Kuntapomo esitti tekevänsä töitä –  syyttäjä vaati rangaistusta - syyte hylättiin

Sana on vapaa jos netiketti on hallussa.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Eki-setä
Alokas
Viestit: 17
Liittynyt: Ma Joulu 17, 2018 8:27 am

Kuntapomo esitti tekevänsä töitä –  syyttäjä vaati rangaistusta - syyte hylättiin

Viesti Kirjoittaja Eki-setä » Ke Loka 09, 2019 7:40 am

Tässä jutussa ihmetyttää, miksi työnantaja on lähtenyt tekemään rikosilmoitusta menettelystä, joka on käytännössä työsuhde-etu julkisen puolen pomoille. Palkka tekemättömästä työstä on se näkymätön pikkubonus, joka arvoinen jokainen esimies on. Olisiko kaverilla ollut huonot välit kunnanjohtajaan? Kateutta ilmassa?

Esimiesasemassa oleva pääsee yleensä ropeloimaan työaikaleimoja, omiaankin, koska aina on tarvetta luistolle ja "etätöille". Jos suullisiin selityksiin mennään, esimiehen esimies toki asettuu tukemaan alaistaan. Huolestuttavaa, jos toimivaksi havaittu ja päivittäisessä käytössä oleva maan tapa alkaakin johtaa rikosvastuuseen. Toivotaan, että tämä jää yksittäistapaukseksi.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/08c4 ... 413c93878b
Kuntapomo esitti tekevänsä todellista pidempää työpäivää –  syyttäjä vaatii rangaistusta

Kunnan teknisen johtajan väitetään nostaneen 9 250 euroa palkkaa tekemättömistä töistä.

Kunnan teknisen johtajan epäillään huijanneen työajoissa.

Itäsuomalaisen kunnan teknisenä johtajana toimineen miehen epäillään kirjanneen työaikamääränsä työajanseurantajärjestelmään todellista suuremmiksi. Hänen väitetään saaneen näin perusteetonta palkkaa 9 250 euroa. Kihlakunnansyyttäjä vaatii miehelle Pohjois-Savon käräjäoikeudessa rangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Haastehakemuksen mukaan mies oli kunnan teknisenä johtajana työskennellessään useita kertoja kirjannut työhöntuloajaksi todellista saapumisaikaa aikaisemmin ajan. Lisäksi miehen väitetään töistä lähtiessään kirjanneen poistumisajaksi todellista aikaa myöhäisemmän ajan. Miehen epäillään toimineen vilpillisesti ajalla 1.1.2014–31.12.2016.

Kunnan laskelmien mukaan tekniseltä johtajalta jäi hoitamatta virkaansa kuulunutta työaikaa yhteensä 311 tuntia. Miehelle maksettiin palkkaa perusteetta 9 250 euroa.

Kihlakunnansyyttäjä Heikki Ylisirniön mielestä miehen menettelyä ei ole pidettävä teon pitkäkestoisuuden vuoksi "kokonaisuutena arvostellen vähäisenä".

Todistajaksi merkityn asiantuntijan oli määrä kertoa havainnoista, jotka on tehty muun muassa teknisen johtajan työaikaraporteista, sähköpostikalenterista ja ajopäiväkirjoista.

Syyttäjä vaatii miehen tuomitsemista 80–100 päiväsakkoon.

Syytteen saanut mies ei toimi enää kunnan teknisenä johtajana.
Otsikkoa päivitetty
-NILS-

MohammedMohammed
Columbo
Viestit: 2293
Liittynyt: Su Huhti 09, 2017 4:49 pm

Re: Kuntapomo esitti tekevänsä töitä –  syyttäjä vaatii rangaistusta

Viesti Kirjoittaja MohammedMohammed » Ke Loka 09, 2019 8:11 am

Liian pieni pomo 4500€/kk, ei isomman pomon etuja. Yrittänyt huijata kirjauksissa päivittäin, tai melkein päivittäin niin joku työkaveri narauttanut. Tai joku muu jolle on kertynyt enemmän töitä, kun yksi laiskottelee. Eikös tämä törkeä petos ole, koska harkittu ja pitkäkestoinen? Postin pomolla on miljoonapalkka, osaisiko joku kertoa, että mitä ovat ne innovaatiot, joita hän on tehnyt postin eteen ansaitakseen suuren palkkansa? :roll:
Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee. - Päivi Nerg

ReissuLasse
Hercule Poirot
Viestit: 2110
Liittynyt: To Touko 07, 2015 6:47 pm

Re: Kuntapomo esitti tekevänsä töitä –  syyttäjä vaatii rangaistusta

Viesti Kirjoittaja ReissuLasse » Ke Loka 09, 2019 9:52 am

Kannattaisi hiukan pitää järki mukana. Ei väärillä leimoilla kannatta palkanlisää havitella. Joku yksittäinen rokulipäivä tai muutama tunti voi mennä mutta jos alkaa sitä tekemään säännöllisesti niin jossain vaiheessa se napsahtaa.

Toimintaterapia
Alibin satunnaislukija
Viestit: 109
Liittynyt: Ti Syys 17, 2019 2:53 pm

Re: Kuntapomo esitti tekevänsä töitä –  syyttäjä vaatii rangaistusta

Viesti Kirjoittaja Toimintaterapia » Ke Loka 09, 2019 10:42 am

Paha tietää kaikkia taustoja, mutta esimies on ehkä joutunut pakosta viemään asiaa eteenpäin, jos on selvinnyt että väärinkäyttäjä on päivänselvästi ollut lomalla ja kirjannut olevansa töissä. Tiedä vaikka olisi nähty jossain etelän lomalla tai kesämökillä tms. Joskus esimiehen on pakko viedä asiaa eteenpäin ettei itse joudu murheisiin.
Nyt kaikki Naccisuojaan!

JammuSetä
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 745
Liittynyt: Ti Syys 25, 2018 8:50 pm

Re: Kuntapomo esitti tekevänsä töitä –  syyttäjä vaatii rangaistusta

Viesti Kirjoittaja JammuSetä » Ke Loka 09, 2019 7:33 pm

Tällaisia tyyppejä on paljon. Minunkin entinen esimies oli samanlainen. Narahti useita kertoja mutta oli niin liero että sai seliteltyä kaikki. Onneksi lopulta itse otti loparit.

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6415
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: Kuntapomo esitti tekevänsä töitä –  syyttäjä vaatii rangaistusta

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » La Loka 26, 2019 7:51 pm

Iltalehti kirjoitti:https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/082a ... 8109fa79a9

Työaikahuijauksesta epäillyn ex-kuntapomon syyte hylättiin käräjillä – väitettiin tehneen todellista pidempää työpäivää

Tänään klo 18:04

Kunnan teknisen johtajan väitettiin nostaneen 9 250 euroa palkkaa tekemättömistä töistä.


Itäsuomalaisen kunnan teknisenä johtajana toiminut mies ei Pohjois-Savon käräjäoikeuden mukaan rikkonut lakia jättäessään noudattamatta kunnan ohjeistuksen työajan kirjaamisesta. Oikeus on hylännyt miehelle luetun syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Aluesyyttäjän mukaan mies oli teknisenä johtajana työskennellessään tahallaan rikkonut virkavelvollisuutensa kirjaamalla työhöntuloaikansa työajanseurantajärjestelmään todellista aikaisemmaksi ja työstä poistumisaikansa todellista myöhemmäksi. Syyttäjä laski miehen saaneen näin perusteetonta palkkaa yhteensä 9250 euroa.

Ex-kuntapomo kiisti syytteen. Mies kertoi monien työtehtäviensä olleen normaalista työajoista poikkeavia. Niiden hoitaminen vaati häneltä venymistä ”tavanomaista enemmän”.

Miehen mielestä kunnan johtoryhmän ohjeistus työajan leimaamisesta ei koskenut häntä.

Käräjäoikeus oli samaa mieltä. Teknisen johtajan viranhoitoon ei sovellettu työaikalakia.

– Joka tapauksessa ohjeistus on muutoinkin ollut sisällöltään niin avoin ja yleisluontoinen, ettei siitä ilmene virkavelvollisuuden sisältö riittävän täsmällisesti, oikeus perustelee.

Oikeuden mukaan kunnan antama ohjeistus ei voi tulla sovellettavaksi rangaistavaa käyttäytymistä määrittelevänä normina.

Käräjäoikeuden mielestä mies ei ollut saanut perusteetonta palkkaa kunnalta.

– Pelkästään se, että (miehen) kalenterissa tai ajopäiväkirjassa ei ole ollut merkintää kokouksista tai palavereista, ei osoita hänen jättäneen virkatehtäviään hoitamatta, oikeus muistuttaa.

Oikeus on velvoittanut Suomen valtion korvaamaan miehelle oikeudenkäyntikuluista 3364 euroa.

Käräjäoikeuden päätös ei lainvoimainen eli siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond
Viestit: 7165
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Kuntapomo esitti tekevänsä töitä –  syyttäjä vaatii rangaistusta

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa » La Loka 26, 2019 10:18 pm

Tässä Itä-Suomen tapauksessa haisee epäselvä työsopimus ja kommunikaation puute, mutta myös henkilökohtaiset riidat - kukaan ei haasta pidettyä henkilöä oikeuteen, vaan korkeintaan kantelee pääperkeleelle, joka taas sopii alaisen kanssa toimintatavoista. Seuraavassa asiaan liittyvää tekstiä, monet joutuvat painamaan kokonaispalkalla ylitöitä, koska olettavat sen sisältävän ne. Ylitöistä tulee kuitenkin pitää kirjaa jo työsuojelunäkökohdasta, mutta on surkuhupaisaa, että vaikkapa päivystävä kirurgi saa kääntää veistä haavassa vaikka pari vrk putkeen. Toisaalta heillä on usein keinot päästä leikkaussalin apteekkiin. ..
Ko­ko­nais­palk­ka ei vapauta työaika-kirjanpidolta

KOTIMAA 3.6.2002 0:00 ARKISTO PÄIVI ALASUUTARI

Oulu Yhä useammalle työntekijälle työnantaja ehdottaa kokonaispalkkaa eli alan taulukkopalkkaa parempaa korvausta työstä sopimuksella, ettei ylitöistä pidetä kirjaa. Viime vuosina ilmiö on tullut tutuksi it-alalta, akateemisilla aloilla erilaisista asiantuntijatehtävistä ja keskijohdosta, samoin esimerkiksi sosiaalialan järjestöistä.

Kaupan ja palvelun alalla grillikioskeista ja kahviloista kauppoihin ongelma on vanha. Missä työvoimaa on runsaasti tarjolla, kokonaispalkkaan ei suostutella edes paremmalla palkalla.


Työaikalainsäädäntö ja työehtosopimukset eivät kokonaispalkkaa tunne muiden kuin yritysten ylimmän johdon osalta, joka ei kuulu työaikalainsäädännön piiriin.

Piiripäällikkö Pentti Hanka Oulun työsuojelupiiristä pitää kokonaispalkkasopimusten tulevaisuutta pelottavana. Jos henkilö kuuluu työaikalainsäädännön piiriin, kokonaispalkka ilman erittelyä siitä, mistä palkka muodostuu, on yleensä työaikalainsäädännön vastainen ja siksi mitätön. Riitautettujen sopimusten setviminen oikeudessa tulee yhteiskunnallekin kalliiksi.

Erikoisalojen ammattiliiton Erton lakimies Rosita Skaren kertoo ammattiliiton vieneen kokonaispalkkoja oikeuteen, jossa palkat on ”aukaistu” ja katsottu, kuinka palkkasumma todellisuudessa vastaa tehtyjä työtunteja. Hävittyjä juttuja ei ole tullut. Kokonaispalkan täytyy oikeasti kattaa tehdyt ylityöt. Erton piirissä kokonaispalkkasopimusten ongelmaan on törmätty varsinkin it- ja mainosalalla sekä sosiaalialan järjestöissä.

”Harvemmin näitä on oikeuteen tarvinnut viedä, yleensä ratkaisuun on päästy neuvottelemalla. Mutta työntekijät kysyvät tästä aiheesta päivittäin”, Skaren kertoo.Työaikakirjanpitoa laiminlyödään


Erton Skarenin neuvo työntekijöille on, että mikäli sopii kokonaispalkasta, kannattaa katsoa, että kiinteä korvaus mahdollisista ylitöistä varmasti on riittävä. Hän kehottaa myös pitämään itse työaikakirjanpitoa. Jos asiasta tulee riitaa, kanneaika on kaksi vuotta, jonka jälkeen ylityö vanhenee.

Oulun työsuojelupiirin mukaan kokonaispalkkaan liittyvä tyypillinen ongelma on työaikakirjanpidon laiminlyöminen. Kun työntekijä kuuluu työaikalainsäädännön piiriin, kokonaispalkka ei vapauta työaikakirjanpidosta. Hanka tekee eron palkan päälle sovittavan kiinteän ylityökorvauksen ja ylimmän johdon kokonaispalkan välille. Kiinteän korvauksen tulee olla vähintään saman suuruinen kuin prosenttikorvaus ja ylityö on merkittävä työaikakirjanpitoon.

Oulun työsuojelupiirissä on havaittu työnantajapuolella huolestuttavaa tietämättömyyttä työaikalainsäädännöstä. Kun työsuojelupiiri on tehnyt tehostettua työaikavalvontaa, työaikakirjanpidon puuttuminen on ollut yleisin huomautettava asia. Kokonaispalkka- tai työaikasopimukset eivät vapauta velvollisuudesta. Tietämättömyys työaikalainsäädännöstä ei oikeudessa selityksenä kanna.

”Mikäli työaikaseurantaa ei ole, annamme ohjeen hoitaa asia kuntoon. Jos työaikakirjanpito ei ole seuraavassa tarkastuksessa kunnossa, asia voi mennä oikeuteen”, Pentti Hanka toteaa.

Tehtyjen kokonaispalkkasopimusten heikkous on usein myös niiden epämääräisyys. Pahimmillaan on sovittu suullisesti, että palkkaan sisältyy ”kaikki”, tykötarpeina epämääräisiä luontaisetuja, joista myös verottaja voi kiinnostua.Kokonaispalkoilla pitkiä viikkoja


Kun kysymyksessä on asiantuntija-alat ja ylemmät toimihenkilöt, työnantajat vetoavat kokonaispalkkojen joustavuuteen. Moni itsenäistä työtä tekevä haluaa itse päättää, milloin työnsä tekee. Työsuojelupiirissä kokonaispalkkoja parempana ja työaikalain mukaisena ratkaisuna pidetään työpaikkakohtaisia kirjallisia sopimuksia joustoraamista, työehtosopimuksen mukaiset ylityöt hallitusti kirjattuna.

Kysymys kokonaispalkasta kiertyy nopeasti kysymykseksi työajasta. Aloilla, joissa kokonaispalkat ovat yleisiä, tehdään myös pitkää työviikkoa. Insinööriliiton tutkimuspäällikkö Aila Tähtitanner toteaa, että Ylempien toimihenkilöiden neuvottelujärjestön (YTN) piiriin kuuluvilla aloilla ylemmät toimihenkilöt tekevät keskimäärin 42 tunnin työviikkoa ja asiantuntijat 41 tunnin työviikkoa.

Tähtitannerin mukaan YTN:n piirissä työhön käytetty aika ja jaksaminen ovat nousseet hyvin keskeisiksi kysymyksiksi. Työajasta on pidettävä kiinni, jotta vältytään ryöstöviljelyltä.

”Jaksamisen kautta se on sidoksissa työmarkkinakelpoisuuteen, ammattitaitoon ja oman osaamisen ylläpitoon. Väsynyt ihminen ei jaksa omaksua uutta.”

https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/k ... ta/463452/
Kerran tekninen johtaja ei jatka tehtävässään, niin irtisanottiinkohan ja jos näin, mitenkähän sen laillisuuden kanssa? Toisaalta ei olisi kiva jatkaa töitä tuossa ympäristössä. Mulkkuja joka puolella, mahdollisesti itsekin yksi eli voinut vetää omat johtopäätökset ja muuttaa maisemaa, kivat päivärahathan hän saa.
Korona on ohjannut itseäni aiempaa vahvemmin luomuruokaan ja kotimaisuuteen. Seurauksena suolistoni on aivan rautaisessa kunnossa, vaikka bakteerikanta oli hyvä jo aiemminkin.

Vastaa Viestiin