Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Vadelma-Aho
Alibin satunnaislukija
Viestit: 63
Liittynyt: Ti Tammi 09, 2024 8:13 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Vadelma-Aho »

Alien Alien kirjoitti: To Tammi 11, 2024 5:02 am
Vadelma-Aho kirjoitti: Ke Tammi 10, 2024 11:51 pm Kun nyt tuo makuupussiasia nostettiin esiin, niin huomauttaisin äidin jatkaneen jo tännekin laitettua kirjoitustaan näin: "vi har hittills klarat oss bra trots betydlight kallare än utlovat." joka käsittääkseni tarkoittaa, että ovat pärjänneet toistaiseksi hyvin, vaikka onkin ollut luvattua kylmempää. Heillä on ollut käytössään tuplapussit, jotka ovat ehdottomasti käytetyin ja suositelluin ratkaisu kylmiin öihin. Kahdella päälekkäisellä pussilla saavutetaan varsin hyvä lämmöneristävyys (netistä löytyy ihan taulukko, mistä voi katsoa laskennalliset comfort/limit -arvot kahdella pussilla) ja kaksi melko ohuttakin pussia yhdessä ovat varsin lämmin yhdistelmä. Esimerkkinä, että itse käytän comf +4 ja comf -11 pusseja ja niillä nukun mukavasti -30 asteessa. Itseasiassa tunnistankin osan käytössä olleista pusseista, toisessa yhdistelmässä on päällä juuri sama pussi, mikä itsellänikin ja alla pakkaskelien untuvapussi.
Mielenkiintoinen keskustelu ja itseäni on askarrattunut eräs asia niiden ominaisuuksiin liittyen.

Miten nopeasti kyseiset pussit saa kuivaksi?

Ensimmäiset yöt on oltu hirsikämpissä ja niissä on voinut olla kohtuu lämmintä, varsinkin jos kämppä jo valmiiksi ollut lämmin. Selkeästi kylmin yöpyminen on ollut Suaskurun kodalla, joka on ainoastaan kevythirsikota avotuli keskellä. Ulkona yöllä pakkasta ollut yli 30 astetta. Kodassa on siis perinteinen "naama palaa, selkä jäätyy" - kuvio. Valkean sammumisen jälkeen, kota jäähtyy nopeasti samoihin lukemiin kuin ulkoilma, lisäksi lattia hohkaa kylmää.

Väistämättä useamman kerran ollut tilanne, että alkuyöstä ollut lämmin ja kuuma makuupussissa mutta yöllä kylmä, joten kosteutta makuupusseihin kertynyt. Ahkioon pakattaessa nuissa oloissa kaikki nesteimäinen jäätyy päivän aikana, joka kerryttää lisää kosteutta pusseihinkin.

Ahkiot

Ahkiosta ja niiden vaikutuksesta on puhuttu, mutta seuraava kysymys ei ole vielä noussut esiin; osaako kukaan arvioida ahkioiden painoa nähdyllä tavaramäärällä?
Sisäpuolelta tulevaa kosteutta hallitaan vaatetuksella, pussien paksuudella, vetskarien säätämisellä jne. Käytännössä tuollainen pj-telttamainen majoitus kaminan viilenemisineen on vaelluksilla erittäin harvinainen ja tarjolla olevissa vaihtoehdoissa yön lämpötilat pysyvät paremmin tasaisena. Sisäpuolelta tuleva kosteus ei varsinkaan naisilla ja lapsilla ole yleensä ongelma ollenkaan, miehilläkään ei mitenkään isossa mittakaavassa kun reissun pituus ei veny kuukausiin. Mutta esim. 3kk pohjoisnavan alueella liikkuneet Borge Ousland ja Mike Horn päätyivät kokeilemaan ensimmäistä kertaa heidän retkillään jätesäkkiä makuupussin sisään, koska saatavilla ei ollut auringonvaloa eikä polttoainetta pussien kuivaamiseen. Jos jompaa kumpaa olisi, niin pussit tietenkin avataan aamulla kuivumaan.

Ulkoapäin tuleva kosteus sen sijaan on pahimmillaan vaaratilanteeseen ajava todellinen riskitekijä. Hyvästäkin tuuletuksesta huolimatta telttaan kerääntyy yöllä kosteutta ja aamulla herätessä makuupussin päällä on usein jäähilekerros. Tämän takia on tärkeää, että päälipussi on kuitua, joka ei ime kosteutta niin kuin untuva ja toisaalta lämmittää kosteanakin selvästi untuvaa paremmin. Aamurutiineihin kuuluu aina avata pussit ensin aamutoimien ajaksi kuivumaan keittimen lämpöön telttaan ja myöhemmin sään salliessa vielä ulos tuulettumaan. Viime vuosina ns. bedding bagien käyttö on yleistynyt, eli koko sänkysysteemi (patja ilman valmiiksi sisällä, makuupussit) pakataan ahkion päälle täydessä valmiudessa isoon "pussiin". Helpottaa pakkaushommia, pitää pussit pöyhkeinä ja on tietty tarvittaessa lämmittelypaikkakin nopeasti saatavilla.

N. viikon kaverin kanssa jaetulle reissulle pakattu Fjellpulkenin ahkio painaa ehkä n. 35-45kg.
Vadelma-Aho
Alibin satunnaislukija
Viestit: 63
Liittynyt: Ti Tammi 09, 2024 8:13 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Vadelma-Aho »

CSI kirjoitti: To Tammi 11, 2024 7:17 am
Vadelma-Aho kirjoitti: To Tammi 11, 2024 1:52 am Tässä ei ole nyt kyse mistään uskomisista lämpimyyden ja tuulenkeston suhteen, vaan siitä, mitä ihan oikeasti retkillä käytetään.
Vaan kun ei käytetä. Osa retkikunnista (ei kaikki) käyttää huomattavasti kalliimpia takkeja kuin mitä esittelemäsi on. Niissä on luultavasti paljon parempaa laatua oleva ripstop nylon kangas koska niitä on erilaatuisia. Itsehän kerroit että lapsen päällä ollut takki oli halpis. Linkki vei jonnekin ryssälään....

Halpis on halpis ja jostakin se halpa tuotantokustannus on napattu. Mm.kehnontamalla materiaaleja.

Retkikunnilla on tyypillisesti lisäksi myös optio muita vaatteita ja esim. ohut goretex kuoritakki vetää kaiken päälle viimasuojaksi, joka 100% varmuudella pysäyttää tuulen.
Jepjep, lukitaan tämä vastaus siis :D
URSA
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11515
Liittynyt: Pe Loka 25, 2013 6:57 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja URSA »

Kiitokset monille asiantuntevista pohdinnoista. Tätä ketjua lukevat monet aloittelevat vaeltajat todennäköisesti vielä vuosien päästä, joten pohdinnat toivottavasti antavat monille realistisemman kuvan kaamosvaelluksen riskeistä ja niihin valmistautumisesta takkivalinnoista alkaen.

Olisiko Garmin laite ollut jokin suvun yhteiskäyttöön tehty hankinta ja äiti ei yksinkertaisesti ollut perehtynyt sen käyttöön riittävän hyvin? SOS painiketta hän ei kokenut tarpeelliseksi käyttää koska sai puhelimella yhteyden. Suunnistamiseen hän ei sitä ilmeisesti käyttänyt koska silloin hän olisi pysynyt poissa kurusta. Jos olisi ollut toinen aikuinen mukana, laitteesta olisikin voinut olla hyötyä, jos toinen olisi tiennyt sen käytöstä enemmän.
Vadelma-Aho
Alibin satunnaislukija
Viestit: 63
Liittynyt: Ti Tammi 09, 2024 8:13 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Vadelma-Aho »

damfin kirjoitti: To Tammi 11, 2024 10:27 am ^
No ei tuon nyt luulisi olevan hinnasta kiinni, eihän tuollaista reissua varten tarvitse maksaa kuin tuo yksi kuukausi eli vajaa parikymmentä euroa.
Toki tuon vuosimaksun taitaa joutua maksamaan vaikka käyttäisi laitetta vain yhtenä kuukautena, jos tuon oikein ymmärsin?
Se on sitten eri asia onko muistettu/huomattu tehdä tuo tilaus, mutta kun reissua näyttää kuitenkin olevan suunniteltu jo kuukausia etukäteen niin kai tuokin olisi tullut mieleen viimeistään siinä vaiheessa kun garmin on pakattu mukaan.
Jep, vuosimaksu kerran vuodessa n. 40 euroa ja lisäksi kuukausi kerrallaan kk/maksu (saa toki myös jatkuvaksi tilaukseksi, jos laitetta joka kuukausi käyttää). Laite herjaa voimassa olemattomasta sopimuksesta about miljoona kertaa, jos sitä näpyttelee ilman sopimusta, eli ei ole pienintäkään mahdollisuutta, että se jäisi vahingossa aktivoimatta.
The Uolevi
Lauri Hanhivaara
Viestit: 121
Liittynyt: La Marras 23, 2013 10:01 am
Paikkakunta: Los Jakomäglös

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja The Uolevi »

Kiitos CSI kuvasta, joka tarjosikin paljon informaatiota. Pojalla näyttää olevan sama takki päällä kuin Facebook- kuvassa, jossa juhlistetaan uutta vuotta. Onko hänellä matkassa vain yksi pusakka? Entä onko pojalla kasvoja laajasti suojaavia laseja tai mikkihiirtä käytössä.

Hiihtotekniikassa ihmetyttää sauvan hihnan pituus. Noin löysä hihna vie voimaa työnnöstä. Kova hanki näyttäisi tuossa olevan, mutta on aukea paikka, joten enimmät lumet tuuli on puhallellut pois.

Mikä vaihe lienee kyseessä? Joka tapaiksessa tekstin perusteella on todettu, että paukut eivät riitä ja palataan tankkaamaan Montellin majalle.Olisiko energiaa voinut tankata lennosta, vai oliko väsymys muutoinkin jo kova tuossa vaiheessa.

Uudenvuoden kuvassa äidillä oli ainakin todella ohuen näköinen pipo. Sillä ei noissa oloissa pärjää.
Omega
Poliisikoira Rex
Viestit: 276
Liittynyt: To Maalis 26, 2009 12:13 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Omega »

Celsius kirjoitti: To Tammi 11, 2024 4:33 am Lisäksi plussana tunturin maisemat.
Tämä on yksi näkökulma. Ei voi korostaa tarpeeksi kuinka tärkeitä ihmisille, jotka brändäävät itseään, perhettään, uraansa tai elämäntapaansa somessa ovat idylliset kuvat ja matka saatetaan suunnitella niitä ajatellen. Tässä tapauksessa se tarkoittaa tunturireitin valitsemista, koska mielessä ovat olleet matkan varrelta saatavat upeat kuvat ja niiden herättämä ihailu sosiaalisessa mediassa.

En sano nyt, että tässä tapauksessa halu ottaa kuvia on ollut isoin tai edes iso tekijä, tässä meni niin moni asia pieleen, mutta noin muutoin yksi yleinen vaellusonnettomuuden syistä on sosiaalisen median kuvien ottaminen.
Ramppa X Rämäpää
Armas Tammelin
Viestit: 79
Liittynyt: To Elo 20, 2020 10:40 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Ramppa X Rämäpää »

URSA kirjoitti: To Tammi 11, 2024 10:39 am Kiitokset monille asiantuntevista pohdinnoista. Tätä ketjua lukevat monet aloittelevat vaeltajat todennäköisesti vielä vuosien päästä, joten pohdinnat toivottavasti antavat monille realistisemman kuvan kaamosvaelluksen riskeistä ja niihin valmistautumisesta takkivalinnoista alkaen.

Olisiko Garmin laite ollut jokin suvun yhteiskäyttöön tehty hankinta ja äiti ei yksinkertaisesti ollut perehtynyt sen käyttöön riittävän hyvin? SOS painiketta hän ei kokenut tarpeelliseksi käyttää koska sai puhelimella yhteyden. Suunnistamiseen hän ei sitä ilmeisesti käyttänyt koska silloin hän olisi pysynyt poissa kurusta. Jos olisi ollut toinen aikuinen mukana, laitteesta olisikin voinut olla hyötyä, jos toinen olisi tiennyt sen käytöstä enemmän.
Mehän ei tiedetä onko sitä käytetty suunnistamiseen. Laite näkyi jonkin aiemman reissun kuvissa jo eli luulisi olevan tuttu. Voihan se olla, että eivät käyttäneet ja eksyivät tai sitten tiesivät tarkalleen missä olivat (Garminin avulla tai ilman), mutta olivat vain päätyneet tarkoituksella tai vahingossa kuruun silti. Vahingossa voisi olla esim juuri täällä esitetty tuulen mukaan lähteminen. Josta tuli mieleeni, että missähän tuolla menee (tai meni silloin) lumiraja? Ihan täältä sohvalta käsin tulee mieleen, että jos tunturin laelta lähtee liukumaan jään päällä, niin luulisi pysähtyvän siinä missä alkaa taas luminen kohta. Siinä olisi sitten sopiva paikka soittaa häkeen. No, tästä olisi varmaan kerrottu häkepuhelussa eli en pidä todennäköisenä. Tarkoituksella kuruun taas saattaisi joutua, jos hakee ylivoimaisiksi käyneissä olosuhteissa yliväsyneenä mitä tahansa suojapaikkaa, johon pystyy ja jaksaa pääsemään. Sellainen (taas täältä sohvalta käsin) saattaisi olla hyvinkin alamäkeen ja myötätuuleen eli kuruun. Ei tietenkään olisi silloinkaan ollut varmaan tarkoitus mennä alas asti tai jyrkimmälle kohdalle, mutta kuitenkin pois akuutimmista tuulesta.
draining
Remington Steele
Viestit: 214
Liittynyt: Ke Elo 22, 2018 11:21 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja draining »

The Uolevi kirjoitti: To Tammi 11, 2024 10:51 am Kiitos CSI kuvasta, joka tarjosikin paljon informaatiota. Pojalla näyttää olevan sama takki päällä kuin Facebook- kuvassa, jossa juhlistetaan uutta vuotta. Onko hänellä matkassa vain yksi pusakka? Entä onko pojalla kasvoja laajasti suojaavia laseja tai mikkihiirtä käytössä.

Hiihtotekniikassa ihmetyttää sauvan hihnan pituus. Noin löysä hihna vie voimaa työnnöstä. Kova hanki näyttäisi tuossa olevan, mutta on aukea paikka, joten enimmät lumet tuuli on puhallellut pois.

Mikä vaihe lienee kyseessä? Joka tapaiksessa tekstin perusteella on todettu, että paukut eivät riitä ja palataan tankkaamaan Montellin majalle.Olisiko energiaa voinut tankata lennosta, vai oliko väsymys muutoinkin jo kova tuossa vaiheessa.

Uudenvuoden kuvassa äidillä oli ainakin todella ohuen näköinen pipo. Sillä ei noissa oloissa pärjää.
Aivan normaali hihnan pituus kyseisissä sauvoissa.

Saadaan eri otteet upottavaan ja ei upottavaan hankeen, eli juuri oikeat sauvat tuohon käyttöön.

Taukovaatteet on taukovaatteita jotka puetaan pysähdyttäessä (helposti muiden päälle) ja liikuttaessa käytetään eri vaatteita, kun noissa olosuhteissakin tulee kyllä liikkuessa lämmin. Hikikin.
Vadelma-Aho
Alibin satunnaislukija
Viestit: 63
Liittynyt: Ti Tammi 09, 2024 8:13 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Vadelma-Aho »

The Uolevi kirjoitti: To Tammi 11, 2024 10:51 am Kiitos CSI kuvasta, joka tarjosikin paljon informaatiota. Pojalla näyttää olevan sama takki päällä kuin Facebook- kuvassa, jossa juhlistetaan uutta vuotta. Onko hänellä matkassa vain yksi pusakka? Entä onko pojalla kasvoja laajasti suojaavia laseja tai mikkihiirtä käytössä.

Hiihtotekniikassa ihmetyttää sauvan hihnan pituus. Noin löysä hihna vie voimaa työnnöstä. Kova hanki näyttäisi tuossa olevan, mutta on aukea paikka, joten enimmät lumet tuuli on puhallellut pois.

Mikä vaihe lienee kyseessä? Joka tapaiksessa tekstin perusteella on todettu, että paukut eivät riitä ja palataan tankkaamaan Montellin majalle.Olisiko energiaa voinut tankata lennosta, vai oliko väsymys muutoinkin jo kova tuossa vaiheessa.

Uudenvuoden kuvassa äidillä oli ainakin todella ohuen näköinen pipo. Sillä ei noissa oloissa pärjää.
Kuvan päivänä oli menossa lepopäivä Nammalakurun tuvalla, josta hiihtivät lyhyen, n. 1km mittaisen (suuntaansa) päiväretken Montellin majalle (kuva hiihtoretkestä). Tekstissähän ei puhuta mitään energioiden riittämättömyydestä tms, vaan todetaan, että vaikka päivä oli maailman kaunein, niin he päättivät olla etenemättä suunniteltua reittiä (olivat päivän etuajassa, eli päättivät jäädä yhdeksi ylimääräiseksi yöksi Nammalaan eivätkä jatkaneet suoraan Pallakselle), vaan tankkasivat energiaa Montellin majalla ja hiihtivät sitten takaisin majapaikkaansa Nammalaan.
Haxxter
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 100
Liittynyt: Pe Kesä 24, 2016 1:11 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Haxxter »

Tämä ketju on hyvä opas niille, jotka suunnittelevat ääriolosuhteissa vaeltamista. Ketjussa on hyvin ja kattavasti käyty eilaisia riskejä läpi ja jos niihin jaksaa uhrata ajatuksen ja ennakoida, niin kokonaisriskitaso pienenee olennaisesti. Ihmisfysiologialle epäystävälliset olosuhteet vaativat huolellista suunnittelua monessakin mielessä. Itse olen oppinut tätä ketjua lukemalla kaikenlaista hyödyllistä ja oppinut tunnistamaan erilaisia riskitekijöitä ja saanut motivaatiota puuttumaan, jos joku jossain yhteydessä harkitsee vastaavaa ja etenkin jos matkaan lähdetään lapsien kanssa.
Omega
Poliisikoira Rex
Viestit: 276
Liittynyt: To Maalis 26, 2009 12:13 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Omega »

Kalinka Holmes kirjoitti: To Tammi 11, 2024 8:26 am
Celsius kirjoitti: To Tammi 11, 2024 8:13 am
CSI kirjoitti: To Tammi 11, 2024 7:35 am

Ei käyty. Se onkin eräs ER:n tekemistä virheistä. Viimeistä matkapäivää edeltävänä päivänä olisi pitänyt käyttää se päivä - jos ja kun se kerran suksilla haluttiin viettää - tekemällä tiedustelu talvireitille. Tämä oli minun kommenttini 100 sivua sitten. Eipä muuteta sitä väitteeksi, että talvireitillä käytiin kun nimenomaan ei käyty ja se oli virhe.

Olisivat käyneet talvireitillä - ja samalla polkeneet jälkeä kovaksi ahkiota varten. Yön aikana edellisen päivän latu muuttuu kovaksi (tuolla tavalla minä olen latuja tehnyt)

Talvireitillä olisi saattanut olla vaikka joku vanha kelkanjälki, jota pitkin olisi kohtuullisesti päässyt eteenpäin. Se, ettei se ole virallisesti kunnossapidetty, ei tarkoita etteikö siellä ole saattanut joku liikkua.
Muistelen, että IG tarinoissa olisi ollut jotain tästä, mutta voi olla että nopeasti vain selatessa tuli ajatushäiriö. Hyvä tarkennus siis tämä, että reitillä ei ole käyty.
Celsius muistelee oikein. Kyllä kävivät välipäivänä etukäteishiihtämässä seuraavan aamun lähtösuuntaan. Talvireitillä havaittiin hyvin nopeasti reiteen asti upottava lumi, kun taas kesäreitillä vähemmän lunta+aiempien kulkijoiden jälkiä.
EDIT: en osaa sanoa kuinka kaukana kävivät, mainitsivat jonkin nyppylän tai muun paikan nimen, mutta Pallas ei ole minulle tuttu eikä nimi jäänyt mieleen.
Katselin nuo viimeiset IG-päivitykset läpi matkalta. En löytänyt mainintaa, että olisivat lähteneet tutkimaan talvireittiä.

Tässä ovat nuo välipäiän päivitykset (oli myös joitain muita maiseman ihailuun liittyviä, joita en poiminut tähän).

"Vi har para tio km till Pallas och har därför dealat en massa vad vi ska göra av den här dagen - då vi har tågbiljetter först på tisdag kväll. Om vi ska tvångsgästa Sofia i Levi, försoka hitta ett boende nånannanstans, om ska ta oss halvvägs och göra ett nytt läger."

Meidän täytyy matkustaa kymmenen kilometriä Pallakseen ja siksi olemme neuvotelleet paljon, mitä tehdä tänään - koska meillä on junaliput vasta tiistai-illaksi. Lähdemmekö väkisin vierailemaan Sofiaa Levillä, yritämmekö löytää majoituksen jostain muualta, menemmekö puoliväliin ja teemme uuden leirin

"Vi kom åndå fram till att vi har det superfint här - även om det är fruktansvärt kallt idag. Vi kan alltså ta en riktig chilldag på fjället, göra en dagstur, läsa och spela kort. Det största problemet vi har, är bara att vessapappret börjar gå på det sista."

Tulimme siihen tulokseen, että meillä on hauskaa täällä - vaikka tänään onkin kamalan kylmä. Joten voimme viettää todellisen chill-päivän vuorella, tehdä päiväretken, lukea ja pelata korttia. Suurin ongelma meillä on vain se, että wessa-paperi alkaa loppua.

"-Jag har dock stor respekt fär fjället, så trots att vi bara skulle på en kort tur, hade jag ändå packat med dunjackorna, värmepåsar, nödproviant, första hjälpen och varm dryck. Bara utifall att vi skulle hamna i trubbel."

Arvostan kuitenkin vuorta kovasti, joten vaikka olimmekin lähdössä vain lyhyelle matkalle, olin silti pakannut untuvatakit, lämmityspussit, hätävarusteet, ensiavun ja kuumat juomat. Vain siltä varalta, että joutuisimme vaikeuksiin.

"Enda chansen att försoka föreviga allt det vackra, är att ha merinovantar inne i handskarna. Sen funkar kanske vartannat tryck."

(Välihuomio: Tryck - paineet? Miten tuo pitäisi suomentaa.)

Ainoa mahdollisuus yrittää ikuistaa kaikkea tätä kauneutta on pitää merinovilla käsineet käsineiden sisällä. Sitten ehkä kaikki muut paineet toimivat.

"Trots att det var världens vackraste dag. Beslöt vi att inte fullfölja den plenerade rutten, utan vi fyllde på med energi vid Montellin maja och sökte oss sedan tillbaka till stugan."

Vaikka se oli maailman kaunein päivä. Päätimme olla noudattamatta suunniteltua reittiä, vaan täydensimme energiaamme Montellinin majassa ja etsimme sitten tietä takaisin mökille.

Alla olevien kuvien jälkeen tuli siis IG-postaus, jossa mainitsivat käyneensä Montellin majalla.
Miekinkö
Alibin satunnaislukija
Viestit: 53
Liittynyt: Ma Huhti 26, 2021 3:06 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Miekinkö »

""Enda chansen att försoka föreviga allt det vackra, är att ha merinovantar inne i handskarna. Sen funkar kanske vartannat tryck."

Tuon viimeisen lauseen suomentaisin niin, että "Sitten onnistuu ehkä joka toinen yritys/napin painallus".
mielistelijä
Remington Steele
Viestit: 224
Liittynyt: La Syys 17, 2022 6:37 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja mielistelijä »

Voiko kylmettymistä pitää mahdollisena syynä, ettei kyennyt tekemään ”järkeviä” ratkaisuja, sen lisäksi, että on unohdettu oma kuolevaisuuden mahdollisuus.

”Kehon alilämpöisyys johtaa aloitekyvyttömyyteen, apaattisuuteen ja sekavuuteen”

Onko täällä mahdollisesti ketään Hypotermiasta selvinneitä, kiinnostaisi koska kyllähän sen vaarallisuuden lukemalla aiheesta ”ymmärtää”, mutta ei kuitenkaan täysin käsitetä sen petollisuutta.




https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006277578.html
Sinitaivas*
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 13
Liittynyt: La Kesä 10, 2023 3:22 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Sinitaivas* »

Lasten ja nuorten liikuntaharjoittelussa on hyvä myös muistaa, että liian aikainen, yksipuolinen tai kova harjoittelu ja kilpaileminen, joka vie liikaa aikaa muulta elämältä, voi vaarantaa lasten ja nuorten kasvun, kehityksen ja terveyden.

Liikunta tulee tapahtua mahdollisimman paljon lasten ehdoilla ja tuottaa myönteisiä kokemuksia.
Lapsen tulee liikkua kohtuullisella teholla kaksi tuntia päivässä.

Lähde: UKK instituutti ja Oph.fi

Screenshot_20240106_210242_Instagram.jpg
Screenshot_20240106_205936_Instagram.jpg
Screenshot_20240106_202419_Instagram.jpg
Kuvien kokoa kohtuullistettu
-NILS-
Sinitaivas*
Aloitteleva Besserwisser
Viestit: 13
Liittynyt: La Kesä 10, 2023 3:22 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Sinitaivas* »

Tää tapaus on mennyt luihin ja ytimiin. Kiva että perhe ulkoilee yhdessä, ei siinä mitään mutta sen pitäisi tehdä ja toteuttaa lasten ehdoilla ilman hirveää rääkkiä! Ihmettelen ettei tähän ole aiemmin puututtu varsinkin kun kaikesta on kuvat olemassa.

Pitäisikö kesäreitti kieltää talvella kokonaan ettei tämmöistä enää ikinä tapahdu?? Niin kuin se poromies sanoi, punaiset merkit kumpaakin päähän estämään läpikulkua talvella.
Vastaa Viestiin