Wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Muukalainen100
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: Ma Tammi 02, 2023 12:46 am

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja Muukalainen100 »

loaded kirjoitti: La Touko 06, 2023 8:33 am
Oikeus ennen kaikkea kirjoitti: La Touko 06, 2023 3:59 am Epäilen, että tämän ketjun keskustelijoilla ei monellakaan mitään käsitystä siitä, millainen koirarotu Nordic Wolfdog on. Rotu ei nimestään huolimatta ole mikään tappajakoira, eikä sovellu esim. vahtikoiraksi tai suojelukoiraksi, koska sen vahtivietti ja puolustusvietti ovat heikkoja. Ei myös ryntää kehenkään tutustumaan, koska on luonteeltaan pikemminkin vetäytyvä. Ts. ei yhtään sen vaarallisempi kuin keskiverto koira, eikä kooltaankaan mikään mammutti. Koira sopii huonosti kaupungissa pidettäväksi koska vaatii paljon liikuntaa ja mielellään ulkotarhan.

Tarkempia tietoja löytyy tuolta: https://www.nordicwolfdogs.com/index.html
Sellaista rotua ei ole kuin Nordic Wolfdog. Se on ainoastaan yhden näitä koiria tehtailevan kennelin nimi. Muuten kyllä se mitä sanot koirasusista on totta, ainakin omien kokemusteni mukaan. Mutta juuri tuo susimainen ulkomuoto vetoaa usein vääriin ihmisiin ja kyllähän koirasudestakin vihaisen saa kun oikein yrittää. En tarkoita tällä puheenaiheeksi päätynyttä koiranomistajaa.

Tampereen koirat -ryhmästä: "Aina on mahdollisuus vuokrata koirametsä Tampereen seudulta, jossa koira voi juosta vapaana rikkomatta lakia ja vaarantamatta muita, mukaanlukien luonnoneläimet". 30 tykkäystä tällä neronleimauksella. Millaisilla kylteillä luonnoneläimiä mahdetaan varoittaa siitä, että nimenomaisessa metsässä voi olla koiria?
Tämän epävirallisen rodun kasvattajia löytyy Suomestakin useita ja rajojen ulkopuolelta paljon lisää.
Rotu itsessään ei ole vaarallinen, eikä agressiivinen.
Vikahan ei ole koirassa, vaan koirahan suorastaan nauttii ihanasta elämästään. Nyt kyse on säännöistä piittaamattomasta ihmisestä, joka taas pilaa koiraihmisten mainetta omalla toiminnallaan.
Moni puhuu koiran kärsimyksen tuottamisesta rangaistuksena, miksi ? Ihminen tässä pitäisi kouluttaa, eikä koira !
Vika on narun toisessa päässä 98% aina, mutta tässä tapauksessa naru puuttuu kokonaan, joten sitä narua sinne väliin laittamaan ja oppeja sinne antamaan ihmiselle, eikä koiralle.
VastarannanKiiski
Axel Foley
Viestit: 2441
Liittynyt: La Helmi 08, 2020 6:24 pm

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja VastarannanKiiski »

Ei kai tuota nordic wolfdogia ole kukaan väittänytkään viralliseksi roduksi. Olen itse siinä käsityksessä, että se on samankaltainen risteymä kuin vaikka labradoodle. Rotukoirilla on niin paljon sairauksia, että ihan tervetulluttakin laajentaa geenipohjaa ja myös pitää se laajana, eikä alkaa samoilla sisäsiitoiseen tyyliin kehittämään uutta rotua, ellei nyt ole jo käymässä niin.
tm_astro
Armas Tammelin
Viestit: 73
Liittynyt: Su Joulu 29, 2013 4:39 pm

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja tm_astro »

Kommentoinpa tätä hieman:

"Turussakin on ollut keskustelua irti olevista koirista jonkin aikaa ja nyt on toteutettu valvontaakin.
https://www.ts.fi/uutiset/5987836
Turussa valvotaan parhaillaan koirakuria, mikä tulee monelle yllätyksenä – harva lemmikki on vapaana täysin omistajansa hallittavissa: "Se on toiveunta"

Halistensillan kupeessa kokoontuu kymmenkunta Turun seudun riistanhoitoyhdistyksen metsästyksenvalvojaa. Joukko on lähdössä valvomaan koirakuria, eli sitä, pitävätkö ihmiset koiransa kytkettynä. Käynnissä on koirien kiinnipitoaika, jolloin koirat on pidettävä kytkettynä myös taajaman ulkopuolella. Tällä halutaan suojella luonnonvaraisten eläinten poikasia ja lintujen pesintää.

ja juttu jatkuu:

– Ihmiset ovat aika lailla vieraantuneita luonnosta, Leino sanoo.

ja juttu jatkuu:

Moni koira voi Toivolan mukaan intoutua jahtaamaan luonnonvaraista eläintä, vaikka sillä ei olisikaan riistaviettiä. Seuraukset voivat olla vakavia, jos koira esimerkiksi pääsee puremaan jäniksenpoikasta.

– Koira voi epähuomiossa talloa maapesässä olevan munan, Toivola lisää."

Lainaus päättyy.

******************




Eli nythän on niin että metsästäjät itse kaikki nuo luonnoneläimet haluaa lopulta tappaa ja tämä koirien kiinnipitolakihan tähtää juuri siihen.
Kun puhutaan luonnosta vieraantumisesta, niin kuka mahtaa olla se luonnosta vieraantunut? Metsästyksestä pitää puhua sen oikealla nimellä eli kyse on _h u v i t a p p a m i s e s t a_, jolla ei ole mitään tekemistä nälän tai ruoan hankinnan kanssa, vaan se todellakin on _hupia_, jopa sangen pahasti addiktoivaa sellaista. Eli tässä mielessä metsästäjät ihan itse ovat luonnosta vieraantuneita, ei yksikään eläin, koira, susi tai muu suurpeto, joka vaistojensa varassa tappaa vain nälkäänsä.

Minua eniten harmittaa tuo vallan upea, todella kaunis ja hieno Nala-koira, joka ansaitsisi parempaa. On tosiaankin kulttuurikysymys, kuinka missäkin maassa eläimiä pidetään ja nyt on tästä koirasta tullut pelinappula tälle hullunmyllylle. Kaikkein paras ratkaisu varmaan olisi jos koira saisi paremman kodin tai sitten lamppu alkaisi tällä Davidilla päässa palaa niin että veisi koiransa yleiseen koirapuistoon sitä sosiaalistumista ja koulutusta oppimaan. Vaikka koira toki nauttii metsässä vapaana juoksentelusta, niin laki on laki, vaikka olisi joskus osittain vääräkin.

Ongelma on pitkälti siinä että eläimet käsitetään esineiksi, välineiksi ja omaisuudeksi. Se on totaalisesti väärin. Jos asiaa katsottaisiin itse Nalan kannalta niin hän varmaan valitsisi vapaan metsäjuoksentelun, koska vapaus tosiaan on aina vapaus meille ihmisillekin vai kuinka.

Me ihmiset olemme syyllisiä siihen, että koirat eivät saa vapaasti toteuttaa itseään, ei koskaan itse koira ja siitä ei tämän koiraparan todellakaan pidä koskaan saada kärsiä. Mitä tämä tarkoittaisi eläinten oikeuksien kannnalta, sitä voidaan siis myös miettiä.

Itse olen vakaasti sitä mieltä, että koska koiria on Suomessa jo noin miljoona, niin lakeja heidän pitämisekseen pitäisi ratkaisevasti tiukentaa. Kaikki koiria tai _mitään_ eläintä_ haluvat ensin soveltuvuustestiin, sitten kurssille, sitten koira/eläin kortille ja pito hyvään jälkiseurantaan. Koira on elävä olento omilla oikeuksillaan olla olemassa jolloin väärä kohtelu tai huono hoito, sairaaksi jalostaminen ym pitää olla vakavasti rangaistava teko.

Suomessa on jo miljoona koiraa. Koira ei ole välttämättömyys, vaan luksusta, joten kansallinen koiraverokin olisi hyvä olla olemassa. Näin keväisin kun tienpientareetkin ovat täynnä paskaa, niin jokin vaadittu korvaus koiranpidosta voisi vähentää sitäkin.

Tässä kansanedustaja Mai Kivelän lakialoite eduskuntaan eläinten oikeuksien saamiseksi Suomen perustuslakiin.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lakia ... +2022.aspx

Ja tässä kaikille lakia kannattaville allekirjoitettavaksi kansalaisaloite tuon lain läpi menemiseksi.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/11869

Oma toiveeni olisi että voisimme elää sivistyneessä yhteiskunnassa, jossa eläimiä oikeasti arvostetaan ja heistä pidetään mahdollismman hyvää huolta. Silloin ehkä tällaisia valitettavia Nala-koiran tapauksia ei varmasti useinkaan tulisi, eikä ainuttakaan eläintä tapettaisi syystä, että "omistaja" on ollut päästään sekaisin. Eikä muustakaan syystä, edes siksi että ns metsästäjät tahtovat tappaa heitä huvikseen.

Hän on vielä se. Muutetaan se.

https://www.elaintenvuoro.fi/
kotiteurastaja
Harjunpää
Viestit: 292
Liittynyt: Su Syys 05, 2021 11:45 am

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja kotiteurastaja »

VastarannanKiiski kirjoitti: Ti Touko 09, 2023 10:55 am
Lopez kiistää, että koira olisi aggressiivinen tai että se olisi koskaan hyökännyt kenenkään kimppuun.

Hän kertoo koiran olevan nyt kahden ja puolen vuoden ikäinen. Hänen mukaansa koira on vuoden kuluttua täysin koulutettu.

”Opetan sitä edelleen tulemaan luokseni ja tottelemaan käskyjäni. 95 prosenttia kerroista se tulee luokseni.”

Lopez kertoo pitäneensä koiraa vapaana siitä asti, kun se on ollut kolmekuinen.

Tuo jäbä on ihan pihalla. Varmaan ensikoira. Koirasudet on vähän hankalia siinä suhteessa, että niissä on paljon luonnollista arkuutta läheisen susikytkennän vuoksi. Erikoisuuden tavoitelu lienee ainoa motiivi hankkia koirasusi.
VastarannanKiiski
Axel Foley
Viestit: 2441
Liittynyt: La Helmi 08, 2020 6:24 pm

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja VastarannanKiiski »

Tämä munien tallominen on kyllä hupaisa kommentti. Olen itse enemmän huolissani lentokyvyttömistä linnunpoikasista ja rusakon/jäniksen poikasista.
Tietty jos ihminen kävelee polkuja ja koira risteilee ees taas lähimaastossa välillä jääden jälkeen syventyessään nuuskimaan ja taas juosten ihmisen kiinni, on moinen munien polkeminen mahdollista ilman että omistaja huomaa mitään. Samoin kuin linnun- tai eläimen poikasen puraisu tai tappaminen.
Eli kyllä koira on syytä pesimäaikaan pitää kiinni niin lenkillä kuin kesämökillä tai saarissa.

Metsästäjillä on oma lehmä ojassa, mutta muiden tahojen ollessa aika keinottomia puuttumaan, on riistanhoitoyhdistyksien valvontaiskut ja neuvonta mielestäni tyhjää parempi kuitenkin. Kaupunkialueella ei isommin metsästetä ja eläimille ja linnuille on nuo peltoalueet ja metsät hyviä turvapaikkoja. Niissä liikkuu paljon jäniksiä, fasaaneja, kettuja ja sepelkyyhkyjä nyt ainakin. TS:n jutussa mainittu Halinenkin on vilkasta ulkoilualuetta, eikä siellä taideta torrakoilla roiskia, joten paikallisia lintuja ja eläimiä neuvonta hyödyttää, vaikka sitä tekevätkin metsästäjät.

Hyvä idea tuo koiranpidon ja lastenhankinnan luvanvaraisuus ja pakolliset kurssitukset ja kokeet ennen lupia. Kummassakin lupa evättäisiin mm. päihde- ja puhelinriippuvuuden takia.
Viimeksi muokannut VastarannanKiiski, Ti Touko 09, 2023 9:27 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11493
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja URSA »

Juu harvemmin linnut pesii poluille ja yleensä ihmiset kulkevat polkuja pitkin.

Muualta netistä luin että herra viikingin Instragramissa on videolla ulvomista ja avantoon hyppäämistä. Ei ole oikein tehnyt vaikutusta.
Avatar
Ifigeneia
Rico Tubbs
Viestit: 1290
Liittynyt: La Helmi 18, 2023 7:16 pm

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja Ifigeneia »

Jos ajatellaan että "kyllä metsästäjätkin tappavat", niin niin todellakin tappavat, ja pitäisikö tämän *lisäksi* päästä vielä kasvattamaan raatoläjää sillä että joku juippi kuvittelee että koiraankin pätee ns. vapaa kasvatus?

Eihän edes susilaumassa ole ihan mitä sattuu vapauksia, kun lauman jäsenet eivät saa edes lisääntyä, jos eivät satu olemaan se johtava pari jolla se posti joukossa on. Koirapedoilla pitää olla johtaja, muuten menee päin persettä. Ei ihme että tämä alfanarttu on kokoajan haastamassa riitaa muiden koirien kanssa. Huonosti kasvatettu ja huonosti isännöity.
URSA
James Bond (David Niven)
Viestit: 11493
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja URSA »

VastarannanKiiski
Axel Foley
Viestit: 2441
Liittynyt: La Helmi 08, 2020 6:24 pm

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja VastarannanKiiski »

URSA kirjoitti: Ti Touko 09, 2023 10:02 pm Yrittäkääpä katsoa nauramatta.
https://www.instagram.com/reel/CikR35Ej ... hare_sheet
Kiitos linkistä.
Kyllähän tuo David hiukan erikoiselta vaikuttaa.. lieneekö uponnut liian syvälle filosofioihinsa soturia larpatessaan ja alkanut hihna luistaa. Jossain kohtaa janaa harmitonkin erikoisuus kuitenkin kääntyy hulluudeksi ja hänen toiminnastaan on jo ollut harmia ja vaaraa muille. Mahtavatko hänen kurssinsakaan olla sopivia vaikka henkisesti epätasapainoisille ihmisille? Puoskariinti on joskus johtanut ikäviin seurauksiin Suomessakin. Eikä näitä mikään taho valvo, eikä korvaa mahdollisesti aiheutuvia vahinkoja
Avatar
meitzi
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5288
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja meitzi »

loaded kirjoitti: Ti Touko 09, 2023 3:42 pmTampereen Koirat -ryhmään ei kukaan ole jakanut tuota artikkelia, ei myöskään Aamulehden vastaavaa. Ei siis edes sitä maksumuurin tälle puolellekin näkyvää otsikkoa. Syy lienee se, että toimittajat ei olekaan kirjoittaneet Maria Mallan sanelun mukaan vaan on ottaneet asioista selvää.
Kyseisen koiran kasvattaja pyytää kuitenkin kaikissa näkemissäni jannua koskevia artikkelia julkaisevien medioiden facejulkaisujen kommenttipalstalla ihan omalla nimellään ihmisiä ottamaan koira kiinni jos uskaltaa, ja toimittamaan hoitolaan niin monta kertaa kuin tarvitsee, jotta koira saisi paremman kodin.
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi
Collie
Christopher Lorenzo
Viestit: 1688
Liittynyt: Ma Huhti 15, 2019 7:16 pm

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja Collie »

Ifigeneia kirjoitti: Ti Touko 09, 2023 9:52 pm Eihän edes susilaumassa ole ihan mitä sattuu vapauksia, kun lauman jäsenet eivät saa edes lisääntyä, jos eivät satu olemaan se johtava pari jolla se posti joukossa on. Koirapedoilla pitää olla johtaja, muuten menee päin persettä. Ei ihme että tämä alfanarttu on kokoajan haastamassa riitaa muiden koirien kanssa. Huonosti kasvatettu ja huonosti isännöity.
OT. mutta tämä elämään jäänyt "alfasusi" myytti on todettu perättömäksi ja paikkansapitämättömäksi jo vuosikymmeniä sitten. Harhaolettama perustui 1930-luvulla tehtyyn Rudolph Schenkelin tutkimukseen, joka oli tehty vankeudessa oleville susille ja ei siis päde villeinä eläviin susiin. Myöhemmin villisusia tutkittaessa huomattiin että laumojen "alfasusi" tai sudet olivatkin vain lauman vanhemmat ja loput lauman jäsenet olivat heidän jälkeläisiään ja sisaruksiaan. Lauman sisarukset ja jälkeläiset saattavat jäädä laumaan tai sitten lähtevät omille teilleen, etsivät kumppanin ja perustavat oman lauman jälkeläisistään. Vähän siis niin kuin ihmisetkin tekevät. Alfasusi -teoria koskee siis ainoastaan vankeudessa suhteellisen pienellä alueella oleviin susiin ja lähin johon sitä voisi verrata on vankiloiden hierarkia.
Knobster kirjoitti: Ke Joulu 27, 2023 12:31 amPaskon jatkuvasti pihalleni kun en vain osaa tehdä sitä muuten. Jostain syystä pihallani on ollut paskaa vuodesta 2007. Sen määrä on myös jotenkin lisääntynyt.
Gurney
Adrian Monk
Viestit: 2523
Liittynyt: Ti Huhti 02, 2013 9:37 am

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja Gurney »

Eiköhän tuo paellavajakki saada kuriin iskemällä elinkeinoon, on joku soturi-jooga-valmentaja tai vastaava hihhuli.

PRH ei löydy mitään tietoa tuon tyypin yrityksistä, pitää kyllä vielä tutkia tarkemmin. Mutta nopealla etsimisellä eli löydy mitään. Tietääkö kukaan yrityksen y-tunnusta tai tarkempaa nimeä? Sillä pystyn etsimään tietoja.

Jos mitään ei löydy, niin nimettömiä ilmoituksia vero.fi veronkierrosta niin verottaja tutkii.
Jos tosiasiat näyttävät olevan keskenään ristiriidassa, se tarkoittaa sitä, että joku niistä ei ole tosiasia
Avatar
meitzi
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5288
Liittynyt: La Loka 18, 2008 8:17 am

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja meitzi »

Collie kirjoitti: Ti Touko 09, 2023 11:01 pm
Ifigeneia kirjoitti: Ti Touko 09, 2023 9:52 pm Eihän edes susilaumassa ole ihan mitä sattuu vapauksia, kun lauman jäsenet eivät saa edes lisääntyä, jos eivät satu olemaan se johtava pari jolla se posti joukossa on. Koirapedoilla pitää olla johtaja, muuten menee päin persettä. Ei ihme että tämä alfanarttu on kokoajan haastamassa riitaa muiden koirien kanssa. Huonosti kasvatettu ja huonosti isännöity.
OT. mutta tämä elämään jäänyt "alfasusi" myytti on todettu perättömäksi ja paikkansapitämättömäksi jo vuosikymmeniä sitten. Harhaolettama perustui 1930-luvulla tehtyyn Rudolph Schenkelin tutkimukseen, joka oli tehty vankeudessa oleville susille ja ei siis päde villeinä eläviin susiin. Myöhemmin villisusia tutkittaessa huomattiin että laumojen "alfasusi" tai sudet olivatkin vain lauman vanhemmat ja loput lauman jäsenet olivat heidän jälkeläisiään ja sisaruksiaan. Lauman sisarukset ja jälkeläiset saattavat jäädä laumaan tai sitten lähtevät omille teilleen, etsivät kumppanin ja perustavat oman lauman jälkeläisistään. Vähän siis niin kuin ihmisetkin tekevät. Alfasusi -teoria koskee siis ainoastaan vankeudessa suhteellisen pienellä alueella oleviin susiin ja lähin johon sitä voisi verrata on vankiloiden hierarkia.
Alfasusi oli pieleen mennyt teoria, ja Rudolph Schenkelin "idea". Ehti tekemään aiheesta julkaisun, ja seuraava julkaisu samalta mieheltä koskikin juuri samaa aihetta, kumoten edellisen. Huomasi itsekin virheensä. Mutta idea oli niin suosittu, että korjaavaa julkaisuaan ei oteta vieläkään kovinkaan usein huomioon, vaikka väärä onkin ja jonka itsekin totesi melko nopeasti vääräksi.
Työtön hullu ja eläkeläinen - Takkunatsi
Avatar
ruusumaa
Alibin Kestotilaaja
Viestit: 5319
Liittynyt: Ma Elo 31, 2020 5:47 pm

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja ruusumaa »

Lopez lienee kuitenkin melko urbaani tyyppi, kun kaupungissa on saatava asua. Jos kerran tää koiran irtipito on Helsingissäkin aiheuttanut hälyä.

Kiva mennä sitten muuten vaan metsään leikkimään Tarzania. Hyppii munasillaan kallioita veteen.

Koira on kai sit Cheta.
Suoraan sanottuna, suurin piirtein, sellaista elämä on.
Avatar
Ifigeneia
Rico Tubbs
Viestit: 1290
Liittynyt: La Helmi 18, 2023 7:16 pm

Re: Isokokoinen wolfdog-koira herättää pelkoa Tampereen Kaupissa - omistaja selittää vapaana pitoa kulttuurieroilla

Viesti Kirjoittaja Ifigeneia »

Collie kirjoitti: Ti Touko 09, 2023 11:01 pm
Ifigeneia kirjoitti: Ti Touko 09, 2023 9:52 pm Eihän edes susilaumassa ole ihan mitä sattuu vapauksia, kun lauman jäsenet eivät saa edes lisääntyä, jos eivät satu olemaan se johtava pari jolla se posti joukossa on. Koirapedoilla pitää olla johtaja, muuten menee päin persettä. Ei ihme että tämä alfanarttu on kokoajan haastamassa riitaa muiden koirien kanssa. Huonosti kasvatettu ja huonosti isännöity.
OT. mutta tämä elämään jäänyt "alfasusi" myytti on todettu perättömäksi ja paikkansapitämättömäksi jo vuosikymmeniä sitten. Harhaolettama perustui 1930-luvulla tehtyyn Rudolph Schenkelin tutkimukseen, joka oli tehty vankeudessa oleville susille ja ei siis päde villeinä eläviin susiin. Myöhemmin villisusia tutkittaessa huomattiin että laumojen "alfasusi" tai sudet olivatkin vain lauman vanhemmat ja loput lauman jäsenet olivat heidän jälkeläisiään ja sisaruksiaan. Lauman sisarukset ja jälkeläiset saattavat jäädä laumaan tai sitten lähtevät omille teilleen, etsivät kumppanin ja perustavat oman lauman jälkeläisistään. Vähän siis niin kuin ihmisetkin tekevät. Alfasusi -teoria koskee siis ainoastaan vankeudessa suhteellisen pienellä alueella oleviin susiin ja lähin johon sitä voisi verrata on vankiloiden hierarkia.
Siksipä mietiskelinkin mitä termiä käyttäisin, ja laitoin sitten "johtava pari" jotta saan vältettyä alfa-nimikettä. Onhan noita luontodokumentteja tainnut telkastakin tulla, joista on käynyt ilmi että lauman jäsenet (jotka eivät saa lisääntyä) ovat edellisten vuosien pentuja. Joskus harvoin joku irtosusi hyväksytään laumaan, useammin kai annetaan kyytiä tai ehkä jopa tapetaan?
Vastaa Viestiin