jos omalta osaltani mietin, niin naisen tarvitsisi kyllä käydä fyysisesti käsiksi ja/tai sylkeä naamalle, jotta kääntyisin vartijoiden puoleen ja kyllä, jäisin itse paikalle selvittämään tilannetta.

Voi hyvinkin olla, että nainen on ollut jo pitkään vailla terveydenhuollon palveluita, joiden piiriin ei ole itse sairaudentunnottomuuttaan osannut hakeutua. Lopputulos voi pahimmillaan olla surullista luettavaa.

Kauppakeskuksen soisi olevan jokaiselle turvallinen ympäristö, mutta se tapa ja se hinta, jolla siihen päädytään, on nyt punnittava uudestaan.
Lamman
Alokas
Viestit: 2
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 7:41 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Lamman »

Joku kyseli metrojutun perään...
Luin minäkin sen lehdestä ja mielestäni sanoja oli joku vartiointiliikkeen ihminen joka selvitti taustoja. Yritin lehtien sivuilta haulla hakea, mutta en löytänyt.
Mutta jutussa oli tiivistettynä:Naisilla oli sanaharkkaa ja toinen saatettu metroon ja uhri muuten ulos.
Palasi sitten takaisin ja tuli miehen kanssa riitaa.

Eilen yritin etsiä levis liikkeen fb sivua. En löytänyt🤔
Joku vanhempi mainos oli, niin sinne oli ihmiset kommentoinu tyyliin ettei heitä hiljennetä ja kommentteja poisteta yms.
Ihmettelen jos liikkeellä ei ole asian kanssa tekemistä, miksi ei puhdista pöytää ulostulolla..
Niin itse tekisin yrittäjätausta näkökulmasta ajatellen.
VastarannanKiiski
Axel Foley
Viestit: 2443
Liittynyt: La Helmi 08, 2020 6:24 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja VastarannanKiiski »

Onhan tämä varsin surullinen tapaus. Naisen käytöstä on kuvattu "erikoiseksi", joten ehkä hän oli jollain tavalla vammainen tai sairas. Kun häntä on jo kerran joku mies lyönyt, ehkä hänellä on joku toimintatapa, joka herättää ärtymystä. Sanoman levittäminen tai homoseksuaalisuude paheksuminen tai hän on yrittänyt saada seurustelukumppania epämukavilta tuntuvilla tavoilla.
Vaikka nykysiin puhutaan paljon erilaisuuden hyäksymisestä ja moninaisuudesta, se ei taida kuitenkaan koskea kaikenlaista erilaisuutta. Joka kaupungissa ja kunnassa kuitenkin on omat "hahmonsa" ja onneksi osa ihmisistä suhtutuu heihin asiallisesti ja ystävällisesti. En itse näe tarvetta vartijoihin, jos tilanteet ovat vaarattoman oloisia. Niistä yleensä pystyy kuitenkin irtaantumaan niin että molemmille jää ihan hyvä fiilis. Moni "erilainen" on aika yksinäinen ja kaipaa juttukavereita, mikä ajaa heitä myös seurakuntien toimintaan.

*Turussa aikanaan busseissa matkusti huomioliiviin pukeutunut vanha mies, joka lateli matkan ajan laivojen kuulutuksia
*mulle on tultu näyttämään lappua, jossa oli tikkukirjaimin viesti, että tyyppi haluaisi tehdä lapsen. Hänellä oli liikkuminen hankalaa ja puhe mongerrusta, mutta näköjään jonkinlainen kaipuu saada perhe
*maanisen oloinen "Kristuksen morsiameksi" esittäytynyt pyrki juttelemaan pelastusasioista
*kauppakeskuksessa vammainen henkilö oli toistuvasti liikenteessä, piti outoa mölinää ja joi kahvilan astoiden palautuskärrystä jämäkahvinloppuja, hänet henkilökunta ohjasi ystävällisesti pois kahvilasta

Ei kai asia nyt niinkään saisi olla, että laitospaikkojen vähentäminen periaatteella "jokaisella on oikeus asua kotonaan" johtaa siiihen, että nämä ihmiset viettäisivät aikaansa vain kotona yksinäisyydessä, ettei "normaalimmat" häiriinny tai muuten riskinä on kärjistäen sanottuna teloitus julkisella paikalla?

En tiedä, mitä nainen on tehnyt tai sanonut, kun tämä mies on kokemut sen niin häiritseväksi, että on halunnut vartijat paikalle. Itse en hevillä semmoiseen ryhdy; tavalla tai toisella toistaitoisen tekemiset tai sanomiset pistän hänen puutteellisen ymmärryksensä piikkiin vähän samoin kuin pienen lapsen. Jos jotain hengellisiin lappuja tai muuta propagandaa jakaa joku, yleensä kiitän ja pistän sen taskuun ja jatkan matkaa.
Viimeksi muokannut VastarannanKiiski, Ti Tammi 10, 2023 11:58 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
riihitonttu
Martin Beck
Viestit: 819
Liittynyt: Pe Tammi 22, 2021 3:32 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja riihitonttu »

Jokukukavaan kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 11:38 am Huomioikaa, että vaikka kotona ei fyysisesti asu lapsia, niin siltikin voi olla niitä biologisia lapsia. Naapurit tuskin tietää onko naisella lapsia vai ei.
Erityisesti vastasyntyneistä lapsista (/lapsesta) naapureilla tuskin voi olla mitään käryä (not).
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tonttu
Tontut on kuvattu hyväntahtoisiksi olennoiksi.
Riihitonttu
Riihitonttu korjasi ihmisen tekemät virheet
https://www.youtube.com/watch?v=V8xb5uywGsY
Rousku
Theo Kojak
Viestit: 1135
Liittynyt: Pe Elo 24, 2007 11:29 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Rousku »

Maruna kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 6:12 am
Skloddi kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 9:53 pm Tuo "häirintä" aiemmin ja nyt voisi hyvinkin olla jotain jeesuslappusten jakelua, raamatun siteeraamista ja muuta käännyttelyä, kyllä vain. Mutta eipä kai siitä maihin tarvitsisi vartijoiden ketään painaa, tai kenenkään kuolla sentään? Kuulostaa hyvin vakavalta virhearviolta varsinkin, kun nainen saattoi kuvauksen perusteella olla myös jollain tasolla mt-häiriöinen. Siis muutenkin kuin helluntailaisuuden osalta.
Olen itse vain ja ainoastaan evankelis-luterilaisen seurakunnan jäsen. Pidän silti erittäin loukkaavana, että helluntalaisuus rinnastetaan mt-häiriöön. Esimerkiksi Perussuomalaisten pitkäaikainen kansanedustaja, Mika Niikko on kertonut avoimesti julkisuudessa toiminnastaan Korson helluntaiseurakunnassa. Ja jos silkka harras kristillisyys on jonkun maallistuneemman henkilön mielestä "mt-häiriöisyyttä", niin sitten meillä on kokonainen puolue "mt-häiriöisiä" eduskunnassa - mimttäin KTM Sari Essayan johtama Kristillisdemokraatit.

Oliko kenelläkään mitään faktatietoa siitä, että mahdollisesti, vartijoiden liiallisen voimankäytön seurauksena kuollut nainen olisi "tyrkyttänyt" vakaumustaan kadulla tuntemattomille? Vai oliko taas kyse pelkästä ilkeämielisestä "mutusta", jolla halutaan heittää lokaa uskovien eli EI tapakristittyjen niskaan?
Kellään ei ole faktatietoa, kysymys on mutuilusta. Mutta ei mutuilun tarvitse olla ilkeämielistä! Itse pidän uskonnollisen käännyttämisen yrittämistä varteenotettavana vaihtoehtona tässä tapauksessa, kun mietitään, mitä se häiriköinti on voinut olla. Muut mahdolliset vaihtoehdot ovat ilkeämielisempiä.

Helluntaiaisuus on Suomessa uskonnollisesti protestiliike (jollei ole sattunut kasvamaan helluntailaisperheen lapsena) ja sellaisena herkempi vetämään puoleensa mt-häiriöisiä. Ei silti, sitä on kaikki muukin harras kristillisyys, mutta itse ihan vain arvostan asiaa: Onpahan edes joku paikka (=seurakunta), jossa mt-häiriöisenäkin tulee hyväksytyksi.
Rutisija
Alibin satunnaislukija
Viestit: 59
Liittynyt: Su Tammi 08, 2023 2:57 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Rutisija »

Ryder kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 11:19 am
riihitonttu kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 10:34 am
Ryder kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 10:06 am naisen 56-65kg. (Jo makaaminen kovalla lattialla kädet selän takana tekee useammalle tiukkaa. )Tämän seurauksena nainen kuoli, piste. Mikä tässä keskustelussa on ollut jeesustelua? On suorastaan hävytöntä puhua tässä Ison Omenan vartija keissin yhteydessä jeesustelusta.
Kyseisen naisen paino taitaa olla oma mielipiteesi ei fakta. Kuolinsyy selviää kuolemansyyn selvityksessä, piste. Asian hyvä puoli on, että poliisilla on tapauksen faktojen selvittämikseksi hyvät mahdollisuudet. On videomateriaalia, silminnäkijöitä, kuolinsyy voidaan selvittää. Paikkatutkinta on voitu tehdä tuoteeltaan. etc. Netin kontribuutiossa mielipiteiden esittäminen faktoina, faktojen keksiminen omasta päästä, faktojen vääristely on sellaista scheissea, että täytyy olla huojentunut ettei niiden perusteella tätäkään asiaa ratkaista. Tälläkin ketjulla on varmaan kuitenkin arvonsa. Jonnekin ihmisten pitää saada pahaa oloaan oksentaa, mutta en suosittele kenenkään käyttävän näitä tosiasioiden lähteinä. Joillekin paskanjauhamisella ja sen lukemisella voi olla kuitenkin viihdearvoa ja kannatan mielipiteen vapautta.
Naisen oikea paino olisi ehkä ollut 70-75kg,juuri lapsen saaneella naisella. Kuitenkin paino ero ero häntä kiinniottaineisiin vartijoihin,ojotka kevyeimmillään ovat paineet ehkä 90kg on ollut huomattava ja heitä oli ainakin 4 henkilöä pitämässä kiinni. En ole esittänyt omaa,enkä muiden mielipiteitä faktoina. Tästäkin tapauksesta on montaa eri versiota,mitä oikeasti on tapahtunut.Höyryjä voi päästellä Suomi24:la, jossa mm. turvallisuuspalvelut ja maailmanmenoa palstat ovat tämän tapauksen tiimoilta aivan turvoksissa. Äänessä ovat niin vartijat kuin tavantallaajatkin. Ainoa fakta on se,että vartijoiden kiinniottama nainen, syystä tai toisesta kuoli.
Ehkä vähän OT, mutta "juuri lapsen saaneella naisella" ei kyllä ole mitään tiettyä painoa. Siihen vaikuttaa esim. lähtöpaino, ruumiinrakenne, lihasmassa, sikiön paino, raskauden kesto, mahd. RaDi, jne jne. Raskauden aikana normaaliksi painonnousuksi lasketaan 5-25kg, eli aikamoinen haarukka. Ei voi todellakaan sanoa, että 70-75kg olisi juuri synnyttäneen naisen paino (muutenkin naisella ei ole tietojen mukaan lapsia, joten miksi vielä tuoda tätä esille?). Kilomäärät myös tuppaa näkymään erilailla, eli vaikka laitat kaksi 70kg naista vierekkäin, he saattavat näyttää täysin toistensa vastakohdilta. Ei ole mahdollista katsoa ihmistä ulkopuolelta (etenkään takki päällä tai jostain fb-profiilikuvasta vuodelta nakki) ja sen mukaan heittää painoarviota.

Naisen kuvien/videon perusteella tarkin painoarvio voi olla korkeintaan 50-100kg.
Viimeksi muokannut Rutisija, Ti Tammi 10, 2023 12:21 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kaspar
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 13
Liittynyt: To Joulu 29, 2022 2:08 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Kaspar »

Spekuloin vielä sen verran, että JOS naisen käytöksestä on aiheutunut YLEISTÄ häiriötä tai JOS naisen mahdollisesti aiheuttama tilanne on ollut useamman henkilön mielestä uhkaava, niin sellaisissa tilanteissa yleensä jo useampi henkilö soittaa 112 tai huutelee vartijoita paikalle. Voi siis hyvinkin olla niin, että turvavalvomoon on soittanut nimetyn ja/tai muun myymälän henkilökunta ja lisäksi vartijoita on esim. Info-tiskiltä pyydetty tulemaan tarkistamaan tilanne ja/tai joku on jo soittanut myös 112..

Kokemukseni mukaan oikeasti eskaloituneet tilanteet saavat isoissa kauppakeskuksissa useamman henkilön tarttumaan luuriin ja sitten sieltä vastataan, että kiitos tiedosta, vartijat/poliisi/ambulanssi/palokunta on jo tulossa, tästä on tullut useita ilmoituksia. Kiitos kuitenkin kun ilmoitit tämän hetkisestä tilanteesta jne.

En siis sulkisi pois sitä, että myös jonkun myymälän henkilökunta on soittanut turvavalvomoon. Jos asiasta soittanutta miestä tai ulkopuolista havainnoijaa on kuitenkin tarjottu selitykseksi mahdollisen eskalaation alkulähteeksi, niin se tietenkin sopii kaupoille. Ja edelleen onhan aloite voinut lähteä vaikka turvavalvomon ruudun takaa, emme tiedä.

Pointtina, että JOS kyseessä on vilkkaassa kauppakeskuksessa oikeasti uhkaava tilanne, niin linjat soivat niin kuumina, että myöhemmin voi karrikoiden valita, kuka nostetaan sankariksi tai kuka tönätään bussin alle. MHO
Helluby
Hetty Wainthropp
Viestit: 499
Liittynyt: Ma Syys 28, 2009 9:56 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Helluby »

Pohkus kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 8:26 pm
Helluby kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 8:14 pm
Pohkus kirjoitti: Ma Tammi 09, 2023 7:20 pm
Anna yksikin syy, miksi naisen käsilaukussa itsessään olisi jotain niin intiimiä ettei sitä voisi tutkia siinä missä miehen laukun/taskut? (Poislukien Muumimamma ja kuningatar Elisabet, joiden perusteella sääntöjämme ei varmasti tehdä). Se on laukku. Siellä säilytetään tavaraa eikä sen tutkiminen ole sen enempää tirskistelyä kuin miehen laukun (tai naisen muun laukun, ilmeisesti rajasit tämän käsilaukkuihin) sisällön tarkistaminen turvallisuuden tai lain silmissä luvattomien asioiden varalta.
Miehelle on itsestäänselvyyksiä turha selittää. Varsinkin kaltaisellesi. Muistutan myös, että minä en ole päätöksen takana.

Kysynkin sinulta: mikä on sinulle niin vaikeaa tässä, että naispoliisia ei voi paikalle odottaa? Siis muu kuin miehisen fyysisen ylivallan käyttö; "koska mä miehenä voin". Et taida tietää, että naispoliisi ei ole harvinaisuus?

Tämä nyt ei kuitenkaan kuulu tähän caseen. Menehtyneen naisen reppua ei ainakaan videoiden näkymien mukaan oltu tutkimassa vartijoiden toimesta. Joten pysyppä jatkossa aiheessa. I rest my case.
Ihan sivusta sanoisin ettei 1+1 ole koskaan 2, vaan ihan tilanteesta johtuen se on joko 1, tai 3, joskus jopa 4.
URSA
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11515
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja URSA »

Jagge kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 11:47 am
Attorney kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 10:53 am Vuodessa 753 "yksittäistapausta", ei mitään nähtävää. Stevari on ystävä.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009316804.html
Vartijoita on likimain 55000, tuo on siis noin 1,5% koko joukosta

Yhdessä vuodessa
. Mielestäni pitkälle yli 700 peruttua lupaa yhden vuoden aikana on paljon, koska luvan peruminen edellyttää varmasti jotain rikostuomiota tai muuta epäsopivuuden osoittavaa faktaa.

Huolestuttaa vähän kun tiedän pääkaupunkiseudulla olevan myös äärimmäisen fanaattisia ateisteja. Mietin onko joku sellainen usuttanut vartijat uskovaisen kimppuun vihamielisyyttään uskontoa kohtaan.
Rousku
Theo Kojak
Viestit: 1135
Liittynyt: Pe Elo 24, 2007 11:29 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Rousku »

135piispa kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 10:22 am Jokainen voi itse kotonaan kokeilla, miltä tuntuu maata mahallaan lattialla kädet selän takana. En suosittele sitä tekemään, se on helvetinmoista ilman, että joku painaa polvella.
Oikeastaan en suosittelisi päättelemään mitään tuosta asennosta oman kokemuksen nojalla. Nimittäin jos on terve, nuori ja notkea, niin kyllä sitä kestää aikansa, vaikka ei kivaa olekaan. Mutta sillä tavoin ei kehity käsitys siitä, millainen asento on vanhalle, sairaalle tai ylipainoiselle ihmiselle. Päinvastoin, vahvistuu vain se luulo, että eihän tämä tee mitään. Parempi olisi tutustua kirjallisuusraportteihin asennon riskeistä, mutta se on tietysti vähän vaivalloisempaa.
fordsonMajor
Susikoski
Viestit: 36
Liittynyt: To Syys 08, 2011 8:57 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja fordsonMajor »

riihitonttu kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 11:30 am
Ryder kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 11:19 am Naisen oikea paino olisi ehkä ollut 70-75kg,juuri lapsen saaneella naisella.
Millä tavalla tämä juuri lapsen saanut nainen liittyy tähän asiaan, kun median haastattelemien naisen naapureiden mukaan naisella ei ollut lapsia? Ja mikä on oikea paino? Haarukoitko nyt jotain tilastollista keskiarvopainoa naiselle ja teet sen perusteella johtopäätöksiä?
Facen perusteella nainen oli 180cm pitkä, jolloin BMI:n kautta laskettuna lievästi ylipainoinen olisi 90kg ja merkittävästi ylipainoinen 100-110kg.
Rutisija
Alibin satunnaislukija
Viestit: 59
Liittynyt: Su Tammi 08, 2023 2:57 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Rutisija »

Kaspar kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 12:19 pm Spekuloin vielä sen verran, että JOS naisen käytöksestä on aiheutunut YLEISTÄ häiriötä tai JOS naisen mahdollisesti aiheuttama tilanne on ollut useamman henkilön mielestä uhkaava, niin sellaisissa tilanteissa yleensä jo useampi henkilö soittaa 112 tai huutelee vartijoita paikalle. Voi siis hyvinkin olla niin, että turvavalvomoon on soittanut nimetyn ja/tai muun myymälän henkilökunta ja lisäksi vartijoita on esim. Info-tiskiltä pyydetty tulemaan tarkistamaan tilanne ja/tai joku on jo soittanut myös 112..

Kokemukseni mukaan oikeasti eskaloituneet tilanteet saavat isoissa kauppakeskuksissa useamman henkilön tarttumaan luuriin ja sitten sieltä vastataan, että kiitos tiedosta, vartijat/poliisi/ambulanssi/palokunta on jo tulossa, tästä on tullut useita ilmoituksia. Kiitos kuitenkin kun ilmoitit tämän hetkisestä tilanteesta jne.

En siis sulkisi pois sitä, että myös jonkun myymälän henkilökunta on soittanut turvavalvomoon. Jos asiasta soittanutta miestä tai ulkopuolista havainnoijaa on kuitenkin tarjottu selitykseksi mahdollisen eskalaation alkulähteeksi, niin se tietenkin sopii kaupoille. Ja edelleen onhan aloite voinut lähteä vaikka turvavalvomon ruudun takaa, emme tiedä.

Pointtina, että JOS kyseessä on vilkkaassa kauppakeskuksessa oikeasti uhkaava tilanne, niin linjat soivat niin kuumina, että myöhemmin voi karrikoiden valita, kuka nostetaan sankariksi tai kuka tönätään bussin alle. MHO
Täällä joku aiemminkin mainitsi, että vaikka mediassa on kerrottu, että asiakkaana oleva mies kutsui vartijat, ei ole tietoa miten tämä on tapahtunut. Esim. mies on hyvin voinut pyytää Naistenhuoneella avautunutta Levis-myyjää kutsumaan vartijat, jolloin poliisi on ihan oikeassa sanoessaan, että ulkopuolinen mies kutsui vartijat (käyttäen myyjän mahdollisuutta tehdä tätä).

Tässä tilanteessa ensihoitajat olivat myös todella nopeasti paikalla, joten voi hyvin olla, että joku on soittanut 112 jo ennen elvytyksen aloittamista, esim. ihan tilanteen alussa. Tilanteen eskaloituessa Häke on lähettänyt paikalle ambulanssin poliisien sijasta (en muista, että olisi mainittu, että paikalle saapui poliiseja ambulanssien ja medihelin kanssa. Muistanko väärin?).
Oppenheimer
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1360
Liittynyt: To Syys 26, 2013 5:27 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Oppenheimer »

Pöytäkangas kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 10:41 am On puhuttu, että nainen vastusteli kiinniottoa. En tiedä, miten kiinniottotilanne on alkanut, mutta ihan oman kokemuksen perusteella luulen, että moni ihminen pelästyy jopa panikoi, jos yhtäkkiä tullaan kovakouraisesti viemään pois.
Ydinkysymys on, oliko kiinniottamiselle laillisia perusteita. Vartijat voivat poistaa häiriköitä yms. vartioimiltaan alueilta tai estää heidän pääsynsä sinne, mutta kiinniottaminen on tiukemmin säännelty toimenpide. Henkilöä pitää epäillä tietyistä laissa määritellyistä rikoksista tai hänen tulee olla etsintäkuulutettu, jotta hänet voidaan ottaa kiinni. Kiinni-otto oikeus on tavallisella kadunmiehelläkin, ei pelkästään vartijoilla tai järjestyksenvalvojilla.

Kun nainen raudoitettiin ja häntä pidettiin lattialla eri tietojen mukaan kymmenisen minuuttia, niin mielestäni kysymys ei ole ollut henkilön poistamisesta tilasta tai hänen pääsynsä estämisestä sinne. On mahdollista, että kysymyksessä oli lain tarkoittama henkilön kiinni-ottaminen. Kuten todettu, toimenpidettä ei voida suorittaa, ellei siihen ole laissa määriteltyjä perusteita. Toistaiseksi ei ole ilmennyt, että naista epäiltäisiin sellaisista rikoksista, jotka oikeuttavat kiinniottamiseen. Tällainen rikos on vaikkapa varkaus tai näpistys ja muut vakavammat rikokset.

Kiinniotettu on luovutettava poliisille mahdollisimman pian tai päästettävä vapaaksi, mikäli kiinniottamisen edellytyksiä ei ole. Voidaankin kysyä, että mitkä olivat ne perusteet, jotka oikeuttivat pitämään naista kiinniotettuna noin kymmenen minuuttia. Ja ennen kaikkea, oliko toimenpide ylipäätään lainmukainen riippumatta siitä, minkälaisia voimakeinoja sen yhteydessä käytettiin.
Viimeksi muokannut Oppenheimer, Ti Tammi 10, 2023 12:35 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Skloddi
David Starsky
Viestit: 4561
Liittynyt: Ma Elo 26, 2019 12:20 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Skloddi »

Lamman kirjoitti: Ti Tammi 10, 2023 11:53 am Joku kyseli metrojutun perään...
Luin minäkin sen lehdestä ja mielestäni sanoja oli joku vartiointiliikkeen ihminen joka selvitti taustoja. Yritin lehtien sivuilta haulla hakea, mutta en löytänyt.
Mutta jutussa oli tiivistettynä:Naisilla oli sanaharkkaa ja toinen saatettu metroon ja uhri muuten ulos.
Palasi sitten takaisin ja tuli miehen kanssa riitaa.

Eilen yritin etsiä levis liikkeen fb sivua. En löytänyt🤔
Joku vanhempi mainos oli, niin sinne oli ihmiset kommentoinu tyyliin ettei heitä hiljennetä ja kommentteja poisteta yms.
Ihmettelen jos liikkeellä ei ole asian kanssa tekemistä, miksi ei puhdista pöytää ulostulolla..
Niin itse tekisin yrittäjätausta näkökulmasta ajatellen.
Ei ollut missään lehdessä, tai jos oli, niin sopii etsiä se juttu ja jakaa tänne. Se oli toisen tai kolmannen käden tietona vain täällä jaettu, ja alkuperäiseksi lähteeksi tälle muka aiemmin väitetylle metrotapahtumalle väitettiin yhtä näistä neljästä kuolemantuottamuksesta epäiltyä vartijaa. Suhtautuisin suurella varauksella.
Vastaa Viestiin