Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Pahani Julmu
Lauri Hanhivaara
Viestit: 127
Liittynyt: To Touko 28, 2020 10:38 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Pahani Julmu »

ginganagareboshigin kirjoitti: La Tammi 06, 2024 10:42 pm
Meidän taustat on sitten hyvin samankaltaiset. Erona kuitenkin se, että mielestäni yleisesti ottaen tämmöisen kaamosreissun riskit ovat hyväksyttävällä tasolla ja hallittavissa, jopa kaksin 12v kanssa. Todella surullista, että tämä matka päättyi näin.
Mietipä asia niin, että ainoalla aikuisella hajoaa esim. polvi, tai hän lyö pahasti päänsä. Puhelimet eivät toimi yli -20 asteen pakkasessa tai akku loppu. Lähimmälle tuvalle matkaa 4 km ja siltikään ei varmuutta onko siellä muita ihmisiä. Miten tuollaisen 12-vuotiaan siinä tilanteessa tulisi toimia? Lähteä itsekseen etsimään apua ilman mitään hajua mistä tai mihin suuntaan? Koittaa raahata äitiään ahkiossa (edelleen pahimmillaan tietämättä mihin) ja jättää muut tavarat turmapaikalle, ja siltikään hän ei välttämättä jaksaisi vetää äitiään ylös lumisia rinteitä.

On väärin ajatella, että jos lapsi loukkaantuu, niin vanhempi pystyy hoitamaan tilanteen, ja jos taas vanhempi loukkaantuu, niin lapsihan on kuitenkin edelleen kunnossa. On, mutta kauanko, jos hänen pitää selvitä noissa olosuhteissa yksin. Joten tuo vähintään 2-3 aikuista + 12-vuotias on ainoa järkevä tapa, 1+1 ei missään tapauksessa keskitalvella.
Viimeksi muokannut Pahani Julmu, La Tammi 06, 2024 11:45 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
maxi
Rico Tubbs
Viestit: 1289
Liittynyt: La Loka 14, 2017 8:52 am
Paikkakunta: Joulupukin maa

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja maxi »

CSI kirjoitti: La Tammi 06, 2024 10:47 pm
maxi kirjoitti: La Tammi 06, 2024 10:18 pm Poliisi on ollut siellä sen kello 16 jälkeen kokoajan kun etsinnät olivat käynnissä, spontaanit etsijät kuten Rauhala ja kumppanit on tulleet jälemmin ja tuolloin tuuli oli yltynyt entisestään.
Maxikin ilmaantui ketjuun disinformaatiotaan levittämään. Moro vaan, sinua ei hetkeen näkynytkään. Sinä kun olet kaikkien tunturinnimien ja niiden kotikuntien erikoismies, niin annatko meille lähdeviitteet näille sinun väittämillesi:

1. Poromies Rantala tuli poliisin jälkeen paikalle (miksi olisi tullut? Rantala kertoi saaneensa poliisilta viestillä koordinaatit johon lähteä - hän on hyvin saattanut olla ENNEN poliisia paikalla) Ei tuollaisessa tilanteessa tulla sinne missään "hierarkiajärjesteyksessä" kuten esität. Mistä sinä noin pöljiä ajatuksia keksitkin?

2. Mittausdatan mukaan tuuli ei kyllä yltynyt enää tuosta 20 m/s tasosta. Lisäksi oletat tietäväsi poliisin videon kuvausajankohdan. Mistä sinä sen tietäisit? Et mistään. Videohan voi olla vaikka puoliltaöin.
maxi kirjoitti: La Tammi 06, 2024 10:18 pm Maastoetsinnöissäkin kun etsitään kadonneita on tietty aikajana niin kesällä kuin talvella milloin tehtävä muuttuu ei kiireelliseksi ja yleensä viranomaispohjalta toteutettavaksi.
Hienoa paskaa taas ihan omasta päästä keksit.

Siis ei poliisilla ole resursseja lumivyöryetsintään. Hyvä kun on edes asiantunteva johtaja tehtävään antaa. Etsinnän suorittavat vapaaehtoiset kuten esim. tuo poromies Rantala oli ja monet muut.

Etsijöiden turvallisuutta on varmasti mietitty ja hyvä niin.

Aiempaan toteamukseesi viitaten et aikonut lukea minun viestejä enää…
Lisään vielä, että olen ollut ketjussa kokoajan, mutta en erityisemmin katso tarpeelliseksi kommentoida joka viestiä mitä muut kirjoittavat.
Poromies ei suinkaan ole Rantala vaan Rauhala joten jos itse lopettaisit paskan kirjoittamisen niin tekisit hienon palveluksen ketjuun.

Olen itse käynyt entsintä tehtävien koulutuksen kuusivuotta sitten ja tiedän kutakuinkin miten nuo touhut hoituu. Tehtävät hoidetaan aina viranomaisten pohjalta, sieltä tulee pyynnöt vapepalle ja muille mahdollisille spontaaneille etsijöille. Esimerkiksi useat paliskunnat ovat liittyneet toimintaan mukaan siten, että ovat viranomaisten eli poliisin tarvittaessa paikalle kutsumina.

Pöljät väitteeni saan sieltä mitä asiasta on kirjoitettu, että pelastushenkilöstö ei löytänyt annetusta koordinaatti paikasta ketään ja tämän jälkeen tehtävä siirtyi viranomaiselle eli poliisille. Kun poliisi on löytänyt lumivyörykohdan on paikalle kutsuttu lisää etsijöitä. Nämä lukee niissä uutisissa mitä tuolsta aiheesta on kerrottu. Sitä ei ole tarkemmin kerrottu onko poliisilla ollut mukana nämä ensimmäisenä koordinaatti paikalle tulleet pelastushenkilöstön toimijat, mutta spontaanit etsijät ja vapepa on saaneet hälytyksen myöhemmin.

En ole ottanut kantaa Lauhamaan videoon.
Viimeksi muokannut maxi, La Tammi 06, 2024 11:50 pm. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Elämä on laiffii
Sinitaivas*
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 13
Liittynyt: La Kesä 10, 2023 3:22 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Sinitaivas* »

Inanna kirjoitti: La Tammi 06, 2024 12:43 pm
ABC kirjoitti: La Tammi 06, 2024 4:37 am
Juuri Lehmäkeron eteläreunan kohdalla kesäreitti kääntyy suoraan etelään noin sadan metrin matkalle, ja talvella tämä olisi varmasti se kohta jossa reitiltä eksyy ellei näe seuraavaa merkkiä.
ABC taisi spotata tuossa kohdan juurikin tarkalleen.

Poikahan nimittäin löytyi tuolta Lehmäkeron suunnalta, vyöryn reunasta "aallokosta". Täsmäisi lähtöpaikka ja laskeutuminen.
Käykääs katsomassa äidin instasta kaks ekaa kuvakollaasia! Niiden mukaan poika mennyt edeltä ja äiti perässä. Äiti kertoo niissä matkan eri vaiheista.
IlpoHarha
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 91
Liittynyt: Ma Joulu 16, 2019 8:25 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja IlpoHarha »

Lraipe kirjoitti: La Tammi 06, 2024 11:27 pm
Sellaista kirjoitti: La Tammi 06, 2024 6:45 pm
Kalinka Holmes kirjoitti: La Tammi 06, 2024 4:29 pm

Hyvä idea. Samalla voi kaivella: kuinka paljon Rukan ja Pyhän rinteissä raajojansa teloneet mutkalaskijat työllistävät pohjoisen terveydenhuoltoa, Hullun Poron änkyräkänniset hiihtolomailijat poliisia ja ensihoitoa, hirsimökkiä tulistelleet uusavuttomat palokuntaa, sähkö-Lexuksillaan tien päälle lähteneet Operaatio Lumihiutale-vapaaehtoisia (pitääkö sitä aattona päästä mökille/sukulaisille/hotelliin kelissä kuin kelissä?)...
Varmasti juuri noin, mutta kyllähän matkailijat rahaakin tuovat. Katsoin piruuttaani netistä, että Lapin matkailun vientiarvo on jopa 520 miljoonaa euroa. Aika merkittävä elinkeino kai kuitenkin.

Turismi on suuri elinkeino täällä lapissa, ilman turismia minäkin olisin joutunut muuttamaan etelään töiden perässä, toivotan lämpimästi tervetulleeksi turistit. Mutta en toivota tervetulleeksi noita oman elämänsä adrenaliiniriippuvaisia suuria seikkailijoita, joilla tärkeintä on saada ne omat dopamiinivaratot täyteen tekemällä niin järjettömiä tapauksia, että meikäläisiä hirvittää. Kuten tämä äidin ja pojan järjetön kuolemaan johtanut tapaus.

Ei kukaan ole puhunut että Lapin matkailu pitäisi ajaa alas, on kirjoitettu, että tuollainen sairas touhu pitäisi loppua! Mennään 15-20 vuotta taaksepäin, ei tuollaista hulluutta vielä ollut, ihmiset vaelsivat ja kulkivat, varusteet ei olleet samaa tasoa kun nykyisin, mutta otettiin selvää, hankittiin taustajoukot, lähdettiin kunnon seurueissa reissuun, älyttiin välttää vaarat tuo vaarojen välttäminen on nykyihmisellä täysin hämärän peitossa, sen somekuvan persouksissa vaarannetaan itsensä ja katsotaan ihaillen toisten hullujen kuvia ja postauksia somesta ja halutaan tehdä itse sama perässä vaikka aiempi kokemus luonnosta on lähinnä Nuuksiossa kulkeminen.

Ja nämä oman elämänsä Peltsit ei tuo tänne rahaa, Partioaitasta ostettu reppu täynnä retkiruokaa ja käydään vaan vähän sotkemassa luontoa ja ottamassa somekuvia ja häivytään.

Se että joku känninen satunnaisesti katkaisee jalkansa rinteessä on aika marginaalista siihen adrenaliinisekoiluun verrattuna. Se känniläinen haetaan turvallisesti rinteestä tai se väsähtänyt hiihtäjä ladulta tai se pikkulapsi joka loukkoo itsensä pulkkamäessä tai se vaeltaja joka osaa pyytää apua pois sieltä metsästä, kukaan ei ole vaarassa, kenenkään henki ei ole uhattuna, kukaan ei kuole.

Liikuntaa ja eräilyä voi harrastaa järki päässä, sen maalaisjärjen kun nappaa reissuun mukaan ja muistaa kunnioittaa luontoa, kaikki on hyvin.
Vähän jarrua. Kyllä niitä vaeltajia on kairaan kadonnut just niin pitkään kun siellä on liikuttu.
Osa on löytynyt hengissä, osa kuolleena ja moni on jäänyt lopullisesti kadoksiin.

Pitää muistaa että meitä Suomalaisia on about miljoona enemmän kuin esim 70-luvun alussa joten luonnossa liikkuviakin on paljon enemmän.
Veikkaan että vakavia onnettomuuksia sattuu nykyään vähemmän, ne vaan kaikki tulee tietoon toisin kuin ennen.
Jos 70-luvulla joku katosi Hetta-Pallas reitillä niin sitä uutista ei riepoteltu reaaliajassa päiväkausia kaikissa mahdollisissa medioissa.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3938
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

jaskari kirjoitti: La Tammi 06, 2024 11:11 pm Nyt nyt hiukan happea ja jarrua. Tulkitset lyhyiden videoiden perusteella että pojan hiihtotaidot ovat riittämättömiä tunturiin?
Jep. Alppihiihtoa 4 vuotiaasta lähtien harrastaneena ja sitä opettaneenakin (ml. telemark hiihto) näen kyllä lyhestäkin videosta onko motoriikka millä tasolla.
jaskari kirjoitti: La Tammi 06, 2024 11:11 pm Voisin väittää että tuntureissa käy hiihtäjiä huonomillakin taidoilla, poikahan hiihti kilpaakin, se että välttämättä myrskyssä se ei riitä ei tarkoita etteikö tälläiselle reissulle riittäisi, olihan matkakin loppusuoralla. Nyt niitä valoja päälle!
Poika hiihti kilpaa murtomaahiihdossa. Aivan eri asia kuin alppilajit, tunturihiihto tai telemark. Hänellä oli varmasti hyvä peruskunto (kuten hiihtovaellukselle lähtijällä olla pitääkin) mutta kun se ei ole ainoa asia mikä pitää olla kunnossa.

Rasittavaa muuten selittää aivan atomeista alkaen perusasioita teille ilmeisille täysamatööreille.
Viimeksi muokannut CSI, La Tammi 06, 2024 11:45 pm. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
IlpoHarha
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 91
Liittynyt: Ma Joulu 16, 2019 8:25 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja IlpoHarha »

Pahani Julmu kirjoitti: La Tammi 06, 2024 11:35 pm
ginganagareboshigin kirjoitti: La Tammi 06, 2024 10:42 pm
Meidän taustat on sitten hyvin samankaltaiset. Erona kuitenkin se, että mielestäni yleisesti ottaen tämmöisen kaamosreissun riskit ovat hyväksyttävällä tasolla ja hallittavissa, jopa kaksin 12v kanssa. Todella surullista, että tämä matka päättyi näin.
Mietipä asia niin, että ainoalla aikuisella hajoaa esim. polvi, tai hän lyö pahasti päänsä. Puhemet eivät toimi yli -20 asteen pakkasessa tai akku loppu. Lähimmälle tuvalle matkaa 4 km ja siltikään ei varmuutta onko siellä muita ihmisiä. Miten tuollaisen 12-vuotiaan siinä tilanteessa tulisi toimia? Lähteä itsekseen etsimään apua ilman mitään hajua mistä tai mihin suuntaan? Koittaa raahata äitiään ahkiossa (edelleen pahimmillaan tietämättä mihin) ja jättää muut tavarat turmapaikalle, ja siltikään hän ei välttämättä jaksaisi vetää äitiään ylös lumisia rinteitä.

On väärin ajatella, että jos lapsi loukkaantuu, niin vanhempi pystyy hoitamaan tilanteen, ja jos taas vanhempi loukkaantuu, niin lapsihan on kuitenkin edelleen kunnossa. On, mutta kauanko, jos hänen pitää selvitä noissa olosuhteissa yksin. Joten tuo vähintään 2-3 aikuista + 12-vuotias on ainoa järkevä tapa, 1+1 ei missään tapauksessa keskitalvella.
1+1 tilanteessa on varauduttava samoin kuin jos olisi yksin liikeellä. Mutta sulla on tossa kyllä ihan hyvä pointti.
Tuollaisella reissulla pitäisi olla Garmin In-reach satelliitti lähetin jolla saa hätäviestin sijaintitietojen kanssa lähtemään mistä vaan.
Yksi tulee itsekin käytännössä aina liikuttua ja tuollainen laite roikkuu repun viilekkeessä
IlpoHarha
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 91
Liittynyt: Ma Joulu 16, 2019 8:25 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja IlpoHarha »

CSI kirjoitti: La Tammi 06, 2024 11:43 pm
jaskari kirjoitti: La Tammi 06, 2024 11:11 pm Nyt nyt hiukan happea ja jarrua. Tulkitset lyhyiden videoiden perusteella että pojan hiihtotaidot ovat riittämättömiä tunturiin?
Jep. Alppihiihtoa 4 vuotiaasta lähtien harrastaneena ja sitä opettaneenakin (ml. telemark hiihto) näen kyllä lyhestäkin videosta onko motoriikka millä tasolla.
jaskari kirjoitti: La Tammi 06, 2024 11:11 pm Voisin väittää että tuntureissa käy hiihtäjiä huonomillakin taidoilla, poikahan hiihti kilpaakin, se että välttämättä myrskyssä se ei riitä ei tarkoita etteikö tälläiselle reissulle riittäisi, olihan matkakin loppusuoralla. Nyt niitä valoja päälle!
Poika hiihti kilpaa murtomaahiihdossa. Aivan eri asia kuin alppilajit, tunturihiihto tai telemark. Hänellä oli varmasti hyvä peruskunto (kuten hiihtovaellukselle lähtijällä olla pitääkin) mutta kun se ei ole ainoa asia mikä pitää olla kunnossa.

Rasittavaa muuten selittää aivan atomeista alkaen perusasioita teille ilmeisille täysamatööreille.
Se on kyllä about kaikilla tuo ahkion kanssa alamäkeen meneminen vähän sellaista Benny Hill Show -tyylistä huitomista.
Ajetulla leveällä latupohjalla voi auraamalla mennä hallitusti mutta umpisessa tai jäällä on aikamoista vaappumista.
Itselläni alppisuksien päällä vietettyjä vuosia 47, joista useampia kokonaisia kausia Alpeilla. Ahkion kanssa muutamia kertoja ja aika aina on vähintään kahdet pannut tullut päivän aikana vedettyä
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3938
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

IlpoHarha kirjoitti: La Tammi 06, 2024 11:49 pm Se on kyllä about kaikilla tuo ahkion kanssa alamäkeen meneminen vähän sellaista Benny Hill Show -tyylistä huitomista.
Ajetulla leveällä latupohjalla voi auraamalla mennä hallitusti mutta umpisessa tai jäällä on aikamoista vaappumista.
Selvyyden vuoksi todettakoon, etten tehnyt johtopäätöksiä ahkiovaappumisen perusteella vaan ihan pojan hiihtäessä ilman ahkiota. Ei hänellä riittävät taidot olleet. Muistetaanpa vielä että partion kokoonpano oli 1+1.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
jaskari
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 91
Liittynyt: La Heinä 01, 2017 6:46 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja jaskari »

CSI kirjoitti: La Tammi 06, 2024 11:43 pm
jaskari kirjoitti: La Tammi 06, 2024 11:11 pm Nyt nyt hiukan happea ja jarrua. Tulkitset lyhyiden videoiden perusteella että pojan hiihtotaidot ovat riittämättömiä tunturiin?
Jep. Alppihiihtoa 4 vuotiaasta lähtien harrastaneena ja sitä opettaneenakin (ml. telemark hiihto) näen kyllä lyhestäkin videosta onko motoriikka millä tasolla.
jaskari kirjoitti: La Tammi 06, 2024 11:11 pm Voisin väittää että tuntureissa käy hiihtäjiä huonomillakin taidoilla, poikahan hiihti kilpaakin, se että välttämättä myrskyssä se ei riitä ei tarkoita etteikö tälläiselle reissulle riittäisi, olihan matkakin loppusuoralla. Nyt niitä valoja päälle!
Poika hiihti kilpaa murtomaahiihdossa. Aivan eri asia kuin alppilajit, tunturihiihto tai telemark. Hänellä oli varmasti hyvä peruskunto (kuten hiihtovaellukselle lähtijällä olla pitääkin) mutta kun se ei ole ainoa asia mikä pitää olla kunnossa.

Rasittavaa muuten selittää aivan atomeista alkaen perusasioita teille ilmeisille täysamatööreille.
Asia kunnossa 😃 Murtsikoilla tuolla mentiinkin eikä telemarkeilla. Hiihtoa 36 vuotta harrastaneena taas näen että ihan hyvin poika pärjäsi videoilla, totta on se että väsymys on loppumatkasta varmasti ollut ja noita sen päivän videoita tuulet nähdessäni en epäile hetkeäkään että poika on lähtenyt jäisellä huipulla tuulen matkassa sukset menettäneenä. Voi käydä koittamassa lähinyppylällä itse kukin kun myräkkä on päällä.
maxi
Rico Tubbs
Viestit: 1289
Liittynyt: La Loka 14, 2017 8:52 am
Paikkakunta: Joulupukin maa

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja maxi »

CSI kirjoitti: La Tammi 06, 2024 11:51 pm
maxi kirjoitti: La Tammi 06, 2024 11:36 pm Poromies ei suinkaan ole Rantala vaan Rauhala joten jos itse lopettaisit paskan kirjoittamisen niin tekisit hienon palveluksen ketjuun.
Kaikki tietävät kyllä ilman korjailukin mistä oli kyse. Ei toivoakaan että lopettaisin. Asiaahan mulla on toisin kun sulla. Jätän kunnannimien ja sukunimien korjailun sulle niin on sullakin jotain hommaa ketjussa.
maxi kirjoitti: La Tammi 06, 2024 11:36 pm Olen itse käynyt entsintätehtävien koulutuksen kuusivuotta sitten ja tiedän kutakuinkin miten nuo touhut hoituu.
Siksi onkin hämmästyttävää, että yrität kusettaa meitä luullen ettemme me muut tiedä.
maxi kirjoitti: La Tammi 06, 2024 11:36 pm Pöljät väitteeni saan sieltä mitä asiasta on kirjoitettu, että pelastushenkilöstö ei löytänyt annetusta koordinaatti paikasta ketään ja tämän jälkeen tehtävä siirtyi viranomaiselle eli poliisille. Kun poliisi on löytänyt lumivyörykohdan on paikalle kutsuttu lisää etsijöitä. Nämä lukee niissä uutisissa mitä tuolsta aiheesta on kerrottu. Sitä ei ole tarkemmin kerrottu onko poliisilla ollut mukana nämä ensimmäisenä koordinaatti paikalle tulleet pelastushenkilöstön toimijat, mutta spontaanit etsijät ja vapepa on saaneet hälytyksen myöhemmin.
Et sinä tiedä keitä on kutsuttu ja missäkin järjestyksessä. Se, että etsijöitä on lumivyöryn vuoksi kutsuttu lisää, ei tarkoita, etteikö niitä ole voitu kutsua jo heti alkuun muutama.

Et vaikuta olevan Muonion seudulta kotoisin, joten tiedoksesi, ettei siellä kummoisia poliisiresursseja ole. Puhumattakaan sellaisella välineistöllä ja skillsetillä mitä tuollainen tehtävä vaatii. Kutsu ainakin osalle vapepasta on lähtenyt heti.
Suunnilleen tiedän Muoniossa, Mika ja Antte lähtökohtaisesti siellä pyöriskelee vuoronsa aikana. Lukuisia kertoja Muoniossa on tullut sekä käytyä, että vietettyä aikaa milloin lyhyemmän ja toisinaan pitemmän aikaa. Kotoisin en ole Muoniosta, mutta muuta sinne liittyy kauttani. Vapepa on eriasia kuin Rauhala ja kumppanit jotka kuuluu spontaanin etsintäryhmään.
Elämä on laiffii
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3938
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

IlpoHarha kirjoitti: La Tammi 06, 2024 11:44 pm 1+1 tilanteessa on varauduttava samoin kuin jos olisi yksin liikeellä. Mutta sulla on tossa kyllä ihan hyvä pointti.
Tuollaisella reissulla pitäisi olla Garmin In-reach satelliitti lähetin jolla saa hätäviestin sijaintitietojen kanssa lähtemään mistä vaan.
Yksi tulee itsekin käytännössä aina liikuttua ja tuollainen laite roikkuu repun viilekkeessä
Oppitunti 1b (koska lupasin kakkosen eri aiheesta):

Eteläläinen: "1+1 kokoonpano, joo sulla on pointti tossa. Mutta kun laitetaan tekninen härpäke XYZ roikkumaan jolla saa EBIRP messagen Seattleen napista painamalla niin sitten voi mennä"

Lappilainen: "Tekniikka pettää jossain vaihessa aina. Mitä hienompi tekniikka, niin sitä varmemmin ja Murphyn lain mukaisesti just sillä kriittisellä hetkellä. Tekeminen ja hengissäselviäminen ei saa olla digihärpäkkeen varassa vaan aina täytyy olla vara, joka toimii paristoista ja elektroniikasta riippumatta". Lisäksi täytyy muistaa vasteaika. Minne se häly menee? Seattleen, WA USA? Noinkohan se sieltä ikinä välittyy suomalaisen pelastustoimen tietoon ja millä viiveellä, kun me lappilaiset olemme nähneet, ettei hätäviesti välity edes Suomen ja Ruotsin välillä vaikka molemmat ovat sentään pohjoismaita ja tekevät paljon viranomaisyhteistyötäkin ja jopa kieltä osataan. Sitten kun se häly on viimein saatu suomalaiselle organisaatiolle, niin avun paikalletulossa on 1-12 tunnin viive. Retkeläisen olisi syytä pysyä hengissä omin avuin siihen asti...ja varautua myös avustamaan paikalletulijoita tarvittaessa.

Enkä ole teknologiavastainen jäärä - vaikka vanha jäärä olenkin. Olen taustastanikin johtuen tavallista paremmin perillä esim. satelliittinavigoinnin tekniikasta kuin te tavalliset tallailijat. Käytän kyllä digihärpäkkeitä - mukaviahan ne ovat toimiessaan. Mutta erona moniin muihin nykyajan digihinkkaajiin: pärjään tarvittaessa kairassa ilmankin. Pärjään todistetusti jopa ilman kompassia jos on pakko.
Viimeksi muokannut CSI, Su Tammi 07, 2024 12:26 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3938
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

jaskari kirjoitti: La Tammi 06, 2024 11:57 pm Asia kunnossa 😃 Murtsikoilla tuolla mentiinkin eikä telemarkeilla.
Ei menty vaan ns. tunturisuksilla. Muistuttavat alppisuksia ainakin perinteisessä muodossa. Siteestä riippuen niillä voi esim. hiihtää ja laskea esim. telemark tyylillä jos osaa.
jaskari kirjoitti: La Tammi 06, 2024 11:57 pm Hiihtoa 36 vuotta harrastaneena taas näen että ihan hyvin poika pärjäsi videoilla
Ethän sinä erota edes suksityyppejä toisistaan, joten se siitä sinun asiantuntemuksestasi. Laskuissa pojan meno oli hyvin epävarmaa.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Jackues77
Alokas
Viestit: 8
Liittynyt: Su Heinä 25, 2021 6:29 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Jackues77 »

IlpoHarha kirjoitti: La Tammi 06, 2024 11:44 pm
Pahani Julmu kirjoitti: La Tammi 06, 2024 11:35 pm
ginganagareboshigin kirjoitti: La Tammi 06, 2024 10:42 pm
Meidän taustat on sitten hyvin samankaltaiset. Erona kuitenkin se, että mielestäni yleisesti ottaen tämmöisen kaamosreissun riskit ovat hyväksyttävällä tasolla ja hallittavissa, jopa kaksin 12v kanssa. Todella surullista, että tämä matka päättyi näin.
Mietipä asia niin, että ainoalla aikuisella hajoaa esim. polvi, tai hän lyö pahasti päänsä. Puhemet eivät toimi yli -20 asteen pakkasessa tai akku loppu. Lähimmälle tuvalle matkaa 4 km ja siltikään ei varmuutta onko siellä muita ihmisiä. Miten tuollaisen 12-vuotiaan siinä tilanteessa tulisi toimia? Lähteä itsekseen etsimään apua ilman mitään hajua mistä tai mihin suuntaan? Koittaa raahata äitiään ahkiossa (edelleen pahimmillaan tietämättä mihin) ja jättää muut tavarat turmapaikalle, ja siltikään hän ei välttämättä jaksaisi vetää äitiään ylös lumisia rinteitä.

On väärin ajatella, että jos lapsi loukkaantuu, niin vanhempi pystyy hoitamaan tilanteen, ja jos taas vanhempi loukkaantuu, niin lapsihan on kuitenkin edelleen kunnossa. On, mutta kauanko, jos hänen pitää selvitä noissa olosuhteissa yksin. Joten tuo vähintään 2-3 aikuista + 12-vuotias on ainoa järkevä tapa, 1+1 ei missään tapauksessa keskitalvella.
1+1 tilanteessa on varauduttava samoin kuin jos olisi yksin liikeellä. Mutta sulla on tossa kyllä ihan hyvä pointti.
Tuollaisella reissulla pitäisi olla Garmin In-reach satelliitti lähetin jolla saa hätäviestin sijaintitietojen kanssa lähtemään mistä vaan.
Yksi tulee itsekin käytännössä aina liikuttua ja tuollainen laite roikkuu repun viilekkeessä
Olen työssäni oppinut että reissun- tai reitinsuunnittelun tulee aina alkaa siitä mikä on realistista, turvallista ja toteuttamiskelpoista. Olet sitten työtehtävässä tai vapaa- ajan reissussa. Silloin kun on kyse 1, tai 1+x henkilöistä (tehtävässä/reisussa/matkalla, tulee arvioida kaikki matkaan vaikuttavat ja tiedossa olevat rajoitteet/mahdollisuudet. Pystynkö yksin pitämään kaverini lämpimänä niin kauan että apu ehtii paikalle? Pystynkö hälyttämään apua kun kaveri on kuoleman kielissä tai taju veks? Tunturissa 25 m/s tuuli ja -25 pakkanen ei auta sydänkirurgiakaan. Ei hänkään liene halua aloittaa operaatiota noissa oloissa. Tulee olla ennakkosuunnitelma jokaiseen kohtaan jossa on se ”mitäs nyt”!!! tapahtuu.
Hoplaa
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 103
Liittynyt: Ma Kesä 16, 2014 10:01 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti kuoli, lapsi kateissa

Viesti Kirjoittaja Hoplaa »

Sellaista kirjoitti: La Tammi 06, 2024 3:07 pm
Jasonnn kirjoitti: La Tammi 06, 2024 12:43 pm
Hoplaa kirjoitti: La Tammi 06, 2024 12:40 pm Molemmilla oli omat ahkiot, he olivat valjailla niissä kiinni löydettäessä. Ahkiot olivat vyöryssä lumen pinnalla, jonka perusteella molemmat löydettiin 150 m päässä toisistaan. Luulen juurikin tuulen tarttuneen ahkioihin. Kun poromies sanoi tuulen vieneen kelkoistakin kaiken ”irtaimen” kuomut sun muut ja kontaten piti edetä.
Laitatko lähteen missä sanotaan pojan olleen valjailla kiinni ahkiossa?
Eikös tuo sanottu tiedotustilaisuudessa.
Sanottiin.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3938
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

ginganagareboshigin kirjoitti: La Tammi 06, 2024 10:21 pm Liitä tähän nyt ihmeessä teksti jossa olen sanonut että ihmiset ja ahkiot lentelevät? Tämä on jo toinen kerta kun vääristelet kirjoituksiani räikeästi.
Saattoi olla joku toinen joka siitä ahkion lentelystä sanoi mutta sinähän lähdit kuitenkin innokkaasti siihen teoriaan mukaan ja sitä olet vängännyt koko ajan. Jopa minua kävit poromiestarinalla pingaamassa.

Mutta tässä kun sinulta on päässyt omat jutut jo unohtumaan näemmä: viewtopic.php?f=20&t=40615&p=1560778#p1560767
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Vastaa Viestiin