Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Oppenheimer
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1360
Liittynyt: To Syys 26, 2013 5:27 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Oppenheimer »

meitzi kirjoitti: Ma Tammi 16, 2023 12:28 am
Oppenheimer kirjoitti: Ma Tammi 16, 2023 12:06 am Ilman muuta tutkitaan. Jokainen näkee, että kysymys on vähintään perusmuotoisesta pahoinpitelystä, jos voimankäytölle ei ollut perusteita. Kuolemantuottamus on julkisuuden kannalta se kiintoisin, joten pahoinpitely jää siinä suhteessa hieman varjoon.

Pelkkää kuolemantuottamusta tuosta ei saa millään. Kun kuolema aiheutetaan pahoinpitelyllä, tuomio on muotoa "pahoinpitely ja kuolemantuottamus". Kummassakin myös törkeä tekomuoto mahdollinen.
Jos tekijöitä on neljä, kahden pitäessä kiinni ja kaksi varsinaisesti rusikoi, niin tavallisesti tutkitaan neljän tekijän toimia ja syytetään neljää tekijää. Nyt tutkinnassa on kahden osalta kuolemantuottamus.
Näkemykseni mukaan menee ihan oikein. Nämä kaksi ovat varmuudella lattiaan heittäjät.

Kuvaamassasi tilanteessa syyte neljälle on paikallaan. Tässä tilanteessa jalkojen pitelijät eivät ainakaan tietoisesti pidelleet jalkoja nimenomaan siksi, että kaksi muuta voisivat pahoinpidellä uhria. Sen sijaan he osallistuivat kiinniottoon, johon ei mitä todennäköisemmin ollut laillista perustetta. Siitä saattaa jotakin rapsahtaa myös heille. Heidän roolinsa on kyllä niin olematon tuossa kokonaisuudessa, että ihan hyvin heidät voisi jättää kokonaan tuomiotta.
Mikisu
Martin Riggs
Viestit: 644
Liittynyt: Ti Syys 24, 2013 9:24 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Mikisu »

Järjestyksenvalvojat eivät ole viranomaisia.

Uhrin henki riistettiin vakaasti harkiten. Ei vahingossa.
Avatar
Tähdet kertovat
Rico Tubbs
Viestit: 1275
Liittynyt: Ma Heinä 22, 2019 3:28 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Tähdet kertovat »

meitzi kirjoitti: Ma Tammi 16, 2023 12:28 am
Oppenheimer kirjoitti: Ma Tammi 16, 2023 12:06 am Ilman muuta tutkitaan. Jokainen näkee, että kysymys on vähintään perusmuotoisesta pahoinpitelystä, jos voimankäytölle ei ollut perusteita. Kuolemantuottamus on julkisuuden kannalta se kiintoisin, joten pahoinpitely jää siinä suhteessa hieman varjoon.

Pelkkää kuolemantuottamusta tuosta ei saa millään. Kun kuolema aiheutetaan pahoinpitelyllä, tuomio on muotoa "pahoinpitely ja kuolemantuottamus". Kummassakin myös törkeä tekomuoto mahdollinen.
Jos tekijöitä on neljä, kahden pitäessä kiinni ja kaksi varsinaisesti rusikoi, niin tavallisesti tutkitaan neljän tekijän toimia ja syytetään neljää tekijää. Nyt tutkinnassa on kahden osalta kuolemantuottamus.
Varmaan kaksi oli vasta opiskelemassa ammatillista tilannetajua, kuten näytti. Eli kauppakeskuksissa pyydystellään nykyään taipuisia nukkeja stevareiden koulutuksellisiin kontakti-tilanteisiin?
..”kaikkia pitäisi pistää ainakin kolme kertaa ja eniten vastaan öyhöttäviä (jalkapuuhun kytkettynä) vähintään viisi”..
murhajari
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 102
Liittynyt: Ti Tammi 10, 2023 9:29 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja murhajari »

Mitä tulee lakien ristiriitaisuuteen:

Käytännössä ilmeisesti käy näin: Stevari alkaa poistamaan, ja sitten jos vastustelet tai stevari niin muuten vain päättää, laittaa maahan ja suorittaa kiinnioton (vapaus on kai kiistattomasti riistetty jos kohde lyödään maahan ja rautoihin.)
Tämä perustellaan sillä että stevari saa suorittaa sekä poiston että kiinnioton, ja voimakeinoja on lupa käyttää molemmissa.

No niin. Siis täysin teoreettisesti homma menee suurin piirtein näin:

Stevarilla on oikeus poistaa henkilö paikalta laissa määrätyistä syistä.
Stevarilla on oikeus käyttää voimakeinoja lain antamissa rajoissa.
Stevarilla on oikeus suorittaa kiinniotto kun laki sen sallii.

Nyt kun puhutaan julkisesta paikasta, niin katsotaanpa se järjestyksenvalvojan poisto-oikeus:
Järjestyksenvalvojalla on oikeus poistaa toimialueeltaan henkilö, joka:
1) päihtyneenä häiritsee järjestystä tai muita henkilöitä;
2) vaarantaa turvallisuutta;
3) uhkaavasti esiintyen, meluamalla, väkivaltaisuudella taikka muulla käyttäytymisellään häiritsee järjestystä; tai
4) oleskelee alueen yleisöltä suljetussa osassa ilmeisen oikeudettomasti.
No niin, eli tuossahan annetaan varsin laajat oikeudet poistoon. Varmasti melkein aina joku noista täyttyy. Ja sitten jos ei poistu vapaaehtoisesti tai pienellä "avustuksellakaan", niin voi ottaa kiinni ja lyödä rautoihin/koppiin miettimään asiaa?
Jos paikalta poistaminen on ilmeisesti riittämätön toimenpide eikä häiriötä tai vaaraa voida muutoin poistaa, järjestyksenvalvojalla on oikeus ottaa henkilö kiinni, jos kiinniottaminen on välttämätöntä muille henkilöille tai omaisuudelle aiheutuvan vakavan vaaran torjumiseksi
Tässä ei mainita sitä, että ei poistunut paikalta tai jätti tottelematta stevaria. Hmm... Huomionarvoinen on tuo pakollinen ehto "kiinniottaminen on välttämätöntä muille henkilöille tai omaisuudelle aiheutuvan vakavan vaaran torjumiseksi." Eli kyllä, jos poisto on tapahtumassa siksi että aiheuttaa vakavaa vaaraa, eikä poistu tai on riski että meno jatkuu samanlaisena poiston jälkeen, rautoihin vain. Kiinniotto on siis vapaudenriisto, ei ole vapaa poistumaan. Väkivalta sen yhteydessä ei ole pakollista. Periaatteessa voi vain sanoa että et mene minnekään, odotellaan kiltisti poliisia. (Mikä on tietysti melkoinen skenaario että tämä kiinniotettava aiheuttaa vakavaa vaaraa mutta on hallittavissa puhejudolla.

Noh, ehkä sen poistamisen sitten saa tehdä ihan miten vain, voimakeinoja kaihtamatta? Nakkaa keinolla millä hyvänsä ulos, mutta ei laita koppiin. Ehkä ei:
Jos henkilö koettaa vastarintaa tekemällä välttää pääsyn estämisen, paikalta poistamisen, kiinniottamisen, 46 §:ssä tarkoitetun tarkastuksen tai 47 §:ssä tarkoitetun poisottamisen taikka pakenee kiinniottamista, järjestyksenvalvojalla on oikeus käyttää sellaisia henkilön pääsyn estämiseksi, paikalta poistamiseksi tai kiinniottamiseksi taikka tarkastuksen suorittamiseksi tai esineen ja aineen poisottamiseksi tarpeellisia voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina, kun otetaan huomioon henkilön käyttäytyminen, tehtävän tärkeys ja kiireellisyys, vastarinnan vaarallisuus ja muut olosuhteet.

Vastuuvapausperusteesta ja rangaistusvastuun lievennyksestä voimakeinojen käytön liioittelussa säädetään rikoslain 4 luvun 6 §:n 3 momentissa ja 7 §:ssä.
No mitäs helvettiä. Ensin on oikeus poistaa mutta kuitenkaan ei voi käyttää rajattomasti voimaa, vaan pitää ottaa jotain typeriä juttuja huomioon. EI KAI SE NYT VOI OLLA NIIN ETTÄ LAINKIRJOITTAJAN MIELESTÄ STEVARIN SANA EI OLE LAKI?

Katsotaanpa mitä lainsäätäjät ovat ajatelleet:
Ehdotetun muutoksen taustalla on eduskunnan perustuslakivaliokunnan hallituksen järjestyslakiehdotuksesta antama lausunto PeVL 20/2002, jossa valiokunta katsoi, että järjestyksenvalvojista annetun lain 7 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaisen poistamisoikeuden antaminen järjestyslaissa tarkoitetuille järjestyksenvalvojille muodostaisi ”poliisin toimivaltuuksille ominaisen, yksittäistapauksessa jokaista velvoittavan käskyvallan”. Muutoksella pyrittäisiin siihen, ettei järjestyksenvalvojalle muodostuisi vastaavaa käskyvaltaa kuin poliisilla voidaan katsoa olevan.
Ja tuo poistamisoikeus mitä ei haluttu enää antaa on siis tämä
3) huomautuksesta huolimatta jättää noudattamatta järjestyksen tai turvallisuuden ylläpitämiseksi annetun tarpeellisen käskyn.
Mitä helvettiä, ei haluta antaa jokaista velvoittavaa käskyvaltaa? Mitäs tuossa sitten pitäisi tehdä? No, onhan työkalupakissa vielä se puhejudo ja Poliisin kutsuminen paikalle.

Ylipäänsä pitäisi yrittää hakea ratkaisu rauhanomaisesti:
Järjestyksenvalvojan on toiminnassaan asetettava etusijalle sellaiset toimenpiteet, jotka edistävät yleisön turvallisuutta.

Järjestyksenvalvojan on toimittava asiallisesti ja tasapuolisesti sekä sovinnollisuutta edistäen. Järjestyksenvalvojan tulee ensisijaisesti neuvoin ja kehotuksin ylläpitää järjestystä ja turvallisuutta toimialueellaan.

Järjestyksenvalvojan toimenpiteet on suoritettava aiheuttamatta suurempaa vahinkoa tai haittaa kuin on välttämätöntä tehtävän suorittamiseksi. Toimenpiteiden on oltava perusteltuja suhteessa järjestyksenvalvojan tehtävään ja toimenpiteillä tavoiteltavaan etuun.
Jos poistaa vakavasti häiriköivää, niin helposti voi perustella vaikka kuinka paljon voimaa poistossa, ja kiinniotonkin.
Varmaan vielä keskinkertainenkin häiriköinti oikeuttaa voimalla poistamiseen, vaikka kantaa sen kohteen ulos vaikka se vähän pyristelisikin.
Mutta jos vastassa onkin pasifisti?

Hypoteettinen esimerkki:
Oikeutta eläimille järjestön feissari, joka on firman pakulla tuotu ostarille julistamaan sanomaa. Sillä on mukana semmonen kärry mihin on laitettu littunäyttö ja siinä pyörii kidutettuja tuotantoeläimiä videolla ruudulla.

Tulet stevarina paikalle. Sanot sille, että tämä homma ei käy, ulos! Vähän se haraa verbaalisesti vastaan ja tuhisee itsekseen jostakin "natsisioista". Kumma akka kun ei tottele. Vittuilee vain. Noh, nyt se sanoo että paku käy hakemassa sen puolen tunnin päästä kun tämä nyt on niin helvetin kiellettyä tämä homma täällä. Mutta ei minulla ole aikaa odotella saatana. Perkele kun se pitää tuosta kärrystä kiinni eikä halua lähteä. Jospa minä vaan otan siltä luulot pois voimalla ja nakkaan tonttiin ja koppiin!

No nyt otat stevarina siitä feissarista kiinni ja sehän itseasiassa haraa vastaan. Tämä voidaan tulkita rikokseksi, sillä järjestystä ylläpitävän henkilön vastustaminen on rikos. Ei se feissari muuta tee kuin pitää siitä kärrystään kiinni, mutta kaikki lasketaan. Rikos mikä rikos.

Ja mitäs laki sanoo rikollisten kiinniotosta:

Järjestyksenvalvojalla on järjestyksenvalvontatehtävää suorittaessaan oikeus ottaa kiinni verekseltä tai pakenemasta tavattu rikoksesta epäilty, jos rikoksesta saattaa seurata vankeutta tai jos rikos on lievä pahoinpitely, näpistys, lievä kavallus, lievä luvaton käyttö, lievä moottorikulkuneuvon käyttövarkaus, lievä vahingonteko tai lievä petos. Järjestyksenvalvoja saa ottaa kiinni myös sen, joka on viranomaisen antaman etsintäkuulutuksen mukaan pidätettävä tai vangittava.
ja:
Joka käyttämällä tai uhkaamalla käyttää väkivaltaa estää tai yrittää estää järjestystä ylläpitävää henkilöä suorittamasta hänelle lain tai asetuksen nojalla kuuluvaa tehtävää tai muuten vaikeuttaa sanotun tehtävän suorittamista, on tuomittava, jollei laissa muualla säädetä ankarampaa rangaistusta, järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.
Eli nythän tässä jo päästiin siihen että saa ottaa kiinni. Ehkä. Jos vastustaa väkivaltaisesti. Mutta sitä kiinniottoa koskee edelleen se laki voimankäytöstä.

Nyt tullaan siihen, että jos feissari laitetaan nippuun ja tuossa ei käy mitään erikoista, ei lähde henki tai edes murru luut, niin asiasta ei saa kuulla kukaan. Oikeastaan melkein ketään ei edes kiinnosta, ellei tuossa tule ruumista. Mutta jos tästä kaikesta on video tai muita aukottomia todisteita, ja todisteiden valossa henkilön käyttäytyminen, tehtävän tärkeys ja kiireellisyys, vastarinnan vaarallisuus ja muut olosuhteet eivät oikeuta sitä että laitoit sen feissarin nippuun, niin kyllä siitä jotain oikeudellisia seurauksia voi olla jos joku vain ajaa syytettä. (Voi olla että feissari joutuu tekemään sen itse.) Yleensä ei syytettä, ei oikeudenkäyntiä.

Eli laki on kirjoitettu niin että sen voi tulkita osittain vähän miten haluaa, mutta jos paska osuu tuulettimeen niin sitten se tilanne varmasti arvioidaan tuon voimakeinojen puolustettavuuden kautta. Ja tuon että toimenpiteiden on oltava perusteltuja suhteessa järjestyksenvalvojan tehtävään ja toimenpiteillä tavoiteltavaan etuun. Voi olla aika hankala perustella väkivaltaa rauhanomaista ja vaaratonta kohdetta vastaan. Kaiken lisäksi toimenpiteen pitää olla laillinen että voi ylipäänsä käyttää voimaa - jos vaikka todetaan että tuo feissarin poistaminen ei ole laillista niin väkivaltaa ei missään tapauksessa saisi käyttää.

Mutta käytännössä niin, että vastustat stevaria -> otat pataan jollakin tavalla. Kuuntele sitä ja tee mitä se sanoo niin on kaikille helpompaa. Mutta jos ylilyönti sattuu niin laki on siellä turvana. Teoriassa se kai voisi olla turvana myös ehkäisevästi, mutta se ei ole käsittääkseni toteutunut aina kovin hyvin, nytkinhän tuli ruumis.

Edellä mainittua ei sitten kannata käyttää siihen että menee paikalliselle ostarille provoamaan stevareita, eikä ole ohje muutenkaan kenellekään yhtään mihinkään. Tuossa on vain luettu lakia kuin piru raamattua.
Viimeksi muokannut murhajari, Ma Tammi 16, 2023 2:01 am. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Avatar
meitzi
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5296
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja meitzi »

Oppenheimer kirjoitti: Ma Tammi 16, 2023 12:55 amNäkemykseni mukaan menee ihan oikein. Nämä kaksi ovat varmuudella lattiaan heittäjät.

Kuvaamassasi tilanteessa syyte neljälle on paikallaan. Tässä tilanteessa jalkojen pitelijät eivät ainakaan tietoisesti pidelleet jalkoja nimenomaan siksi, että kaksi muuta voisivat pahoinpidellä uhria. Sen sijaan he osallistuivat kiinniottoon, johon ei mitä todennäköisemmin ollut laillista perustetta. Siitä saattaa jotakin rapsahtaa myös heille. Heidän roolinsa on kyllä niin olematon tuossa kokonaisuudessa, että ihan hyvin heidät voisi jättää kokonaan tuomiotta.
Kahdelle muulle ei rapsahtele yhtään mitään, elleivät ole tutkinnan kohteina eikä oikeudessa syytettyinä. Se, että voidaanko heidän olettaa olevan täysin sivullisia kiinnipitäjiä vai ei, pitäisi olla oikeuden selvitettävä asia, eikä esitutkinnasta pois suljettua. Kuolemantuottamuksestakin voidaan tuomita ilman mitään oheista, mutta jos ei ole pahoinpitelystä syytettynä (esitutkintaa sekin vaatii), niin saatetaan ehkä laittaa oheen myös pelastustoimen laiminlyöntiä, mutta ilman pahoinpitelyä. Vaikka pahoinpitelystä kaikki käynnistyikin.
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi
Pureva puheenjohtaja
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 102
Liittynyt: Ke Syys 28, 2022 8:10 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Pureva puheenjohtaja »

Tähdet kertovat kirjoitti: Ma Tammi 16, 2023 12:47 am
Pureva puheenjohtaja kirjoitti: Ma Tammi 16, 2023 12:40 am "jos se rupee yhtään vastustelee" on myös voinut tarkoittaa että elvytys täytyy silloin lopettaa heti.
Niin, saattaa silloin muuttua päälle karkaukseksi vielä koko puhaltelu. Erittäin ennakoiva ja välkky kaveri.
Hohhoh näitä juttuja.
Myrskyluodon Maija
Alibin satunnaislukija
Viestit: 59
Liittynyt: To Huhti 04, 2019 1:04 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Myrskyluodon Maija »

sikakoira kirjoitti: Ma Tammi 16, 2023 12:50 am
Mikisu kirjoitti: Ma Tammi 16, 2023 12:45 am Ison Omenan murhaajat toimivat joka kohdassa vastoin sitä, mikä on heidän velvollisuutensa. Yksikään kohta ei mene ohjekirjan mukaan.
Kaikki mitä on jaettu julkisuuteen todistaa että ohjeiden mukaan on menty. :wink:

Edelleenkin se että yksi häirikkö nyt saa sydänkohtauksen mistä lienee syystä. (mRNA) Ei tee vartijoista syyllisiä mihinkään ylilyöntiin.

Vittu hämmästyttää tällainen lynkkaus mieliala viranomaista kohtaan :lol:

Eiköhän tällainen koske lähinnä jotain marginaali ryhmää. Itse en ainakaan löydä mitään ylilyöntejä nyt jaetusta materiaalista.
Ole hyvä ja lopeta valehtelu. Tässä ei ole kyse lykkausmielialasta viranomaisia kohtaan, vaan tässä on kyse vain ja ainoastaan näistä jotka tappoivat viattoman sivullisen.

Ihmettelen itse suuresti, että yksikään "turvallisuus"-alan henkilöistä viitsii puolustaa näitä käsittämättömiä alalle luikertaneita oman egonsa pönkittäjiä. Löytyyhän alalta tervepäistäkin porukkaa.

Löytyyhän?
Avatar
sikakoira
James Bond (Daniel Graig)
Viestit: 25883
Liittynyt: Ke Kesä 07, 2017 8:50 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja sikakoira »

^
Höpsistä, tässä tuntuu nyt olevan kyse siitä että häirikkö oli nainen .

Voin laittaa pääni pantiksi ettei ilman syytä vartijat lähteneet suorittamaan tehtäväänsä ja tämähän tullaan toteamaan myöskin sitten oikeudessa. Minkäänlaista ylilyöntiä ei ole videoilla nähtävissä vaikka tapaus onkin surullinen lajissaan.
Maailma avautuu aivan toisella tavalla kuin jos yritätte rakentaa kuvaa maailmasta pelkän suomalaisen valtamedian varassa Se kuva on täysin virheellinen ja harhainen tarkoituksellisesti Se on mediapoolin ja hybridikeskuksen hybridisotaa teitä kohti
Avatar
dazu
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4672
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja dazu »

Pureva puheenjohtaja kirjoitti: Ma Tammi 16, 2023 12:40 am"jos se rupee yhtään vastustelee" on myös voinut tarkoittaa että elvytys täytyy silloin lopettaa heti.
Juurikin täällä kävi kaksi lääkäriä kumoamassa tuon teidän täällä levittämän sadun. Elvytystä ei lopeteta.

Myrskyluodon Maija kirjoitti: Ma Tammi 16, 2023 1:11 am
sikakoira kirjoitti: Ma Tammi 16, 2023 12:50 amKaikki mitä on jaettu julkisuuteen todistaa että ohjeiden mukaan on menty. :wink:

Edelleenkin se että yksi häirikkö nyt saa sydänkohtauksen mistä lienee syystä. (mRNA) Ei tee vartijoista syyllisiä mihinkään ylilyöntiin.

Vittu hämmästyttää tällainen lynkkaus mieliala viranomaista kohtaan :lol:

Eiköhän tällainen koske lähinnä jotain marginaali ryhmää. Itse en ainakaan löydä mitään ylilyöntejä nyt jaetusta materiaalista.
Ole hyvä ja lopeta valehtelu. Tässä ei ole kyse lykkausmielialasta viranomaisia kohtaan, vaan tässä on kyse vain ja ainoastaan näistä jotka tappoivat viattoman sivullisen.

Ihmettelen itse suuresti, että yksikään "turvallisuus"-alan henkilöistä viitsii puolustaa näitä käsittämättömiä alalle luikertaneita oman egonsa pönkittäjiä. Löytyyhän alalta tervepäistäkin porukkaa.
Poistettu ltmtxt
-NILS-
Suomen on ottanut otteeseensa USAsta ja Venäjältä johdettu alt-right oikeisto ja USAsta johdettu vihervasemmisto, jotka toteuttavat USAn ja Venäjän sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta ks. maiden jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden
micce1974
Scooby-Doo
Viestit: 29
Liittynyt: Ke Marras 03, 2010 11:25 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja micce1974 »

meitzi kirjoitti: Ma Tammi 16, 2023 1:04 am
Oppenheimer kirjoitti: Ma Tammi 16, 2023 12:55 amNäkemykseni mukaan menee ihan oikein. Nämä kaksi ovat varmuudella lattiaan heittäjät.

Kuvaamassasi tilanteessa syyte neljälle on paikallaan. Tässä tilanteessa jalkojen pitelijät eivät ainakaan tietoisesti pidelleet jalkoja nimenomaan siksi, että kaksi muuta voisivat pahoinpidellä uhria. Sen sijaan he osallistuivat kiinniottoon, johon ei mitä todennäköisemmin ollut laillista perustetta. Siitä saattaa jotakin rapsahtaa myös heille. Heidän roolinsa on kyllä niin olematon tuossa kokonaisuudessa, että ihan hyvin heidät voisi jättää kokonaan tuomiotta.
Kahdelle muulle ei rapsahtele yhtään mitään, elleivät ole tutkinnan kohteina eikä oikeudessa syytettyinä. Se, että voidaanko heidän olettaa olevan täysin sivullisia kiinnipitäjiä vai ei, pitäisi olla oikeuden selvitettävä asia, eikä esitutkinnasta pois suljettua. Kuolemantuottamuksestakin voidaan tuomita ilman mitään oheista, mutta jos ei ole pahoinpitelystä syytettynä (esitutkintaa sekin vaatii), niin saatetaan ehkä laittaa oheen myös pelastustoimen laiminlyöntiä, mutta ilman pahoinpitelyä. Vaikka pahoinpitelystä kaikki käynnistyikin.
Ainakin alkuviikosta epäiltynä kuolemantuottamukseen oli 4 vartijaa/jv:tä. En ole nänyt, että 2 olisi tiputettu epäiltyjen joukosta. Kaksi neljästä oli ensimmäisen yön pidätettynä.
takorauta
Jack Taylor
Viestit: 16
Liittynyt: Su Tammi 15, 2023 3:38 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja takorauta »

murhajari kirjoitti: Ma Tammi 16, 2023 1:03 am ja:
Rangaistuksena järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.
Eli nythän tässä jo päästiin siihen että saa ottaa kiinni. Mutta sitä kiinniottoa koskee edelleen se laki voimankäytöstä.
Hyvin kirjoitettu! Tähän kohtaan sellainen tarkennus, että mikä tahansa vastustelu ei ole rangaistavaa vaan vain sellainen, jossa käytetään tai uhataan käyttää väkivaltaa. Jos feissari vain heittäytyy passiiviseksi lahnaksi, niin sitä ei edelleenkään saa niputtaa.
Joka käyttämällä tai uhkaamalla käyttää väkivaltaa estää tai yrittää estää järjestystä ylläpitävää henkilöä suorittamasta hänelle lain tai asetuksen nojalla kuuluvaa tehtävää tai muuten vaikeuttaa sanotun tehtävän suorittamista, on tuomittava, jollei laissa muualla säädetä ankarampaa rangaistusta, järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.
--Madonna--
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 107
Liittynyt: Ke Elo 24, 2022 4:18 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja --Madonna-- »

sikakoira kirjoitti: Ma Tammi 16, 2023 1:17 am ^
Höpsistä, tässä tuntuu nyt olevan kyse siitä että häirikkö oli nainen .

Voin laittaa pääni pantiksi ettei ilman syytä vartijat lähteneet suorittamaan tehtäväänsä ja tämähän tullaan toteamaan myöskin sitten oikeudessa. Minkäänlaista ylilyöntiä ei ole videoilla nähtävissä vaikka tapaus onkin surullinen lajissaan.
Lisään vielä että uskovainen nainen joka oli jo aiemmin häiriköinyt miehiä, vaikka heitä jollain tasolla pelkäsi.
Posh! Posh! Posh! Posh! Posh! Posh!
Posh! Posh! Posh! Posh! Posh! Posh!
Sh Ah!
Rrrrrrrrrrr!
Bah!
uusitma
Hetty Wainthropp
Viestit: 462
Liittynyt: La Joulu 29, 2012 12:27 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja uusitma »

H. Solmunen kirjoitti: Ma Tammi 16, 2023 12:32 am
uusitma kirjoitti: Ma Tammi 16, 2023 12:15 am
H. Solmunen kirjoitti: Su Tammi 15, 2023 11:57 pm

Tämä on varsin todennäköinen skenaario. Ja todennäköisesti häiriöstä ilmoittaja on sanonut että joku narkki sekoilee ja häiritsee täällä. Järkkärit tehneet saman virhearvion ja siitä se sitten lähti. No, emmehän me vielä 100 %:n varmuudella tiedä oliko aineita pelissä, mutta mikään ei siihen viittaa.
Onhan niitä uhrin naapureita ja muitakin tuttuja haastateltu ja herttaiseksi ja sydämelliseksi häntä kuvataan, eikä puhevikaiseksi tai narkinoloiseksi ollenkaan.
Se on totta. Joku kuvasi kyllä "erikoiseksi" tai sinne päin, en muista tarkkaa sanamuotoa. Mutta kukapa kuollutta henkilöä kuvailisi toimittajalle puhevikaiseksi tai oudoksi, vaikka hän olisi sitä ollutkin?

Lisäys (vanha pahoinpitelycase): Käräjäoikeuden mukaan naisen kertomus oikeudessa oli sekava, eikä tapahtumista saatu selkeää kuvaa.

Ja lähde: https://www.seiska.fi/Rikos/Uutta-tieto ... os/1182114

Lisäys 2 (naapurin luonnehdinta): toisinaan hänen epätavalliseksi luonnehdittava käytöksensä saattoi herättää hieman kummastusta

Ja lähde: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009315503.html
Joku epäili, että uhri olisi ollut vammainen, mutta ei kai vartijat vammaista kauppakeskuksesta poistaisi. Sehän olisi syrjintää ja syrjintä on rikos. Vaikka mistä sitä tietää. Onhan tappaminenkin rikos. Ainakin tappaminen on synti ja haram. Joku rangaistus on siis varmuudella tulossa. Ei auta, vaikka palkkaisi millaisen pr-toimiston ja joka vartijalle huippulakimiehet.
Viimeksi muokannut uusitma, Ma Tammi 16, 2023 1:52 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Paikalla
Sipi
Theo Kojak
Viestit: 1179
Liittynyt: Ke Tammi 03, 2018 10:58 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Sipi »

Skloddi kirjoitti: Su Tammi 15, 2023 11:29 pm
Alkoi kiinnostaa. Kerrotko mikä motiivi poliisilla olisi tässä tapauksessa valehdella vartijoita vastaan, ja miltä osin sinun on nyt vaikea uskoa, ettei tuo poliisin näkemys asioista olisi totta?
Mun silmääni vaikuttaa enemmänkin siltä peruskiertelyltä, että poliisi tiedottaa niin vähän kuin mahdollista ja niin ympäripyöreästi kuin mahdollista turvatakseen tutkinnan sekä asianosaisten turvallisuuden ja päin vastoin pyrkii kaikessa tiedottamisessaan neutraaliuteen. En näe mitään erityistä kannanottoa kenenkään syyllisyyden puolesta tai sitä vastaan. Sehän ei ole edes poliisin tehtävä, vaan poliisi tutkii ja syyttäjä sitten aikanaan syyttää, jos niikseen tulee. Ja tuomari tuomitsee.
Vinnåå
Armas Tammelin
Viestit: 88
Liittynyt: La Joulu 31, 2022 4:26 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Vinnåå »

Tulee olemaan mielenkiintoista, kuinka paljon ja mihin suuntaan vaksialokkaan kokemattomuus oikeudessa vaikuttaa.

Kun on poliisin myöntämä lupa ja kurssi käytynä, niin pitäisi osata vai miten se oli.

Tulee mieleen keissi, missä viranomaisen myöntävän luvan haltijaa (ei ollut suoranaisesti vartio- eikä turvallisuusala ja kyseessä oli maksuvälinepetos) on rapsaistu kokemattomuudesta ja osaamattomuudesta ankaramman jälkeen kuin jos olisi ollut kokeneempi.

Tai kyllä tuomiokin oli suurinpiirtein linjassa, 10kk vankeutta, mutta EHDOTTOMANA ja heti rosiksesta lusimaan.

Yleensä vastaavasta olisi odottanut 6kk ehtoollista.

Ja ei, ei ollut mistään kovin suurista summista kyse ja oikeastaan perimmältään kyse oli työn yhteydessä tapahtuneesta, mutta kännisekoilun yhteydessä pahentuneesta mokasta ja tilaisuudesta joka teki varkaan. Tosin vahinkoa kärsinyt oli jokseenkin merkittävä herra.
Vastaa Viestiin