Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
LiamNeeson
Armas Tammelin
Viestit: 82
Liittynyt: Su Joulu 10, 2023 12:19 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti kuoli, lapsi kateissa

Viesti Kirjoittaja LiamNeeson »

Liikunnallinen superäiti ja poika ehkä hieman adhd?
Talvisin on kyllä melottu, pyöräilty, hiihdetty ja retkiluisteltu mutta kuvien perusteella isoissa ryhmissä auringon paistaessa.
Huhtikuussa 2022 äiti ja poika tehneet Lapin hiihtoreissun mutta olosuhteet suht.hyvät. Päivänvaloa, aurinkoa ja maltillinen tuuli.

Eli oikeasti ei ole ymmärretty mitä voi olla vastassa kun kaamoksen sää onkin yhtäkkiä pahin mahdollinen. Ehdottomasti olisi tarvittu
useampi aikuinen tai vähintäänkin paikallinen opas mukaan.

Tiedän, turhaa jälkiviisautta mutta jos retkeä oli pitkään ja huolella suunniteltu niin miksei mahdollisia vaikeita sääoloja huomioitu riittävästi?
-evp hutkiva tutkija-
maxi
Rico Tubbs
Viestit: 1289
Liittynyt: La Loka 14, 2017 8:52 am
Paikkakunta: Joulupukin maa

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti kuoli, lapsi kateissa

Viesti Kirjoittaja maxi »

CSI kirjoitti: To Tammi 04, 2024 1:15 am
Avec Joie kirjoitti: To Tammi 04, 2024 12:54 am ...kun koira pitkän jo toisen kerran haistelun jälkeen vasta löysi pojan hajut… ja sitä lunta siinä ymäpärillä aika paljon vähemmän ollut kun tuolla pallaksen lumivyöryssä…
Kyseessä oli lisäksi kokenut poliisikoira ja olosuhteet kumminkin aika lauhkeat. Koira haistoi ilmeisimmin uloshengitysilman. Tuolla Pallaksellapa ei ole enää ketään joka uloshengittelis, joten en osaa sanoa mitenkä se sieltä löydetään. Ilmeisesti kaivetaan koko vyöryalue auki ajan kanssa mistä mamma löytyi?
Lumivyöryssä ei kaiveta umpimähkään koko aluetta vaan työ suoritetaan tarkoitusta varten olevilla tangolla/ lumivyöry kepeillä joilla tökätään lumikerroksen läpi ja tunnustellaan millaiseen kohteeseen tangon pää vastaa lumen alla. Jos vaste on mahdollisesti joku muu kuin maa tai kivi niin paikka lapioidaan auki. Työ on hastavaa kun tökittävää on vieri vieressä, joskus uhri voi löytyä myös jonkin varusteen perusteella joka on jäänyt lumimassojen pinnalle ja siitä voidaan päätellä kulkusuuntaa.
Elämä on laiffii
Jokukukavaan
Martin Riggs
Viestit: 641
Liittynyt: Ke Joulu 15, 2021 1:49 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti kuoli, lapsi kateissa

Viesti Kirjoittaja Jokukukavaan »

URSA kirjoitti: Ke Tammi 03, 2024 8:17 pm Olettaisin tuulen vieneen hiihtovarusteet tauon aikana, kun ne ovat olleet lumeen pystyyn tökättyinä. Ei se tuuli ole niitä käsistä ja jaloista vienyt. Miksi siinä tapauksessa on jatkettu matkaa vielä hätäkeskukseen soittamisen jälkeen, kun olisi kannattanut joka tapauksessa vain odottaa pelastajia ja jatkaa taukoa? Onko ollut ajatuksena etsiä mahdollisesti kalliit varusteet lumesta ennen pois lähtöä vai palellut liikaa.
Voi kuule kyllä voi tuuli viedä sauvat ja sukset hiihtäjän päälläkin.
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10856
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti kuoli, lapsi kateissa

Viesti Kirjoittaja damfin »

Pienenä osasyyllisenä voisin pitää myöskin joitain television seikkailuohjelmia, joissa joku peltsi vetää pakkasessa räkä poskella roikkuen keskellä autiota tunturimaisemaa ahkion kanssa maisemia ihaillen kun on niin upeaa vaikkakin rankkaa, ja turvallista kun kuvausryhmä moottorikelkoilla perässä, tai sitten joku duudson jukka vetelee avojaloin pelkät kalsarit jalassa pimenevässä illassa lumihangessa tarpoen pelastamaan konttiin lukittua kaveria pulasta, ja yöksi tehdään nuotio puun juurelle, ja taas on rankkaa mutta upeaa, ja turvallista kun se kuvausryhmä seuraa perässä.

Sitten kun joku tavis lastensa kanssa toistaa saman, ihastellakseen kuinka on upeaa ihan niin kuin telkkarissa ja jonkun insta-kuvissakin ja postatakseen someen kuvia retkeltään, mutta ei olekaan sitä kuvausryhmää moottorikelkkojen kanssa perässä auttamassa turvaan jos keli sattuukin yllättämään tai suksi ja sauva katoaa.

Tarkoitan lähinnä sitä että televisiosarjat ja somet saavat joskus retkeilyn vaativissakin olosuhteissa näyttämään liian helpolta ja turvalliselta, ja se rohkaisee kokemattomiakin yrittämään samaa, kun ei ehkä tiedosteta että riskit on ihan todellisiakin eikä aina se hätänumeroon soittaminenkaan pelasta kun sinne tunturiin tai erämaahan ei apu kerkeä ihan hetkessä.
Oppenheimer
Andy Sipowich NYPD
Viestit: 1360
Liittynyt: To Syys 26, 2013 5:27 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti kuoli, lapsi kateissa

Viesti Kirjoittaja Oppenheimer »

Mikä lienee ollut tuulen nopeus vaelluksen aikana? Eräs paikalla ollut kertoi, kuinka tuulta vasten joutui nojautuman pystyssä pysyäkseen. Mikäli tuulen nopeus on ollut "vain" toistakymmentä metriä sekunnissa ja pakkasta -20, niin pakkasen purevuus on ollut yli -30 C. Todennäköisesti olosuhteet olivat tuotakin karummat. Ainakin sukset ja sauvat lentelivät tuulen mukana, mikä on ehkä triggeröinyt hakepuhelun.

Jonkinlainen pakkomielle vaelluksen toteuttamiseen on ollut, kun on lähdetty liikkeelle noissa oloissa. Instagramkuvien ja -videoiden perusteella voisi päätellä, että naisella on ollut suoranainen pakkomielle liikuntaan eri muodoissaan. Retkiluistelu vaarallisen ohuella jääriitteellä osoittaa, että vaarojakaan ei ole haluttu välttää, kun on haettu lisäjännitystä sinänsä terveelliseen harrastukseen.
135piispa
Nikke Knakkertton
Viestit: 191
Liittynyt: Su Heinä 08, 2018 4:49 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti kuoli, lapsi kateissa

Viesti Kirjoittaja 135piispa »

Aikoinaan oli semmoinen järjestö, kuin Suomen Matkailuliitto ja sen rekeilyosasto. Tämä jakoi tietoa Lapin vaeltamisesta ja järjesti vaelluksia ja koulutusta. Suomen Latu on myös järjestö, jonka ainakin pitäisi jakaa vaellustietoa ja järjestää koulutusta. Tämä järjestö on vain kovasti keskittynyt vaelluspyöräilyyn, sauvakävelyyn, lumikenkäilyyn. Pitäisi nyt tämän järjestön terästyä. Ihmiset tekevät alkeellisia virheitä retkeilyssään. Nyt on kovasti tapetilla tekniset apuvälineet. Pitää olla karttasovelluksia ja virtapankki, mitä muuta on. Ei tekniikka yksin auta. Eipä silti, onhan niitä ns. tunturisusiakin kuollut erämaassa takavuosina. Näkyy olevan trendinä omien kykyjen karkea yliarviointi. Silti en kannata tiukkaa komentoa ja vahtimista : älä mene yksin.
Avatar
K9Wifey
Jack Bauer
Viestit: 913
Liittynyt: Pe Loka 02, 2020 11:20 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti kuoli, lapsi kateissa

Viesti Kirjoittaja K9Wifey »

Miten se äijä sit lopulta selviintyi? Hänestä ei oo kerrottu juuri mitään, ja lisäksi naisen IG-kuvissakin taitaa näkyä vain yhdessä vanhassa kuvassa.
It's mind over matter. I don't mind and you don't matter!
Pirkko Ala-Hippuli
Remington Steele
Viestit: 247
Liittynyt: To Loka 17, 2019 9:18 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti kuoli, lapsi kateissa

Viesti Kirjoittaja Pirkko Ala-Hippuli »

Jasonnn kirjoitti: Ke Tammi 03, 2024 11:42 pm
Alien Alien kirjoitti: Ke Tammi 03, 2024 11:31 pm
Juurikin näin!

Puhelin ollut toiminnassa. Ei tullut mieleen jättää leikkiä kesken ja luovuttaa esim.edellisellä etapilla, jos tuntui että ei ehkä päästä perille?

Tässä menee mielestäni vanhemmalla pahasti pieleen, että otetaan tietoisia riskejä lapsi mukana. Ja itse perheellisenä mieluummin uhmataan luontoa kuin ajateltaisiin, että ehkä tässä kohtaa voisi nyt höllätä ja säilyä hengissä kenties.

Onhan se jollain tapaa hienompaa kuolla tunturissa monen tonnin vaelluskamojen keskellä kuin jäädä ilman heijastinta auton alle syyspimeällä.
Molemmilla tietoinen riskinotto ja kyllä minä...minä....minä...minä...
Lraipe
Scooby-Doo
Viestit: 23
Liittynyt: Ti Kesä 13, 2023 9:20 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti kuoli, lapsi kateissa

Viesti Kirjoittaja Lraipe »

Tämän ihmeellisen itsensä ylittämisen trendin selkä pitäisi saada katkaistua, liekö tämä toimisi sitten varoittavana esimerkkinä. Tällainen tapaus ei tule yllätyksenä vaan oli enemmänkin odotettavissa. Vaellus sydäntalvella tunturissa/kairassa on aivan eri asia kun hiihtovaellus keväällä, toki silloinkin voi myrskyt ja pakkaset (keväällä lähinnä yöllä) iskeä, mutta lumi on kovempaa (poteron kaivaminen helpompaa), valoisaa pidempään jne.
Toki olisivat voineet lumisuojan kaivaa, mutta puuteriin kaivaminen järkyttävässä tuulessa, onnistuu erittäin heikosti, tai ainakin harjoitusta pitää olla ja paljon.

Kävin tämän naisen instaa katsomassa ja totesin, että siellä on varmastikin kokemusta, mutta aurinkohan siellä paistoi ja väkeä oli, ihan eri asia lähteä keskitalvella tunturiin, siellä on yliarvioitu omat taidot niin railakkaasti että hupsista.

Tuo että lähdetään liikkeelle kesäreittiä, kertoo jo jotain tietämyksestä, lähetään vaan "koska minä voin, minulla on oikeus", jos olisi yhdeltäkään paikalliselta tai oppaalta kysynyt niin jokainen olisi osannut kertoa, että ei helvetissä kannata lähteä! Tai ainakin tuki olisi järjestetty taustalle. Jostain syystä en koe kauheasti myötätuntoa naista kohtaan, omalla toiminnallaan ja täydellisellä harkintakyvyttömyudellä vei hengen lapselta.
Yxkaksvaan
Martin Riggs
Viestit: 647
Liittynyt: Su Maalis 06, 2022 10:47 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti kuoli, lapsi kateissa

Viesti Kirjoittaja Yxkaksvaan »

^^Ei reissua voi jättää kesken.
On paljon stailimpaa postata someen et hei me selvittiin ja ennenkaikkea urhea poikani.
Kokeilkaapa samaa?
Pirkko Ala-Hippuli
Remington Steele
Viestit: 247
Liittynyt: To Loka 17, 2019 9:18 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti kuoli, lapsi kateissa

Viesti Kirjoittaja Pirkko Ala-Hippuli »

Lraipe kirjoitti: To Tammi 04, 2024 10:28 am Tämän ihmeellisen itsensä ylittämisen trendin selkä pitäisi saada katkaistua, liekö tämä toimisi sitten varoittavana esimerkkinä. Tällainen tapaus ei tule yllätyksenä vaan oli enemmänkin odotettavissa. Vaellus sydäntalvella tunturissa/kairassa on aivan eri asia kun hiihtovaellus keväällä, toki silloinkin voi myrskyt ja pakkaset (keväällä lähinnä yöllä) iskeä, mutta lumi on kovempaa (poteron kaivaminen helpompaa), valoisaa pidempään jne.
Toki olisivat voineet lumisuojan kaivaa, mutta puuteriin kaivaminen järkyttävässä tuulessa, onnistuu erittäin heikosti, tai ainakin harjoitusta pitää olla ja paljon.

Kävin tämän naisen instaa katsomassa ja totesin, että siellä on varmastikin kokemusta, mutta aurinkohan siellä paistoi ja väkeä oli, ihan eri asia lähteä keskitalvella tunturiin, siellä on yliarvioitu omat taidot niin railakkaasti että hupsista.

Tuo että lähdetään liikkeelle kesäreittiä, kertoo jo jotain tietämyksestä, lähetään vaan "koska minä voin, minulla on oikeus", jos olisi yhdeltäkään paikalliselta tai oppaalta kysynyt niin jokainen olisi osannut kertoa, että ei helvetissä kannata lähteä! Tai ainakin tuki olisi järjestetty taustalle. Jostain syystä en koe kauheasti myötätuntoa naista kohtaan, omalla toiminnallaan ja täydellisellä harkintakyvyttömyudellä vei hengen lapselta.
Aamen!
LeaSommer
Neuvoja-Jack
Viestit: 551
Liittynyt: Pe Syys 07, 2012 8:26 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti kuoli, lapsi kateissa

Viesti Kirjoittaja LeaSommer »

CSI kirjoitti: To Tammi 04, 2024 12:34 am
thinker2 kirjoitti: Ke Tammi 03, 2024 11:54 pm Poika liikkunut pienestä pitäen. Ei voi verrata tavalliseen 12 vuotiaaseen. Niin äiti kuin poika huippukuntoisia!
Eipä se huippukunto auta mitään kun aivosoluja näyttää puuttuvan.
Sanoisin kyllä itse että ei näytä tässäkään keskustelussa 95% keskustelijoita niitä aivosoluja löytyvän.

Googlettamalla pojan nimen tosiaankin mm. hiihtänyt kilpaa. Näyttäisi äkkiseltään siltä, että siirtynyt 10.12.23 p14 sarjaan, eli taisi olla jo 13v.
TT- kirjoitti: To Tammi 04, 2024 5:32 am Muutenhan toi on musta ollut ihan suunnitellun oloinen reissu, siinä on etukäteen haettu tietoa, toi reitti on ensikertalaiselle tosi hyvä valinta, siellä on tupiakin, lisäksi tie on aina suht lähellä, joten pois pääsy on varmempaa kuin jossain Itäkairassa tai käsivarressa ja lisäksi tuolla kuuluu melko hyvin jopa ihan tavallinen puhelin. Lisäksi tuolla on myös muita hiihtäjiä myös kaamosaikaan.

Sitä taas me ei tiedetä onko heillä ollut teltta mukana, miksi matkaa on jatkettu vaikka olosuhteet olivat heikot ja mistä mihin he ovat olleet menossa.
TT kiteytti asian hyvin. Eikä mielestäni he edes olleet mitään ensikertalaisia, jos katsoo esim naisen instaa. Toki ehkä ensikertalaisia tuolla reitillä ja kaamos aikaan, mutta mielestäni tästä porukasta on ensikertalaisuuden neitsyys mennyt jo aika päiviä sitten, mikäli tosiaan instaa katsoo. Sää on voinut olla aamulla/aamupäivällä lähtiessä hyvä tai kohtalainen, mutta monille ei näytä menevän kaaliin että sää voi muuttua, jos kommentoijan elämä pyörii pelkästään kotisohvan ja jääkaapin välillä. Toki sään muuttumiseen pitää osata varautua ja aina on oltava se plan b, mutta itse en henk koht usko, etteikö äiti olisi ottanut myös tätä huomioon suunnitelmissaan. Ette edes tiedä, keneltä ja montako kertaa äiti on esim reittiä tai reissua suunnitellessaan neuvoja kysynyt. Se, että nyt kävi näin, on todella ikävää, mutta kun liikahtaa sieltä kotisohvalta, niin aina voi sattua jotain. Joskus voi toki kuolla sinne kotisohvallekin, jos ei liiku. Enkä siis tarkoita, että pitäisi itsensä tai lapsensa tieten tahtoen asettaa vaaraan, mutta olosuhteet on voineet muuttua todella äkkiseltään ja sille ei ole voinut mitään vaikka miten on reittejä suunniteltu ja sääennusteita katsottu.

Vaikka retkellä oli ikävä lopputulos, niin tuskin äiti on tieten tahtoen itseään ja lastansa kuolemaan saattanut. Mielestäni ihan järkyttävän turhaa syyllistämistä ja helppo jälkiviisaana kotisohvalta huudella. Kuolema tapahtui rakkaan harrastuksen/intohimon parissa.

Jos lapsi olisi kuollut esim karting-harrastuksen tai ratsastuksen parissa, niin olisitteko huutelemaassa täällä, että miksi lapsi päästettiin auton rattiin tai hevosen selkään, kun se on niin vaarallista?
Attorney
Susikoski
Viestit: 45
Liittynyt: Su Tammi 08, 2023 2:45 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti kuoli, lapsi kateissa

Viesti Kirjoittaja Attorney »

URSA kirjoitti: Ke Tammi 03, 2024 6:44 pm Kiinnostaisi kieltämättä tietää jäivätkö uhrit aloilleen odottamaan pelastajia vai olivatko niin kylmissään että hiihtivät pelastajia vastaan ja aiheuttivat vyöryn.

Kuva
Pallastunturi sijaitsee Muoniossa.
Iltasanomien kuvituskuva. Aika jyrkkiä rinteitä.
Ihmiset, tuo ei ole satunnainen kuvituskuva. Tuo on nimenomaan Pallaksen Pyhäkuru Raattaman tien näköalapaikalta idästä kuvattuna. Käytännössä ilmeisesti koko jyrkkä kuru vyörynyt sekä 400m leveydeltä että yli 400m vertikaalisti. Vaikka lunta ei ole paljon vielä, se on silti valtava vyöry. Taivaskeron ja Pyhäkeron välinen muutaman hehtaarin tasainen suojaton satula on kuvassa vasemmalla ylhäällä näkyvä tasainen alue. Kesäreitti tulee sille tuon valoisan pienen kumpareen eli Taivaskeron reunaa tuolta oikealta. Hotelli on sen takana alhaalla takavasemmalla. Eli täysin päinvastaisessa suunnassa kuin kuru. Joka on muutamaa käsivarren paikkaa lukuunottamatta pahiten vyöryvä paikka koko Suomessa.
Viimeksi muokannut Attorney, To Tammi 04, 2024 11:04 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Perza80
Armas Tammelin
Viestit: 81
Liittynyt: To Helmi 18, 2021 5:34 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti kuoli, lapsi kateissa

Viesti Kirjoittaja Perza80 »

CSI kirjoitti: To Tammi 04, 2024 2:47 am
HKV kirjoitti: To Tammi 04, 2024 2:15 am Täällä kirjoitetiiin että Pallas hotelliin olisi ollut vain 4-5 km matkaa. Lähtikö sieltä etsijät vai mistä? Tuohon matkaan ei moottorikelkalla kauaa mene. Vai millainen viive tuolla on lähdöissä.
Ei ole tietoa mistä pelastuspalvelu (varmaan pari äijää alkuvaiheessa) lähti. Tuskin hotellilta, koska se on kiinni vielä.

Matkaa hotellille ei ollut neljääkään kilometriä linnuntietä. Ks. karttakuva Kuva

Talviretkeilyreitti on toi sinisillä pallukoilla merkattu. Haahuilivat kyllä aivan vitun kaukana reitistä. Olikohan tuo joku mamman oma neronleimaus oikotiestä hotellialueelle tunturin yli? (siis edeltävältä autiotuvalta hotlalle)

Tosta voi kattella vähän minkälaista suorittamista ja millaisin varustein ainakin edellinen talvivaellus tehtiin.

https://www.instagram.com/stories/highl ... 882263722/
Niin kai täällä on moneen otteeseen todettu, että olivat mitä todennäköisemmin kesäreittiä kulkemassa. Sen ku piirtää tohon tunturin keskelle, ni aukeaa vähä paremmin missä mennään?
HKV
Olivia Benson
Viestit: 743
Liittynyt: Su Joulu 11, 2022 11:16 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti kuoli, lapsi kateissa

Viesti Kirjoittaja HKV »

CSI kirjoitti: To Tammi 04, 2024 2:47 am
HKV kirjoitti: To Tammi 04, 2024 2:15 am Täällä kirjoitetiiin että Pallas hotelliin olisi ollut vain 4-5 km matkaa. Lähtikö sieltä etsijät vai mistä? Tuohon matkaan ei moottorikelkalla kauaa mene. Vai millainen viive tuolla on lähdöissä.
Ei ole tietoa mistä pelastuspalvelu (varmaan pari äijää alkuvaiheessa) lähti. Tuskin hotellilta, koska se on kiinni vielä.

https://www.instagram.com/stories/highl ... 882263722/
Hotelli kiinni? Miksi sinne sitten pyrkiä?
Viimeksi muokannut HKV, To Tammi 04, 2024 11:29 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Oli taas niin sekava selitys että pelkkä kuseminen kenkäkaappiin ei riittänyt. Täytyi vääntää paskatkin.
Vastaa Viestiin