Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
hr45
Susikoski
Viestit: 40
Liittynyt: Pe Maalis 05, 2021 9:47 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja hr45 »

poliisikoiran pentu kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 7:51 pm
Alien Alien kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 7:19 pm
Edith kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 7:01 am
"-- Vauvat ja lapset ovat mitä mainiointa retkeilyseuraa, joiden kanssa onnistuvat niin rattoisat päiväretket, vaellukset, hiihtovaellukset kuin pitkät pyöräretketkin! Kattavassa kirjassa kerrotaan erilaisista retkistä aina pitkiin vaelluksiin saakka kaikkina vuodenaikoina. Kirjoittaja esittelee monipuolisesti erilaisia varusteita ja kertoo turvallisuusnäkökohtien huomioimisesta. Oppaan parasta antia ovat käytännönläheiset vinkit eväistä, hygieniasta, ulkona yöpymisestä ja liikkumisesta eri-ikäisten lasten kanssa. Opas murtaa ennakkoluuloja lapsiperhe-elosta. Se kertoo unelmien toteuttamisesta ja uskalluksesta elää oman perheen näköistä elämää. --"
Toivottavasti hän kertoo myös, mitä lapselta odotetaan turvallisuussuunnitelman toteuttamiseksi, mikäli ainut aikuinen on tilanteessa pelistä pois. Vauvat soittaa itkuhälyttimellä apua ja kouluikäiset osaavat lukea karttaa, kompassia, osaavat etsiä kuuluvuuden, tehdä suojan, tulet kaikissa olosuhteissa, elvyttävät, ensihoitavat murtumat jne. Lapsi on täysin oman onnensa nojassa siihen asti kunnes ulkopuolinen apu saapuu muodossa tai toisessa. --Jollakin vanhemmalla jossakin vaiheessa se hyvä tuuri loppuu ja lapsi kärsii siitä aina tavalla tai toisella.
Sitä pohtii, että onko tämän ilmiön taustalla laajempi huomiohakuisuus -> somenäkyvyyden, yrityksen, kirjan, myynnin, oman elinkeinon takia. Tiedostetaan, että jos vaikka 2 aikuista ihmistä lähtee talvivaellukselle ja huolehtii turvallisuudestaan niin se "ei kiinnosta ketään". Liian tavallista. Tarvitaan jotain erikoista, jotta massojen huomio heräisi. Pienet soraäänetkin voivat edistää tätä huomiota, kunhan yleinen mielikuva pysyy plussan puolella. Vauva tai alaikäinen lapsi "napapiirioloissa" täyttää tämän tehtävän, on riittävän erilaista saamaan huomiota...

Ja sitten isketään siihen markkinarakoon, että vauva- ja lapsiperheiden arki voi olla hieman tylsää... ei tosin ainakaan vauvoille itselleen. Eivät he vielä seikkailuja kaipaa.

Hyvä pointti tuo, että jos ainoalle aikuiselle sattuu retkellä jotain niin miten se vauva tai lapsi sitten pärjää.
Jotain huomion hakua tämän on pakko olla. Tämä vauvan kanssa vaeltava SY on myös se äiti, joka ajoi synnytyslaitokselle polkupyörällä ja hiihti 40 km synnytyksen ollessa käynnissä. Hänkin on muuten liikunnan opettaja. Hiljaiseksi vetää. Eikö todella ole muita tapoja rentoutua, nauttia liikunnasta ja luonnosta kuin tällainen äärimmäisyyksiin vedetty rääkki ja riskien otto. Offtopic, sorry, mutta kuvaa vaarallista ilmiötä.
Avatar
Miss Holmes #1
Javier Pena
Viestit: 1829
Liittynyt: Ke Tammi 27, 2021 3:23 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Miss Holmes #1 »

Lumivyöryn alla, jossa 2 hehtaaria lunta on tullut alas 100 km /h vauhdilla, on aika toivotonta kuvitella itse kaivautuvansa sieltä ylös. Lumimassa on kuin betonia.

50 cm pakkautunutta lunta päällä, on todennäköisesti rikkonut jo luitakin.
Siinä pyörityksessä raajojen hallinta ei ole se helpoin homma.
Toisekseen Evan ja Signen tapauksessa myllytystä on lisännyt ahkiot, jotka etäällä kropasta pyörivät omaa tahtiaan.

En usko, että kumpikaan on ollut tajuissaan pohjalle päästyään. Ainakin toivon ettei ole ollut.

Ps mäkin olen käynyt ylämäkifillaroimassa ennen synnytystä. Oli ihan lääkärin neuvo nopeuttaa yliaikaisen raskauden luonnollista käynnistymistä.
"Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa,
joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa,
mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa."
Abraham Lincoln (12.2.1809 – 15.4.1865)
kuusenalla
Armas Tammelin
Viestit: 81
Liittynyt: Ti Tammi 09, 2024 9:00 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja kuusenalla »

Francis Munkki kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 7:16 pm
Yleisellä tasolla tätä kirjausvirheen pohdintaa on vaivannut tässä keskustelussa sellainen, että ihmisistä tuntuu jotenkin hienolta keksiä vaihtoehtoisia versioita. Saadaan kaikenlaisia "Kittilän yksiköitä", joista ei sitten mainita enää missään mitään jälkikäteen. Ihmisille ei pitäisi Occamin partaveistä antaa kovin heppoisin perustein, koska he eivät osaa käyttää sitä. Mutta vähintään puolet ajasta kannattaisi ensin yrittää ilmeisimpiä, yksinkertaisimpia selityksiä, jotka vaativat vähiten aikaa ja energiaa kaikilta osallisilta. [...]

Tämä keskustelu hypotermiasta menee vähän samaa linjaa. Kaikki olivat niin varmasti tietävinään, että hypotermiasta oli kyse, joten siitä saatiin eräänlainen taikaselitys sille, miksi vaeltajien tieto sijainnista tai tilannetaju eivät ehkä olleet parhaat mahdolliset. Sitten joku viimein kertoo, että hypotermia ei tule minuutissa eikä kahdessa, etenkään liikkeellä pysyvälle, niin puheet siitä toivottavasti vähenevät. Kun hypotermiaa ei tarvita edes selityksenä mihinkään. Mutta ihmisistä tuntuu vaikealta puhua niistä tavallisista kognitiivisista harhoista, mitä sattuu jokaiselle välillä, ynnä stressin vaikutuksesta niihin.
Erittäin hyvin kiteytetty, kiitos tästä. Kannattaa lukea tuo koko Francis Munkin teksti ajatuksella.

Vaihtoehtoisissa teorioissa on juuri tämä ongelma: ne yrittävät tuoda tarinaan jonkin uuden jännittävän juonenkäänteen tai näkökulman. Sen sijaan, että pohdittaisiin, miten ihmiset yleensä toimivat tai käyttäytyvät onnettomuustilanteen kaltaisissa olosuhteissa, otetaankin jokin yksittäinen taikaselitys, joka ratkaisee kaiken. Mutta todellisuus on usein sekä sekavampi että yksinkertaisempi: ihmiset eivät aina muutenkaan toimi ideaalisti, eivät huomaa kaikkea, eivät osaa ottaa kaikkea siinä hetkessä huomioon. Näin voi käydä, vaikka tarinan päähenkilöt eivät olisikaan karmeiden olosuhteiden tai hypotermian uhreja.

Kun näistä tositarinoista sitten muokataan elokuvia ja kirjoja, ihmisten epätäydellisyyttä siloitellaan. Niissä sankari ei tee typeriä mokia eikä tarinan konna puolestaan ole fiksu eikä huolehtivainen. Mutta oikeassa elämässä ei käy näin. Huolehtiva ja taitava äiti voi silti tehdä karmeita virheitä, eksyä, olla ajattelematon. Nämä attribuutit - idiootti tai hyvä äiti - pitäisi kokonaan unohtaa. Ne eivät kuvaa tapahtunutta eivätkä oikeasti selitä yhtään mitään. Ne tarjoavat toki moraaliseen närkästykseen sopivaa polttoainetta, mutta todellisia ihmisiä ja heidän käyttäytymistään ne mallittavat huonosti.
Vadelma-Aho
Alibin satunnaislukija
Viestit: 63
Liittynyt: Ti Tammi 09, 2024 8:13 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Vadelma-Aho »

135piispa kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 8:25 pm
Francis Munkki kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 7:16 pm
damfin kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 4:35 pm
Äidillä oli vetovaljaina kiipeilyvaljaat (joissa siis myös lenkit jalkojen ympäri), eli niitäpä ei niin vain otetakaan pois toisin kuin tarkoitukseen suunnitellut lukolliset vetovaljaat.
Miekinkö
Alibin satunnaislukija
Viestit: 53
Liittynyt: Ma Huhti 26, 2021 3:06 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Miekinkö »

Äsken lenkillä auraamattomilla teillä tuulen pyörittämissä lumikinoksissa tuli mieleen, voisiko yksi harhautumiseen johtanut syy olla Taivaskeron koillisrinteeseen kerääntynyt paksu kinos? Tuulensuunnan ja -voimakkuuden huomioiden yhdenkin päivän aikana lunta on voinut kinostua kesäreitin kohdalle paljon, jota E&S ovat lähteneet kiertämään hieman helpomman kulkuväylän löytääkseen.
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

Francis Munkki kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 8:12 pm
Miss Holmes #1 kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 7:55 pm Eikö vaikuta myös aika selkeältä, ettei vyöryn alkukohta ole siinä mistä häkepuhelu soitettiin?
Minusta vaikuttaa siltä, että tätä "koordinaateissa käymistä" pitäisi ajatella vähän joustavammin. Kuka ikinä ensin kävi paikan päällä, ei mennyt kirjaimellisesti siihen kohtaan, vaan ainoastaan riittävän lähelle todetakseen, että missään suhteellisen järkevässä tai helposti tavoitettavassa paikassa ei ollut ketään. Oletus ei ollut, että he ovat a) menneet sinänsä vaaralliseen paikkaan ja soittaneet apua, b) soittaneet apua ja menneet vaaralliseen paikkaan, tai c) soittaneet apua vaarallisesta paikasta ja jatkaneet vielä vaarallisempaan paikkaan. Paitsi että vaarallisella paikalla voidaan tässäkin tarkoittaa sekä Pyhäkurun läheisyyttä, että varsinaista rinteen jyrkkää kohtaa.

Koko ajan tässä vaikuttaa sellainen ilmiö, mitä kutsutaan ekvivokaatioksi. Eli joku alkuperäinen tosiasia ilmaistaan tiettyinä sanoina. Sitten ihmiset ottavat ne sanat ja tekevät niistä uuden tosiasian. Sitten he tämän uuden, itse luomansa tosiasian pohjalta yrittävät keksiä selityksiä.

Toisena se, että vyöryn havaittiin tapahtuneen kun asiaa tutkittiin tarkemmin. Onko kukaan pohtinut sitä mahdollisuutta, että vyöry oli tapahtunut soittamisen ja ensimmäisenä paikalle saapumisen välillä, mutta ensimmäisellä käynnillä todettiin, olosuhteista johtuen, vain se, että henkilöitä ei näkynyt? Joten tässä olisi koko ajan mennyt sekaisin "vyöryn tapahtuminen" ja "vyöryn havaitseminen".

Mistä sitäpaitsi on lähtöisin edes ilmaisu "koordinaateissa käyminen"? Tiedotustilaisuudesta vai tästä keskustelusta?
Ennen virallista tiedotustilaisuutta asiaa kommentoi julkisuuteen Harri Paldanius ja minusta hän vahvisti pelastajien käynnin häkesoiton sijainnissa käyttäen juurikin termiä koordinaatiopisteessä. Radiossa asiaa käsiteltiin varsin laajasti ja haastatteluita oli useampia tiistaina, mutta eritoten keskiviikkona ja torstaina.

Tiedotustilaisuudessa Väliheikin puheista saa käsityksen, että ensimmäinen yksikkö kohteessa olisi ollut Raattaman kyläyksikkö, mikäli olisi täysin loogista ottaen huomioon paikalle saapumisen nopeuden. (Raattamasta n. 20 km ja Muoniosta n.40km. ja Raattamasta mahdollisuus tulla kelkalla ”suoraan” Pallaksen alueelle, ilman autoa ja kärryä.)

Aikaisemmassa uutisoinnissa kerrottiin myös tarkemmin tietoja tehtävän etenemisestä.
Aikajana:
14.09 häkesoitto
14.20 hälytys yksiköille
15.10 ensimmäinen yksikkö kohteessa
16.00 poliisi liittyy tehtävälle
18.30 pelastuslaitos siirtyy antavaksi viranomaiseksi.

Poliisi liitettiin tehtävään juurikin lumivyöryasiantuntijuuden tähden (Lauhamaan erityisasiantuntemus todettu siis siinä vaiheessa pelalle tarpeelliseksi) jo kello 16.00, joka mielestäni viittaa, että vyöry olisi havaittu varsin pian paikalla käynnin jälkeen. Ottaen huomioon välimatkat, poliisin liittyminen tehtävälle ei kuitenkaan käy välttämättä käden käänteessä. 18.30 tehty päätös, ettei enää pelastettavia ole, ainoastaan etsittäviä vainajia, jolloin tehtävä siirtynyt poliisille.

Äiti on voinut olla pitkäänkin elossa ja pelastettavissa, mikäli hypotermia ehtinyt edetä riittävän pitkälle ennen happivajeen syvenemistä. Puolen metrin syvyydestä käden suoraksi ojentaminen olisi riittänyt pinnalle ja ilma-aukkoon ja lumen paino vähäisempi sekä mahdollisuus vähemmän tiiviseen lumen pakkautumiseen pintasyvyydessä. Ongelmana toki on, jos asento epäedullinen tai loukkaantuminen tapahtunut. Pojan tilanne ollut merkittävästi vaikeampi sijainnin syvyyden vuoksi, joten happivaje muodostunut nopeammin ja lumi pakkaantunut tiiviimmin painaen elimistöä enemmän. Hänellä mahdollisuudet selviämiseen olleet huonot, vaikka olisi löydetty heti vyöryyn päätymisen jälkeen. Käytetty aika esiin kaivamiseen, sisäiset ja ulkoiset vammat, pään vammat, yhdistettynä happivajeeseen olisivat tehnyt tilanteesta vaikean.
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

Hypotermia eli kehon ydinlämmön lasku ts. kehon alilämpöisyys ei ole mikään elokuvaefekti tai jännitystä luova mysteeri vaan tieteellinen fakta. Elimistön lämmönhukan ollessa suurempi kuin lämmöntuotto, keho jäähtyy. Syitä laskuun voivat olla x, y ja x, vastaavasti nousua voivat aiheuttaa syyt a, b ja c. Näiden yhtälöstä saadaan lopputulemiseksi kehon ydin lämmön nousu, neutraalius tai lasku. Nousun ja laskun ero neutraaliin määrittävät oirekuvan ja fysiologisten reaktioiden syvyyden. Yksilökohtaiset tekijät vaikuttavat kokemukseen, käyttäytymiseen ja kehon toiminnallisuuteen.

Talvikuukausina napapiirin pohjoispuolella lämpötila aiheuttaa hypotermian riskin jokaisena päivänä, itse asiassa, matala keskilämpötila aiheuttaa ympärivuotisen riskin kehon alilämpöisyydelle. Hypotermian ennalta ehkäisemikseksi ihmiset pukevat vaatteet päälle joka päivä ja ulos mennessä vielä lisäävät niitä. Eristävät ja lämmittävät talonsa ja niin edelleen.

Kyseessä on siis äärimmäisen arkinen ja tavallinen asia. Kyseisessä tapauksessa se on yksi olosuhdetekijä, siinä kuin sääolosuhteet, maastonmuodot ja kuljettu reitti. Alilämpöisyyden asteesta ja vaikutuksista varmaa tietoa ei ole. Kuten ei ole varmaa tietoa eksymisestä, lumivyöryn laukaisupisteestä, laukaisijasta, häkesoittopisteestä, siellä käymisestä tai ruumiiden löytöpaikoista.

Hypotermian näkeminen eksoottisena asiana kertoo vieraantumisesta kylmästä todellisuudesta.
Avatar
Miss Holmes #1
Javier Pena
Viestit: 1829
Liittynyt: Ke Tammi 27, 2021 3:23 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Miss Holmes #1 »

Kuten julki on jo tullut, vyöryn leveys oli 300-400 metriä ja korkeus 500 metriä.
Ilmi on tullut, että alas tuli koko talven lumikuorma. Mittausten mukaan sitä oli Muonion seudulla noin 70 cm.
Pienimmilläkin arvoilla laskettuna tuo tarkoittaa reilu 100 000 kuutiota lunta.

Synty ja kulku

Lumivyöryllä on lähtöalue jyrkässä rinteessä, kulkuväylä sekä kasautumisalue.[5] Lumivyöry saattaa kerätä reittinsä aikana runsaasti lisää massaa, ja sen nopeus kasvaa. Kasautumisalueella lumivyöry pysähtyy.


Törmäyspaine

Lumivyöryn törmäyspaine on lumivyöryn nopeuden neliö kerrottuna lumivyöryn tiheydellä. Korkein paine saavutetaan suurten kuivien lumivyöryjen tiheän ytimen törmäysten ensivaiheissa. Lumivyöryjen mittauksissa on havaittu jopa 700 kilopascalin paineita. Myös märkien lumivyöryjen paine voi olla suuri niiden tiheyden johdosta, vaikka ne ovatkin hitaampia kuin kuivat lumivyöryt.[

Kyllä tuo määrällisesti ja siksi, että kaiketi oli laattavyöry on jo itsessään ollut aika fataali.
"Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa,
joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa,
mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa."
Abraham Lincoln (12.2.1809 – 15.4.1865)
Avatar
Miss Holmes #1
Javier Pena
Viestit: 1829
Liittynyt: Ke Tammi 27, 2021 3:23 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Miss Holmes #1 »

Jos hypotermian vaara tuolla hetkellä olisi ollut se suurin vaara, ei meillä pohjoisessa olisi pahemmin eläviä asukkaita, eikä kukaan matkustaisi Oulua korkeammalle marra-maaliskuun aikana.

E&S olivat selvinneet tuolla jo monta päivää, joten varmasti olivat pukeutuneet sääolosuhteet huomioiden.

Ihan samalla tavalla hirmupakkasilla on tuulessa hyytävä kylmyys ja silti siellä ihmiset menee töihin, käy koulua, jopa lomailee.
"Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa,
joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa,
mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa."
Abraham Lincoln (12.2.1809 – 15.4.1865)
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10855
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja damfin »

Alien Alien kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 8:57 pm Helsingin sanomien jutussa on Otto Ponton ottama kuva Kurun pohjalta kohti Kurun luoteisnurkkaa. Zoomamalla ja kuvaa terävöittämällä voisi olla kaivuupaikka mainitsemasi kielekkeen takana. Toinen kaivuupaikka voisi olla ylempänä aika keskellä, näkyy tummempi juova jyrkän kohdan alla, mutta huonompi nähdä sitä tarkoin resoluution riittämättömyydestä johtuen. Olen ihmetellyt samaa syvyyksiin liittyen. Käsitykseni mukaan suurin lumimassa jää ns. vyöryalueen keskelle, eli pisteeseen, johon lunta kasaantuu eniten ylhäältä ja sivuilta ja alhaalta lumi ei pääse ”pakenemaan” vastaavalla vauhdilla. Vyöryn loppuvaiheessa ja laidoilla lunta vähiten. Nyt jos vyöry on ollut lähes koko länsiseinämän mittainen ja tuoden osin pohjoisseinämän lumia mukana, syvin keräämtymispiste, jonka kautta lumimassat liikkuvat sivuaisi se piste äidin löytöpaikkaa.
Lainaan tuota kuvaasi, ja väitän edelleen että siinä iltasanomien kuvassa löytöpaikat ovat oikein päin, eli äiti löytyi 0,5 metrin syvyydestä tuosta alempaa, ja poika 1,5 metrin syvyydestä tuolta ylempää, syvyydet ovat kuitenkin käsittääkseni kiistattomasti niin että poika löytyi 1,5 metrin syvyydestä, mielestäni jotenkin erikoista että takerrutaan kuin rutto siihen että joku sanoi löytöpaikat toisinpäin, ja sen perusteella tyrmätään jyrkästi se mahdollisuus että ne voisi sittenkin olla siinä kuvassa oikeinpäin, vaikka kaikki selkeät faktat viittaisi siihen että ne ovat kuvassa aivan oikein... mutta kun se joku sanoi toisin niin onhan siihen pakko uskoa.

Mutta kuten sanoin, ja sanon vielä kerran, tuossa mikä täällä sitkeästi uskotaan pojan löytöpaikaksi ei kyllä takuulla ole 1,5 metriä lunta kun pienet vaivaiskoivut vai mitä nuo pensaat lienee näkyy komeasti lumen yläpuolella.
IMG_6899.jpg
IMG_6899.jpg (209.18 KiB) Katsottu 539 kertaa
Pitäisiköhän minun alkaa väittämään että poika löytyi tuosta alempaa, ehkä enemmistö kääntyisi sitten sille kannalle että eihän se voi pitää paikkaansa. :D
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

Miss Holmes #1 kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 11:00 pm Jos hypotermian vaara tuolla hetkellä olisi ollut se suurin vaara, ei meillä pohjoisessa olisi pahemmin eläviä asukkaita, eikä kukaan matkustaisi Oulua korkeammalle marra-maaliskuun aikana.

E&S olivat selvinneet tuolla jo monta päivää, joten varmasti olivat pukeutuneet sääolosuhteet huomioiden.

Ihan samalla tavalla hirmupakkasilla on tuulessa hyytävä kylmyys ja silti siellä ihmiset menee töihin, käy koulua, jopa lomailee.
Mikäli lukisit viestini tarkoin, olisi sinulle selvää, etten ole missään vaiheessa väittänyt hypotermian olleen suurin vaara. Olen keskustellut hypotermiasta yhtenä mahdollisena osatekijänä eksymiselle. Lisäksi olen avannut hypotermian käsitettä, oikaistakseni virhekäsitystä, ettei hypotermia tarkoita yhtä tiettyä olotilaa tai hetkeä, vaan on laaja-alaisempi asia ja ilmiö.
Viimeksi muokannut Alien Alien, Ti Tammi 23, 2024 12:40 am. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10855
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja damfin »

Alien Alien kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 10:08 pm Ennen virallista tiedotustilaisuutta asiaa kommentoi julkisuuteen Harri Paldanius ja minusta hän vahvisti pelastajien käynnin häkesoiton sijainnissa käyttäen juurikin termiä koordinaatiopisteessä. Radiossa asiaa käsiteltiin varsin laajasti ja haastatteluita oli useampia tiistaina, mutta eritoten keskiviikkona ja torstaina.
3.1 useassa mediassa siteerattiin Harri Paldaniusta ja tutkinnanjohtaja Kirsi Huhtamäkeä tällä sanamuodolla:
Tehtävä tuli poliisille noin kello 16 ja muuttui etsintätehtäväksi, kun pelastuslaitos ei ollut löytänyt kaksikkoa maastosta heidän ilmoittamaltaan reitiltä.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/hat ... #gs.3f0tsu

Mielelläni näkisin linkin ja lainauksen jossa Paldanius tai Huhtamäki kertoo ennen virallista tiedotustilaisuutta pelastajien käyneen hätäpuhelun koordinaateissa.

Tässä vielä toinen versio jossa siteerataan Paldaniusta:
Pelastuspäällikkö Harri Paldanius kertoo pelastuslaitoksen tämän jälkeen yrittäneen soittaa takaisin äidille, mutta ei saanut enää yhteyttä häneen. Kun pelastuslaitos ei löytänyt hätäpuhelun soittaneita maastosta heidän ilmoittamaltaan reitiltä, tehtävä siirtyi noin kello 16 poliisille ja muuttui etsintätehtäväksi.
https://yle.fi/a/74-20067518
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

damfin kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 11:47 pm
Alien Alien kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 8:57 pm Helsingin sanomien jutussa on Otto Ponton ottama kuva Kurun pohjalta kohti Kurun luoteisnurkkaa. Zoomamalla ja kuvaa terävöittämällä voisi olla kaivuupaikka mainitsemasi kielekkeen takana. Toinen kaivuupaikka voisi olla ylempänä aika keskellä, näkyy tummempi juova jyrkän kohdan alla, mutta huonompi nähdä sitä tarkoin resoluution riittämättömyydestä johtuen. Olen ihmetellyt samaa syvyyksiin liittyen. Käsitykseni mukaan suurin lumimassa jää ns. vyöryalueen keskelle, eli pisteeseen, johon lunta kasaantuu eniten ylhäältä ja sivuilta ja alhaalta lumi ei pääse ”pakenemaan” vastaavalla vauhdilla. Vyöryn loppuvaiheessa ja laidoilla lunta vähiten. Nyt jos vyöry on ollut lähes koko länsiseinämän mittainen ja tuoden osin pohjoisseinämän lumia mukana, syvin keräämtymispiste, jonka kautta lumimassat liikkuvat sivuaisi se piste äidin löytöpaikkaa.
Lainaan tuota kuvaasi, ja väitän edelleen että siinä iltasanomien kuvassa löytöpaikat ovat oikein päin, eli äiti löytyi 0,5 metrin syvyydestä tuosta alempaa, ja poika 1,5 metrin syvyydestä tuolta ylempää, syvyydet ovat kuitenkin käsittääkseni kiistattomasti niin että poika löytyi 1,5 metrin syvyydestä, mielestäni jotenkin erikoista että takerrutaan kuin rutto siihen että joku sanoi löytöpaikat toisinpäin, ja sen perusteella tyrmätään jyrkästi se mahdollisuus että ne voisi sittenkin olla siinä kuvassa oikeinpäin, vaikka kaikki selkeät faktat viittaisi siihen että ne ovat kuvassa aivan oikein... mutta kun se joku sanoi toisin niin onhan siihen pakko uskoa.

Mutta kuten sanoin, ja sanon vielä kerran, tuossa mikä täällä sitkeästi uskotaan pojan löytöpaikaksi ei kyllä takuulla ole 1,5 metriä lunta kun pienet vaivaiskoivut vai mitä nuo pensaat lienee näkyy komeasti lumen yläpuolella.
IMG_6899.jpg


Pitäisiköhän minun alkaa väittämään että poika löytyi tuosta alempaa, ehkä enemmistö kääntyisi sitten sille kannalle että eihän se voi pitää paikkaansa. :D
Vastaukset tummennettuihin kohtiin:

1. En ole väittänyt ISn kuvaa vääräksi enkä poliisin tiedotustilaisuutta kertomia tietoja vääriksi. Olen kertonut niiden välisestä ristiriidasta ja kysynyt, onko kumpikaan taho asiaan oikaissut/reagoinut. Saimaanrannanmaalari oli valinnut merkitä paikat poliisin antamien tietojen mukaan. Mikäli nyt tähän mielipiteeni pitäisi antaa, niin itse kyllä uskon ensikäden tietoa kuin toisen käden. Poliisi on ollut paikalla ruumiiden löytöpaikoissa ja niiden löytöhetkillä. Toimittaja on saanut tiedot viranomaisilta ja piirtänyt parhaansa mukaan kartalle selostuksen pohjalta. Väsymyksestä huolimatta varmaan tietää missä ollut, mistä ja milloin löytänyt vainajat. Jos joku muu uskoo toisin tai varmistuu tieto poliisin virheellisyyksistä, itselleni ei ole ongelma korjata virheellistäni tietoani.

2. Saimaanrannanmaalari on sijoittanut ISn kuvien ja muiden tietojen perusteella 3D kuvaan mahdolliset löytöpaikat. Useaan kertaan mainiten mahdollisista epätarkkuuksista. Itse yritin etsiä kuvamateriaalia, josta voisi nähdä jälkiä tms. Otto Ponto kuva on edelleen suhteellisen kaukana löytöpaikoista. Liitteenä tänne ei voi ladata alkuperäistä kuvaa suuren koon vuoksi. Liitettyyn kuvaan pystyin merkitsemään ainoastaan osviittaa antavasti mahdolliset kaivuujäljet. Alkuperäisessä ne mahdollisesti nähtävissä, jokaisen täytyy siis käydä linkin takaa katsomassa alkuperäistä kuvaa ja zoomailla. Siksi laitoin sekä kuvan että linkin alkuperäiseen kuvaan. Kirjoitin myös, että kuvan perusteella ei olisi tullut kielekkeen yli, kuten Saimaanrannanmaalarikin epäili, jolloin ISn kuvassa on epätarkkuutta sijainnin suhteen. Toki se on ollut selvää koko ajan.

Aiemmin esittämääsi asialliseen pohdintaan kelkkakyydin tilaamisesta asiallinen vastaus. Vaikka äiti olisi soittanut hotellille, ei sieltä olisi voitu neuvoa muuta kuin soittamaan häkeen. Pallas-Ylläksen kansallispuistossa moottoriajoneuvoilla ajo on kielletty lukuunottamatta viranomais- ja ammattiajoa. Safarikelkkailu tms. ei ole sallittua, joten sieltä ei voi saada noutoa pois kuin häken kautta.

Edit: äiti on toki voinut soitella vaikka minne, mutta kukaan muu kuin häke ei hänelle ole voinut kyytiä pois järjestää.
Viimeksi muokannut Alien Alien, Ti Tammi 23, 2024 1:27 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
Miss Holmes #1
Javier Pena
Viestit: 1829
Liittynyt: Ke Tammi 27, 2021 3:23 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Miss Holmes #1 »

Lainaan tuota kuvaasi, ja väitän edelleen että siinä iltasanomien kuvassa löytöpaikat ovat oikein päin, eli äiti löytyi 0,5 metrin syvyydestä tuosta alempaa, ja poika 1,5 metrin syvyydestä tuolta ylempää, syvyydet ovat kuitenkin käsittääkseni kiistattomasti niin että poika löytyi 1,5 metrin syvyydestä, mielestäni jotenkin erikoista että takerrutaan kuin rutto siihen että joku sanoi löytöpaikat toisinpäin, ja sen perusteella tyrmätään jyrkästi se mahdollisuus että ne voisi sittenkin olla siinä kuvassa oikeinpäin, vaikka kaikki selkeät faktat viittaisi siihen että ne ovat kuvassa aivan oikein... mutta kun se joku sanoi toisin niin onhan siihen pakko uskoa.

Mutta kuten sanoin, ja sanon vielä kerran, tuossa mikä täällä sitkeästi uskotaan pojan löytöpaikaksi ei kyllä takuulla ole 1,5 metriä lunta kun pienet vaivaiskoivut vai mitä nuo pensaat lienee näkyy komeasti lumen yläpuolella.
IMG_6899.jpg
IMG_6899.jpg (209.18 KiB) Katsottu 95 kertaa
Pitäisiköhän minun alkaa väittämään että poika löytyi tuosta alempaa, ehkä enemmistö kääntyisi sitten sille kannalle että eihän se voi pitää paikkaansa. :D
Väitätkö tosissasi, että tuo 100 000 kuutiota lunta olisi joku 10cm kerros??

Lisänä pari kesäkuvaa ja edelleen nuo ilmansuunnat, sekä tuo lausunto sijainneista.

IMG_2366.jpeg
IMG_2366.jpeg (169.93 KiB) Katsottu 146 kertaa
IMG_2439.jpeg
IMG_2439.jpeg (166.53 KiB) Katsottu 145 kertaa
IMG_2440.jpeg
IMG_2440.jpeg (117.11 KiB) Katsottu 145 kertaa
Kuvien kokoa kohtuullistettu
-NILS-
"Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa,
joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa,
mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa."
Abraham Lincoln (12.2.1809 – 15.4.1865)
Avatar
Miss Holmes #1
Javier Pena
Viestit: 1829
Liittynyt: Ke Tammi 27, 2021 3:23 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Miss Holmes #1 »

Yllä ilmansuunnat, jos koillinen ei hahmotu.
Miss Holmes #1 kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 7:44 pm
Lapsi löytyi lopulta vyöryn loppupäästä, äidin löytöpaikasta noin 150 metriä koilliseen. Lapsi oli myös hautautunut syvemmälle lumeen, noin 1,5 metrin syvyyteen.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010099140.html

Jos nuo ilmansuunnat on hallussa, niin tuosta se selviää. Poika pidemmällä ja syvemmällä.
Älkää nyt faktoja alkako muuttamaan.
"Kaikkia ihmisiä voi huijata jonkin aikaa,
joitakin ihmisiä voi huijata kaiken aikaa,
mutta kaikkia ihmisiä ei voi huijata kaiken aikaa."
Abraham Lincoln (12.2.1809 – 15.4.1865)
Vastaa Viestiin