Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

kuusenalla kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 1:29 am
SmileToad kirjoitti: Su Tammi 21, 2024 10:44 pm
kuusenalla kirjoitti: Su Tammi 21, 2024 8:22 pm
Hypotermiaselitystä vastaan puhuu myös moni seikka ER:n käyttäytymisessä: soitettiin hätäpuhelu, tehtiin havaintoja ympäristöstä, oltiin huolissaan myös varusteista, huolehdittiin puhelimen akunkestosta. Hypotermiassa ihminen keskittyy omaan viluunsa, tärisee, eikä jaksa enää huolehtia muista saati sitten varusteistaan.

Sen sijaan alkavat paleltumat voivat kyllä hyvinkin viedä huomiota vielä ilman hypotermiaa. Sormien ja varpaiden tunnottomuus, kasvoihin ilmestyvät paleltumat jne. ovat nekin pelottavia ja huolestuttavia ja ajatuksissa on vain jo pääsy pois tästä tuulesta ja pakkasesta.
Sinulla on tosi hyviä huomioita tässä. Olen itse omassa päässäni turvautunut alkava hypotermia -hypoteesiin, koska se tarjoaa edes jonkunlaisen loogisen selityksen tälle käsittämättömälle tapahtumasarjalle. Hikisenä kun pääsee pitkästä noususta tasaiselle maalle, ja jäätävä tuuli käy kahta kovemmin, niin äkkiähän siinä kylmä tulee.

Edit. Em. perusteella lienee selvää, että he tunsivat kylmyyttä. Nettilähteiden mukaan jo lievä hypotermia aiheuttaa sekavuutta. ”On vähän kylmä” saattaa siis hyvinkin olla jo lievää hypotermiaa, eikä se silti vie kaikkia kognitiivisia kykyjä, kuten kykyä soittaa puhelimella ja laittaa se taskuun lämpimään. En tiedä. Olisi kiva kuulla jonkun asiantuntijan analyysi.
Hypotermia ei käsittääkseni iske tuossakaan tilanteessa muutamassa minuutissa. Sen kehittyminen vie aikaa, ja kylmäaltistukseen tottuneilla se kestää vielä kauemmin käynnistyä. Hankeen uupuneillakin tunnin, pari. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00223

Paleltumia sen sijaan tulee jo pahimmillaan kymmenissä sekunneissa pakkasen ja tuulen yhteisvaikutuksesta.

Hypotermiaa ei voi sulkea pois, mutta kuten totesin, ei se ole ainoa selitys eksymiselle. Koska E & S olivat mahdollisesti vielä muutama minuutti sitten reitillä, eivät he ehkä vain osanneet vielä ajatella, että reitiltä on harhauduttu. Jos he olivat tulleet kesäreittiä pitkin Lehmäkeron nousun, eivät he olleet ehtineet olla tuolla kurussa vielä pitkään eksyksissä. Huomio on ollut etemisen vaikeudessa, ehkä äidilllä pojan tilanteessa, huonossa näkyvyydessä, karmeassa tuulessa, rinteessä. Koska tällaisia harhautumisia on dokumentoitu ihan täysissä voimissa olleilta retkeilijöilltä, hypotermiahypoteesi ei ole tarpeellinen. Eksyä voi muutenkin.
Hypotermian tilaa voidaan jakaa karkeasti kolmeen luokkaan, jotka määritellään ruumiinlämmön laskun mukaan. Laskiessa alle kolmenkymmen asteen tajuttomuuden todennäköisyys kasvaa ja alle 25 koittaa kuolema. 30-34 asteessa jäähtyminen on merkittävää ja henkilö tulee nopeasti saada lämpimään/lämpenemään. 34-36 on viilennyt keho ja siihen tulee reagoida lisäjäähtymisen estämiseksi, mutta tilanne ei ole ns. akuutti vaan jäähtyminen alkanut ja se tulee stabiloida.

No miten oirekuva eri vaiheissa etenee, onkin kinkkisempi juttu. Yleisin ja helpoin tunnistettava oire tulee varsin varhaisessa vaiheessa eli vilunväreet. Aivot tunnistavat kehon lämpötilan laskun ja antavat hermostolle käskyn lihasten supistelulle lisälämmöntuottamiseksi. Tämä on kuitenkin elimistön kannalta järkevää toimintaa ainoastaan tietyn ajan. Mikäli lämpötila ei kohoa riittävästi vaan lämmönhukka on suurempi kuin tuotto, aivot lakkauttaa sen, jotta energiaa riittää muihin toimintoihin. Tärkeintä on saada pysymään keho mahdollisimman pitkään liikkeessä. Mahdollistaaksen sen aivot tekevät useita ”poiskytkentöjä”, vilunväreet lakkaavat, kivuntunne lakkaa ja kylmyys katoaa, ihmiselle voi tulla jopa kuuma. Aivojen sekundääriset alueet siirtyvät säästöliekille (juurikin otsaohimolohkojen alue, jossa sijaitsee paljon kongnitiivisen tai ”korkean” ajattelun toimintoja), jotta turvataan primäärialueiden toiminta eli autonomisen hermoston toiminnot (sydämen syke jne.) Aivojen toiminnot hidastuvat ja hormonitoiminta muuttuu. Endorfiini ja adrenaliini purskahdukset tuottavat lisäenergiaa liikkeen ylläpitämiseksi.

Miten ja missä vaiheessa tulevat ilmi ihmisen käytöksessä on hyvin yksilöllistä ja tilannekohtaista. Henkilön kylmänsietokyky, geenit, harjaantuneisuus, yleiskunto, nesteys ravinto, vararavinto,ikä, väsymys ja fyysinen rasitus vaikuttavat kaikki osaltaan aivojen toimintakykyyn ruuminlämmön laskiessa. Joillakin merkittäväkin ruumiinlämmön lasku ei välttämättä aiheuta sekavuutta ja päinvastoin. Sama ihminenkin voi reagoida toisella kertaa herkemmin kylmään kuin taas toisella kertaa ei reaktiota juurikaan tule. Arkielämässä sen havannoi usein siitä, että väsyneenä/nälkäisenä palelee herkemmin.

Tässä tapauksessa hypotermialle altistavia tekijöitä on ollut paljon: useamman päivän kylmäaltistus, korkea energian tarve, fyysinen rasitus, nesteytys (lämmin nesteytys), väsymys, ikä, tottuneisuus, alhainen rasvaprosentti, hikoilu sekä todella kylmät olosuhteet, varsinkin tuulen suhteen. Yksittäisinä tekijöinä eivät välttämättä aiheuta merkittäviä ongelmia kongnitiiviselle ajattelulle, mutta niiden kumulatiivinen vaikutus voi olla sitten eri asia. Nämä muuttujat vaikuttavat myös aikaan, jolloin hypotermia voi iskeä, siinä missä perusterve ihminen ei palellu kotisohvalle, voi liikkumaton iäkäs henkilö ilman riittävää suojausta paleltua. Yhtäällä tunnin lenkki kovassa pakkasessa ei aiheuta edes vilunväreitä mutta voi toisaalla aiheuttaa merkittävää ruumiinlämmönlaskua plussakelillä.

Koska kyseessä on eräänlainen shokkitila, voi ihmisen käytös olla myös mitä tahansa hysterian ja kylmän viileyden väliltä. Mikäli ajattelee ihmisten erilaista käyttäytymistä onnettomuustilanteissa saa kuvan miten erilailla hypotermian aiheuttama sekavuus voi ilmetä. Siinä missä toinen huutaa suoraa huutoa kolaripaikalla voi toinen henkilö istua penkalla tyynen rauhallisesti lukemassa väärinpäin olevaa lehteä.

Hypotermisen henkilön tunnistaminen puhelun perusteella ilman häntä näkemättä voi olla todella haastavaa. Henkilö voi kuulostaa täysin rationaaliselta ja olla hyvinkin toimintakykyinen vaikka todellisuudessa ketään ei enää ole kotona. Puhe voi hieman sammaltaa ja joitakin epäjohdonmukaisuuksia olla, mutta ei välttämättä mitään erityisen merkille pantavaa. Näkemällä ihmisen hypotermian tunnistaminen on huomattavasti helpompaa. Yleensä on ulkoisia merkkejä mutta yleensä paljastavinta on tyhjä katse ja oudon flegmaattinen olemus. Liikkeet voivat olla kankeat ja ihminen välinpitämätön, jopa huolettoman oloinen. Silmistä yleensä näkee, että on ns. nollat taulussa. Ihminen kokee itsensä väsyneeksi ja olonsa epätodelliseksi, jopa unenomaiseksi. Välillä ajattelu voi olla skarpimpaa, jolloin voi terävästi havannoida ympäristöä ja aikaan- ja paikkaan orientoituminen onnistuu ja hetken päästä katoaa taas.

Hypotermiassa ihmistä tempoo kaksi voimaa: liike ja väsymys. Niin kauan kun liike jatkuu, väsymys väistyy. Siinä vaiheessa kun liike loppuu väsymys voittaa. Ihminen pysähtyy, käy maate ja nukkuu pois. Hypotermian kuoleminen itsessään on varsin kivuton ja seesteinen, siksi usein hypotermian kuolleet henkilöt löydetään sikiöasennosta varsin levollisen näköisenä.

Äidin ja lapsen hypotemisen tilan arvioimiseksi tarvittaisiin enemmän tietoa, mitä on jo lueteltukin CSIn aloittaman listauksen jatkoksi: häkepuhelun tarkka sisältö, varusteet, mahdolliset ulkoiset kylmävammat, kuvat/niiden puute, yhteydenotot kotiin, energia- ja nestemäärät, kuljettu reitti jne. Niidenkään avulla ei kuitenkaan voitaisi saada aukotonta ymmärrystä hypotermian syvyydestä, sillä käyttäyminen on hyvin yksilöllistä ja lisäksi matkassa on ollut lapsi, jonka käytöksen/reagoimisen arvioiminen on vielä haastavampaa. Toki jos videokuvaa ylängöltä on, se voisi auttaa asiantuntijoita arvioimaan tilannetta hypotermian näkökulmasta.

Varusteista on puhuttu paljon, mutta lähinnä päällikerroksiin liittyen. Olennaista kuitenkin on, montako kerrosta vaatetusta on ollut alla, mitä materiaalia ovat olleet ja onko väljyyttä jäänyt riittävästi kerrosten väliin. Mikäli kosteus ei ole päässyt riittävällä tavalla siirtymään iholta pois ulompiin kerroksiin vaan jäänyt ihoa vasten, on menetetty merkittävä osa vaatekerrosten tuottamasta lämmöneristyskyvystä. Hikisen nousun jälkeen/lopussa, olisi tullut kyetä vaihtamaan alin paita, jotta ylängön kylmyys olisi kohdattu kuivalla paidalla ja vaatteiden täydellä lämmöneristyskyvyllä. Teknisestä kehityksestä huolimatta, villa on edelleen paras kosteudensiirtäjä ja lämmönpitäjä, mutta se auttaa ainoastaan mikäli villakerros on lähinnä ihoa. Tästä syystä johtuen varsinkin Norjassa on varsin laajasti valikoimaa villakerrastojen suhteen, esim. Kari Traa, Ulvang jne. Siellä ei juurikaan enää teknisiä vaatteita käytetä ihoa vasten talvella, puuvillasta puhumattakaan, sillä puuvilla imee itseensä kaiken kosteuden, eikä siirrä iholta pois.
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

CSI kirjoitti: Su Tammi 21, 2024 1:25 am
Miekinkö kirjoitti: Su Tammi 21, 2024 12:00 am Itse jostain syystä olen aiempaa enemmän kallistumassa siihen, että pelastajien ensimmäinen tarkastuskierros soittopaikalle laukaisi (heidän huomaamattaan) vyöryn kun jatkoivat matkaa kohti Nammalaa. Ja en siis syytä pelastajia, pakkohan se soittopaikka oli tarkastaa. Mutta kun vyöryä ei kerta vielä silloin havaittu niin....
Tuota mietin itsekin kun häke-puhelun paikka tuli julki. Pidän sitä kyllä mahdottomana skenaariona. Noin massiivista lumivyöryä ei välty huomaamasta edes tuossa myrskyilmassa pimeässä. Siitä kuuluu sen verran sitä ääntä, että sen huomaa noin lähellä kyllä.

Toinen seikka mikä puhuu sitä vastaan, että etsijät eivät vyöryä laukaiseet on tosiasia, että yleensä vyöryn laukaisija kyllä suistuu itsekin vyöryn mukaan. Tässä varsin hurja video, kuinka se kelkan kanssa tapahtuu. Tämä kaveri kuitenkin onnistuu vyöryn loppuvaiheessa kauhomaan itsensä pintaan uimaliikkein ja selviää säikähdyksellä. https://www.youtube.com/watch?v=6u4CR_i6pg4
CSIltä oli kyllä ajatuksia herättävä linkkaus. Videosta saa hyvän käsityksen miten kamalalta vyöryyn joutuminen täytyy tuntua ja kuinka voimaton siinä on ilman kelluttavaa reppua, joka pitää ihmisen pinnalla ja oikein päin. Todella surullista, että äiti ja poika päätyivät vyöryyn, toivottavasti tajunta olisi mennyt heti.

Toivottavasti tämä ikävä tapaus vähentäisi riskiturismia, ennaltaehkäisisi vastaavaa ja parantaisi tietämystä sekä riskienhallintaa lapsivaellukseen liittyen.
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

CSI kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 12:26 am
damfin kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 12:10 am Eiköhän tuo reindeerspotting elokuva antanut melko todenmukaisen kuvan aitojen lappilaisnuorten eräjormailutaidoista :lol:
Junantuomien kläppejä Rollossa ne reindeerspotterit. Sortuvat heti huumausaineisiin kun niin huonot geenit ja eivät olosuhteita kestä.
Reindeespottingin legendaarisimmassa kohtauksessa kaveri hujahtaa kaiteen yli katolta keskelle porokuninkuusajoja, kun kitkat ei riittäneetkään yrittäessään coolisti istahtaa kaiteelle. Villeinkään käsikirjoittaja ei olisi keksinyt moista käsikirjoittaa, mutta noh, pohjoisessa elämä tuppaa olemaan tarua ihmeellisempää.

Anteeksi OT.

Edit: kaverille ei käynyt kuitenkaan pahemmin, muutama poro sai kyllä kovan kirityksen kisaan ja elinikäisen trauman taivaalta putoilevista ihmisistä.
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

Korento kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 1:04 am Polarin haastattelu tapahtuman jälkeen 15.1 Pohjanmaan uutisissa. Alkaa noin kohdasta 2.30.

[media]https://areena.yle.fi/1-67176762?utm_me ... -ios-share[/media]

Artikkeli

[media]https://yle.fi/a/74-20069371[/media]
Polari mainitsi hyvin harjoittelun tärkeyden osana valmistautumista, varusteiden, mielen ja fysiikan etukäteistreenaus. Tärkein pointti oli ehkä itsensä tunteminen kriisitilanteessa ja omien rajojen tunnistaminen sekä vaistoon luottaminen. On mielenkiintoista, että pelosta on tullut häpeää, vaikka on hyvin luonnollinen ja terve tunne eloonjäämisen kannalta. Häpeästä puhuivat jotkut nikit täällä aiemminkin ja mietinkin onko se vahvistunut somen myötä? Onko olemassa ilmiö, että avunpyyntö on heikoutta ja osoitus ihmisen kykenemättömyydestä itsenäiseen pärjäämiseen, jota korostuneesti ihaillaan yksilökeskeissä kulttuurissa?
kuusenalla
Armas Tammelin
Viestit: 81
Liittynyt: Ti Tammi 09, 2024 9:00 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja kuusenalla »

Alien Alien kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 3:10 am
kuusenalla kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 1:29 am

Hypotermia ei käsittääkseni iske tuossakaan tilanteessa muutamassa minuutissa. Sen kehittyminen vie aikaa, ja kylmäaltistukseen tottuneilla se kestää vielä kauemmin käynnistyä. Hankeen uupuneillakin tunnin, pari. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00223

Hypotermiaa ei voi sulkea pois, mutta kuten totesin, ei se ole ainoa selitys eksymiselle.
Hypotermian tilaa voidaan jakaa karkeasti kolmeen luokkaan, [...]

Tässä tapauksessa hypotermialle altistavia tekijöitä on ollut paljon: useamman päivän kylmäaltistus, korkea energian tarve, fyysinen rasitus, nesteytys (lämmin nesteytys), väsymys, ikä, tottuneisuus, alhainen rasvaprosentti, hikoilu sekä todella kylmät olosuhteet, varsinkin tuulen suhteen. [...]
Tämä kaksikko lähti neljä tuntia sitten lämpimältä tuvalta, jossa olivat nukkuneet yön ja saaneet varusteetkin kuiviksi. Mutta olkoon. Ehkä jostain löytyy tapauskertomus hypotermiasta neljän tunnin ahkionvedon jälkeen.

Sen kuitenkin tiedän, että tunturissa harhailuun riittää vähempikin kuin hypotermia.

Joskus riittää ihan pelkkä Mäntyharjun Arska. Tässä kertomus siitä, miten nämä iloiset vesselit säntäilevät pitkin tuntureita kuin vasikat laitumella. Ihan helvetinmoista kohellusta. Tässäkin suunnistus oli vain yhden henkilön vastuulla.

https://pekka.koisua.fi/ensimmainen-hii ... i-lapissa/
smartass
Scooby-Doo
Viestit: 23
Liittynyt: Su Tammi 07, 2024 8:26 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja smartass »

Alien Alien kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 3:10 am
kuusenalla kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 1:29 am
SmileToad kirjoitti: Su Tammi 21, 2024 10:44 pm
lapsi on geometriansa vuoksi alttiimpi hypotermialle https://www.gssiweb.org/sports-science- ... plications
Edith
Susikoski
Viestit: 39
Liittynyt: Ma Touko 04, 2015 4:46 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Edith »

Toivottavasti Susanna Ylisen pian ilmestyvässä kirjassa Lapsiperheen retkiopas on tarpeeksi noita turvallisuusasioita.

"Miten lasten kanssa voi retkeillä? Miten pienten lasten kanssa pärjää vaelluksilla? Onko mahdollista tehdä pitkiä vaelluksia kahdestaan vauvan kanssa? Susanna Ylinen on Suomen tunnetuin lasten kanssa vaeltava vanhempi. Vauvat ja lapset ovat mitä mainiointa retkeilyseuraa, joiden kanssa onnistuvat niin rattoisat päiväretket, vaellukset, hiihtovaellukset kuin pitkät pyöräretketkin! Kattavassa kirjassa kerrotaan erilaisista retkistä aina pitkiin vaelluksiin saakka kaikkina vuodenaikoina. Kirjoittaja esittelee monipuolisesti erilaisia varusteita ja kertoo turvallisuusnäkökohtien huomioimisesta. Oppaan parasta antia ovat käytännönläheiset vinkit eväistä, hygieniasta, ulkona yöpymisestä ja liikkumisesta eri-ikäisten lasten kanssa. Opas murtaa ennakkoluuloja lapsiperhe-elosta. Se kertoo unelmien toteuttamisesta ja uskalluksesta elää oman perheen näköistä elämää. Kirjoittaja jakaa kirjan sivuilla ajatuksiaan myös retkipäiväkirjoina. Susannan elämästä riemuitseva, positiivinen ja kannustava elämänasenne säteilee lukijoihin ja tuo rohkeutta ja uskoa omaan onnistumiseen. Susanna Ylinen on inspiroiva suurperheen äiti, joka on retkeillyt ahkerasti jälkikasvunsa kanssa yli vuosikymmenen ajan. Hän on tullut tunnetuksi lukuisista perheretkistä ja pitkistä vauvavaelluksista, joita hän on tehnyt jokaisena vuodenaikana. Susanna on suosittu somevaikuttaja ja hän on kertonut lapsiperheretkeilystä paljon niin lukuisissa lehtijutuissa kuin tv-haastatteluissakin."
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3938
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Bullit kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 2:58 am En usko että menee pahasti metsään jos veikkaan, että Polarin ja koko porukan virheet pohjimmaltaan kuitenkin ymmärrät. Vai?
Minä taas veikkaan, että sinä et ymmärrä. Vai?
Bullit kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 2:58 am Jos vastaus on kyllä, niin sitä saattaa selittää se, että arvostat sitä henkilönä, katsot ehkä jopa vähän ylöspäin näissä vaellusjutuissa tietotaidon osalta.
En katso. Ei ole mitään syytä. Jos katson jotain ylöspäin niin se on esim. Bettina Allerin tapaiset naparetkeilijät, joka hiihti ensimmäisenä tanskalaisena Pohjoisnavalle. Kenties kaikkein vaarallisin naparetki mitä tehdä voi. Pohjoisnavalle yrittäjiä on historiallisesti kuollut kaksi kertaa enemmän kuin mitä esim. Mount Everestille nousijoita (eikä se Himalajakaan mikään leikkipaikka ole kuten V. Gustaffssonin tarinoista tiedämme)

B. Aller muuten analysoi Polarin retkikunnan toimintaa lyhyesti kirjassaan "Pohjoisnavalle" ja siellä oli ne virheet listattuna. Telttaa hän ei mitenkään nostanut kärkeen vaikka Mr. Polar tekikin asiasta niin kovin mielellään varustekysymyksen. Kuten totesin, on niin tavanomaista, että telttoja repeilee ettei kokenut naparetkeilijä pitänyt sitä *yhtään minään*. Se olisi pitänyt olla odotettavaa (ja siihen olla konstit)

Sen sijaan Aller piti fataalina a) heikkoa valmistautumista reissuun, jossa piteraq ilmiötä ei oltu tunnistettu kunnolla riskiksi b) liian myöhäistä suojautumista, LJK-karpaasit vetivät militäärityyliinsä itsensä sippiin ennenkuin yrittävät suojautua.

Kuvassa muuten paikalliset asukit tarkastelevat Suuren Piteraqin jäljiltä hävitystä 1970. Kovista materiaaleista rakennetut talot on pillun päreinä. Polari ei ollut tehnyt kotiläksyjään ilmeisesti reissun jälkeenkään kun ei ollut tajunnut vieläkään, ettei mikään teltta tuollaista menoa kestä.

Kuva

Bullit kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 2:58 am Silloin sitä heidän seikkailua tulee lähestyttyä niin, että siinä heillä on ollut käsillä erittäin vaikeasti hallittavissa oleva kokonaistilanne kaikkine myrskyineen ja on inhimillistä että näin pääsi käymään. Tällei omienkin mokienkin analyyseissä moni ihminen tekee, ottaa tilannetekijät huomioon eikä vaan nimittele itseään, ellei sitten ole oikein itsekriittinen luonne.

Mutta jos henkilöä katsotaankin valmiiksi vähän nenänvartta alaspäin, vaikkapa siksi että hän on nuori, nainen, etelästä, tai somettaja, niin silloinpa ei enää tilanteet aiheutakaan juuri miltään osin onnettomuuksia vaan syy onkin sitten täysin tai suurimmaksi osaksi persoonassa: äiti oli tyhmä, idiootti, kitsastelija, sadisti jne. Paskat vaatteet, paskat lasit, paskat ruuat, paskat sitä ja tätä ja kaiken sen aiheutti se että henkilö on...idiootti.
Minusta Polari ja muut LJK-kollit lähtivät vähän liian soitellen sotaan. Muistan itsekin sen vouhotuksen retkikunnan kohkatessaan lähtöään mediassa. Siinä oli nuoret kollit niin helvetin korskeena että. Pohjalaisuus + elittisotilaan ego + nuoren kollien luulot kuolemattomuudestaan = lopputulos surkea. Nokkaan tuli alle viikossa Grönlannin luonnon ottaessa luulot pois.

Nokkaan tuli niin että pärähti. Darwin-palkintoja voisi tuostakin jakaa.
Bullit kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 2:58 am Mutta jos Polarin reissulla teltan hajoaminen oli jopa ennakoitavissa kuten laitoit, niin missä varateltta? Ihan samanlaisista virheiden ketjuista, jotka ulottuu suunnitteluvaiheeseen asti, siinä puhutaan. Vai?
Tai varamajoite. Niin missä. Samoin kuin kunnollinen perehtyminen siihen, minne ollaan oikein menossa. Esimerkiksi ruotsalaiset Grönlannin retkikunnat, jotka ovat alueelle menneet, ovat tunnistaneet piteraqin yhdeksi pääriskiksi reissuillaan. Johtuuko kielestä vai mistä (ruotsalaiset pystyvät lukemaan tanskaa) ja saamaan siten parempaa tietoa.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3938
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

kuusenalla kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 4:35 am Joskus riittää ihan pelkkä Mäntyharjun Arska. Tässä kertomus siitä, miten nämä iloiset vesselit säntäilevät pitkin tuntureita kuin vasikat laitumella. Ihan helvetinmoista kohellusta. Tässäkin suunnistus oli vain yhden henkilön vastuulla.

https://pekka.koisua.fi/ensimmainen-hii ... i-lapissa/
Olihan vaelluskertomus :)

Kaikenlaista suoritusta sitä onkin. Tuo oli kyllä oudointa tuossa kertomuksessa, että välillä porukka hajosi kuin varpusparvi haahuilemaan jopa yksinään kairaan. Eikä edes kännykkäpeittoa ollut....huh huh. Reissua kommentoinut ammattilainen totesikin hyvin, että "miksi lähteä yhdessä reissuun jos siellä paikanpäällä jokainen haahuilee omia retkiään"?
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
SmileToad
Armas Tammelin
Viestit: 88
Liittynyt: To Tammi 04, 2024 11:21 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja SmileToad »

Kiitos @kuusenalla kun olet jaksanut vääntää rautalangasta, miten eksyä voi ilman hypotermiaakin. Itse asiassa todella mielenkiintoinen ilmiö, ja olet hyvin avannut sitä linkkien ja lainausten avulla. Vahvistusharhahan on ihan valtavan voimakas inhimilliseen päätöksentekoon vaikuttava kognitiivinen virhe, sillä on saatu lentokoneitakin pudotettua. Joten täysin mahdollista on eksyttää itsensä ja siinä sivussa lapsensa, vaikka mitään ulkoisesti vaikuttavaa syytä ei edes olisi. Varmasti on ilman hypotermiaakin mahdollista hankkiutua jyrkänteen reunalle, ja edelleen ilmoittaa ainoaksi ongelmaksi se, että on kylmä ja tuulee. Ei sanaakaan reitin hukkaamisesta.

(Moni on sanonut, että lumivyöryt ovat Suomessa "äärimmäisen harvinaisia" ja siksi ER ei voinut ennakoida tapahtumaa, ja että lumivyöryvaarasta pitäisi informoida paremmin (ristiriitaista). Kaikesta päätellen ER oli niin eksyksissä, että olisi ollut jyrkänteen reunalla vaikka olisikin osannut ennakoida lumivyöryn ja vaikka lumivyöryvaroitus olisi tullut tekstarilla puhelimeen tunnin välein.)

Kiitos @Alien Alien hypotermian olemuksen avaamisesta.

Toivoisi todella, että muut retkeilyä vauvojen ja lasten kanssa markkinoivat ottavat riskit huomioon. Eksymisen psykologia on paljon laajempi asia kuin "opettele käyttämään karttaa ja gepsiä." Ylipäänsä ennen potentiaalisesti vaarallisiin oloihin menemistä, saatika lapsen kanssa, pitäisi tunnistaa omat henkiset ja älylliset resurssinsa ja päätöksentekokykynsä - kykeneekö riskialttiissa tilanteessa päästämään irti tavoitteista ja some-kuvista, ja kykeneekö tekemään riskianalyysin ja sen perusteella parhaat päätökset.

Polarin retkikunnasta. (Varasin nyt Polarin kirjoja kirjastosta.) @CSI kertoi tästäkin asiasta informatiivisesti. Ei minulta ainakaan heru juuri enempää sympatiaa Polarin retkikuntaa kohtaan, vaikkakin heidän aikanaan ei saanut reaaliaikaisia sääennusteita yhtä helposti. Eipä heitä voi tuomitakaan samalla tavalla, koska eivät vieneen lapsia tai muita puolustuskyvyttömiä sinne, eivätkä vaarantaneet pelastuspalvelun ihmisiä.
Itäkairan Kehveli
Alokas
Viestit: 9
Liittynyt: La Tammi 20, 2024 12:09 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Itäkairan Kehveli »

Edith kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 7:01 am Toivottavasti Susanna Ylisen pian ilmestyvässä kirjassa Lapsiperheen retkiopas on tarpeeksi noita turvallisuusasioita.

"Miten lasten kanssa voi retkeillä? Miten pienten lasten kanssa pärjää vaelluksilla? Onko mahdollista tehdä pitkiä vaelluksia kahdestaan vauvan kanssa? Susanna Ylinen on Suomen tunnetuin lasten kanssa vaeltava vanhempi. Vauvat ja lapset ovat mitä mainiointa retkeilyseuraa, joiden kanssa onnistuvat niin rattoisat päiväretket, vaellukset, hiihtovaellukset kuin pitkät pyöräretketkin! Kattavassa kirjassa kerrotaan erilaisista retkistä aina pitkiin vaelluksiin saakka kaikkina vuodenaikoina. Kirjoittaja esittelee monipuolisesti erilaisia varusteita ja kertoo turvallisuusnäkökohtien huomioimisesta. Oppaan parasta antia ovat käytännönläheiset vinkit eväistä, hygieniasta, ulkona yöpymisestä ja liikkumisesta eri-ikäisten lasten kanssa. Opas murtaa ennakkoluuloja lapsiperhe-elosta. Se kertoo unelmien toteuttamisesta ja uskalluksesta elää oman perheen näköistä elämää. Kirjoittaja jakaa kirjan sivuilla ajatuksiaan myös retkipäiväkirjoina. Susannan elämästä riemuitseva, positiivinen ja kannustava elämänasenne säteilee lukijoihin ja tuo rohkeutta ja uskoa omaan onnistumiseen. Susanna Ylinen on inspiroiva suurperheen äiti, joka on retkeillyt ahkerasti jälkikasvunsa kanssa yli vuosikymmenen ajan. Hän on tullut tunnetuksi lukuisista perheretkistä ja pitkistä vauvavaelluksista, joita hän on tehnyt jokaisena vuodenaikana. Susanna on suosittu somevaikuttaja ja hän on kertonut lapsiperheretkeilystä paljon niin lukuisissa lehtijutuissa kuin tv-haastatteluissakin."
Turvallisuusasioita sopii kirjaan kovasti toivoa. Olen jo tavannut Rihmakurunvaaroilla eksyneen äiti-vauva parivaljakon.
Inspiraatio leviää helpommin kuin taito ja kokemus.

Liikunta ja rohkeuskin on tärkeää ja Ylinen on varmasti ammattilainen sarallaan. En tiedä, mahtoiko hän vaeltaa kaikkien lasten kanssa heidän ollessaan vauvoja kuten tämän nuorimman kohdalla.
Joka tapauksessa kyseisen kirjailijan keväinen talvivaellus vauvan kanssa Hetta-Pallas-Äkäslompolo menee edelleen kategoriaan, joka itselläni aiheuttaa väristyksiä.
Viimeksi muokannut Itäkairan Kehveli, Ma Tammi 22, 2024 11:37 am. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Avatar
da-n7007
Hercule Poirotin viikset
Viestit: 117
Liittynyt: Ma Joulu 05, 2022 5:51 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja da-n7007 »

^
Hypotermiakeskusteluun vielä sekin, että henkilön oma fyysinen kunto ja elintoiminnat vaikuttavat kylmän kestävyyteen. Vaikka esimerkkinä oma alhainen verenpaineeni, joka on syntyjään saatu plus muutaman sydänperäisen "stopin" kautta karaistu toimimaan normiolosuhteissa "hyvin viileesti" eli ei hötkyile, mutta kylmässä taju meinaa lähteä helpommin kuin muilta. Monella urheilevalle tuttu juttu.
Jos ja kun Eva oli hyväkuntoinen ja kylmien kestävyyslajien harrastaja, luulisi hänen olleen tietoinen sykkeen vaikutuksesta verenkiertoonkin. Ainakin tajunneen vaatteen ja lämpimän matskun tarpeellisuuden noissa keleissä. En usko teoriaa siitä, että olisi väheksynyt turvallisuutta missään tilanteessa.

112-soittoon vielä ajatus. Kun sanoi "alkaa tulla vähän kylmä" tms., sehän on melkoisen tavallinen tapa ilmaista että "puntit tuulessa tutisee". Tai sitten olen ihan pihalla siitä miten ollaan. Kun ekaa kertaa ottaa yhteyttä häkeen, voi hyvinkin olla sordino päällä, koska ylireagointia välttää viimeiseen asti. Uskoo, että osaa hoitaa asian, kunhan nyt kuitenkin soitti varmuuden vuoksi. Ihminen saattaa toimia itseään ja tilannetta vähätellen, jottei olisi mikään turhan kitisijä.
- Miä en purematta niele.
filosofi aina
Scooby-Doo
Viestit: 20
Liittynyt: Pe Tammi 12, 2024 10:00 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja filosofi aina »


Etkö usko omia silmiäsi? Somnekuvista, jo muutamalla vilkaisulla voi havaita, että Eva ei paljoa piitannnut turvallisuudesta: melontaa jäälauttojen seassa, seisoskelua kallion kielekkeellä ja pikkuruisen jäälautan päällä ja Sindre seisomalla hartiolla.
hr45
Susikoski
Viestit: 40
Liittynyt: Pe Maalis 05, 2021 9:47 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja hr45 »

CSI kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 10:02 am
kuusenalla kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 4:35 am Joskus riittää ihan pelkkä Mäntyharjun Arska. Tässä kertomus siitä, miten nämä iloiset vesselit säntäilevät pitkin tuntureita kuin vasikat laitumella. Ihan helvetinmoista kohellusta. Tässäkin suunnistus oli vain yhden henkilön vastuulla.

https://pekka.koisua.fi/ensimmainen-hii ... i-lapissa/
Olihan vaelluskertomus :)

Kaikenlaista suoritusta sitä onkin. Tuo oli kyllä oudointa tuossa kertomuksessa, että välillä porukka hajosi kuin varpusparvi haahuilemaan jopa yksinään kairaan. Eikä edes kännykkäpeittoa ollut....huh huh. Reissua kommentoinut ammattilainen totesikin hyvin, että "miksi lähteä yhdessä reissuun jos siellä paikanpäällä jokainen haahuilee omia retkiään"?
Järkyttävää pööpöilyä tältä miesporukalta. Iloisin mielin vaan reissukertomus nettiin, fiksumpi olisi älynnyt olla hiljaa. Reissuhan on lähtökohtaisesti mennyt vituralleen, kun yksi retkueen jäsen haetaan Aslakilla. Lähtenyt flunssan jälkeen huonokuntoisena tunturiin + nähtävästi hoitoa vaativa uniapnea. Erikoista tosiaan joukkueen johtajalla lähteä omille teilleen ja muutenkin porukalla hajaantua, yksi nukkuikin toisten tietämättä muualla. Hengenahdistaja jätetään tuvalle ja luvataan soittaa sille helikopterikyyti, eikö tuonne olisi yhden pitänyt jäädä sairastuneelle kaveriksi?! Jos kunto ei ollut niin huono, niin pulkkaan ja porukalla vetämään niin tienvarteen.

Kyllä on suojelusenkelillä ollut kiire näiden ukkojen kanssa.

Saisivat maksaa pööpöilijät itse nämä helikopterikyydit. Niitä vissiin tilataan kuin takseja. Saako kymppitonnilla kyydin terkkulaan? Vaeltajille mielellään oman vakuutus näitä varten pakolliseksi.
Alien Alien
Harjunpää
Viestit: 290
Liittynyt: Ma Tammi 09, 2023 5:09 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Alien Alien »

kuusenalla kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 4:35 am
Alien Alien kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 3:10 am
kuusenalla kirjoitti: Ma Tammi 22, 2024 1:29 am

Hypotermia ei käsittääkseni iske tuossakaan tilanteessa muutamassa minuutissa. Sen kehittyminen vie aikaa, ja kylmäaltistukseen tottuneilla se kestää vielä kauemmin käynnistyä. Hankeen uupuneillakin tunnin, pari. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00223

Hypotermiaa ei voi sulkea pois, mutta kuten totesin, ei se ole ainoa selitys eksymiselle.
Hypotermian tilaa voidaan jakaa karkeasti kolmeen luokkaan, [...]

Tässä tapauksessa hypotermialle altistavia tekijöitä on ollut paljon: useamman päivän kylmäaltistus, korkea energian tarve, fyysinen rasitus, nesteytys (lämmin nesteytys), väsymys, ikä, tottuneisuus, alhainen rasvaprosentti, hikoilu sekä todella kylmät olosuhteet, varsinkin tuulen suhteen. [...]
Tämä kaksikko lähti neljä tuntia sitten lämpimältä tuvalta, jossa olivat nukkuneet yön ja saaneet varusteetkin kuiviksi. Mutta olkoon. Ehkä jostain löytyy tapauskertomus hypotermiasta neljän tunnin ahkionvedon jälkeen.

Sen kuitenkin tiedän, että tunturissa harhailuun riittää vähempikin kuin hypotermia.

Joskus riittää ihan pelkkä Mäntyharjun Arska. Tässä kertomus siitä, miten nämä iloiset vesselit säntäilevät pitkin tuntureita kuin vasikat laitumella. Ihan helvetinmoista kohellusta. Tässäkin suunnistus oli vain yhden henkilön vastuulla.

https://pekka.koisua.fi/ensimmainen-hii ... i-lapissa/
Juu, en millään muotoa tarkoittanut viestiäni vastaväitteenä tai edellyttävänä tekijänä eksymiselle, pahoittelut, jos tuli sellainen mielikuva! Innostuin vain kirjoittamaan hypotermiasta, kun Suomessa yllättävänkin vähän nykyisin siihen kiinnitetään huomiota, keski- Euroopassa Alppien vuoksi on paljonkin tutkimusta hypotermia-lumivyörykombosta. Suurin osa tutkimuksesta painottuu lumivyöryn jälkeiseen hetkeen ja hypotermian suojaavaan vaikutukseen hapenpuutteen suhteen, toki myös loukkaantuminen offrailla voi altistaa kylmälle.

Linkki, jonka laitoit sankareista, oli kyllä hyvä. Kuvastaa hyvin, minkälaista sankaria erämaissa mennä viipottaa. Tekstin lopussa oli mielenkiintoista asiantuntijan arvio virheistä. Yhtymäkohtia tähänkin tapaukseen löytyi useita. Asiantuntijakin katsoi reissua kokonaisuutena, ei vain pistemäistä hetkeä, jolloin kaikki meni pieleen. Merkille pantavaa oli asiantuntijan kommentti ensimmäisen päivän rasitusten kostautuminen ja kertautuminen. Hapoille hiihdetyt lihakset eivät pystyneet palautumaan, jolloin lihasten aineenvaihdunta meni tukkoon ja sen myötä koko aineenvaihdunta viimein sekaisin. Sankareilla usemmalla oli mainintaa nesteen keräämtymisestä, johon CSI viittasi aiemmin äidin turvonneilla kasvoilla. Lisäksi oli nesteen tarpeen määrä yllättänyt kirjoittajasankarin yllättänyt melkoisesti, kun oli olettanut melontaretkien nestemäärän riittävän.

Asiantuntijakin, kuten kuusenalla useaan otteeseen on painotti ryhmän jäsenten merkitystä turvallisuustekijänä. Oli myös erikseen kirjoittanut lapsen kanssa vaeltamisesta ja lapsentahtisuudesta. Lapsen kulkeminen ensimmäisenä määrää tahdin, mutta myös lapsen täytyy olla kartalla missä mennään ja umpihangessa vetovuoro lapsella täyttt olla riittävän lyhyt. Suunnistusvaistuu on aikuisella koko ajan. Hyvä linkkaus, kannattaa lukea varsinkin lopun asiantuntijan analyysi!
Vastaa Viestiin