Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Paikalla
Oikeus ennen kaikkea
Sherlock John Holmes
Viestit: 8146
Liittynyt: Ti Maalis 30, 2021 2:48 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Oikeus ennen kaikkea »

Viertolan kouluampumistapauksen osallisten kuulustelut käynnissä
Vantaan Viertolassa tiistaina 2.4.2024 tapahtuneen kouluampumistapauksen tutkinta jatkuu poliisissa muun muassa osallisten kuulusteluilla sekä teknisellä tutkinnalla.
– On selvää, että tapauksen ympärillä pyörii myös paljon huhuja ja väärääkin tietoa, mutta nyt on tärkeää, että tutkinta, asioiden selvittäminen ja oikean tiedon hankinta ja varmistaminen jätetään ammattilaisten tehtäväksi. Itä-Uudenmaan poliisin tutkinnassa tehdään aktiivisesti töitä kymmenien tutkijoiden voimin Viertolan kouluampumistapaukseen liittyvien asioiden selvittämiseksi, sanoo rikoskomisario Marko Särkkä.

Vaikka ampumatapauksen tutkinnassa on olosuhteisiin nähden edetty huimaa vauhtia, niin tämän laajan rikoskokonaisuuden esitutkinnan arvioidaan kestävän kuukausia.
Poliisissa seurataan aktiivisesti julkista keskustelua ja virheellistä tietoa pyritään mahdollisuuksien mukaan oikaisemaan poliisin julkaisemissa tiedotteissa.
– Esitutkinnassa on tullut ilmi seikkoja, jotka viittaavat teon suunnitelmallisuuteen. Epäillyn hallusta takavarikoitujen laitteiden, kuten puhelimen ja tietokoneen laite-etsinnöissä on löytynyt materiaalia, joka tukee tätä käsitystä. Esitutkinnallisista syistä emme pysty tästä asiasta kertomaan tämän enempää, kertoo Särkkä.

Poliisi tiedotti eilen, että esitutkinnassa oli tullut ilmi, että epäilty oli Viertolan koululta poistuessaan, ennen kiinniottoa, uhannut aseella myös Helsingin Siltamäessä kouluun matkalla olleita oppilaita. Tämän asia on poliisilla edelleen selvittelyssä ja poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja epäillyn liikkeistä reitiltä Viertolan koulu - Siltamäki. Havainnot pyydetään ilmoittamaan poliisin vihjepostiin [email protected]
– Julkisuudessa on käyty paljon keskustelua siitä, miten epäilty on saanut tekoon käytetyn aseen haltuunsa. Poliisilla on alustava käsitys asiasta, mutta selvitystyö tämän ampuma-aserikoksena tutkittavan asian osalta on vielä kesken, Särkkä jatkaa.

Epäillyn perhesuhteisiin, terveydentilaan ja muihin vastaaviin seikkoihin on myös kohdistunut paljon kiinnostusta. Poliisi muistuttaa, että nämä asiat ovat salassa pidettävää tietoa, eikä niistä voida lausua julkisuuteen.

Kouluampumisen kaksi uhria ovat edelleen sairaalahoidossa ja toista heistä päästään mahdollisesti puhuttamaan lähipäivien aikana.
– Tämä poikkeuksellisen vakava rikoskokonaisuus ymmärrettävästi kiinnostaa kansalaisia, joten pyrimme aktiivisesti tiedottamaan tutkinnan edistymisestä, Summaa Särkkä.

https://poliisi.fi/-/viertolan-kouluamp ... -kaynnissa
Amy
Neuvoja-Jack
Viestit: 558
Liittynyt: Ma Touko 17, 2010 8:40 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Amy »

JanitaSlim kirjoitti: To Huhti 04, 2024 11:29 am
Amy kirjoitti: To Huhti 04, 2024 10:32 am
Katrina1 kirjoitti: To Huhti 04, 2024 8:15 am Missä lähteessä sanottu, että poika oli autisti?
Ei yhtään missään, tuo on tosiaan virheellinen väite. Eiköhän oo taas Tiktokista tai Ylilaudalta peräisin ja lähdekritiikki unohtunut.
Millä perusteella se on virheellinen väite? Ei missään ole myöskään kerrottu, että poika ei missään tapauksessa ollut autisti.
Eikö tuo ole aika ontuva aasinsilta? Voidaanko samalla logiikalla sanoa, että poika on narsistinen ja mielenvikainen kiusaajahullu, koska missään ei ole kerrottu ettei missään tapauksessa olisi ollut?

Tiedotustilaisuudessa tuotiin selkeästi ilmi, että kyseessä on yleisluokat, joiden oppilailla ei ollut mitään erityistarpeita, jotka tekoa voisi selittää.
Diabolos
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: Ke Tammi 03, 2024 3:51 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Diabolos »

Näköjään tämäkään tapaus ei riitä korjaamaan virheitä mitä tehty opetuksen sekä oppilaiden romahtamiseen.
Purra jo ilmoitti ettei rahalla tällaisia ongelmia korjata.
Eli jatketaan luokkakokojen suurentamista mutta opettajia ei voida lisätä määrärahojen puutteessa ollenkaan.
Silmiä ja korvia vähemmän valvomaan yhä isoampia ryhmiä ja niiden käyttäytymistä sekä toimintaa.
Terveydenhuolto jo on pitkään rapissut niin kouluterveydenhuoltokin olematonta nykypäivänä.
Kouluja lopetetaan ja yhä enemmän porukkaa lapataan yhteen kouluun.
Täälläkin oli alun perin 9 koulua jotka muutamassa vuodessa kutistuneet neljään oppilaitokseen.
Erityisluokilla oli koko noin 10 oppilaan verran ennen ja nykyään niissäkin luokissa vähintään se 20 yhdellä opettajalla.
Nuorisotalon on kadonneet ja nuorisopalvelut vetelevät viimeisiään määrärahojen puutteessa.
Hyvinvointivaltio maailman kärkikastia todellakin.
Amerikan rappeutumismallia kohti kovaa mennään.
hr45
Susikoski
Viestit: 40
Liittynyt: Pe Maalis 05, 2021 9:47 am

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja hr45 »

Pakkopäästäsanomaan kirjoitti: To Huhti 04, 2024 11:30 am On se kiva lukea täältä näitä ”koulun on puututtava kiusaamiseen”, ”opettajille silmät päähän” -kommentteja. Ulkopuolelta on kovin helppo huudella.

Toki kouluista, niin kuin kaikista työyhteisöstä, löytyy niitä silmänsä epäkohdilta ummistavia ääliöitä, mutta sanoisin, että 99% opettajista tekee kaikkensa mitä ehtii, pystyy ja kykenee kiusaamisen lopettamiseksi.

Mut koska se kiusaamisen lopettaminen tuntuu ulkopuolisten mielestä olevan niin helppoa, niin kertokaa toki, miten te sen tekisitte? Tai parempaa, tulkaa paikan päälle näyttämään lakien ja sääntöjen puitteissa kuinka se tehdään. Ja please, jos sun vastaus on, että kiusaaja vaihtaa koulua niin menkää vastauksessanne vähän pintaa syvemmälle. Millä perustein? Miten? Mihin kouluun? Kuka kuljettaa kauemmas lähikoulusta tai kuka muuttaa koko perheen toiselle paikkakunnalle? Kuka ottaa asiakseen tämmösen show’n? Ja ennen kuin kukaan ehtii sanomaan, et samalla tavalla kuin se kiusattukin on laitettu vaihtamaan koulua niin fyi ketään ei ole ikinä hallinnon puitteissa laitettu vaihtamaan koulua. Ne ovat perheen omia (ymmärrettäviä) päätöksiä, ei kenenkään muun.

Itse opettajana oon kiusaamistapausten tultua ilmi puhuttanut hyvällä, puhuttanut pahalla, kutsunut huoltajat paikan päälle, ottanut kuraattorin/rehtorin/toisen opettajan mukaan selvittämään, pyytänyt kuraattoria tai kokemusasiantuntijoita pitämään tuntia, jätättänyt jälki-istuntoon, keskeyttänyt kyseisen oppilaan koulupäivän, kirjoituttanut esseitä, evännyt etuuksia, rajannut välituntialueita, muuttanut istumajärjestystä, hajottanut kiusaajaporukoita eri ryhmiin… mitä näitä nyt on. Joihinkin tehoaa, toisiin ei koskaan, yleensä siitä saa kiittää kotikasvatusta. Mitä te kaikkitietävät tekisitte?

Itse en oo työssäni onneksi koskaan törmännyt niin vakaviin tekoihin, että erottaminen olisi tullut kysymykseen. Toisaalta hyvä, koska sekin rangaistus on hallinnollisesti täysi farssi. Sehän ei tapahdu mitenkään taikaiskusta (lue alta) vaan byrokratian rattaiden pyöriessä se oppilas käy ihan normaalisti koulua.

”Määräaikaisesta erottamisesta päättää opetuksen järjestäjän asianomainen monijäseninen toimielin. Sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen tulee olla edustettuna käsiteltäessä oppivelvollisen lapsen koulusta erottamista koskevaa asiaa opetustoimesta vastaavassa toimielimessä, jollei sosiaalihuollosta vastaava toimielin arvioi läsnäolon olevan ilmeisen tarpeetonta.
Ennen oppilaan määräaikaista erottamista on yksilöitävä toimenpiteeseen johtava teko tai laiminlyönti, kuultava oppilasta ja hankittava muu tarpeellinen selvitys. Ennen määräaikaista erottamista on oppilaan huoltajalle varattava tilaisuus tulla kuulluksi. Määräaikaisesta erottamisesta tulee antaa päätös.
Opetuksen järjestäjän tulee järjestää opetus, joka estää määräajaksi erotetun oppilaan jäämisen jälkeen vuosiluokkansa ja opetusryhmänsä edistymisestä.” OPH

Ja sitten vielä bonuksena: opettajien tietoisuuteen tulee ihan murto-osa kiusaamistapauksista. Lapset ja nuoret on todella taitavia toimimaan katseiden ulottumattomissa. Ei me mitään selvännäkijöitä olla, vaikka ilmeisesti pitäisi.

Joten kiitos, syyttäkää vaan meitä opettajia ja koulua. Ihan kuin ei venyttäis äärirajoille näiden mussukoiden takia ihan joka päivä ja kiitoksena heiltä kuuntelet vittuilua, väännät samoista asioista kymmenen kertaa joka päivä ja saatat vielä bonuksena saada luodinkin päähäsi 🙏🏻
Kiitos sinulle, opettaja. Omasta kokemuksestani tiedän, että teitä, jotka teette kaikkenne kiusaamisen lopettamiseksi, kouluissa on. Kiitos, että olette ja välitätte.

Oman lapseni kiusaaminen 3-4 lk saatiin kuriin hyvän oman open ja koulun toimesta, lastensuojeluakin tarvittiin. Vaati omalta opelta paljon ja pitkään jöitä, mutta apu tuli. Vieläkin olen syvästi kiitollinen. Lopulta tarvittiin viimeinen potku lasulla. Juurisyy asian pitkäkestoiseen työstöön oli kiusaajan vanhempien siilipuolustus, "asioilla on 2 puolta". Tästä raskaasta prosessista viisastuneena sanon kaikkien kiusattujen vanhemmille: hanki todisteet (lapset ovat vielä niin typeriä, että somesta löytyy kyllä, kun kärsivällisesti odottaa), tee lasu (somesta saat kiusaajien käytöksestä todisteita, jotka ammattilaisen silmissä hälyyttäviä, ei tarvitse liittyä itse kiusaamiseen vaan yleensä, mitä kirjoittelevat ja tuuttaavat someen, voi löytyä päihteitä, vaarallista käytöstä, jopa suisidaalisuutta tai näillä vitsailua, sekin riittää huolen heräämiseen, tärkeintä on, että lasussa herää huoli kiusaajasta ja prosessi käynnistyy), tee rikosilmoitus (sometodisteet esim herjausvideoista tärkeitä), puhu ja tee oma tarinasi näkyväksi ja todeksi. Kiusaaja on avun tarpeessa, mutta ei sitä saa (koska omat vanhemmat sen estävät, kun eivät myönnä ongelmaa omassa lapsessaan), joten hanki apua omalle lapsellesi, apua on kyllä saatavilla ja vaadi sitä (koulupsykologi, koulukuraattori), tällä tavalla teet kiusaamisesta myös koululle näkyvän ja saat oman tarinan esille. Muista, että kiusaaminen on nöyryyttämistä, kieltäydy perheenä olemasta uhri ja alistuja, vaadi ja toimi. Moni on saanut kiusaamisen loppumaan, kun on uskaltanut nousta kiusaajaa vastaan. Siis vanhempi. Joku tekee sen viranomaisen kautta, toinen marssii ovelle sanomaan kasvokkain, että kiusaaminen loppuu nyt. Uhrilta en vaadi tällaista.
Viimeksi muokannut hr45, To Huhti 04, 2024 1:12 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
keijo_kaleva
Lauri Hanhivaara
Viestit: 138
Liittynyt: La Helmi 10, 2024 6:47 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja keijo_kaleva »

Villeri kirjoitti: To Huhti 04, 2024 3:54 am Ilmeisesti tekoa on hauduteltu koko pääsiäisloman ajan, kun toimeen on alettu heti loman jälkeen. Yleensähän tunteet laimenevat, kun tilanteeseen saa etäisyyttä, mutta nyt on tainnut käydä päinvastoin.

Koulukiusausmotiivia hieman kyseenalaistaa se, että tekijä on uhkaillut revolverilla vielä kaukana koulustaan Siltamäessä. Muutenkin on aika outoa, että noin äärimmäisen teon jälkeen lapsi ei vaikuta yhtään viilenneen tai romahtaneen tekonsa karseuden takia vaan homma jatkuu.

Lapselta voi puuttua kyky nähdä tekonsa seurauksia etukäteen, mutta aseella huitomisen jatkaminen sen jälkeen, kun luokkakaverit makaavat verilammikoissa, kertoo jostain paljon muustakin kuin mahdollisesta koulukiusaamisesta.
Koulu- tai muutakaan väkivaltaa vähättelemättä olisi hyvä tiedostaa suomalaisen yhteiskunnan osaamattomuus mitä väkivaltaan ja väkivaltaisiin tulee. Tekijät uhriutetaan, uhrit syyllistetään ja tuomiot ovat alakanttiin, jos tuomitaan ensinkään.

Väkivallan dynamiikkaan kuuluu se, että tekijä on manipulatiivinen ja osaa kääntää kuvion päälaelleen vetoamalla taitavasti tunteisiin. Silloin uhrista tuleekin syyllistetty tekijä. Uhrin syyllistäminen ja itsensä esittäminen uhrina on väkivaltaisen tyypillisin vasta-argumentti.

Siitäkin huolimatta, että poliisi on ilmeisesti tiedottanut kiusaamisen tultua varmennetuksi esitutkinnassa ei se [varmennus] kuitenkaan kuulosta kovin uskottavalta näin nopeasti. Usein selvittely vaatii vähintään kaikkien osapuolten puhutusta useampaan kertaan, todistajien lausuntoja sekä puheiden vertaamista todistettavissa oleviin seikkoihin, jolloin vähitellen vyyhti alkaa purkautua. Tässä tapauksessa tekijän käytös herättää epäilyjä ja suurta huolta eikä vähiten Villerin mainitsemista syistä.

Toinen huomio on, että paikkakunnan ja luokan vaihto kutosella ja vieläpä kesken vuotta tuskin onnistuu haasteitta juuri kenelläkään. Alakoulun porukat on muodostuneet ja esimurrosikä leimaa käytöstä. Kodin rooli korostuu ehdottomasti, kun integroituminen vaatii ponnistelua oli sitten yksilö ja vastaanottava luokka ja koulu mitä ja ketä tahansa.

Erityisesti pidän kohtuuttomana opettajien syyllistämistä. Kodeissa on päävastuu, eikä koulun voi tehdä juuri mitään, jollei koti hoida omaa tonttiaan. Nykyisin aivan liian usein ei niin tee.
Viimeksi muokannut keijo_kaleva, To Huhti 04, 2024 1:10 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
135piispa
Nikke Knakkertton
Viestit: 191
Liittynyt: Su Heinä 08, 2018 4:49 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja 135piispa »

Inehmo kirjoitti: To Huhti 04, 2024 12:10 pm
cyklon kirjoitti: To Huhti 04, 2024 11:57 am Olen totaalisen kyllästynyt sanaan 'koulukiusaaminen'.
Minusta se on vähättelyä, kaunistelua.
Kyseessä on väkivalta, henkinen ja fyysinen väkivalta.
Eli kouluväkivaltaa.
Juuri näin. Lasten harjoittama väkivalta ei ole sen lievempään kuin aikuistenkaan. Lisöksi jokaisessa meissä on taipumusta pahaan mutta sille ei saa antaa pikkusormea eikä kasvutilaa.
12-vuotiaavt voivat olla täysiä gangstereita, kuten nyt
AnitaBlake
Remington Steele
Viestit: 206
Liittynyt: Pe Touko 20, 2016 1:57 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja AnitaBlake »

Kiusaajissakin on myös niitä joiden vanhemmat ei välitä. Tiedän tapauksen jossa juurikin 12v poika oli todella pahasti kiusattu toisen pojan toimesta. Vanhemmat eivät vaan uskoneet että meidän kultapoika voisi niin tehdä. Samaa sanoi koulu koska poika oli kuitenkin hyvä oppilas. Tässä tapauksessa oli hyvä että kiusaaminen siirtyi myös someen sieltä koulun pihalta ja matkoilta. Kiusattu poika äitinsä kanssa alkoi vastailemaan viesteihin tyyliin "miksi olet kiusannut mua kaksi vuotta" joihin saivat vastauksia kuten "sä oot niin vitun tyhmä, mä vedän sua turpaan enkä koskaan lopeta". Sitten alkoi uskomaan sekä koulu että kiusaajan vanhemmatkin.

Sehän se tuossa kiusaamisessa on, ettei se välttämättä ole kovin näkyvää. Ja jos porukassa kiusataan jotain niin tottakai ne yhdessä kuorossa sanoo, ettei me olla kiusattu, toi valehtee. Sitähän ei kukaan tiedä tuleeko Viertolan caseen koskaan varmuutta onko siinä ollut kiusaamista. Tosin uskon myös että ammattilaiset osaa jututtaa poikaa sen verran taidolla että saavat hänestä selvää puhuuko totta. Mutta jos jotain hyvää asiassa on niin se, että ehkä koulukiusaamisasia nousee tarkastelun alle ja siihen keinojen puuttumisen miettimisen lisäksi oikeasti tehdään jotain. Enkä tarkoita nyt tätä mitenkään rasistiseksi kommentiksi - mutta puututaan taustasta huolimatta. Kyllähän näitä tapauksia on vaikka kuinka ja paljon kun maahanmuuttajataustaiset riehuu ja ottaa uhreikseen suomalaisia. Näiden toimiin ei kotosallakaan puututa kun tiettyjen porukoiden äidit ei saa poikiaan kieltää. Ja meneppä väliin kun näet kymmenen vuotisten maahanmuuttajataustaisten tönivän suomalaislasta jossain pihalla niin heti sulle huudetaan että olet rasisti. Ihan omasta kokemuksesta kerron.
mama
Scooby-Doo
Viestit: 23
Liittynyt: La Elo 16, 2008 4:54 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja mama »

Semmosta vaan mietin, että kun on uutisoitu tämän tekijän muuttaneen toiselta paikkakunnalta, niin voisiko se toinen paikkakunta olla Hki, ja poika olikin menossa entiseen kouluunsa jatkamaan tekoaan, kun hänet saatiin kiinni 🥴
elluhoo
Alokas
Viestit: 7
Liittynyt: Pe Heinä 21, 2023 5:55 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja elluhoo »

hr45 kirjoitti: To Huhti 04, 2024 1:05 pm
Pakkopäästäsanomaan kirjoitti: To Huhti 04, 2024 11:30 am On se kiva lukea täältä näitä ”koulun on puututtava kiusaamiseen”, ”opettajille silmät päähän” -kommentteja. Ulkopuolelta on kovin helppo huudella.

Toki kouluista, niin kuin kaikista työyhteisöstä, löytyy niitä silmänsä epäkohdilta ummistavia ääliöitä, mutta sanoisin, että 99% opettajista tekee kaikkensa mitä ehtii, pystyy ja kykenee kiusaamisen lopettamiseksi.

Mut koska se kiusaamisen lopettaminen tuntuu ulkopuolisten mielestä olevan niin helppoa, niin kertokaa toki, miten te sen tekisitte? Tai parempaa, tulkaa paikan päälle näyttämään lakien ja sääntöjen puitteissa kuinka se tehdään. Ja please, jos sun vastaus on, että kiusaaja vaihtaa koulua niin menkää vastauksessanne vähän pintaa syvemmälle. Millä perustein? Miten? Mihin kouluun? Kuka kuljettaa kauemmas lähikoulusta tai kuka muuttaa koko perheen toiselle paikkakunnalle? Kuka ottaa asiakseen tämmösen show’n? Ja ennen kuin kukaan ehtii sanomaan, et samalla tavalla kuin se kiusattukin on laitettu vaihtamaan koulua niin fyi ketään ei ole ikinä hallinnon puitteissa laitettu vaihtamaan koulua. Ne ovat perheen omia (ymmärrettäviä) päätöksiä, ei kenenkään muun.

Itse opettajana oon kiusaamistapausten tultua ilmi puhuttanut hyvällä, puhuttanut pahalla, kutsunut huoltajat paikan päälle, ottanut kuraattorin/rehtorin/toisen opettajan mukaan selvittämään, pyytänyt kuraattoria tai kokemusasiantuntijoita pitämään tuntia, jätättänyt jälki-istuntoon, keskeyttänyt kyseisen oppilaan koulupäivän, kirjoituttanut esseitä, evännyt etuuksia, rajannut välituntialueita, muuttanut istumajärjestystä, hajottanut kiusaajaporukoita eri ryhmiin… mitä näitä nyt on. Joihinkin tehoaa, toisiin ei koskaan, yleensä siitä saa kiittää kotikasvatusta. Mitä te kaikkitietävät tekisitte?

Itse en oo työssäni onneksi koskaan törmännyt niin vakaviin tekoihin, että erottaminen olisi tullut kysymykseen. Toisaalta hyvä, koska sekin rangaistus on hallinnollisesti täysi farssi. Sehän ei tapahdu mitenkään taikaiskusta (lue alta) vaan byrokratian rattaiden pyöriessä se oppilas käy ihan normaalisti koulua.

”Määräaikaisesta erottamisesta päättää opetuksen järjestäjän asianomainen monijäseninen toimielin. Sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen tulee olla edustettuna käsiteltäessä oppivelvollisen lapsen koulusta erottamista koskevaa asiaa opetustoimesta vastaavassa toimielimessä, jollei sosiaalihuollosta vastaava toimielin arvioi läsnäolon olevan ilmeisen tarpeetonta.
Ennen oppilaan määräaikaista erottamista on yksilöitävä toimenpiteeseen johtava teko tai laiminlyönti, kuultava oppilasta ja hankittava muu tarpeellinen selvitys. Ennen määräaikaista erottamista on oppilaan huoltajalle varattava tilaisuus tulla kuulluksi. Määräaikaisesta erottamisesta tulee antaa päätös.
Opetuksen järjestäjän tulee järjestää opetus, joka estää määräajaksi erotetun oppilaan jäämisen jälkeen vuosiluokkansa ja opetusryhmänsä edistymisestä.” OPH

Ja sitten vielä bonuksena: opettajien tietoisuuteen tulee ihan murto-osa kiusaamistapauksista. Lapset ja nuoret on todella taitavia toimimaan katseiden ulottumattomissa. Ei me mitään selvännäkijöitä olla, vaikka ilmeisesti pitäisi.

Joten kiitos, syyttäkää vaan meitä opettajia ja koulua. Ihan kuin ei venyttäis äärirajoille näiden mussukoiden takia ihan joka päivä ja kiitoksena heiltä kuuntelet vittuilua, väännät samoista asioista kymmenen kertaa joka päivä ja saatat vielä bonuksena saada luodinkin päähäsi 🙏🏻
Kiitos sinulle, opettaja. Omasta kokemuksestani tiedän, että teitä, jotka teette kaikkenne kiusaamisen lopettamiseksi, kouluissa on. Kiitos, että olette ja välitätte.

Oman lapseni kiusaaminen 3-4 lk saatiin kuriin hyvän oman open ja koulun toimesta, lastensuojeluakin tarvittiin. Vaati omalta opelta paljon ja pitkään jöitä, mutta apu tuli. Vieläkin olen syvästi kiitollinen. Lopulta tarvittiin viimeinen potku lasulla. Juurisyy asian pitkäkestoiseen työstöön oli kiusaajan vanhempien siilipuolustus, "asioilla on 2 puolta". Tästä raskaasta prosessista viisastuneena sanon kaikkien kiusattujen vanhemmille: hanki todisteet (lapset ovat vielä niin typeriä, että somesta löytyy kyllä, kun kärsivällisesti odottaa), tee lasu (somesta saat kiusaajien käytöksestä todusteita, jotka amnattilsisen silmissä hälyyttäviä), tee rikosilmoitus (sometofisteet edim herjausvideoista tärkeitä), puhu ja tee oma tarinasi näkyväksi ja todeksi. Kiusaaja on avun tarpeessa, mutta ei sitä saa (koska omat vanhemmat sen estävät, kun eivät myönnä ongelmaa omassa lapsessaan), joten hanki apua omalle lapsellesi, apua on saatavilla ja vaadi sitä (koulupsykologi, koulukuraattori), tällä tavalla teet kiusaamisesta myös koululle näkyvän ja saat oman tarinan esille. Muista, että kiusaaminen on nöyryyttämistä, kieltäydy perheenä olemasta uhri ja alistuja, vaadi ja toimi. Moni on saanut kiusaamisen loppumaan, kun on uskaltanut nousta kiusaajaa vastaan. Siis vanhempi. Joku tekee sen viranomaisen kautta, toinen marssii ovelle sanlmaan kasvokkain, että kiusaaminen loppuu nyt. Uhrilta en vaadi tällaista.

Aamen ja kiitos tästä vastauksesta. Kummallinen nettitohtoreiden diagnoosipalvelu taas somessa menossa. Samoin kuin kiusaamisen kokemusten vähättely. En nyt halua vielä otta sen kummemmin kantaa tuohon tekijän kokemaan kaltoinkohteluun, joko tässä tai aiemmassa oppimisympäristössään, sanonpa vaan ja uskonpa vaan, että se kyllä selviää. Kaikki arvuuttelu tekijän terveyteen liittyvistä asioista on ihan turhaa. Etenkin tuo "autisti" kyllä särähtää korvaan ja sydämeen. Tutkimuksien mukaan autismikirjolla olevat ovat huomattavat usein juuri kiusattuja ja lisäksi paljon useammin erilaisten rikosten uhreina kuin tekijöinä. Nuorisolla on nykyisin tapana heitellä näitä dg-arvauksia vitsiläppävitseinä vähän kaikesta erilaisuuteen vivahtavasta ja autisti on yksi näistä hassunhauskoista määritteistä. Toivottavasti emme saa ikinä mistään tietää onko kyseisellä kaverilla joku selkeä diagnoosi vai ei. Se on aivan selvää, ettei hänen hyvinvointinsa ollut oikealla tolalla.
Pesukarhu
Armas Tammelin
Viestit: 73
Liittynyt: To Helmi 23, 2023 12:26 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Pesukarhu »

Mbu kirjoitti: To Huhti 04, 2024 11:28 am
meksi kirjoitti: Ke Huhti 03, 2024 6:37 pm
Mutta mietikkää nyt järjellä. Miten ihmeessä kaikki kiusaaminen voidaan huomata, kun on sosiaalinen media. Miten ihmeessä yksityisyydensuojan nimissä voi valvoa kaikkea mitä linjoilla tapahtuu? Ennen se kiusaaminen oli sitä, että tönästiin rapakkoon ja naurettiin päälle, nykyään lapsi ei pääse edes omassa kodissaan pakoon. Miten koulu voi silloin auttaa? Opettajat on huutanut jo kauan apua, mutta kukaan ei tiedä, miten tässä voi auttaa.
Ensimmäinen, ilmainen ja helppo keino. Ei somea kouluun. Ai miten? Helppoa, ei kännyköitä kouluun. Jos rikot kännykkäsääntöä -> sinut erotetaan koulusta vaikka kuukaudeksi. Alkaa vanhempiakin kiinnostamaan että se puhelin jää kotiin. Yksinkertaista.

Toinen keino. Koulupuvut -> kukaan ei voi kiusata (tai varastaa) vaatteista tai ulkoisesta habituksesta, kun kaikilla on samat rytkyt.

Kolmas ja ehkä tärkein keino. Sinä vanhempi, valvo lapsesi somekäyttäytymistä, valvo että pieni lapsi ei pääse someen. Kasvata, tee rajat ja ohjaa sitä lastasi, sinä olet hänestä vastuussa, ei koulu, ei yhteiskunta vaan sinä joka olet hänet tähän maailmaan tehnyt.
Kännykät: kouluissa on tietokoneet ja tabletit, kiitos digitalisaation, ja niillä pääsee kaikkiin samoihin paikkoihin kuin puhelimilla, koska mitään rajoituksia ei ole.

Koulupuvut: Suomen ilmasto. Tarvitaan talvitakkeja, välikausitakkeja, pienet lapset tarvitsevat haalareita, talvikengät, kesäkengät jne. Kuuluuko nämä kaikki koulupukuun? Jos ei, niin sitten ollaan taas siinä tilanteessa että jollain on 500€ merkkitakki ja jollain 30€ Prisman takki. Ja jos kuuluu, niin paljonko tulee hinnaksi? Maksaako valtio vai vanhemmat/perhe? Valtiolla ei kuitenkaan ole liikaa rahaa. Jos vanhemmat/perhe maksavat, niin jollain köyhemmällä perheellä ei välttämättä ole varaa ja joutuu ostamaan käytetyn puvun. Olemme taas eriarvoisessa tilanteessa.
Knoppi1
Susikoski
Viestit: 46
Liittynyt: Ma Huhti 05, 2021 7:54 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Knoppi1 »

AnitaBlake kirjoitti: To Huhti 04, 2024 1:09 pm Kiusaajissakin on myös niitä joiden vanhemmat ei välitä.....

LYHENNETTY.....

...... Ihan omasta kokemuksesta kerron.


Ei myöskään kaikki kiusatut kerro kotona, että mua kiusataan koulussa... Se koetaan ehkä häpeälliseksi, kun vanhemmat ajattelee, että "meillä on fiksu ja hyvinkäyttäytyvä lapsi..."
Toisaalta kotona voi olla muita ongelmiakin, ettei haluta lisätä vanhempien ahdistusta.
JJhero
Alibin satunnaislukija
Viestit: 56
Liittynyt: Pe Tammi 29, 2021 11:44 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja JJhero »

Oikeus ennen kaikkea kirjoitti: To Huhti 04, 2024 12:45 pm Viertolan kouluampumistapauksen osallisten kuulustelut käynnissä
Kouluampumisen kaksi uhria ovat edelleen sairaalahoidossa ja toista heistä päästään mahdollisesti puhuttamaan lähipäivien aikana.
– Tämä poikkeuksellisen vakava rikoskokonaisuus ymmärrettävästi kiinnostaa kansalaisia, joten pyrimme aktiivisesti tiedottamaan tutkinnan edistymisestä, Summaa Särkkä.

https://poliisi.fi/-/viertolan-kouluamp ... -kaynnissa
Hyvä jos eloonjääneistä toisen vointi alkaa paranemaan kuulustelujen aloittamisen kannalta. Sikäli mikäli poliisin antamaan uutisähkeeseen on uskominen vaikuttaa kylläkin, ettei toisen uhrin kohdalla näin menetellä ainakaan toviin aikaan. Olisiko toinen uhreista vaivutettu koomaan?
AnitaBlake
Remington Steele
Viestit: 206
Liittynyt: Pe Touko 20, 2016 1:57 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja AnitaBlake »

"Ei kännyköitä kouluun" sääntö on sellainen, mihin takuulla ei yksikään vanhemmista suostuisi. Ihan turvallisuussyistä. En minä ainakaan antaisi alaikäisen lapseni kulkea kouluun tai minnekkään muuallekaan ilman puhelinta. Tuola voi sattua ihan mitä vaan, jopa sillä turvallisella ja lyhyehköllä matkalla kouluun. Se sääntö nyt muutenkin olisi järkevä, että koulutuntien ajan puhelimet pysyy repussa. Mutta vaikka kännyköitä ei saisi kouluajalla käyttää niin ei se sitä somekiusaamista ehkäise mitenkään. Koulupäiväkin kun päättyy aina joskus.
Tietäjä-
Alokas
Viestit: 3
Liittynyt: Ke Huhti 03, 2024 3:20 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Tietäjä- »

QwertyKeyboard kirjoitti: To Huhti 04, 2024 12:14 pm Tässä tapauksessa on kyllä outoja piirteitä:
  • Tekijä on ollut uudessa koulussaan vasta muutaman kuukauden siitä huolimatta on omasta mielestään niin kiusattu, että ei nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin listiä luokkatoverinsa ja ampua kahta tyttöä.
  • Tekijä uhkaili aseella myös täysin sivullisia toisessa koulussa olevia koululaisia, joka viittaa siihen, että pelkkä kiusaamisen kostaminen ei voinut olla todellinen motiivi vaan hän halusi itsekin olla kiusaaja se joka aiheuttaa kauhua ja harmitusta myös täysin sivullisissa. Hän siis halusi tulla kiusaajaksi, mutta ei kyennyt siihen ilman asetta ja aseen tuomaa hetkellistä valta-asemaa heti valta-aseman saatuaan hän alkoi toteuttamaan kiusaamista ja muuttui kiusaajaksi itsekin.
  • Outoa oli myös se, että tekijä koki tytöt kiusaajikseen, niin suuresti, ett'ä päätti ampua heitäkin. Omilta kouluajoiltani muistan, että ala-asteella kiusaaminen oli hyvin sukupuolittunutta pojat kiusasivat pääasissa muita poikia ja tytöt pääasiassa muita tyttöjä. Kaikki paineetkin siitä millainen kenenkin piti olla kelvatakseen tulivat pääasiassa tuossa iässä siltä omalta sukupuolelta.
En muista yhtään ainoaa tapausta omilta kouluajoilta olin isossa koulussa missä tyttö olisi kiusannut poikaa. Yläasteella oli korkeintaan jotain sellaista tytöiltä tulevaa wöö wöö ei noin saa tehdä wöö wöö, jonka joku voi käsittää kiusaamiseksi. Esim. tilanteissa missä kiusattu puolustautui omaa sukupuoltaan olevia kiusaajia vastaan. Myös sellaista seläntakana juoruilua oli. Korkeintaan se tyttöjen kiusaaminen oli sellaista, että siihin hikinörttiin ei kiinnitetty huomiota yhtä paljon kuin koulun pahiksiin. Tätäkään ei vielä ala-asteella esiintynyt. Jos nyt tuon haluaa käsittää kiusaamiseksi.
Meidän yläasteella jotkin tytöt kyllä kiusasivat henkisesti ja fyysisesti heitä pienempiä poikia. Repivät vaatteista ja tukasta, yrittivät kampata autotielle, tulivat bussissa viereen jatkamaan tätä kiusaamista ilman, että kukaan puuttui asiaan. Ja tätä siis vuodesta toiseen, ei yksittäisinä tapauksina.
Se, että et itse ole kokenut jotain, ei tarkoita sitä ettei sellaista tapahtuisi.
Viimeksi muokannut Tietäjä-, To Huhti 04, 2024 1:36 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Calabash
Jack Bauer
Viestit: 960
Liittynyt: To Heinä 09, 2015 2:54 pm

Re: Vantaa: Ampumavälikohtaus Viertolan koululla 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Calabash »

Pikkupoika on tehnyt murhan ja kaksi murhan yritystä. Suunnitelmallisesti.

On psykologisesti ymmärrettävää, että on vaikea hyväksyä jonkun olevan paha, sairas. Siten kestosivupolku kiusaamisesta saa vallan. Se on joku taikasana.

Jos tutkitte syvällisemmin kouluväkivaltaa huomaatte muitakin motiiveja. Ulkopuolisuus on kaikilla selvä, mutta usein se on itse aiheutettu. Yksikin poika löi jokaista, joka naiivisti teki tuttavuutta. Kun hän sitten alkoi jäädä yksin, häntä kiusattiin, koska hän ei ollut porukoissa. Kerran käteen sitten tarttui puukko. Tämä oli kauan sitten, Porissa.

Kiusaaminen on taikasana tosiaan. Vielä tänä päivänä monet luokkalaiset ovat katkeria siitä, miten siitä tyypistä tehtiin suurin piirtein viatonta ressukkaa

Kaikki on mahdollista vieläkin.
Vastaa Viestiin