Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Hauki
Agentti Scully
Viestit: 655
Liittynyt: Ma Elo 15, 2011 9:13 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Hauki »

Ei mitään hajua kirjoitti: Ti Tammi 17, 2023 7:06 pm Eli naisella on ollut joku käytökseen vaikuttava sairaus... ja varmasti ei ole käyttäytynyt aggressiivisesti.

Kyllä tässä on vartijoilta mennyt kaikki pieleen, mikä pieleen voi mennä. Niin surullista.

EDIT: korjattu "lähes kaikki" -> kaikki.
Niin typerää kun onkin arvuutella toisen sairauksia, niin veljen viimeisimmän haastattelun perusteella, veikkaan psykoosisairauden sijaan kaksisuuntaista. On tosiaan voinut esiintyä holtitonta käyttäytymistä ja voinut hyvinkin räikeästi lähennellä mieshenkilöitä. Miehethän moisesta joutuisi koppiin välittömästi, mutta ei kai se naisillekaan sallittua ole. Samaan viittaisi se aiempi case, josta lähestymiskielto..
Kunhan vain mietin poistamiseen johtaneita syitä.
Avatar
poliisikoiran pentu
Frank Drebin
Viestit: 393
Liittynyt: Pe Elo 03, 2018 9:03 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja poliisikoiran pentu »

Luultavasti ongelma on laajemmin Ison omenan asenneilmapiirissä. Omppuhan on vartiointiliikkeen maksava asiakas, joten kyllä sillä täytyy olla sanan valtaa sen suhteen, millaista vartiointia harjoitetaan, minkätyyppisiin asiakkaisiin kiinnitetään huomiota ja siedetäänkö poikkeavuutta silloin, kun siihen ei liity varsinaista, säännösten tarkoittamaa häirintää. Jos säännökset unohdetaan ja kurmuutetaan poikkeavia silloinkin, kun säännökset eivät anna siihen oikeutta, ollaan jo asennevamman puolella.

Viime kädessä asiakasvirrat ratkaisevat. Jotta luottamus voisi palautua, pelkkä kosmeettinen valkopesu ei nyt riitä. Toivottavasti Eveliinan kuolema ei ollut turha vaan tästä voisi seurata edes hippunen jotain hyvää...
Hermione
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5088
Liittynyt: Ma Kesä 22, 2020 6:38 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Hermione »

Sergio Leone kirjoitti: Ti Tammi 17, 2023 7:21 pm Ei vartijalla ole oikeutta voimakeinojen käyttöön tai kiinniottoon ilman hyvin perusteltua syytä. Toistaiseksi tässä tapauksessa ei ole tällaisia syitä tullut esiin. Pelkkä ylimalkainen kolmannen tahon ilmoittama "häirintä" ei ole tällainen syy. Uhrin aikaisempi käytös voinut vaikuttaa voimakeinojen käyttöön (persoona ei miellytä), mutta sekään ei todellakaan anna oikeutusta.
Mikäli tämä boldaamani kohta osoittautuisi paikkansa pitäväksi, eli että olisi jotain entisyyttä ja henkilö kirjattu johonkin laittomaan rekisteriin, niin se olisi kyllä mahdollisesti ankaroittava peruste harkitessa syytenimikkeitä ja tuomioita, koska punnittavaksi tulisi myös teon mahdollinen suunnitelmallisuus.

Myös voimakeinojen perusteeton käyttö täyttäisi pahoinpitelyn ja vapaudenriiston kriteerit, mikäli mitään perusteita kiinniotolle ei ollut. Pahoinpitely yhdistettynä kuolemantuottamukseen, oli sitten törkeä tai perusmuotoinen teko, on henkirikos. Kuolemantuottamus edes törkeänä tekomuotona eli automaattisesti sitä ole, muistelen näin näistä nyansseista lukeneeni.

Tämä Omenan tapaus pitäisi kyllä ehdottomasti tutkia ja tuomita henkirikoksena, ei minään vähempänä.
räähkä
Susikoski
Viestit: 49
Liittynyt: Pe Heinä 24, 2020 1:18 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja räähkä »

Hauki kirjoitti: Ti Tammi 17, 2023 10:30 am
räähkä kirjoitti: Ma Tammi 16, 2023 10:15 pm Silminnäkijöiden mukaan nainen on selkeästi kieltäytynyt poistumasta ja hangoitellut vastaan, josta sitten on seurannut tämä ikävää tapahtumaketju. Tämä ei ole loogista naisen taustaan verrattuna, mutta toisaalta "miespelko" on tullut niin monesta suusta ettei sitä kai kyseenalaistaakaan voi. Mistä siis johtuu että ilmeisen SUURESTA miespelostaan huolimatta hän ei tehnyt kuten vartijat pyysivät ja väistänyt, poistunut kiireesti? Kuten normaalisti teki, väisti miehiä.

Tämä häiritsee. Eikä nyt jankuteta siitä että hänellä oli oikeus jiiännee, vaan selkeästihän hän käyttäytyi eri tavalla kuin normaalisti ja aiemmin on toiminut.
Tässä ollaan mielestäni asian ytimessä.
En pyri diagnooseja tekemään, tietoa ei ole riittävästi, mutta luulisin että täällä ainakin osa on kohdannut psykoosissa olevan ihmisen. Tämän käyttäytyminen voi olla jopa täysin päinvastainen kuin normaalisti. Tila voi myös vaihdella todella nopeasti. Tällainen ihminen ei välttämättä myöskään raivoa tai riehu, mutta saattaa olla todella häiritsevä ja ahdistava toisia ihmisiä kohtaan.
Silminnäkijän mukaan nainen riehui ostoskeskuksessa, ja paikalle tuli vartijat. Ja jos tämän silminnäkijän kertomaa alkaa kyseenalaistamaan, sittenhän tulee kyseenalaistaa kaikkien silminnäkijöiden kertomat asiat. Niiden varassahan tässä ollaan. Harva viitsii kuvata yksittäisen ihmisen outoa käytöstä, ellei juuri tuolla kohdin ole jotain nuorison suosimaa penkistöä tms, nuorethan voisi tuollaistakin kuvailla naureskelun lomassa. Lisäksi pitää muistaa sekin ettei kaikki halua medialle haastatteluja antaa, etenkin kun netissä "vartijoita puolustelevat" revitään virtuaalisesti riekaleiksi. Silminnäkijät ovat voineet silti olla poliisiin yhteydessä. Asia selvinnee myöhemmin.

Joka tapauksessa, pohdin samaa, että olisiko taustalla jokin psyykkinen sairaus, jonka vuoksi on käyttäytynyt "riehuen". Ja uusimman uutisen mukaan jokin sairaus, käytökseen vaikuttava, oli.

Mitä taas tulee miespelkoon, niin on siitä ollut useamman ihmisen maininta. Ja tuo ei kyllä ole sellainen asia mitä kukaan keksisi, vaan pikemminkin lienee ollut hyvin korostunut piirre jos se jää ulkopuolisilla lähes päällimmäisenä mieleen.
elf
Remington Steele
Viestit: 213
Liittynyt: La Tammi 14, 2023 1:16 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja elf »

uusitma kirjoitti: Ti Tammi 17, 2023 7:26 pm
Eri työpaikoissa on eri kulttuuri. Isossa Omenassa oli käynyt niin huono tuuri, että porukkaan ei ollut sattunut yhtäkään täysijärkistä. Asioin sielä, en tosin enää, ja jotenkin se paikka huokuu, että yritetään kalastella niitä fancy plants-asiakkaita. En usko, että vaikkapa Myyrmannin vartijat olisivat toimineet noin. Tuohon Ison Omenan tapaukseen tarvittiin ihan erityinen kokoonpano.
Meillä on kaikilla aloilla sama kulttuuri, joskin aina vähän eri muodossa alasta riippuen. Ja se on simputuskulttuuri. Turvallisuusala tuskin poikkeaa tästä.
Riippakivi
Nikke Knakkertton
Viestit: 156
Liittynyt: To Helmi 25, 2021 8:52 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Riippakivi »

Ajatella jos nyt Iso Omena alkaa vielä asiakaskadossa mainostaa itseään "Kaikenlaisille persoonille!"

Erittäin hyvä artikkeli Yleltä.
Avatar
Skloddi
Michael Knight
Viestit: 4478
Liittynyt: Ma Elo 26, 2019 12:20 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Skloddi »

micce1974 kirjoitti: Ti Tammi 17, 2023 7:58 pm Ylen artikkelissa tämä oli kiinnostava kohta: "Vaikka naista luonnehditaan ystävälliseksi, veljen mukaan vartijat ja poliisi olivat useasti selvittämässä hänen seurueensa tekemisiä. Veljen mukaan näin olisi tapahtunut viimeksi kuolemaa edeltävällä viikolla Isossa Omenassa." Olen ollut alusta asti vahvasti sitä mieltä, että vartijat tunsivat uhrin ja voimakeinot olivat aikaisin käytössä edellisten tapahtumien perusteella. Keskustelun henki kun on täällä tupannut olemaan reilut 300 sivua sellainen, että vartijat olisivat ensimmäistä kertaa olleet uhrin kanssa tekemisissä ja uhri olisi ollut täysin satunnainen asiakas.
Minusta keskustelun henki ei ole missään vaiheessa ollut täällä sellainen, etteikö nainen olisi saattanut olla ihan vakioasiakas Isossa Omenassa. Itseasiassa se ei oikein vaikuta todennäköiseltä senkään tähden, että hyvin pian media kertoi naisen mieltymyksestä kauppakeskuksiin, ja se bongattiin tänne myös hänen Facebook-sivultaankin.

Keskustelun henki on minusta ennemmin ollut täällä sellainen, että vartijoiden voimakeinot naista kohtaan ovat olleet järkyttävissä määrin ylimitoitetut, oli tämä vanha tuttu tai ei. Tämä jälkimmäinen näyttää poliisin tuoreiden kommenttien pohjalta hyvinkin todennäköisesti aivan oikealta tulkinnalta.
elf kirjoitti: Ti Tammi 17, 2023 8:00 pm Minusta tämä vaikuttaa yhä enemmän siltä että tässä on esimiesasemassa/kokeneemmassa asemassa olevat vartijat törttöilleet, ja nämä nuoremmat kokemattomat jannut saaneet ensimmäisen kosketuksen siihen millaista on kun ei siihen kokeneeseen moniosaajaan olekaan luottamista. Käy yhä enemmän sääliksi noita nuorempia jannuja.
Kyllä. Kuten aiemminkin laitoin, kiinnostava tietää tajuaako varsinkin tämä "vasta aloittaneeksi" kuvailtu, että hänen kannattaa todellakin puhua suunsa puhtaaksi ihan kaikesta siitä, mitä on puhuttu kohteesta, mitä on puhuttu ennen kohteen tavoittamista, millä mielellä keikalle on lähdetty, jne. yms.

Hänen ei voida olettaa tienneen mitään toimintatavoista, joten hänen on käytännössä "täytynyt" tehdä niin kuin kokeneemmat opastaa. Hän saattaisi vielä välttyä jopa rangaistukselta, jos nyt vain tajuaa avata suunsa.
Ghost hunting
Angus MacGyver
Viestit: 6522
Liittynyt: Ke Elo 16, 2017 3:16 pm
Paikkakunta: aarniometsä

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Ghost hunting »

Oikestaan niin hyvä artikkeli, että kaikki haukkuijen ja kiusaajien pitäisi lukea se.
Työpaikan kuppikuntia tulee aina olemaan ja se johtaa tälläseen toimintaan.
Viimeksi muokannut Ghost hunting, Ti Tammi 17, 2023 8:11 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Ouagadougou
Hetty Wainthropp
Viestit: 469
Liittynyt: To Maalis 19, 2020 7:17 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Ouagadougou »

Tein tänään täällä Tampereella eräässä kauppakeskuksessa testin. Istuin penkille vartijaparin näköetäisyydelle ja aloin hieroskella rintojani.

Kesti hetken, että toinen vartijoista tuli kysymään, onko kaikki ok. Sanoin, että rintaani on hiljattain operoitu ja aluetta kutisee (vale). Toljotin miestä tarkoituksella vähän vajaamielisen oloisesti, ja tyyppi palasi parinsa luo.

Kun nousin penkiltä uloskäyntiä kohti, vartijat kulkivat muka huomaamattomasti perässäni.

En ole aiemmin asioinut ko. kauppakeskuksessa enkä tule asioimaan; sattui vaan olemaan matkan varrella ajaessani ystävän luota kotiin päin.
H. Solmunen
Harjunpää
Viestit: 322
Liittynyt: Ke Syys 14, 2011 8:30 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja H. Solmunen »

Vinnåå kirjoitti: Ti Tammi 17, 2023 7:35 pm Tuo uusi Ylen juttu toi siis vähän uutta näkökulmaa, että kaveripiiri vaihtui, ei ollut parasta tilannetajua, SEURUE oli aikaisemmin aiheuttanut häikkää.

Tulisi mieleen, ettei tuo mainittu seurue ole välttämättä ollut uskovaisten porukka.

Mikähän nyt sai veljen tulemaan ulos näissä merkeissä?
Kiinnitin huomiota sanaan seurue. Sehän on toimittajien koodikieltä, jota ei yleensä käytetä sattumalta. Seurueihmisiä on helluntailaisissa aika paljon.
Vinnåå
Armas Tammelin
Viestit: 88
Liittynyt: La Joulu 31, 2022 4:26 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Vinnåå »

Minäkin taidan olla sitten vaksien vanha tuttu.

"Jaahah, herra on käynyt täällä ennenkin, toissa viikolla ja sitä edellisellä kaksikin kertaa. Lähdetäänpäs sitten!"
elf
Remington Steele
Viestit: 213
Liittynyt: La Tammi 14, 2023 1:16 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja elf »

Hauki kirjoitti: Ti Tammi 17, 2023 7:48 pm
Riippakivi kirjoitti: Ti Tammi 17, 2023 6:20 pm "Yksi Avarn-kohun epäillyistä on kuollut, kertoo Ilta-Sanomat. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Paavo Ritari vahvistaa asian. IS:n tietojen mukaan vuonna 2001 syntynyt mies kuoli 7. tammikuuta."

Viesti Ison Omenan vartijoille: "Tehkää perässä! "
Jotain rajaa....jonkun lapsi ja ehkä veli ja/tai puoliso tämäkin ollut. Kuolemantuomio ei oo Suomessa käytössä.
Voihan helevetti nyt menee synkäksi. :(
tuulituu
Harjunpää
Viestit: 314
Liittynyt: Su Loka 09, 2016 11:51 am

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja tuulituu »

Jos on jo vartijoiden ja poliisin kans ollut usein tekemisissä, niin mitä jos seurueen tarkoitus onkin ollut kostoksi saada vartijoista video ja siten kuvaaja on ollut valmiina? Uhri olisi ollut uusi "seurueessa" ja hyväuskoisuuttaan suostunut, kun yllytetty tekemään jotain vartijoita ärsyttävää, jotta saadaan videoo ja osoittamaan vartijoiden huono käytös. Siks ois kätkeytnyt niin sinne huppuunkin, ettei ois tunnistettavissa.

Veljen mukaan ei oo varastanut, mutta mikä on saanut vartijat ja poliisin paikalle usein? Jos ois "harmiton hullu" niin kai vartijatkin jo sen tietäisi ja poliisi olisi sanonut, että näille ei voi mitään, antakaa olla tms
URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11493
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja URSA »

Eli ei tarvitse edes käydä kehenkään mieheen käsiksi, riittää kun hiplaa rintojaan niin vartijat häiriintyy. :D

Riehumisesta puhunut "silminnäkijä" ei kuvaile mitään tarkemmin vaan vaikuttaa kertoneen kuulopuheita ja todennäköisesti vartijalta kuulemaansa versiota.

Eli vartijat eivät olisi pitäneet siitä kun kauppakeskuksessa viettää välillä aikaansa nainen, joka tyyliin puhelee ääneen itsekseen tai juttelee tuntemattomille sairauden oireiden takia, ja olivat päättäneet seuraavalla kerralla painaa tämän lattiaan, että "oppii olemaan". Sehän meni hyvin huonosti.
Höppö
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 95
Liittynyt: To Tammi 12, 2023 1:41 pm

Re: Espoo, Iso Omena 7.1.2023: Vartijoiden retuuttama nuorehko nainen kuoli

Viesti Kirjoittaja Höppö »

Jos nyt ilmeisesti nainen oli vartijoille "vanha tuttu" niin kallistun yhä enemmän sen puoleen että on haettu sille uudelle joku helppo tapa testata käytännössä niitä voimakeinoja. Että on tiedetty että tän naisen kanssa voi saada pienen hämmingin aikaseks tai sitten ihan vaan oltu että jes nyt Roope mennään, näytän sulle pari jippoa kun tuli se häiriöilmoitus. Sit menty silleen vähän provolla ja alokas edellä että saatu vähän treenattua, kun on tiedetty että kohde on ns laillista riistaa kun se on häirinnyt ennenkin..

Häiriöstä sen sijaan mä ajattelen että se on voinu olla hyvinkin viaton tilanne. Se on voinu ihan vaan jatkaa puhumista kun toinen ei halua. Tullu vaikka vähän perässä ja halunnu jutella. Ihmiset (etenkin tietynlaiset) hämmentyy ja vaikkei nyt oiskaan aatellu että jotutais vaikka vankilaan tai mitään on saattanut vaan sanoa infoon tai toiselle vartijalle ym että hei tossa oli tollanen nainen joka tuli vähän iholle, että enempi silleen että tiedoksi, jos sillä vaikka on joku hätä tai se menee pahemmaksi ja häiriköi jotakuta enemmän tai lähtee vielä uudelleen lähestymään samaa ihmistä. Ite saattaisi ja oon saattanu ehkä joskus tehdäkin just niin, että menee vartijalle silleen heads up tyyliin että tuolla on nyt tollanen jota voi ehkä vähän tarkkailla jos siltä tuntuu. Siis sillon kun vielä jotenkin ajattelin että ne vartijat siellä on ihmisiä ja asiakaspalvelijoita ja siellä vaan yleisesti pitämässä huolta että kaikki saa shoppailla ilman hämminkiä..
Vastaa Viestiin